Ogledalo, ogledalce moje, u Hrvatskoj, dobro sto je?

Sve od javnog i tajnog interesa
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 14 Apr 2012, 19:28

ombia » wrote: Amen.
I to ne otici na 2-3 tjedna na odmor nekamo, nego zivjeti neko vrijeme u nekoj drugoj drzavi.

S druge strane sam anti-Jugoslavenka skroz naskroz jer ne nije svima u Jugi bilo dobro, i ne nisu svi bili u partiji. Nista osobno, ali ne biti miljenik rezima je i u Jugi znalo biti neugodno.
I to je bio truli sistem koji je zamijenio jedan ne bolji.
..kad imas love, svugdje ti je dobro. :ne zna:

s druge strane :zubo: , ti bi trebala bit i antiteranka ili antiamerikanka, antinjemica, antievropljanka, jer nigdje tudekarce nije svima dobro.
zar je svima koji nisu bili u partiji u jugi bilo lose? ja bih bas rekao da je bilo skoro pa obrnuto. ne biti miljenikom rezima je onaj i koji je u svicarskoj odbio otic u vojsku, pa je onda otisao u zatvor na koji mjesec, isto kao sto je bit crnac u slobodnoj i demokratskoj americi nakon drugog svjetskog rata (ne znam kako je sad) bilo automatski bit protiv i rezima i jos kojecega..

mislim, pada mi na pamet, ako je onda bilo bit protiv rezima ili protiv juge to sto se htjelo doc do ovog gdje smo danas s pitanjem gdje je nestalo sutra, pa se radi toga nesto taj rezim batrgao i gledao poprijeko na takve, pa..i ne izgleda mi sada to bas tako ni tako ludo, niti glupo. :raspa:

eto, nemojte sta zamirit :zubo:, ali ti i emerici mozete bit ponosni, ovo je ostvarenje vase zelje, realizacija vasih zelja, krepost, a ne trulost. e, pa uzivajte i slobodno odgovornost prebacite na druge, jer ste vi sto posto & sigurno nesto drugo i plemenito zamisljali, ali zato drugima sada ostavljate to breme da paze sto zele, nakon sto ste vi shvatili sto je to trulez. trulez, to su drugi.. :zubo: :D

Silajn

Post 14 Apr 2012, 19:30

Ta procjenjivanja gostoljubivosti ili ljubaznosti su mi bezveze, jer je pol toga što i vani doživljavamo kao gostoljubivost i ljubaznost jednaki fejk koliko i ona nas Hrvata. Suvremeno zapadno društvo je prosječno izrazito individualističko i nema tu puno mjesta za altruizam. Može se reć da veliki narodi u pravilu imaju više stila u svakodnevnoj komunikaciji, ali daleko je to od želje da se pruži pomoć strancu (a svak je stranac).
Prosječni su Hrvati uz to i kompleksaši i zato neskloni bezrezervnoj pomoći. Volontiranje, kao što je rekla Kuki, praktično ne postoji. Nepovjerljivi smo, vjerojatno zbog povijesnih okolnosti, a to, mislim, i nije tak loše, to je jedna od boljih stvari.
Po meni je jedna od prednosti i relativna nerazvijenost koja nas je spriječila da napravimo i veću štetu, primjerice na obali. Uz činjenicu da nas je brojčano malo, kad sam optimistično raspoložena, to daje i nadu da se stvari poprave. Želim reći, potrebno je relativno malo ljudi (par stotina) i pravni okvir da se napravi strukturni pritisak da stvari krenu na bolje.
Što se tiče prirodnih osobina, da, prosječno smo u prednosti zbog visoke raznolikosti na maloj kvadraturi. Hrana prosječno jest bolja. Ono što mi standardno jedemo prosječno je bolje od onog što standardno jedu, primjerice, Nijemci, Skandinavce da ne spominjem. No, vrlo ubrzano i kod nas dobra hrana postaje luksuz.
Voda iz pipe je zakurac već u Grazu, a u Njemačkoj sam dobila spektakularnu sraćku jer sam, iako upozorena, pila vodu iz pipe jer mi je bila dovoljno ukusna. Ona u Španjolskoj mi je imala ogavan okus, iako je možda bila dobra za piće. Čitala sam i o filtiranju londonske vode i, da ga jebeš, nisam baš sigurna da mi se pije zdravstveno ispravna voda u kojoj su ipak ostali i antidepresivi i kontracepcijske pilule :zubo:
kuki

Post 14 Apr 2012, 19:31

Silajn » wrote: voda u kojoj su ipak ostali i antidepresivi i kontracepcijske pilule :zubo:
Vrh, sretna si i jebeš se bezbrižno. :lux:
Silajn

