karambol » wrote: Ako imaju smisla, dakle računice, onda će biti otvorene. Kad izmišljaš tvornice i utapaš ih u dogovornu ekonomiju gdje država namiruje minuse, a sve radi zadovoljstva radničke klase možeš ih otvarati neko vrijeme, ali će te pojesti.
Pa jasno, nije bilo nikakve računice otvarat tvornice, zapošljavat ljude, ostvarivat gospodarski rast kakav nikad više nećemo imati.
Trebalo je ostat zaostala agrarna zemlja a ne se zajebavat s industrijom.
karambol » wrote: Da je bolje ne glumatati i vjerovati u neodrživo kako bi što dulje ostao na vlasti i nikako priznao da vlastite ideje nisi bio u stanju provesti radi vlastite nesposobnosti, a sve prikrivajući snažnim neprijateljskim djelovanjem
Pa da. Gospodarski rast od 9,5% godišnje u poslijeratnom periodu ili od 4,5% u cijelom razdoblju je bio očiti dokaz vlastite nesposobnosti.
Sad kad već godinama imamo pad valjda smo napokon dokazali da smo sposobni. Ha, jel tako da jesmo? Ma jesmo. I pad je let…
karambol » wrote: Da je bolje uvoziti ono čega ti fali jer si u većem minusu kad gradiš tvornicu, a raditi ćeš nešto od čega ćeš zarađivati kako bi mogao kupiti ono što ti fali.
Da, da… to i ja sad kužim. Bio je veliki minus kad su Zvijezda, Saponia, Franck i ostali sagradili nove pogone da se proizvode deficitarni proizvodi. Pa gdje nam je pamet bila? Kad smo mogli odmah sve lijepo uvoziti. Kao danas, recimo…
Normalno da nisu. To sam tek sad naučio otkad znam da je 3 veće od 60. Čista logika…
karambol » wrote:
Nekada je novi Golf koštao 6500 njemačkih maraka, a danas košta 20.000 eura...
Koji bezobrazluk. Vidiš ti to

Ugradili serijski u Golfa: klimu, servo, ABS, ESP, CD MP3, zračne jastuke, zračne zavjese, putno računalo, elektronsko ubrizgavanje, električne podizače, centralno zaključavanje, daljinski, povećali volumen, kubikažu, snagu, grijane retrovizore itd. itd. i još se usudili povećati cijenu. Koja bagra
karambol » wrote: Očito je da taj kontinuirani rast ne vidimo svi isto, a ne radi se samo o nama na trkelju, a pad je neminovan kao i rast jer se tako stvari odvijaju.
Šta ćeš kad ima toliko sljepaca. Jel možeš zamisliti da postoje ljudi koji kažu da je rast BDP-a bolji nego pad? I aj sad ti s takvim luđacima raspravljaj kad već i djeca u vrtiću znaju da je pad bolji.
A oni stalno rast je bolji, rast je bolji. Dobro da ne ponavljaju HRAST je bolji…
karambol » wrote: To je sistem koji je neophodan kako bi se stvorili oni koji mogu živjeti u kapitalizmu. Otupljivanjem i uspavljivanjem kakvo se nekada provodilo nismo niti mogli daleko stići. Mentalitet borca na tržištu gotovo nije postojao jer su svi bili ziher za svoju egzistenciju - ne možeš me toliko malo platiti koliko malo ja mogu raditi je jedinstvena uzrečica iz doba samoupravnog socijalizma što samo znači da mu je bilo super dok je mogao bezbrižno ne raditi ništa, ići u ta famozna odmarališta (šteta što nije bilo legalnih javnih kuća jer bi se ziher zvale - jebališta) i ne brinuti brigu jer ga štiti ZUR i, ako je imao malo soli da ostane dovijeka miran - partijska knjižica...
Hvala što si mi otvorio oči. Pa posve je jasno da je ovaj sistem upravo genijalan: ljudi danas rade mjesecima i ne primaju plaću i nikom ništa. Ljudi, ja moram ovo ić patentirat negdje dok se neko drugi nije sjetio. Ajme kad za ovaj patent čuju u Indiji, Bangladešu ili Indoneziji… bit će para, bit će…
karambol » wrote: Apsolutno. Samo, ako to želiš i kad ti je to plaćeno. Drugi je par rukava što su naši sindikati također ostali u SFRJ po svojoj učinkovitosti i načinu razmišljanja. Nisam siguran da bi se ovi profanirani sindikalisti danas uspjeli organizirati ni oko svinjskih polovica...
Nadam se da ovo čitaju radnice u Konzumu i ostalim trgovačkim centrima.
One se sve trgaju koja će natuć više prekovremnih jer im je to uvijek redovno i dobro plaćeno…

