Život na dug (ili na kratak)

Sve od javnog i tajnog interesa
Lastan

Post 17 Nov 2011, 13:43

Beta ženka » wrote:Zašto si prebačen drugoj?
Jer je ova kod koje sam danas bio naručen zadužena za informatičare. Moja informatološka znanja nešto su sasvim drugo. :D

Uostalom, sama je išla provjeriti kod druge referentice kakva je to zapravo moja sprema. Ja idem za time da ih zbunim, da me ne gnjave previše dok ne diplomiram. Jer onda ću ionako trećoj referentici; kao lingvist sigurno neću biti ni kod jedne od ove dvije.
A dotle ću posao tražiti kako već znam i umijem.
Neki dan sam od frendice čuo kako je jedna njena kolegica dobila posao kao lektorica u jednom drugom informatičkom časopisu. I došlo mi je da lupam glavom o zid; trebao sam odmah poslati životopis svoj konkurenciji. Ono, nek me imaju u vidu.
Nema veze. Stignem. :agrh:
BTW, mene su skoro skinuli s burze jer nisam mogla doći na testiranje za Algebrine tečajeve za web dizajnera i sistem admina (preko HZZ-a) - a nakon testiranja moraš čekati još cca 2 mj. da ti jave jesi li prošao, pa još prođe vremena dok počne tečaj (čitala iskustva s fhr) te u slučaju da se zaposliš i ne možeš više pohađati tečaj - ispostave ti račun za njega. Jer si prekinuo s edukacijom.
Genijalno. :D

Note to self: pozovu li me na testiranje, valja mi glumiti idiota.

baja

Post 17 Nov 2011, 14:02

kukuriku » wrote: Ne bih se složila da se radi o pohlopi, nego o težnji za prihvaćenošću u društvu.
a društvo je pohlepno :ne zna:
ne kužim, pohlepa mog susjeda bi trebala opravdati i moju?
I ne govorim toliko o bankarima, makar, da, trebali bi rastumačiti ljudima što potpisuju.
Nego također ovdje o nama.
svatko tko traži savjet i dobit će ga, bilo od banke ili ovdje
a ovdje ga, koliko pratim, nitko nije ni tražio nego uvjeravamo jedni druge koristeći pri tom razne slikovite izričaje :D
slažem se da ima neprihvatljive terminologije
Beta ženka

Post 17 Nov 2011, 15:58

Lastan » wrote:
Jer je ova kod koje sam danas bio naručen zadužena za informatičare. Moja informatološka znanja nešto su sasvim drugo. :D
Aha, ja sam mislila da si joj se nešto zamjerio. :D
Genijalno. :D

Note to self: pozovu li me na testiranje, valja mi glumiti idiota.
Ma ja sam se budala javila za to, i onda tišina... duga tišina u vezi tih tečaja.
Pa sam pitala maminu prijateljicu što je s tim, uputila me ovoj "mojoj", jer se, za divno čudo, taj dan zatekla u uredu. Onda me i ona stavila na listu.

Pa onda opet ništa...

Onda sam otišla van države (sram me bilo, otkud mi 300 kn za put, nezaposleni samo sjede kući i kukaju), došla u srijedu navečer, u četvrtak su zvali kući da dođem u petak ujutro na testiranje, na što sam popizdila. Ali tko me silio da odem, jel. Pa sam otvorila forum i čitala o tome, vidjela da nema smisla i odustala. Nekako je umoljena moja referentica da me ipak ne skinu, kao - imala sam opravdan razlog. Al znam da je imala neki komentar, u stilu zašto sam išla. Pa jebo te, jer skoro dva mjeseca nije bilo ni A o početku edukacije + nisam znala da je zabranjeno micati se van države kad si nezaposlen, barem me na granici nisu vratili nazad pa pretpostavljam da se može. :zubo:
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
rh4ps0dy