Post 14 Apr 2012, 19:34

kuki » wrote: Vrh, sretna si i jebeš se bezbrižno. :lux:
Kako u kojem kvartu. Odlično mi je to istraživanje: mjerili su razinu te kemije po dijelovima grada, jer se voda filtrira i vraća u sustav u istoj četvrti pa tako negdje ima više antidepresiva, negdje više pilseva, a dio u kojem su Židovi je najčišći jer ne deru po lijekovima :D
kuki

Post 14 Apr 2012, 19:35

Dakle, biraš kvart po tome koja droza ti treba? :lux:

A jel ti više naplate takvu vodu il čistu?
kuki

Post 14 Apr 2012, 19:37

Okej, sad da se ne zajebavam, kako oni stoje s neplodnošću? Il se podrazumijeva da će svatko pametan kupit par kanistara vode u dućanu?
Silajn

Post 14 Apr 2012, 19:37

kuki » wrote:Dakle, biraš kvart po tome koja droza ti treba? :lux:

A jel ti više naplate takvu vodu il čistu?
Ma, tražim sad članak i ne mogu se sjetiti imena čovjeka koji je flaširao tu vodu i prodavao vodu iz jednog dijela u drugom. Stavim kad nađem.
Silajn

Post 14 Apr 2012, 19:38

kuki » wrote:Okej, sad da se ne zajebavam, kako oni stoje s neplodnošću? Il se podrazumijeva da će svatko pametan kupit par kanistara vode u dućanu?
Nisu to tolike količine i nisam sigurna koliko je znanstveno uopće dokazano kako to utječe na zdravlje. Naravno da već ima spekulacija da je muški sterilitet zamijećen u mnogim razvijenim zemljama, ali ne znam koliko je to ozbiljno.
Eks

Post 14 Apr 2012, 19:39

Mene zapravo ne čudi što ljudi ovdje ne volontiraju jer osim mentaliteta, činjenica je da u generalno usranoj državi zbilja nitko nema volje za ikakvim volonterstvom.

Što se tiče Juge, koliko god je život tad bio bolji, činjenica jest da kulturu nerada baštinimo i otad i ovo sve što se danas ne radi u državnim firmama je nasljeđe nekadašnjeg nerada. To je taj mentalitet koji vučemo godinama i koji je i doveo do rasula u svemu čim se ostalo bez Titove ruke.

Nisu ove seljačine koje su sve upropastile iznikle iz Tunguzije nego iz Jugoslavije. Kako ih se toliko nakotilo, ne znam, ali iz tog režima su raspušteni. Mnogo je tu bilo potisnute frustracije i na kraju se dozvolilo najvećem šljamu da gradi nove temelje. Zašto, kako... opet, ne znam. Valjda su ljudi povjerovali da će im fukare dati nešto bolje.

Meni je nekako sve to postalo smiješno i groteskno, i veličanje Hrvatske i veličanje Jugoslavije.
JPK

Post 14 Apr 2012, 19:41

Svaka od tih zemalja ima jedno deset tisuća vodocrpilišta, na kojima kvaliteta vode varira, baš kao i u Hrvatskoj gdje varira od vode s opasnom količinom arsena, do čistog planinskog izvora. Isticanje Hrvatske po nekoj kvaliteti vodovodne vode je obična glupost, a ako ćemo o osobnim iskustvima, pio sam vodu iz pipe od Lisabona do Stockholma i nigdje mi nije bilo zlo.

BTW, u Hrvatskoj vodi nema rezidualne kontracepcije, ali ima klora, koji se koristio i kao bojni otrov. :eek: :eek:
Biti i mniti svemiropolisno
Silajn

Post 14 Apr 2012, 19:44

Nakon dvajst godina u Hrvatskoj, sve više mi se čini da je Jugoslavija bila jebeno čudo. Ne čudo u smislu da je bila ne znam kak dobra, nego mi je sve manje jasno kako je uopće opstala tolike godine i proizvela toliko vrijednu i zanimljivu baštinu.
Također, sve mi je zanimljivije koliko je to seljaštvo bilo uspješno kontrolirano i potisnuto. Meni odrasloj u Zagrebu je čitava jedna kultura koja jest hrvatska, bila potpuno strana.
Treće, zanimljivo mi je do koje je mjere ono najgore vezano uz Crkvu i, s obzirom na njezinu moć, bit će mi jako zanimljivo ako se Hrvatska tome odupre.
Silajn

Post 14 Apr 2012, 19:46

JPK » wrote:Svaka od tih zemalja ima jedno deset tisuća vodocrpilišta, na kojima kvaliteta vode varira, baš kao i u Hrvatskoj gdje varira od vode s opasnom količinom arsena, do čistog planinskog izvora. Isticanje Hrvatske po nekoj kvaliteti vodovodne vode je obična glupost, a ako ćemo o osobnim iskustvima, pio sam vodu iz pipe od Lisabona do Stockholma i nigdje mi nije bilo zlo.