Osim toga ako je 3>60 a 2+2 nije uvijek 4, onda je čista logika da je 12 sati rada bolje nego 8…
Shvatio sam, shvatio sam… 1>3… bolje 1 tjedan godišnjega nego 3...
karambol » wrote: Fakat ne vjerujem to kaj pišeš...stotine tisuća odlazi na skijanje svake zime, a onih koji ne idu na more ne da je bilo u Juzi već ih je bilo 10 puta više...
Kužim, kužim… radničke su plaće toliko velike da je danas radnicima jeftinije odlaziti po hotelima nego nekad u radnička odmarališta…
karambol » wrote:
Gospodariti, očito je, nismo nikada znali.
Da, zamisli koje očajno gospodarenje je to bilo kad smo u 25 godina odradili tranziciju iz primarnog u sekundarno društvo? Drugima je za to trebalo samo 100 godina.

25 je više od 100, je li tako? Jesam dobro shvatio matematiku kapitalizma?
karambol » wrote:
Tako ćemo biti barem donekle u redu i imati neku perspektivu blagostanja...
Uf, Bogu fala onda da je tako. Ako bude i malo sreće možda ti se kćer jednog dana zaposli kao blagajnica u DM-u, a moj sin kao vozač viljuškara u Ikei.
Joooj, samo da nam se malo posreći, daće Bog, daće… dakome će ako nama neće…
karambol » wrote:
Ma kaj je sigurno radno mjesto??? Gdje to postoji i kada je postojalo? Znam, znam, u Jugi je postojalo...pa se zato i raspala jer su svi bili sigurni kako neće i kako su mudri i pametni i napredni i kako nam se svi dive...
Daj me nemoj jebat da je nekad bilo ljudi koji su mislili da postoje sigurna radna mjesta i da je to nešto dobro? Pi.ku likova…
karambol » wrote:
Bogami su ga imale i domaće tajne službe...
Šta? Domaće tajne službe su imale nekog interesa na domaćim prostorima.
E, pa jebem li im mamicu komunističku. Da im jebem…
karambol » wrote:
Posljednji su bili JNA i srpske paravojske...
Čekaj malo. Taman ste me naučili da nikad nitko nije atakirao na ove naše prostoro jer smo totalno besprizorni a sad ovako.
Pa ne bi valjda braća Srbi?
Ili naši prijatelji Njemci, Austrijanci, Talijani, Turci, Mlečani, Mađari, Tatari, Saraceni…?
karambol » wrote:
Nekome mora biti loše da bi tebi bilo dobro. I tako je od početka. To se zove borba za preživljavanje.
Neka, neka… nek crnče oni jadnici u Indiji, neka pate one žene u Bangladešu, nek šivaju lopte ona dječica u Pakistanu. Šta nas boli kua za njih? Bitno da je nama dobro…
karambol » wrote:
Ovaj današnji sistem je postojeći i u njemu živimo. Trebao bih plakati jer ne živimo više u pravednoj i idiličnoj Jugi i jer nemamo siguran posao, rast BDP-a, radnička odmarališta i sindikalne pajceke?
Treba se boriti i, ako baš hoćeš promijeniti svijet onda ga se mijenja dugo i uvijek malim koracima...