Ogledalo, ogledalce moje, u Hrvatskoj, dobro sto je?

Sve od javnog i tajnog interesa
ombia

Post 14 Apr 2012, 20:28

Silajn » wrote:
Nisu to tolike količine i nisam sigurna koliko je znanstveno uopće dokazano kako to utječe na zdravlje. Naravno da već ima spekulacija da je muški sterilitet zamijećen u mnogim razvijenim zemljama, ali ne znam koliko je to ozbiljno.
Utjece na plodnost itekako. Sto bi bio jedan od vise razloga sve cesce neplodnosti mladih zena.
Mimo toga (ne znam gdje si pila) voda u Njemackoj je potpuno bezopasna za pice.

U Stockholmu nece nikome nis biti od vode, grad je poznat po svojoj dobroj vodi. :cerek:
Flasirana voda po ducanima ako nosi oznaku mineralna/izvorska nije iz vodovoda. Iz vodovoda je stolna voda, koja je znatno jeftinija od ove prve i mora velikim slovima biti tako oznacena. Stolna voda. Na njoj ne pise mineralna.
Vecina flasirane vode u ducanima nije iz vodovoda. :rofl:

Ovaj link Pjescana uopce ne pise da je voda iz vodovoda tamo losa. Dapace pise da je dio vode iz vodovoda cista izvorska voda, sto je i istina.
Doduse procitala sam svega prvih 30-ak postova. Al ne znam sto si linkom htjela.

Lastan

Post 14 Apr 2012, 20:31

JPK » wrote:A i trebalo bi obratiti pažnju na činjenicu da većina proizvođača flaširane vodu puni istu iz gradskih vodovoda, a vodovode ne biraju po tome koji ima najmanje zagađenja, nego koji najbolje prolazi na testnoj grupi.
… a pritom je pokazano da je ljudima najukusnija voda iz njihova rodnog kraja.

Meni je flaširana voda u Kini bila užasna. Zdravstveno ispravna i sve, ali – fuj.
Pa sam onda za bijesne novce (čitaj: kunu do tri) kupovao sokove.

Za vodovodnu su nas vodu upozoravali da je ne pijemo neprokuhanu, ali ionako smo stalno kuhali čaj. :D
JPK

Post 14 Apr 2012, 20:36

ombia » wrote: Flasirana voda po ducanima ako nosi oznaku mineralna/izvorska nije iz vodovoda. Iz vodovoda je stolna voda, koja je znatno jeftinija od ove prve i mora velikim slovima biti tako oznacena. Stolna voda. Na njoj ne pise mineralna.
Vecina flasirane vode u ducanima nije iz vodovoda. :rofl:
Tvoj je svizac sigurno točno prebrojao udio mineralne i izvorske vode u ukupnoj flaširanoj vodi na prosječnoj polici europskog supermarketa, a tome ne mogu proturiječiti!
Biti i mniti svemiropolisno
ombia

Post 14 Apr 2012, 20:42

Jedna, samo jedna marka Bonaqua je u prosjecnom supermarketu stolna voda.
Tvrditi da vecina flasirane vode u supermarketima dolazi iz vodovoda je notorna...ovaj pogresna informacija. :raspa:
blaze

Post 14 Apr 2012, 20:44

kuki » wrote: Pa nisu kad se ne radi na promicanju toga i kad ljudi misle bolje džaba ležat nego džaba radit. :D
moja je znanica otišla u kanadu i s diplomom našeg faksa mogla dupe obrisati. tražila je posao i ništa. i onda joj je jedna dobra duša objasnila tamošnji koncept volontiranja. čim je u cv upisala da je radila za tu i tu firmu (nema veze što je volonterski), sljedeća joj je molba za posao prošla

a i za ovog zagrepčanina znam da je volontirao kad je došao u ny. pa neće ti odmah razmotati crveni tepih

kod nas je inicijativa dočekana na nož. s jedne strane shvaćam, nismo baš neka perspektivna zemlja, ali opet mi nije jasno - ako je alternativa ležati doma, zar nije bolje barem steći neki krug poznanstava, pokušati otvoriti vrata za dalje, biti prisutan u nekim projektima.
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
Potjeh

Post 14 Apr 2012, 20:53

Klima, hrana i priroda.

