A.P. » wrote:Nije bitno jesam li ja prezime dobila po patrijarhalnim ili matrijarhalnim linijama, to je prezime moje. Kužiš. Glupavo trolaš. Nema to veze s feminizmom ili patrijarhatom, ja sam navikla na njega, ljudi me znaju, ono je moje, ja ga doživljavam dijelom svog identiteta, možda i zbog silnih naziva i nadimaka koji su potekli iz njega. Eto, važno mi je moje prezime. Pa ću ga ostaviti. Jedina dilema mi je nadodati nečije ili ne nadodati. Maknut ga neću.
Baš si se divno raspištoljila.
Dobro, ovo s nadimcima koji potaknu iz prezimena, zvuči mi kao relativno dobar razlog. Eto. No rekoh, 'problem' s prezimenima je zbog eventualne djece, a ne zbog samih roditelja. Da je do roditelja, nema nekog posebnog razloga zašto bi uopće mijenjali išta.
A.P. » wrote:I uopće mi nije jasno kako ti padne na pamet krenuti ispitivati žene ZAŠTO žele zadržati jebeno prezime koje nose cijeli život, i tražiti neke poremećene razloge iza takve odluke. Onak, ko da je sasvim besmisleno i suludo da ga netko osjeća normalnim dijelom sebe nakon što ga je nosio 25-30 godina
Jbt a lijepo sam rekao da to smatram legitimnom dvojbom, a ne 'poremećenim' razlozima. I eno ti foka priznala te 'poremećene' razloge i uopće je nije sram. A zašto bi i bilo kad su legitimni? Aj sad i ti nađi nekakvu mizoginiju kod mene, i to iz dijametralno suprotnog razloga nego ona.
A.P. » wrote:A za ove koji su uzeli muževo, a inače im prezime uopće nije bitno: pa zašto ste ga mijenjali ako vam je nebitno?
Zbog običaja, tj. zbog izbjegavanja komplikacija nakon što (eventualno) dođu djeca. Ili zbog podčinjavanja svom muškarcu. Kako ti bolje zvuči.
A.P. » wrote:I baš samo kad se udaš imaš mogućnost promijeniti prezime, ne prije ili kasnije, ili recimo - bez razloga?
Ne, možeš bilo kad, naravno.
A.P. » wrote:I zašto bi netko želio baš sad udajom promijeniti prezime. Djeluje ko infantilan inat - meni su roditelji dali, e sad ću ga ja promijeniti jer ja konačno mogu odlučiti o svom imenu i prezimenu!!"2
Jebote, da sam htjela promijeniti svoje uber rijetko prezime i uber često ime, učinila bih to kad sam postala punoljetna, ne trebam čekati udaju.
Rekoh, uglavnom se nije radilo o inatu, nego o običaju i izbjegavanju kasnijih komplikacija. Što se mene tiče, bolje bi bilo da 'prezime' ni ne postoji, kao što rekoh.
Češće je zadržavanje prezimena stvar inata, ili ono, public statementa. Kojeg, rekoh, smatram legitimnim, da ne zaboraviš.

(A i ne kažem da je uvijek stvar inata - da se Morticia ne nađe uvrijeđena - nego samo da je inat češći razlog za zadržavanje, nego za promjenu prezimena. Čini mi se to prilično očito.)
A.P. » wrote:Joj daj molim te, većina ljudi muža ili ženu "dobije" u pristojnoj dobi kad su već razvijene odrasle osobe. Uoči ključnu razliku - "odrasla sam s tim prezimenom i shvaćam ga kao dio sebe".
S muževim prezimenom praktički nemam ništa.
Paaaa, ako se planiraš rastati za tri mjeseca, onda zaista nemaš ništa.
A ako imaš bar nekakvu ideju da bi to moglo potrajat... izvjesno vrijeme... onda imam neki dojam da bi s vremenom imala svašta, a ne ništa.
A.P. » wrote:Ne, nisam brkata feministica, zaboli me.
Ustvari, rado se volim... podčinit muškarcu
Ali tu i tamo, ne baš stalno.

Hmm interesantno zvuči...
A.P. » wrote:Da imam ljepše prezime od ćaće moje djece, djeca bi nosila moje. U ovom slučaju, ne želim im svoje prezime. A i prezimenovanje djece po ćaći je danas sve više rezultat linije manjeg otpora i navike, nego patrijarhata, postoji pristojan broj djece s dva prezimena ili samo majčinim. Išla ja s njima u školu
No, pa znam, tj. i rekao sam isto to. Enivej, ako ima dva prezimena, pa se kasnije oženi za neku s dva prezimena.... hmm doduše, moglo bi se i to riješiti po španjolskom receptu, istina.
A.P. » wrote:Zbog?
Onda bi mi trebalo smetati i kod svake žene. Jesi ti slušao logiku u srednjoj školi?
Naravno.
I naravno da bi ti trebao smetati kod svake žene. Pitaj foku, recimo. Najviše kod sebe, pa kod sebi bliskih žena, pa sve manje i manje - ali iz društvenih razloga, kod svih žena. Što ne štima kod te logike? Meni se čini da sve savršeno štima.
A.P. » wrote:
Tko ima želju otići u prošlost? O čem ti lupetaš?
Jbt, pa objasnio sam. Pitaj foku da ti objasni drugim riječima, kad već moje objašnjenje ne kontaš.