Ogledalo, ogledalce moje, u Hrvatskoj, dobro sto je?

Sve od javnog i tajnog interesa
blaze

Post 14 Apr 2012, 22:06

Lastan » wrote: This.

Ja ako volontiram, svoj rad, vrijeme i ekspertizu dajem onima koji ih inače ne bi mogli platiti.
Recimo, kao student sam nešto prevodio za Queer ZG. Tržišna vrijednost mojeg rada: par tisuća kuna.
I to mi je OK.
“Volontiranje” za tvrtku koja će na mojem radu dobrano zaraditi u najboljem je slučaju neplaćena praksa. Ako se dogodi kao u Engleskoj, gdje su ljudi tako neplaćeno “volontirali” u supermarketima i drugdje, to se zove robovski rad. I on je skuplji od neplaćenog ležanja doma jer dok tako robuješ, ne možeš ni tražiti drugi posao.
ne radi se o "volontiranju"u supermarketima. radi se o skupljanju referenci. ta moja znanica u kanadi nikad ne bi dobila posao na kojem je sada da u cv-u nije mogla navesti da je radila tu-i-tu. ne bi je ni pozvali na razgovor. vratila bi se u zagreb i čučala na burzi

no ovdje u hrvatskoj svi su okrunjenih glava, ne ustaju iz kreveta bez... kave :cerek:

danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
kuki

Post 14 Apr 2012, 22:07

blaze » wrote: većom plaćom od volonterske (1,6k)
Al to nije volontiranje, to je izrabljivanje. Recimo, vrtić traži odgajateljicu s odstažiranih godinu dana i položenim stručnim ispitom da se kod njih za 1600 kuna "osposobljava za rad bez zasnivanja radnog odnosa". To je odvratno.
kuki

Post 14 Apr 2012, 22:18

blaze » wrote:radi se o skupljanju referenci.
Ali to o čemu ti pričaš nije volontiranje. Iako, naravno, volontiranjem možeš skupljati reference.

Nije svaki rad za koji nisi plaćen volontiranje. Ako radiš u firmi koja ti ne isplaćuje plaću, to nije volontiranje. :D

Ako u dnevnom boravku za ovisnike besplatno držiš tečaj engleskog četvrtkom, to je volontiranje. Ako besplatno držiš tečaj engleskog u školi stranih jezika koja taj tečaj polaznicima naplaćuje dvije tisuće kuna po semestru, to nije volontiranje.
Pješčana

Post 14 Apr 2012, 22:19

kuki » wrote:I ima tih nekih malih stvari? Zeznuti su mi bilo kakvi aranžmani u kojima se obavežem da ću nekad nešto unaprijed, jer doslovno nikad ne znam kako radim, tipa, u petak sam u jedan popodne saznala da u petak ne radim, a nekad u 4 popodne saznam da radim u 5. :D Dok sam imala neki fiksniji životni raspored sam imala i volontiranja, ne znam, petkom popodne.

Al dok sam bila u Rijeci, bila sam u SMART-ovoj bazi, i oni bi me nazvali i rekli da treba, štajaznam, napuhat balone ili uređivat okoliš staračkog doma, i dal mogu doć u petak ili subotu il nekad. I onda bih ja rekla mogu/ne mogu.
vidi, ovakvi mailovi dolaze:

Hej .........,
šaljemo ti pregled nadolazećih projekata koji traže volontere, a mogli bi te zanimati:

Psihološka potpora http://www.vcz.hr/lokalno-volontiranje/ ... jekt-1559/
DATUM POČETKA: 01.04.2012.

Edukativno promotivne aktivnosti http://www.vcz.hr/lokalno-volontiranje/ ... jekt-1563/

Olimpijada zdravlja http://www.vcz.hr/lokalno-volontiranje/ ... jekt-1564/
DATUM POČETKA: 31.03.2012.

