Bara huda » wrote:
Ajde sad probaj razmisliti svojom glavom, bez linkova i brojeva.
Drustveni sistem takodje ostavi na stranu, feudalni, robovlasnicki, utopijski, hipijevski....bilo koji i gledaj na ljudsku prirodu i gospodarstvo.
Za privatno je vlasnistvo svojstveno da ga ljudi smatraju svojim. Da ga drugacije dozivljavaju nego sto dozivljavaju ono sto je zajednicko. O privatnom vlasnistvu brinu kao o svojoj kuci.
Maze ga i paze jer imaju dojam da je dio njih.
Tako gledaj i na gospodarstvo. Ako si direktni i jedini vlasnik tvornice, grunta, firme ili cega vec, drugacije ces se brinuti o tome nego ako ste vlasnik ti, Pero, Karambol, Judlino, Miki, Visekratna, Splenda + ostali trkeljasi i ja.
I drugačije ću tretirat radnike.
Nastojat ću postići da rade što više i duže a da ih platim što manje.
Ili da ih ne platim uopće, kako to već ide kod nas. To pod uslovom da je firma moja i da sam je mukotrpno stvarao.
Jer ako sam tajkun koji putem hadezeovskih veza dobiva firme, firmu ću zadužiti do grla, lovu staviti u džep a zatim prodati sve strojeve, vrijedne nekretnine, skupe poslovne prostore na najboljim lokacijama u Zagrebu i radnike potjerati na ulicu…
Bara huda » wrote:
U zajednickom slucaju, tesko ces se dogovorit jer svatko od nas ima svoje osobne interese koje ce nastojat progurat naustrb drugih, a uz to...neces imati dojam da je to samo tvoje i da ces ti imati koristi od toga pa cemu se onda truditi?
Kao sto i Miki ne zeli placati porez jer mu se ne isplati raditi kad nema profita, ali bi istovremeno htio besplatno zdravstvo najviseg nivoa, besplatno skolstvo koje daje znanje kojim se osigurava buducnost i jos pristojne penzije za starcad.
Taj je sistem nevlastitog vlasnistva bio u Jugi, ono sto je bilo radnicko-drzavno-javno je bilo svacije i nicije. Ni brige ni pameti oko toga.
Ono sto je bilo privatno je bilo ono oko cega se brinulo i za sto se skrbilo.
Eto, taj sistem nije dobar jer nije urodjen covjeku.
I medvjed zapisava svoj teritorij i ne voli da mu se netko petlja tamo a di nece covjek.
Jesi sigurna da baš mora biti tako?
Šta ako ti kažem da neke od stranih kompanija, koje su ''privatizirale'' naše kompanije jer je privatni vlasnik uvijek bolji gospodar, uopće nisu privatne.
Znaš li da Deutsche Telekom i MOL uopće nisu privatne kompanije niti su u privatnom vlasništvu?
Bara huda » wrote:
Gospodarstvo nije bilo solidno i na zdravim temeljima usprkos brojkama i viziji a sva njegova velicanstvenost se bazira na cinjenici danasnje nesigurnosti.
Zapravo, jedini period ljudskog postojanja sto se tice sigurnosti je bio taj. Radio, ne radio, dobro ce ti bit.
Ja ne znam kad je u prijasnjoj povijesti postojao takav pojam sigurnosti u tom smislu. Mozda ce unda znat pa napisat.
Netko mora platit za one koji nece sami za sebe.
Sto se tice pravednosti....sto ti je to?
Bogom dan tvoj pojam pravednosti ili onog koji ne radi a misli da ima pravo na sve kao i oni koji rade ili onog koji radi i svoje zaradjeno dijeli okolo iz filantropskih razloga?
A na temelju čega ćemo govoriti o solidnosti gospodarstva ako ne na temelju egzaktnih brojki?
Na temelju osobnog dojma? Ne bi išlo…
Bara huda » wrote:
Po cemu je sistem u Jugi bio pravedan ako je protezirao nepotizam, rodijastvo, pripadnost partiji a ne vlastite sposobnosti?

Jel ti mene trolaš? Aj reci da me trolaš… U današnjoj Hrvatskoj napisati ovakvu rečenicu???
Bara huda » wrote:
Samoupravni socijalizam kao ideja ne bi bio los da nije bio pracen prakticnom ekonomskom neodrzivosti.
Samoupravni socijalizam bio je itekako održiv što je i dokazao kroz svoj epohalni polustoljetni uspjeh kada je od jedne od najzaostalijih zemalja Europe napravio gospodarsko čudo.
U trenutku raspada Jugaslavija je rapidno smanjivala svoj vanjski dug (koji je u rekordnom trenutku bio 24 milijarde$) a BDP per capita je bio nikad veći.
Bara huda » wrote:
Proizvodilo se manje nego se trosilo

