.
Aristocat » wrote:
Pjescana:
Cijenim tvoj entuzijazam i energiju kojom zrace tvoja pisanja. Iz nekog razloga mislim da si sasvim mlada djevojka i da radi broja svojih godina nisi imala priliku 'iskusiti' Hrvatsko drustvo dok je bilo dio jedne vece zajednice. Mene, tvoja pisanja, raduju. Drago mi je da gledas pozitivno, trazis pozitivne stvari i boris se da ih postavis na povrsinu. Ljudi kao ti bi i trebali biti Hrvatska i njena buducnost.
Na drugu stranu, ja sam u svojim tridesetima. Odrasla sam u jednoj drugoj, prijeratnoj Hrvatskoj.
Jugoslavija, cijim je dijelom Hrvatska bila, nije bila savrsena. Bila je svasta - i zemlja seljaka na brdovitom Balkanu i domovina dvadest i nesto miliona ljudi. ...
(Nastavit cu kasnije -- postam ovo da ne izgubim misao i da ne mislis da ne zelim odgovoriti.... prekidaju me neki dragi ljudi sad ...

)
Ipak sam izgubila nit...
Haj i
helou mogu zaista biti i jesu u vecini slucajeva povrsni i to je ono sto nas iritira. Medjutim, ono sto haj i helou jesu je automatska ljubaznost prema strancu, slucajnom prolazniku, nekome. To sto 'tu prica zavrsava' je jednostavno tako - i to je odlicno. Stvar je u tome da nam je sve jasno. Nitko se ne pretvara da je ljubazan dalje od toga. Sve je kristalno cisto. Anyway, kod nas, radi nametnutih drustvenih i tradicionalnih konvencija u vecini slucajeva
se pretvaramo da nas zanima - kako si ti, kako su ti djeca, pozdravi ovoga i onoga i tako dalje, a zapravo na s boli uvo kako je Marko i Janko i njihovo drecece potomstvo.Ako krenem korak dalje 'zanimanje' se vrlo cesto svodi na zabadanje nosa u neciju intimu koja se kasnije prepricava citaj ismijava po kavama.
Dakle, licemjerni smo. Ovi s 'helou' i 'haj' to nisu. Oni su jednostavno ravnodusni - i to ne kriju.
Po pitanju gostoljubivosti slicno. O gostoljubivosti imamo i raznih poslovica kao: 'Svakog gosta tri dana dosta' i sl. Opet, neiskreni smo. Robujemo nasljedjima i pravimo se boljima nego sto jesmo, a zapravo smo svi po tom pitanju amerikanci. Samo sto to ne priznajemo, dok oni priznaju, sto ih u tom dijelu cini postenijima.
I jos nesto. Primjetila sam na temi da se cesto koristi argument determinacije (gdje je
njihova gostoljubivost). Ispada da nasa gostoljubivost ima ili nema smisla samo ako je determinirana tudjom.
Gostoljubivost je gostoljubivost ako je
per se. Sve ostalo je udovoljavanje i trpljenje.