To bih ja stavio kao TOP 3 stvari koje valjaju. Moje mišljenje je malo obojano činjenicom da živim na krajnjem jugu.

Što se našeg mentaliteta tiče ja sam optimist. Iako je za korjenite promjene nužna smjena generacija nekakve pomake naprijed ipak vidim. Mislim da se nećemo pogubiti putem.
kuki

Post 14 Apr 2012, 20:59

blaze » wrote:
kod nas je inicijativa dočekana na nož.
Zakon o volonterstvu kaže:

(1) Volontiranjem se, u smislu ovoga Zakona, ne smatra:

– obavljanje poslova koji, s obzirom na narav i vrstu rada te ovlasti poslodavca, imaju obilježja poslova za koje se osniva radni odnos sukladno Zakonu o radu,
– stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (volonterski rad) uređeno Zakonom o radu ili drugim propisima,

Ako na to misliš.

Ja uopće ne mislim na volontiranje prilikom kojeg volontiraš na svom radnom mjestu jer te đubre od poslodavca želi izrabljivat, nego na volontiranje u kojem šećeš azilske pse, na štandu prodaješ kišobrane i privjeske za ključeve jer prihod od prodaje ide za dijagnostički aparat na neonatologiji, pričaš priče djeci na onkologiji, pušeš balone za tulum u staračkom domu, radiš sa zanemarenom djecom kolaže, sudjeluješ u organizaciji kulturnih priredaba, i tako to.

To je meni volontiranje, kad radiš nešto za, štajaznam, opće dobro, i doprinosiš zajednici u kojoj živiš. Kad besplatno doprinosiš profitu dioničara neke firme, to mi više nije volontiranje nego izrabljivanje ako to radiš jer moraš. Ako to radiš jer se silno želiš baviti nečime, i nažicaš nekoga za mentoriranje u zamjenu za tvoj neplaćeni rad, to mi je neplaćena praksa.
kuki

Post 14 Apr 2012, 21:01

Jel se unda zaboravio prelogirat il se Silajn napila? :D
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 14 Apr 2012, 21:01

kuki » wrote: Činjenica je i da dok nitko nema volje ništa napravit, nije ni čudno da je država generalno usrana. :D

Iako, čini mi se da je veći problem to što volontiranje nije bogznakako uređeno i organizirano i na nekim mjestima ne znaju što bi uopće s volonterima, na nekim drugima ne znaju kako se ponašat prema volonterima da bi došli i ostali, na nekim trećima im uvale glupu aktivnost koja ih dovodi u neugodnu situaciju jer su zli škrci (jednom sam se ljuta pokupila doma) i takoto. Najbolje je volontirat za udruge kojima je promicanje volonterstva među temeljnim djelatnostima. :D
..cek malo. jel to ti govoris..volontirajmo hrvatsku? :D

meni je sve vise taj koncept volontiranja nejasniji? zasto volontirat? imamo drzavu, crkvu, samaricane, karitaricane, imamo..kako se ono zovu..jel se zovu socijalne ustanove, imamo cak i neka ministarstva, pa eto, da se vratim na drzavu, imamo proracune neke, budzete, a imamo bome i korporacije, pa eto, nek korporacije malo volontiraju.

i sad, u nesavrsenoj situaciji kakva jest, ne samo kod nas, ali demokratski izabrana situacija, mi tu nasu slobodu ispravljamo ili nadopunjujemo ili usavrsavamo volontiranjem? ono..libertatis korige?
mislim, nije mi jasno. jel mi to imamo neki paralelni sustav? mislim, cemu potpisivat ugovor o dozivotnom uzdrzavanju..imamo volontiranje.

mislim, nas rad mi dajemo negdje, da bi agregatno se neko time okoristio i profitirao, a mi se tjesimo da da volontiranjem usrecujemo individualno bzuvjetno sebe i uvjetno druge, a o visim stvarima ne razmisljamo nego eto, jos malo pomazemo u okretanju kapitalistickog zamasnjaka da volontiranje bude sve potrebnije?

mislim, nesto mi tu pocinje ne stimat.. :ne zna:
..a unda
Undaminator

Post 14 Apr 2012, 21:02

kuki » wrote:Jel se unda zaboravio prelogirat il se Silajn napila? :D
je.. :zubo:
Eks