Post 17 Nov 2011, 16:08

Lastan » wrote: Mjesečne naknade? Koje mjesečne naknade? :D

Usput budi rečeno, danas me referentica pitala jesam li se javio na natječaj u Finu. Pitam za kakvo radno mjesto.
Pripravnik. Informatika.
Pitam ju jel zna razliku između informatičara i informatologa. Ovaj koji me upisivao u evidenciju očito nije znao.
Rezultat: prebačen sam drugoj referentici i naručen za sljedeći mjesec kod nje.
Sposobna služba u tri pičke mile materine.
:rofl: Na mene je prilikom prijave na burzu žena prvo graknula zašto nisam diplomirala a prijavljujem se (potvrda o diplomiranju joj je bila pod noso, a još nisam imala promociju), da bi me koju minutu kasnije pitala znam li engleski. :zubo:
kukuriku

Post 17 Nov 2011, 16:36

baja » wrote: a društvo je pohlepno :ne zna:
ne kužim, pohlepa mog susjeda bi trebala opravdati i moju?
ne radi se o opravdavanju.
samo o razumijevanju.
razumijevanju činjenice da se ljudi uspoređuju s drugim ljudima, te ako drugi ljudi odaju dojam društvenog uspjeha parkiranjem novog golfa pred kućom i velikom feštom za krizmu, onda i oni žele pokazati da nisu mačji kašalj.
to je fenomen koji možemo ismijavati koliko hoćemo i nazivati ga glupim i ovakvim i onakvim, ali priznat je kao realan socio-ekonomski fenomen, i nelogično ga je ne respektirati. Lijepo ga nazvaše "Keeping up with the Joneses". Wiki kaže:
"Keeping up with the Joneses" is an idiom in many parts of the English-speaking world referring to the comparison to one's neighbor as a benchmark for social caste or the accumulation of material goods. To fail to "keep up with the Joneses" is perceived as demonstrating socio-economic or cultural inferiority.
A nitko ne želi biti luzer.
Nazivati ljude jadnima zato što NE ŽELE biti luzeri jednostavno nije fer.
Nek(v)arljiva.
Pješčana

Post 17 Nov 2011, 17:20

Kukuriku, što bi onda (mi) trebali?
gledati sa suosjećanjem i razumijevanjem nekog tko će dići kredit kako bi mu mali imao mobtel kao i susjedov mali?
Jer, bidan, on ne zna da to što radi ima svoje ime?
kužim ja što ti hoćeš reći, ali, po meni, i razumijevanje ima svoju granicu.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Gazda

Post 17 Nov 2011, 18:21

Pješčana » wrote:Kukuriku, što bi onda (mi) trebali?
gledati sa suosjećanjem i razumijevanjem nekog tko će dići kredit kako bi mu mali imao mobtel kao i susjedov mali?
Jer, bidan, on ne zna da to što radi ima svoje ime?
kužim ja što ti hoćeš reći, ali, po meni, i razumijevanje ima svoju granicu.
Ne, ne..trebali bi mu dati novaca, jer on, eto, jadan, nema. :lenjin: :hdz: :SKJ:
slafko

Post 17 Nov 2011, 18:30

baja » wrote:pa, da
banka nudi uže za vješanje i onaj tko ga uzme je sam odgovoran za vlastitu sudbinu
pojedinac potpisuje s bankom ugovor i to što nije razmišljao o sadržaju istog ne prebacuje odgovornost na banku
Jednako kako niti banka ne prebacuje odgovornost na druge kada napravi sranje.