BTW, u Hrvatskoj vodi nema rezidualne kontracepcije, ali ima klora, koji se koristio i kao bojni otrov. :eek: :eek:
Pa meni je klor u gracerskoj vodi užas. Moja baka to pije već pedeset ili više godina i nije joj niš :ne zna:
kuki

Post 14 Apr 2012, 19:46

ex anais » wrote:Mene zapravo ne čudi što ljudi ovdje ne volontiraju jer osim mentaliteta, činjenica je da u generalno usranoj državi zbilja nitko nema volje za ikakvim volonterstvom.
Činjenica je i da dok nitko nema volje ništa napravit, nije ni čudno da je država generalno usrana. :D

Iako, čini mi se da je veći problem to što volontiranje nije bogznakako uređeno i organizirano i na nekim mjestima ne znaju što bi uopće s volonterima, na nekim drugima ne znaju kako se ponašat prema volonterima da bi došli i ostali, na nekim trećima im uvale glupu aktivnost koja ih dovodi u neugodnu situaciju jer su zli škrci (jednom sam se ljuta pokupila doma) i takoto. Najbolje je volontirat za udruge kojima je promicanje volonterstva među temeljnim djelatnostima. :D
Eks

Post 14 Apr 2012, 19:50

kuki » wrote: Činjenica je i da dok nitko nema volje ništa napravit, nije ni čudno da je država generalno usrana. :D
Pae, začarani krug.
Iako, čini mi se da je veći problem to što volontiranje nije bogznakako uređeno i organizirano i na nekim mjestima ne znaju što bi uopće s volonterima, na nekim drugima ne znaju kako se ponašat prema volonterima da bi došli i ostali, na nekim trećima im uvale glupu aktivnost koja ih dovodi u neugodnu situaciju jer su zli škrci (jednom sam se ljuta pokupila doma) i takoto. Najbolje je volontirat za udruge kojima je promicanje volonterstva među temeljnim djelatnostima. :D
Čudno bi bilo da je baš to organizirano za razliku od svih ostalih stvari u državi. :D
Silajn wrote: Treće, zanimljivo mi je do koje je mjere ono najgore vezano uz Crkvu i, s obzirom na njezinu moć, bit će mi jako zanimljivo ako se Hrvatska tome odupre.
Vjerojatno u velikoj mjeri. Samo, nisam sigurna da će se uspjeti oduprijeti. Barem ne sama i svojevoljno.
Pješčana

Post 14 Apr 2012, 19:56

na mom faxu (FF) koliko sam čula, nakon mog odlaska su uveli dobivanje extra bodova za volontiranje.
što se tiče moje mog spominjanja volontiranja vani, znam osobu koja je išla van raditi, na par tjedana, i ima super iskustva.
isto tako, znam osobe koje su došle izvana ovamo, i volontirale po godinu dana.
da, rijetki su primjeri, ali ja ni nisam svaki dan u kontaktu s tim grupacijama, pa ni ne mogu točno znati koliko toga ima. mislim da ljudi ovdje nisu dovoljno upućeni na koje se sve načine može volontirati, i kako se i tako stječe (radno) iskustvo, a bome i kontakti, možeš naučiti dosta toga i proputovati ako želiš.
slažem se s vama da je ideja pomaganja drugima ovjde pala jako nisko na listi prioriteta, ne mogu sa 100%tnom sigurnošću tvrditi, ali vjerujem da je rat i sve vrijeme nakon njega utjecalo na stav Hrvata ( a mogla bih sada povuć paralelu ljudi u ovim krajevima od Vojne krajine, uvijek se ginulo, išlo u rat i nikad nisi znao kad će idući rat) na dijeljenje dobara i čuvanje toga što imaš - pogledajte samo potrebu naših ljudi da čuvaju sve jer nikad ne znaš.
vjerujem da je na stav utjecalo jebanje u mozak zadnjih par desetljeća, i ljudi se jednostavno boje jako brzo se otvoriti nekom strancu.
s druge strane, meni se američki helou i haaaaj na prvu ni ne sviđaju, to mi je površan odnos gdje se svi pozdravljaju i tu priča završava. mislim da je baš Aristocat pričala kad je otputovala van kako se tamo nitko ne pozdravlja kad netko uđe u prostoriju. gdje je dakle ta famozna gostoljubivost, Aristocat?
i ne doživljavam te kao đavoljeg odvjetnika, ja jednostavno u ovakvim diskusijama imam potrebu prikazati i malo svjetliju stranu medalje. ne kažem da nema onog što spominješ, ali ima i onog što ja spominjem.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
JPK