Post 14 Apr 2012, 21:02

kuki » wrote:Jel se unda zaboravio prelogirat il se Silajn napila? :D
I ja sam isprve blenula. Često mu se to desi. :zubo:
Lastan

Post 14 Apr 2012, 21:04

kuki » wrote:Ja uopće ne mislim na volontiranje prilikom kojeg volontiraš na svom radnom mjestu jer te đubre od poslodavca želi izrabljivat, nego na volontiranje u kojem šećeš azilske pse, na štandu prodaješ kišobrane i privjeske za ključeve jer prihod od prodaje ide za dijagnostički aparat na neonatologiji, pričaš priče djeci na onkologiji, pušeš balone za tulum u staračkom domu, radiš sa zanemarenom djecom kolaže, sudjeluješ u organizaciji kulturnih priredaba, i tako to.

To je meni volontiranje, kad radiš nešto za, štajaznam, opće dobro, i doprinosiš zajednici u kojoj živiš. Kad besplatno doprinosiš profitu dioničara neke firme, to mi više nije volontiranje nego izrabljivanje ako to radiš jer moraš. Ako to radiš jer se silno želiš baviti nečime, i nažicaš nekoga za mentoriranje u zamjenu za tvoj neplaćeni rad, to mi je neplaćena praksa.
This.

Ja ako volontiram, svoj rad, vrijeme i ekspertizu dajem onima koji ih inače ne bi mogli platiti.
Recimo, kao student sam nešto prevodio za Queer ZG. Tržišna vrijednost mojeg rada: par tisuća kuna.
I to mi je OK.
“Volontiranje” za tvrtku koja će na mojem radu dobrano zaraditi u najboljem je slučaju neplaćena praksa. Ako se dogodi kao u Engleskoj, gdje su ljudi tako neplaćeno “volontirali” u supermarketima i drugdje, to se zove robovski rad. I on je skuplji od neplaćenog ležanja doma jer dok tako robuješ, ne možeš ni tražiti drugi posao.
Pješčana

Post 14 Apr 2012, 21:05

ombia » wrote:
Ovaj link Pjescana uopce ne pise da je voda iz vodovoda tamo losa. Dapace pise da je dio vode iz vodovoda cista izvorska voda, sto je i istina.
Doduse procitala sam svega prvih 30-ak postova. Al ne znam sto si linkom htjela.
kako ne? evo veli:
Dr.Doom2006-08-29, 23:21:30
Leitungswasser.

Im Raum Mannheim sollte man aber nicht so oft Leitungswasser trinken (zumindest nicht ständig): Während meines Studiums dort vor einigen Jahren, habe ich nach einer Weile nur noch Wasser aus der Leitung getrunken, weil mir das Wasserkistenschleppen in die 3. Etage (Studi-Wohnheim) zu blöde wurde.
Nach diversen Semestern konnte ich mir dann im örtlichen Klinikum einige Nierensteine zertrümmern lassen. *g*
Auch beim Spülen konnte man immer sehr gut sehen, wie das trockene Geschirr heftige Kalkablagerungen aufwies. Hatte ich mir damals nichts bei gedacht...

kao što sam rekla na početku, nepijenje vode u Njemačkoj nisam saznala na internetu, nego ju nismo pili. ovo je jedino što sam našla.

jedan dečec piše kako je, dok je studirao, pio vodu iz pipe, ter je nakon semestara, morao proć odstraniti bubrežne kamence.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
kuki

Post 14 Apr 2012, 21:08

..a unda » wrote: zasto volontirat?
To je popravljanje društva za koje ja vjerujem da ga mali čovjek može napraviti. Popraviti ili napraviti neki mali komadić negdje u svom malom svijetu i kad se skupi puno takvih malo boljih malih svjetova, veliki svijet isto bude malo bolji.