Ne, ček... :confused: :D
When I came to Spain and I saw people partying I thought to myself: What the fuck!?
kukuriku

Post 17 Nov 2011, 18:43

Gazda » wrote: Ne, ne..trebali bi mu dati novaca, jer on, eto, jadan, nema. :lenjin: :hdz: :SKJ:
napuši se. :xlux:
reagiram samo na :"glupi su, buahahaaa, tako im i treba" ton.
ja bi radije da, ovako pametni kakvi jesmo :o , damo konstruktivne prijedloge koji se ne svode na podsmijeh i prirodnu evoluciju ili kako se već ono zvaše.
dakle, rekoh već više puta, da, ja isto mislim da je i naciji i svijetu ovo otrežnjenje od zaduživanja dobro došlo. da treba smanjiti trčanje ukorak s đonsovima jer su đonsovi već u kurcu.
da ne bi trebao trošiti više no što imaš.
da ajfon nije osnovna životna potreba.

samo mi se ne sviđa to naslađivanje.
i taj: eh, ja sam to oduvijek znao.
i taj: šta jeeee, sroljo poštarski, jel vidiš sad da nisi trebo kupit bolji auto od mene, eto ti ga sad NA!!!
Nek(v)arljiva.
Gazda

Post 17 Nov 2011, 18:53

kukuriku » wrote: napuši se. :xlux:
reagiram samo na :"glupi su, buahahaaa, tako im i treba" ton.
ja bi radije da, ovako pametni kakvi jesmo :o , damo konstruktivne prijedloge koji se ne svode na podsmijeh i prirodnu evoluciju ili kako se već ono zvaše.
dakle, rekoh već više puta, da, ja isto mislim da je i naciji i svijetu ovo otrežnjenje od zaduživanja dobro došlo. da treba smanjiti trčanje ukorak s đonsovima jer su đonsovi već u kurcu.
da ne bi trebao trošiti više no što imaš.
da ajfon nije osnovna životna potreba.

samo mi se ne sviđa to naslađivanje.
i taj: eh, ja sam to oduvijek znao.
i taj: šta jeeee, sroljo poštarski, jel vidiš sad da nisi trebo kupit bolji auto od mene, eto ti ga sad NA!!!
Ti si idealist. Naime, ljude ne možeš spriječiti u rađenju retardiranih ekonomskih poteza osim represijom. Koju će onda oni svrgnuti u ime ideala. :D
JPK

Post 17 Nov 2011, 18:56

kukuriku » wrote:
ne radi se o opravdavanju.
samo o razumijevanju.
razumijevanju činjenice da se ljudi uspoređuju s drugim ljudima, te ako drugi ljudi odaju dojam društvenog uspjeha parkiranjem novog golfa pred kućom i velikom feštom za krizmu, onda i oni žele pokazati da nisu mačji kašalj.
to je fenomen koji možemo ismijavati koliko hoćemo i nazivati ga glupim i ovakvim i onakvim, ali priznat je kao realan socio-ekonomski fenomen, i nelogično ga je ne respektirati. Lijepo ga nazvaše "Keeping up with the Joneses". Wiki kaže:
"Keeping up with the Joneses" is an idiom in many parts of the English-speaking world referring to the comparison to one's neighbor as a benchmark for social caste or the accumulation of material goods. To fail to "keep up with the Joneses" is perceived as demonstrating socio-economic or cultural inferiority.
A nitko ne želi biti luzer.
Nazivati ljude jadnima zato što NE ŽELE biti luzeri jednostavno nije fer.
Pa ja sasvim razumijem taj psihološki fenomen.
Ali mi svejedno ide na živce kad se pokušava opravdati takvo ponašanje izjavama da su banke predatorske i da klijenti nisu dovoljno upućeni.
Jer, ta linija razmišljanja je imbecilna. Postoje puno rizičniji i volatilniji financijski produkti od kredita, recimo dionice, derivati, futuresi, plemeniti metali. Na svima se može izgubiti ogromna lova i pasti na prosjački štap.
Što ovi koji opravdavaju dužnike predlažu, da se zabrane, da se izdaju specijalne dozvole za ulaganje novca u to? Na kojima će pisati nešto u stilu "HANFA potvrđuje da nositelj ove dozvole nije financijski nesposoban idiot"? Pored poslovne sposobnosti, potpisa, solemnizacije i ostaloga?
Pa prvi koji bi se bunili (osim mene) na takvo ograničavanje raspolaganje svojim novcem su upravo ovi najpohlepniji za kreditima!
Biti i mniti svemiropolisno
kukuriku