Post 14 Apr 2012, 19:58

Silajn » wrote:
Pa meni je klor u gracerskoj vodi užas. Moja baka to pije već pedeset ili više godina i nije joj niš :ne zna:
Bio sam u Grazu par mjeseci ukupno, ne sjećam se vode ni po lošem ni po dobrom. Jedini grad u kojemu mi je voda gadna je Caen, a to je stvar ukusa, ne znači da je loša.

A i trebalo bi obratiti pažnju na činjenicu da većina proizvođača flaširane vodu puni istu iz gradskih vodovoda, a vodovode ne biraju po tome koji ima najmanje zagađenja, nego koji najbolje prolazi na testnoj grupi.
Silajn

Post 14 Apr 2012, 19:58

Moglo bi se reć i da je volontiranje u nas otežano i time što zapravo ne volontiraš za neke apstraktne gladne u Africi već za, uvjetno rečeno, susjede, skoro pa poznate ljude. Ljudi i hoće pomoć, iz ovih ili onih razloga, ali se boje intimiziranja i boje se sučiti s tim da bi i oni mogli biti s one strane koja pruža ruku za pomoći.
Moje nedavno iskustvo je izgledalo ovako: nas tridesetak je pomagalo (skupljalo novce) jednoj nama poznatoj obitelji neposredno nakon fakat ružne tragedije. Moja uloga je bila marginalna, ali tri cure koje su se stvarno pretrgle od posla su na kraju ostale posrane jer je četvrta, bez imalo srama, preuzela sve zasluge. slikavala se u novinama, dobila rektorovu nagradu na račun toga jebote. Normalno da se ove tri osjećaju loše, a najviše stoga što je po defaultu lejm da idu bilo kome objašnjavati što se zapravo dogodilo. Baš se pitam kad će se idući put upustiti u nešto takvo.
Kad sam početkom rata odnijela robu u Caritas, zgrozilo me kad su se ribe koje su tam radile skupile ko hijene oko mojih vrećica i što nisu barem pričekale da odem prije nego što počnu dijeliti robu među sobom.
Trenutno opet volontiram i sve mi se čini da samo legitimiram tuđe izvlačenje para od projekta :gaah:
Itd. A ja sam jako strpljiva osoba i uglavnom idealist. Vjerujem da normalnom čovjeku ne pada na pamet išta radit džabe.
Pješčana

Post 14 Apr 2012, 19:59

dok sam živjela u Njemačkoj, kupovali smo vodu jer nije bila za piće. :ne zna:
u Londonu sam ju pila, a bome i u Parizu.
ali u Poljskoj su mi rekli da to nije najmudrije

edit:
Silajn, ja se iskreno nadam da ne gleda svaki čovjek cijeli svijet kroz prizmu para.
osjećaj kad nekome pomogneš jer to možeš- ne bih to mijenjala. u biti , ne znam čime bi se mogao zamijeniti.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Silajn

Post 14 Apr 2012, 20:05

Pješčana » wrote: Silajn, ja se iskreno nadam da ne gleda svaki čovjek cijeli svijet kroz prizmu para.
osjećaj kad nekome pomogneš jer to možeš- ne bih to mijenjala. u biti , ne znam čime bi se mogao zamijeniti.
Di je ona psihologica? :D Ljudi pomažu i zato da sebi ugode, da. Meni u tome nema ništa loše, ali ne treba volontere smatrati altruistima. Ja pomažem jer mogu, ali mi je potrebno jaaaako puno racionaliziranja kako bih samoj sebi opravdala princip zbog kojeg to radim, a nauštrb, primjerice, najobičnijeg sna.
JPK

Post 14 Apr 2012, 20:05

Pješčana » wrote:dok sam živjela u Njemačkoj, kupovali smo vodu jer nije bila za piće. :ne zna:
u Londonu sam ju pila, a bome i u Parizu.
ali u Poljskoj su mi rekli da to nije najmudrije

edit:
Silajn, ja se iskreno nadam da ne gleda svaki čovjek cijeli svijet kroz prizmu para.
Bogme, ne vjerujem da postoji grad u Njemačkoj u kojemu voda nije pitka. Daj link.
Istina, hrpa ljudi u Zapadnoj Europi kupuje flaširanu vodu (iz vodovoda) jer su popušili marketing, ili im nije fina. Ali to ne znači da voda nije jednako kvalitetna kao i flaširana.
Silajn