Pomoć u vođenju adminstracije i blagajne http://www.vcz.hr/lokalno-volontiranje/ ... jekt-1565/

Priprema za tisak

Administrativni poslovi

Pozdrav!
VCZ

to je s kraja ožujka, pogledaš linkovlje koje te zanima, pogledaš ima li još mjesta, javiš se.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
kuki

Post 14 Apr 2012, 22:23

Super, hvala ti, idem se prijavit. :lux:
kuki

Post 14 Apr 2012, 22:50

..a unda » wrote: dobro, to je nesto kao onaj deckic koji je prsticem u rupici brane sprijecio katastrofu. ili kao onaj mis u prici o repi..povuci, potegni, iscupase repu. ili, kamen po kamen, nestalo brdo? :D ..mislim, sta fali brdu? :ne zna: :D

jesam li ja ovo cuo..pokosavam otici tamo gdje je sve po mom? ok, ne mozda otici, ali ceprkati puteljak to da.
dobro, svakako podrzavam da popravis, napravis svijet ili, (sto mi nije bas beznacajno kao poruka koja bi se dala malo proanalizirati :zubo: ).. komadic u svom malom svijetu. ili si mozda mislila umjesto u svom malom..u svom malom svijetu oko tebe?
Imam dojam da shvaćam u kojem smjeru pokušavaš zatrolat, al se, poučena iskustvom, ne želim upuštat u raspravu u kojoj ću nastojat suvislo odgovarat a ti ćeš me nastojat bolje zatrolat. Inače, mislim da se slažemo, ako dobro razabirem što bi rekao kad ne bi trolao. :D
Aristocat

Post 14 Apr 2012, 23:05

Pješčana » wrote: s druge strane, meni se američki helou i haaaaj na prvu ni ne sviđaju, to mi je površan odnos gdje se svi pozdravljaju i tu priča završava. mislim da je baš Aristocat pričala kad je otputovala van kako se tamo nitko ne pozdravlja kad netko uđe u prostoriju. gdje je dakle ta famozna gostoljubivost, Aristocat?
i ne doživljavam te kao đavoljeg odvjetnika, ja jednostavno u ovakvim diskusijama imam potrebu prikazati i malo svjetliju stranu medalje. ne kažem da nema onog što spominješ, ali ima i onog što ja spominjem.
Pjescana:

Cijenim tvoj entuzijazam i energiju kojom zrace tvoja pisanja. Iz nekog razloga mislim da si sasvim mlada djevojka i da radi broja svojih godina nisi imala priliku 'iskusiti' Hrvatsko drustvo dok je bilo dio jedne vece zajednice. Mene, tvoja pisanja, raduju. Drago mi je da gledas pozitivno, trazis pozitivne stvari i boris se da ih postavis na povrsinu. Ljudi kao ti bi i trebali biti Hrvatska i njena buducnost. :)

Na drugu stranu, ja sam u svojim tridesetima. Odrasla sam u jednoj drugoj, prijeratnoj Hrvatskoj.
Jugoslavija, cijim je dijelom Hrvatska bila, nije bila savrsena. Bila je svasta - i zemlja seljaka na brdovitom Balkanu i domovina dvadest i nesto miliona ljudi. ...

(Nastavit cu kasnije -- postam ovo da ne izgubim misao i da ne mislis da ne zelim odgovoriti.... prekidaju me neki dragi ljudi sad ...:))
kuki

Post 14 Apr 2012, 23:07

Nije li i Pješčana u tridesetima?
Pješčana

Post 14 Apr 2012, 23:20

kuki » wrote:Nije li i Pješčana u tridesetima?
da, i?

to je mlado u današnje vrijeme :durica:

Aristocat, :) ja samo gledam čašu kao polupunu, koliko god je nekad to teško činiti :mig:
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 14 Apr 2012, 23:28

Pješčana » wrote: da, i?

to je mlado u današnje vrijeme :durica:

Aristocat, :) ja samo gledam čašu kao polupunu, koliko god je nekad to teško činiti :mig:
..ja gledam kao polupraznu ili tuzno praznu. valja to popit i narucit novu turu. puna casa, vesela casa. :cheer:
Beta ženka

Post 14 Apr 2012, 23:38

..a unda » wrote: ..ja gledam kao polupraznu ili tuzno praznu. valja to popit i narucit novu turu. puna casa, vesela casa. :cheer:
Mislim da je ovo najrealnija slika:

Image
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
kuki

Post 14 Apr 2012, 23:44

:rofl:
Pješčana

Post 14 Apr 2012, 23:45

pih, oko čaše vode se ne bih ni uzrujavala.
moja čaša je polupuna bitnijim stvarima, hladno prešanim izvornim djevičanskim maslinovim ujem ili vinom ili solju :raspa:
JPK

Post 14 Apr 2012, 23:49

Beta ženka » wrote:

Image
Ova slika nije uopće realna, rukopis je ženski, a prsti muški. :D
Biti i mniti svemiropolisno
..a unda
Undaminator

Post 15 Apr 2012, 00:00

Beta ženka » wrote:

Image
ne. oportunist je kad popijes drugima njihovu polupraznopunu casu. :D

ja samo kazem da je poluprazna ili polupuna casa ponekad samo nepuna casa. :zubo: dakle, funkcionalist..:D
Beta ženka

Post 15 Apr 2012, 00:15

Ja samo htjedoh reći da je to realna slika Hrvatske - oportunizam najbolje funkcionira. :D
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
..a unda
Undaminator

Post 15 Apr 2012, 00:23

Beta ženka » wrote:Ja samo htjedoh reći da je to realna slika Hrvatske - oportunizam najbolje funkcionira. :D
..pa i nije oportunizam bas tako i toliko los. zasto samo hrvatske? :ne zna:
Beta ženka

Post 15 Apr 2012, 00:39

..a unda » wrote: ..pa i nije oportunizam bas tako i toliko los. zasto samo hrvatske? :ne zna:
...jer je ovo tema o HR. :D
..a unda
Undaminator

Post 15 Apr 2012, 00:45

Beta ženka » wrote:
...jer je ovo tema o HR. :D
..a dajes engleski tekst. dakle, oprtunisti svih zemalja, ujedinite se. :usama: :D
Eks

Post 15 Apr 2012, 00:46

..a unda » wrote: ..a dajes engleski tekst. dakle, oprtunisti svih zemalja, ujedinite se. :usama: :D
:rofl: :rofl:
ombia

Post 15 Apr 2012, 01:44

Blaze ovo sto opisujes nije volontiranje niti o tome pisemo kad pisemo o istome ovdje, nego prakse. internshipa. Razlika je prilicna.

Jos da dodam na ono od Siljan da je vani ta ljubaznost hinjena. Pa neka ge dovraga i zavraga. Boli me dzon jer me konobar ili prodavac iskreno i iz sveg srca vole. Ne trebaju mi njihovi osjecaji. Nego ljubaznost i usluznost. Dal je hinjena, posve je svejedno.
ali, zar nije lakse mijenjati malo sebe?
Mijenjajuci sebe mijenjas svijet. :o
mislim, volontiranje? o cemu mi pricamo?
Kako ces dati ono sto nemas pitas. A nemas sto vremena. Pa pogledaj internetse, puni su ljudi koji "nemaju vremena".
pih, oko čaše vode se ne bih ni uzrujavala.
Ni ja. Sve je to iz vodovoda. :E
Aristocat

Post 15 Apr 2012, 03:16

.
Aristocat » wrote:
Pjescana:

Cijenim tvoj entuzijazam i energiju kojom zrace tvoja pisanja. Iz nekog razloga mislim da si sasvim mlada djevojka i da radi broja svojih godina nisi imala priliku 'iskusiti' Hrvatsko drustvo dok je bilo dio jedne vece zajednice. Mene, tvoja pisanja, raduju. Drago mi je da gledas pozitivno, trazis pozitivne stvari i boris se da ih postavis na povrsinu. Ljudi kao ti bi i trebali biti Hrvatska i njena buducnost. :)

Na drugu stranu, ja sam u svojim tridesetima. Odrasla sam u jednoj drugoj, prijeratnoj Hrvatskoj.
Jugoslavija, cijim je dijelom Hrvatska bila, nije bila savrsena. Bila je svasta - i zemlja seljaka na brdovitom Balkanu i domovina dvadest i nesto miliona ljudi. ...