Post 17 Nov 2011, 18:58

Gazda » wrote: Ti si idealist. Naime, ljude ne možeš spriječiti u rađenju retardiranih ekonomskih poteza osim represijom. Koju će onda oni svrgnuti u ime ideala. :D
Ja sam idealist i nadam se da će jednog dana bit faca onaj ko je lijep, pošten i pametan, a ne onaj ko ima merzedes i milijun novaca.
Kad se to dogodi, možda će ljudi početi i težiti bivanju lijepim, poštenim i pametnim, umjesto merzedesima i novacima.
Nek(v)arljiva.
Beta ženka

Post 17 Nov 2011, 19:02

kukuriku » wrote:
Ja sam idealist i nadam se da će jednog dana bit faca onaj ko je lijep, pošten i pametan, a ne onaj ko ima merzedes i milijun novaca.
Kad se to dogodi, možda će ljudi početi i težiti bivanju lijepim, poštenim i pametnim, umjesto merzedesima i novacima.
Ma ti si komunjara stara, samo to nitko da kaže naglas (napiše napismeno). :zubo:
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
schmokljan

Post 17 Nov 2011, 19:15

kukuriku » wrote:
Tako je već danas u pristojnim društvima poput mog. A s kime se ti družiš ne želim znati! :B
Lastan

Post 17 Nov 2011, 19:22

JPK » wrote: Pa ja sasvim razumijem taj psihološki fenomen.
Ali mi svejedno ide na živce kad se pokušava opravdati takvo ponašanje izjavama da su banke predatorske i da klijenti nisu dovoljno upućeni.
Osim što jesu. I nisu. :zubo:

Banke jesu predatorske. Njima je cilj zaraditi što je moguće više uz što je manje moguće rizika.
Klijenti su pak jebeni neobrazovani idioti koji ne znaju ni izračunati koliko će zapravo platiti taj kredit koji uzimaju.
Uzmi dvadeset ljudi, slučajno odabranih na ulici (i neka to ne bude baš pred PMF-om ili FER-om :zubo:), i neka ti izračunaju koliko će ti morati vratiti nakon godine dana ako im posudiš sto kuna uz 5% mjesečne kamate.
Kamatni je račun ljudima viša matematika.
Jer, ta linija razmišljanja je imbecilna. Postoje puno rizičniji i volatilniji financijski produkti od kredita, recimo dionice, derivati, futuresi, plemeniti metali. Na svima se može izgubiti ogromna lova i pasti na prosjački štap.
Da, ali to su ulaganja. Kredit se uzima da bi na nešto potrošio novac; ovo što navodiš jest nešto za što su ljudi kod nas, uostalom, također dizali kredite (vidi IPO Teuer-Coma).
Što ovi koji opravdavaju dužnike predlažu, da se zabrane, da se izdaju specijalne dozvole za ulaganje novca u to? Na kojima će pisati nešto u stilu "HANFA potvrđuje da nositelj ove dozvole nije financijski nesposoban idiot"? Pored poslovne sposobnosti, potpisa, solemnizacije i ostaloga?
Pa prvi koji bi se bunili (osim mene) na takvo ograničavanje raspolaganje svojim novcem su upravo ovi najpohlepniji za kreditima!
S jedne strane, fascinantno mi je da se podrazumijeva da su svi poslovno sposobni iako su zapravo idioti. Jednako kao što se podrazumijeva da svi mogu biti roditelji iako su također idioti.
A za oružje, vožnju ili, u nekim državama, držanje psa – trebaš dozvolu. Što pokazuje da je u tim slučajevima država itekako svjesna da su ljudi većinom jebeni idioti.

S druge strane – a jebiga. Odrasla si osoba. Ne znaš s novcem? It sucks to be you.