U demonstracije, prosvjede i slično nekako ne vjerujem baš jako. Pogotovo jer ljudi jednostavno vole oglupit kad se nađu među puno drugih ljudi. :D
Pješčana

Post 14 Apr 2012, 21:19

kuki » wrote: To je popravljanje društva za koje ja vjerujem da ga mali čovjek može napraviti. Popraviti ili napraviti neki mali komadić negdje u svom malom svijetu i kad se skupi puno takvih malo boljih malih svjetova, veliki svijet isto bude malo bolji.
:love:
nikad ne znaš koliko tvog malo dopinosa može puno učiniti
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
..a unda
Undaminator

Post 14 Apr 2012, 21:23

ex anais » wrote:
I ja sam isprve blenula. Često mu se to desi. :zubo:
..e, ti znas kome se sta desi.. :zubo:
Eks

Post 14 Apr 2012, 21:27

..a unda » wrote: ..e, ti znas kome se sta desi.. :zubo:
Odi volontiraj. Image
kuki

Post 14 Apr 2012, 21:29

ex anais » wrote: Odi volontiraj. Image
Genijalan je. :S

To će mi bit novi avatar tamo. :lux:

Btw, zna li netko, kad se u Zagrebu čovjek upiše u bazu volontera u VCZ, jel ga nazovu na mobitel da mu kažu da je tad neko kratko volontiranje negdje i može li doć?
Pješčana

Post 14 Apr 2012, 21:31

kuki » wrote: Genijalan je. :S

To će mi bit novi avatar tamo. :lux:

Btw, zna li netko, kad se u Zagrebu čovjek upiše u bazu volontera u VCZ, jel ga nazovu na mobitel da mu kažu da je tad neko kratko volontiranje negdje i može li doć?
ja primam njihov njuzletter s ponudom poslova, mislim da je jednom tjedno, i onda odaberem što oću i apliciram se, pa mi se javi ustanova i s njima se dogovorim oko detalja
Beta ženka

Post 14 Apr 2012, 21:33

Aristocat » wrote: Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini.
:S You're my kind. :grli:
Molim dozvolu da ovo stavim u potpis!

Ontopic, što je još dobro u HR: rijeke, planine, more... :o
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
kuki

Post 14 Apr 2012, 21:36

I ima tih nekih malih stvari? Zeznuti su mi bilo kakvi aranžmani u kojima se obavežem da ću nekad nešto unaprijed, jer doslovno nikad ne znam kako radim, tipa, u petak sam u jedan popodne saznala da u petak ne radim, a nekad u 4 popodne saznam da radim u 5. :D Dok sam imala neki fiksniji životni raspored sam imala i volontiranja, ne znam, petkom popodne.

Al dok sam bila u Rijeci, bila sam u SMART-ovoj bazi, i oni bi me nazvali i rekli da treba, štajaznam, napuhat balone ili uređivat okoliš staračkog doma, i dal mogu doć u petak ili subotu il nekad. I onda bih ja rekla mogu/ne mogu.
blaze

Post 14 Apr 2012, 21:51

kuki » wrote:
Ako na to misliš.
pokušavam reći da ima jako dobro plaćenih poslova koje ljudi popuše jer sjede doma. nitko ne očekuje da ćeš kopati kanale volonterski. mogao je i onaj danko steiner (s linka) ić u jameriku i prat suđe za plaćicu i reći tim nekima iz muzeja gdje je volontirao reći ko vas jebe kad nećete platit. al nije glup. sve ovisi o ambicijama. na stvarno dobro plaćene poslove nećeš zasjesti mahanjem kolektivnim ugovorima, druga je stvar ako se želiš ulogoriti na sigurnom mjestu s 2k većom plaćom od volonterske (1,6k)
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
..a unda
Undaminator

Post 14 Apr 2012, 21:53

kuki » wrote: To je popravljanje društva za koje ja vjerujem da ga mali čovjek može napraviti. Popraviti ili napraviti neki mali komadić negdje u svom malom svijetu i kad se skupi puno takvih malo boljih malih svjetova, veliki svijet isto bude malo bolji.

U demonstracije, prosvjede i slično nekako ne vjerujem baš jako. Pogotovo jer ljudi jednostavno vole oglupit kad se nađu među puno drugih ljudi. :D
dobro, to je nesto kao onaj deckic koji je prsticem u rupici brane sprijecio katastrofu. ili kao onaj mis u prici o repi..povuci, potegni, iscupase repu. ili, kamen po kamen, nestalo brdo? :D ..mislim, sta fali brdu? :ne zna: :D

jesam li ja ovo cuo..pokosavam otici tamo gdje je sve po mom? ok, ne mozda otici, ali ceprkati puteljak to da.
dobro, svakako podrzavam da popravis, napravis svijet ili, (sto mi nije bas beznacajno kao poruka koja bi se dala malo proanalizirati :zubo: ).. komadic u svom malom svijetu. ili si mozda mislila umjesto u svom malom..u svom malom svijetu oko tebe?
eto, podrzavam mijenjanje svijeta, iako sam vise nego skeptican, ali, sta sad..ko zeli zivjeti vjecno? :D