(Nastavit cu kasnije -- postam ovo da ne izgubim misao i da ne mislis da ne zelim odgovoriti.... prekidaju me neki dragi ljudi sad ...:))

Ipak sam izgubila nit...

Haj i helou mogu zaista biti i jesu u vecini slucajeva povrsni i to je ono sto nas iritira. Medjutim, ono sto haj i helou jesu je automatska ljubaznost prema strancu, slucajnom prolazniku, nekome. To sto 'tu prica zavrsava' je jednostavno tako - i to je odlicno. Stvar je u tome da nam je sve jasno. Nitko se ne pretvara da je ljubazan dalje od toga. Sve je kristalno cisto. Anyway, kod nas, radi nametnutih drustvenih i tradicionalnih konvencija u vecini slucajeva se pretvaramo da nas zanima - kako si ti, kako su ti djeca, pozdravi ovoga i onoga i tako dalje, a zapravo na s boli uvo kako je Marko i Janko i njihovo drecece potomstvo.Ako krenem korak dalje 'zanimanje' se vrlo cesto svodi na zabadanje nosa u neciju intimu koja se kasnije prepricava citaj ismijava po kavama.

Dakle, licemjerni smo. Ovi s 'helou' i 'haj' to nisu. Oni su jednostavno ravnodusni - i to ne kriju.

Po pitanju gostoljubivosti slicno. O gostoljubivosti imamo i raznih poslovica kao: 'Svakog gosta tri dana dosta' i sl. Opet, neiskreni smo. Robujemo nasljedjima i pravimo se boljima nego sto jesmo, a zapravo smo svi po tom pitanju amerikanci. Samo sto to ne priznajemo, dok oni priznaju, sto ih u tom dijelu cini postenijima.

I jos nesto. Primjetila sam na temi da se cesto koristi argument determinacije (gdje je njihova gostoljubivost). Ispada da nasa gostoljubivost ima ili nema smisla samo ako je determinirana tudjom.

Gostoljubivost je gostoljubivost ako je per se. Sve ostalo je udovoljavanje i trpljenje.
Aristocat

Post 15 Apr 2012, 03:29

Beta ženka » wrote:
:S You're my kind. :grli:
Molim dozvolu da ovo stavim u potpis!
Znam. :five:

Drugarice Beta, slobodno, bit ce mi cast. :cerek:
blaze

Post 15 Apr 2012, 07:49

kuki » wrote: Ali to o čemu ti pričaš nije volontiranje. Iako, naravno, volontiranjem možeš skupljati reference.
ovdje se konkretno u hr. radi o tome hoćeš li kao neki logoped, sociolog, psiholog friško izašao s faksa volontirati za mirovinsko, zdravstveno i 1.6 k ili ćeš čekati na otvaranje radnog mjesta. a s obzirom na to da ćeš se načekati, jer situacija je sve gora, možda je najbolje tražiti neko potpuno deseto rješenje. ovo govorim općenito, ne za tebe konkretno. sve još dodatno otežava činjenica da živimo u duboko korumpiranoj zemlji, gdje će u bilo kakav radni odnos kad se pojavi na vidiku u takvim službama, ući nečiji rođak ili rođakinja, a ne onaj tko se u volontiranju pokaže najboljim
blaze

Post 15 Apr 2012, 08:32

ombia » wrote:Blaze ovo sto opisujes nije volontiranje niti o tome pisemo kad pisemo o istome ovdje, nego prakse. internshipa.
u principu to je to što vlada predlaže, samo što je kod nas intership ne samo strana riječ, nego i pojam, koncept. ne govori se o volontiranju po trgovinama i krojačkim radnjama

kad se ispraksiraš i izstažiraš, hoćeš li na burzu ili u volontere. u ovom jadu kojem živimo plus je moguć kad u oglasima traže radno iskustvo (tome se uvijek čude friško izašli s faksa), ali je najveći potencijalni problem da će stalno zaposleni sad još manje raditi i sve prebaciti na leđa kolega volontera

osobno mislim da će vladi to najviše služiti za friziranje broja nezaposlenih, a bit će ih sve više
  • Information