Pronaći balans između zaštite građana i onoga što se obično naziva nanny state nije lako. Meni se čini da je najbolji put ulaganje u obrazovanje. Jer u trenutku kad imaš populaciju koja razumije osnove ekonomije više ne možeš lako prodavati preskupe kredite i slične pizdarije.
A onda se sjetim da ekonomisti posebno lako padaju na piramidalne sheme. :agrh:

P.S. agrh? Ne bi li trebalo biti argh? :misli:
daze

Post 17 Nov 2011, 19:25

kukuriku » wrote:
Znači idealizam je kad želiš biti faca, ali na malo drugačiji način. :)

Nevezano uz bilo koga od vas (osim ako se ne pronađete). Danas mnogi koji su nekad dizali kredite, krive banke i recesiju za svoje probleme. Pa nisu njih banke tjerale da ulaze u financijske rizike. Treba biti čovjek i preuzeti odgovornost za svoje postupke. Nije njih kriza pogodila, njih je pogodilo što su unaprijed potrošili novac koji nisu zaradili.

A ovo keeping up with the Joneses, ne znam. Možda nisam dovoljno star da bih to razumio. Ja imam primjerice isti mobitel već treću godinu. Ne jer si ne mogu priuštiti novi, nego se još nije pokvario a performanse su dovoljno blizu onima kad sam ga kupio. Rađe ću se počastit sa škampima nego trošit na stvari koje mi nisu potrebne.
0 new messages
JPK

Post 17 Nov 2011, 20:02

Lastan » wrote: Osim što jesu. I nisu. :zubo:

Banke jesu predatorske. Njima je cilj zaraditi što je moguće više uz što je manje moguće rizika.
Klijenti su pak jebeni neobrazovani idioti koji ne znaju ni izračunati koliko će zapravo platiti taj kredit koji uzimaju.
Uzmi dvadeset ljudi, slučajno odabranih na ulici (i neka to ne bude baš pred PMF-om ili FER-om :zubo:), i neka ti izračunaju koliko će ti morati vratiti nakon godine dana ako im posudiš sto kuna uz 5% mjesečne kamate.
Kamatni je račun ljudima viša matematika.
Onda za bilo koji proizvod koji je na tržištu možeš reći da je predatorski. Zašto su banke predatorske, a građevinska industrija, ili industrija prozora nije? Jer su zadnje u lancu i one koje naivcu na kraju ispostave račun?
Da, ali to su ulaganja. Kredit se uzima da bi na nešto potrošio novac; ovo što navodiš jest nešto za što su ljudi kod nas, uostalom, također dizali kredite (vidi IPO Teuer-Coma).
Hoćeš li nazvati nešto ulaganjem ili potrošnjom je stvar ukusa. I ovi koji su kupili stanove su mislili da je to odlično ulaganje, jer "cijena nekretnina može samo rasti".

S jedne strane, fascinantno mi je da se podrazumijeva da su svi poslovno sposobni iako su zapravo idioti. Jednako kao što se podrazumijeva da svi mogu biti roditelji iako su također idioti.
A za oružje, vožnju ili, u nekim državama, držanje psa – trebaš dozvolu. Što pokazuje da je u tim slučajevima država itekako svjesna da su ljudi većinom jebeni idioti.

S druge strane – a jebiga. Odrasla si osoba. Ne znaš s novcem? It sucks to be you.