ali, zar nije lakse mijenjati malo sebe? svijet je, jebiga, ogroman..usprkos internetu i vorld trejd organizejsnu. gadno ga je ic mijenjat. nikad ne znas kad ces nesto napravit lose..mislim, ono, put, poplocan i tako to..a cak se mozda to mijenjanje svakako nekako shvati, pa makar mi izabrali ono sto nam se cini potpuno neagresivnim ili cak suprotno od agresivnosti.

jednostavno, gledam malo oko sebe i volontiranje mi pocinje izgledati kao veliki luksuz. nije mi jasno ko danas moze volontirat? kako to? mislim, nesto se zauzvrat mora dobit, ocekivat..
mislim, jesu li radne akcije nekad bile volontiranje?

imam dojam da se sve nekako vraca, ali u drugoj formi i pod drugim nazivnikom, ali, kazem, gledam danas mali moj svijet u meni i mali moj svijet oko mene..kako ce volontirat neko ko se niti o sebi ne moze brinut? ono, doslovno se nemoze brinut, egzistencijalno, ne moze se odrzavat..ne moze odrzavat cak ni nekog prema kojemu bi trebao ili ima ili misli da ime neku odgovornost.
pa eto, volontiranje mi cak ponegdje izgleda i vrlo neodgovorno.

gledam npr studente neke. ok, cak nesto i volontiraju, iako mi se vise cini da volontiraju radi toga sto su neuroticni, ali masovno rade, kad god mogu..jednostavno, zele studirati, ali nemaju novaca. doslovno im roditelji, ako su im svi na broju i u nekom skrbnom polju, ne da ne zele dat za studij, nego..nema, nema se.
i onda, izgleda kao digresija, ali i nije bas, i onda im profesori kazu da sta pizde, da ce im oni reci sto da prodaju ako misle da ne mogu platiti studij ili ih cak napadnu, da sta oni kao studenti imaju preko ljeta radit i to jos neke poslove koji su ono..fuj, ispod razine studija kojeg pohadjaju..

mislim, volontiranje? o cemu mi pricamo? kako ces dat ono sto nemas? to ne da je luksuz, to je i nesto jos sto mi izaziva da okrecem u cudu glavu kao pas kad mu pustas neke zvukove. :D

ili ja sve krivo shvacam, pa je volontiranje nesto kao kad ti dodje neko u kucu, neki doktor, politicar, neko od koga mislis da bi ti mogao koristit u zivotu, pa ga nutkas, rezes prsut, liva se vino, salju se poruke o tome kako si dobar i zasluzan za bit voljen, samo tako.. i onda poslije, kad se ne dobije nesto zauzvrat sto se ocekuje mozda, pocne se govorit..ma zamisli, majkumujebem, a ja ga u mojoj kuci gladnog hranio i pojio, a ni hvala mi nije rekao.. :D
..a unda
Undaminator

Post 14 Apr 2012, 21:57

ex anais » wrote:
Odi volontiraj. Image
..cim diplomiras. :zubo: :D
Zmaj021
Been thanked: 8 times

Post 14 Apr 2012, 22:00

Silajn » wrote: ...
Moje nedavno iskustvo je izgledalo ovako: nas tridesetak je pomagalo (skupljalo novce) jednoj nama poznatoj obitelji neposredno nakon fakat ružne tragedije. Moja uloga je bila marginalna, ali tri cure koje su se stvarno pretrgle od posla su na kraju ostale posrane jer je četvrta, bez imalo srama, preuzela sve zasluge. slikavala se u novinama, dobila rektorovu nagradu na račun toga jebote. Normalno da se ove tri osjećaju loše, a najviše stoga što je po defaultu lejm da idu bilo kome objašnjavati što se zapravo dogodilo. Baš se pitam kad će se idući put upustiti u nešto takvo.
Boldano baš ne kužim. Što bi se te tri cure osjećale loše? Dale su se, odradile stvar i ako su to radile da bi ih neko tapšao, onda ok, a ako ne, šta ih boli što će neki seronja pokazat okolini svoje pravo lice?
  • Information