Post 14 Apr 2012, 20:07

JPK » wrote: Bogme, ne vjerujem da postoji grad u Njemačkoj u kojemu voda nije pitka. Daj link.
Istina, hrpa ljudi u Zapadnoj Europi kupuje flaširanu vodu (iz vodovoda) jer su popušili marketing, ili im nije fina. Ali to ne znači da voda nije jednako kvalitetna kao i flaširana.
Ja sam najebala na Baltiku. U Berlinu sam pila vodu iz pipe najnormalnije.
Pješčana

Post 14 Apr 2012, 20:08

JPK » wrote: Bogme, ne vjerujem da postoji grad u Njemačkoj u kojemu voda nije pitka. Daj link.
kako da ti dam link? živjela sam gore i nismo pili vodu :ne zna:

edit: evo potrudila sam se i našla poluvaljan link :D
http://www.forum-3dcenter.org/vbulletin ... 07872.html
kuki

Post 14 Apr 2012, 20:12

Pješčana » wrote:na mom faxu (FF) koliko sam čula, nakon mog odlaska su uveli dobivanje extra bodova za volontiranje.
Na mom je iz jednog kolegija bilo uvjet za potpis. :D
da, rijetki su primjeri, ali ja ni nisam svaki dan u kontaktu s tim grupacijama, pa ni ne mogu točno znati koliko toga ima.
Ja sam neko vrijeme bila dosta volonterski aktivna, odatle i znam to što pišem.

Ima i divnih primjera i lijepih priča, naravno. Ima i onih za koje mi je posve jasno kako ljudima smuče volontiranje. I volontirala sam i na krasnim projektima i s krasnim ljudima gdje sam stvarno imala osjećaj da sam napravila nešto korisno i lijepo provela desetke sati, a i pokupila se doma nakon pol sata s mišlju "pa pička vam materina bezobrazna". Ima lijepih volontiranja na kojima nešto naučiš ili se barem tih par sati dobro zajebavaš i podupreš nešto za što misliš da je dobro i lijepo, i onih na kojima stvarno pomogneš nekome tko je u teškoj situaciji (meni su ta predeprimirajuća, i bolesna djeca, i napuštene životinje, i napuštena djeca, i takoto, a sebično sam đubre i ne želim se deprimirati makar to nekome pomoglo).
mislim da ljudi ovdje nisu dovoljno upućeni na koje se sve načine može volontirati, i kako se i tako stječe (radno) iskustvo, a bome i kontakti, možeš naučiti dosta toga i proputovati ako želiš.
Pa nisu kad se ne radi na promicanju toga i kad ljudi misle bolje džaba ležat nego džaba radit. :D
ombia

Post 14 Apr 2012, 20:16

..a unda » wrote: ..kad imas love, svugdje ti je dobro. :ne zna:

s druge strane :zubo: , ti bi trebala bit i antiteranka ili antiamerikanka, antinjemica, antievropljanka, jer nigdje tudekarce nije svima dobro.
zar je svima koji nisu bili u partiji u jugi bilo lose? ja bih bas rekao da je bilo skoro pa obrnuto. ne biti miljenikom rezima je onaj i koji je u svicarskoj odbio otic u vojsku, pa je onda otisao u zatvor na koji mjesec, isto kao sto je bit crnac u slobodnoj i demokratskoj americi nakon drugog svjetskog rata (ne znam kako je sad) bilo automatski bit protiv i rezima i jos kojecega..
Ne znam kak je to kad imas love. :zubo:
Tj. kad je imas malo vise osim za pristojan zivot.
Zasto bih trebala biti antiamerikanka, pa nisam nikako a kamoli lose zivjela u Americi.
A cuj svak si nesto izabere, neki bit vegetarijanac, drugi bit demokrat a neki bit anti-jugoslaven. :raspa:
ikom rezima je onaj i koji je u svicarskoj odbio otic u vojsku,
Kad to? :zubo:
Alternativa nije zatvor nego civilna sluzba kao i u okolnim zemljama.

I da ne odgovrama Silajn posebno. Da, neka je i fejk ljubaznost i to mi je draze nego da me netko za moje novce preko kurca posluzi.
Lastan

Post 14 Apr 2012, 20:25

kuki » wrote: Stvarno? Ja bih rekla da sam ja škrta, al ja ionako nisam Hrvatica,
Lako je tebi. Ja sam Slovenac; mogu dalje pričati što hoću. :D
  • Information