Pronaći balans između zaštite građana i onoga što se obično naziva nanny state nije lako. Meni se čini da je najbolji put ulaganje u obrazovanje. Jer u trenutku kad imaš populaciju koja razumije osnove ekonomije više ne možeš lako prodavati preskupe kredite i slične pizdarije.
A onda se sjetim da ekonomisti posebno lako padaju na piramidalne sheme. :agrh:

P.S. agrh? Ne bi li trebalo biti argh? :misli:
Mora se podrazumijevati da je ogromna većina poslovno sposobna, jer svi ljudi imaju potrebu za poslovnim odnosima. Oni koji nisu poslovno sposobni, moraju imati skrbnika. Gdje bi našao dovoljno skrbnika za sve ljude koji su neodgovorni idioti?
Osim ako hoćeš totalitarnu državu. A od totalitarne države, kao što se vidi na primjeru Sj. Koreje i Kube, je znatno bolje da određen dio populacije iskusi čari osobnog bankrota.
blaze

Post 17 Nov 2011, 21:01

daze » wrote:
Danas mnogi koji su nekad dizali kredite, krive banke i recesiju za svoje probleme. Pa nisu njih banke tjerale da ulaze u financijske rizike. Treba biti čovjek i preuzeti odgovornost za svoje postupke. Nije njih kriza pogodila, njih je pogodilo što su unaprijed potrošili novac koji nisu zaradili.
mogu te nešto pitati? živiš u stanu koji si kupio gotovinom ili si podstanar?
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
daze

Post 17 Nov 2011, 21:15

blaze » wrote: mogu te nešto pitati? živiš u stanu koji si kupio gotovinom ili si podstanar?
Gotovinom, ali nije to poanta.

Više se isplati plaćati rentu nego isplatiti banci dva stana za jedan u vlasništvu. Jebi ga, ne može baš svatko posjedovati nekretninu. Bilo bi lijepo da može, ali ne može. Ne u ovom sustavu. Tu ćeš se ili ponašati racionalno ili će ti uvijek netko drugi biti kriv.
0 new messages
blaze

Post 17 Nov 2011, 21:20

daze » wrote:
Gotovinom, ali nije to poanta.

.
švercaš oružje ili drogu?
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
daze

Post 17 Nov 2011, 21:24

blaze » wrote: švercaš oružje ili drogu?
http://en.wikipedia.org/wiki/Ad_hominem
0 new messages
slafko

Post 17 Nov 2011, 22:30

Nevjerojatno mi je kada vidim koliko (pametnih) ljudi drži stranu banaka. Prestrašno. I pretužno.
When I came to Spain and I saw people partying I thought to myself: What the fuck!?
daze

Post 17 Nov 2011, 22:38

slafko » wrote:Nevjerojatno mi je kada vidim koliko (pametnih) ljudi drži stranu banaka. Prestrašno. I pretužno.
Ne znam na koga si sve točno mislio, ali ja se odmah ograđujem. Ali ovdje se ne radi o tome držiš li stranu banaka ili ne. Radi se o pojedincima koji su unatoč cijeni kredita, bez problema uzimali toga doslovno na lopate.
0 new messages
JPK

Post 17 Nov 2011, 22:43

slafko » wrote:Nevjerojatno mi je kada vidim koliko (pametnih) ljudi drži stranu banaka. Prestrašno. I pretužno.
Iskreno, ja ne vidim ama baš ništa sporno u ponašanju banaka.
Ako ne računamo neke trule američke, pa i EU i švicarske, banke koje su porezni obveznici financirali jer su too big to fail.
Hrvatske banke nisu financirali, još od zadnjeg raspada sistema devedesetih, i s njima nema nikakvog problema.
kuki

Post 18 Nov 2011, 00:44

Gazda » wrote:A čuj đepika..ti stvarno ne znam kako možeš smatrati da imaš pravo. Na kraju krajeva, ti si dao wishy-washy argumente u vidu bbrojki, a tvoji oponenti konkretne (čovjekoljublje, nepravda, sindikalna košarica, dacia je govno). Fakat si papak.
Je, dao je argumente u vidu brojki. 400 kuna u sezoni grijanja dođu režije u stanu od 17,25 kvadrata, internet ne računam. Doduše, obitelj koja živi u tolikom stanu svakako malo troši na hranu, jer ako se itko udeblja preko 40 kila više neće svi stati na kauč na razvlačenje.

Argumenti. Majko.
  • Information