Aj u kua, Baro, pa ti mene samo zajebavaš.
Reći ovako nešto u trenutku kad ne proizvodimo ništa a trošimo ko pijani milijarderi?
U trenutku kada sve zemlje EU i ne samo EU žive na kredit???
Bara huda » wrote:
kad je govno pljusnulo u ventilator, kad je standard poceo padati, ljudi su se poceli osjecati zakinutima. Ono...imao, pa nemao.
U drugoj polovici 80-ih nije bilo tako. Nije bilo nestašica, nije bilo redukcije struje, nije bilo par-nepar.
A standard je bivao sve bolji. Nije bio bajan, nije bio kao u Americi ali je bivao bolji.
Neko pametan, u jeku krize s početka 80-ih odlučio je investirati u nekoliko tvornica, nekoliko TE, nekoliko HE i jednu NE.
Znaš li koliko smo elektrana izgradili u samostalnoj Hrvatskoj?
Jednu. I to malenu, miću hidroelektranicu na rijeci Dobri.
A i nju prema nacrtima i projektu iz doba SRH.
Dok struju uvozimo…
Bara huda » wrote:
Na takvo plodno tlo je lako posijati (cak ih nije trebalo ni sijati, dovoljno je bilo zaliti klice koje su bile u ljudima) primitivne nacionalisticke sjemenke koje su buknule ko korov.
Tlo je bilo plodno za sjeme zla. Ali razlog nije bio samoupravni socijalizam.
A ja ne želim pomagati suprotnom taboru i nabrojati što je sve bilo trulo. A bilo je puno toga.
Zato je tlo i bilo plodno.
Međutoa vi se ufatiste za najjaču kariku umjesto za najslabiju…
Bara huda » wrote:
Mislim da su teorije o uroti vanjskih sila, elijena ili Sotone himself daleko precjenjivanje vaznosti Jugoslavije na ovoj nasoj lopti.
Jest, bila je zanimljiv eksperiment izmedju istoka i zapada, ali se taj istok mahom prilagodio (bez rata) zapadnjackom nacinu razmisljanja i poslovanja a nije bilo obrnuto.
Zasto?....pa rekoh....ljudi su tako napravljeni. Sto je moje, moje je, sto nije....jebe mi se za to.

Nije niko napao Jugu zbog njene važnosti nego zbog njenih slabosti.
Brutalni kapital uvijek napada na slabije i širi svoje pipke gdje god naiđe na pukotine.
Jake kompanije napadaju slabije kompanije i vrše neprijateljsko preuzimanje.
Ako je slaba cijela država tim bolje. Tako je to u kapitalizmu.
O ulozi elijena i sotone u ovom slučaju ne znam puno. Ako vi znate više slobodno iznesite…
Bara huda » wrote:
Nu, usporedi ga sa hipi pokretom. Nema vlasnistva, moja zena-tvoja zena, make love-not war.....i di je sad?
Krivo si shvatila bit samoupravnog socijalizma pa nije čudo da pišeš to što pišeš.
Nije istina da nema vlasništva.
Vlasnici su bili ljudi, radnici, građani… koji su gradili tvornice ni iz čega, ciglu po ciglu, kran po kran.
Markovićev model privatizacije išao je za time da se dionice podjele radnicima.
To je bila smrtna presuda za Jugoslaviju jer se brutalni kapital uplašio za svoje ciljeve.
Prema Markovićevom modelu privatizirana je recimo Tvornica duhana Rovinj.
Većina dionica otišla je radnicima.
Radnicima koji su i danas dioničari (menadžment si je naravno priskrbio najviše ali tek kasnije), tvornica je u hrvatskim rukama, radi punom parom, izvozi, širi se i puni budžet nemilice.
Nekome ovo nikako nije odgovaralo. Pogodi kome?
Bara huda » wrote:
Ajde odi na google map pa povecaj, povecaj, povecaj dok ne vidis cijelu zemlju. I onda probaj naci Jugoslaviju. Mislis li da ces piknuti na pravo mjesto?
Ajde pikni ti Švicarsku. Ili Nizozemsku. Ili Belgiju. Ili Dansku. Pa Hrvatska je veća od njih.
Šta misliš jel bi lakše upikla u SFRJ ili Veliku Britaniju. Pomoći ću ti, Juga je veća. Bila…
Ali ako ti i dalje misliš da je veličina bitna…
Bara huda » wrote:
Ja se cudim tvojoj uvjerenosti u znacaj Jugoslavije u svjetskim okvirima.
Ja se čudim da ti ne znaš ko je sve na popisu državnika koji su bili na Titovom sprovodu.
Kao nikad nikom prije njega.
Ili da nisi čula za Pokret nesvrstanih i ko ga je osnivao. Koji je pokazao svijetu na rubu 3. svjetskog rata da postoji put izvan blokova.
Put miroljubive koegzistencije, jednakosti među narodima i pomoći 3. svijetu.
Svega onog čega danas kronično nedostaje...