Život na dug (ili na kratak)

Sve od javnog i tajnog interesa
A.P.
Cactus

Post 16 Nov 2011, 21:51

schmokljan » wrote: prosječnu potrošnju na alkohol i cigarete - jer usprkos činjenici da ista upućuje na jad i bijedu
Ja ne razumijem.
Doslovno paljenje 600kn mjesečno upućuje na jad i bijedu? U kojem jebenom paralelnom svemiru?

schmokljan

Post 16 Nov 2011, 21:54

U duhovnom A.P., razumljivo da ti nije poznat.
slafko

Post 16 Nov 2011, 23:01

JPK » wrote: Dakle, hoćeš minimalne troškove?
Hrana - 1200 kn
Prijevoz (uzmimo Zagreb kad nisi specificirala), dvoje odraslih, pokaz, djeca besplatno - 580 kn
Higijena - 150 kn
Režije - 400 kn

Ukupno manje od 2400 kn.

P.S. Molim, nemojte se smijati stavci "Hrana", jer tu ne podrazumijevam vas koji uletite u Konzum i nabacate u košaru stvari koje vam se tog trena jedu, jer "na hrani se ne štedi" ili "vi imate pravo na to". Podrazumijevam jeftine namirnice koje zadovoljavaju normativ proteina, ugljikohidrata i masti, uglavnom iz vegetarijanskog i veganskog repertoara.
I to je sasvim okej. Jedini zajeb je što životarenje nije isto što i život.
When I came to Spain and I saw people partying I thought to myself: What the fuck!?
Lastan

Post 16 Nov 2011, 23:20

Pješčana » wrote:samo sam se sjetila svih onih branitelja koji su povlasticama ostvarili turbo povoljnu kupnju auta, sjećate se toga?
Misliš, ono kad su mnogi još kao prognanici uvozili bijesne aute bez carine za tuđi račun samo da bi ušićarili nekoliko stotina maraka, koliko su za tu uslugu dobivali?
blaze

Post 16 Nov 2011, 23:34

JPK » wrote: Dakle, hoćeš minimalne troškove?
Hrana - 1200 kn
Prijevoz (uzmimo Zagreb kad nisi specificirala), dvoje odraslih, pokaz, djeca besplatno - 580 kn
Higijena - 150 kn
Režije - 400 kn
režije 400 kuna? gdje? u šupi?

djeca inače više nemaju besplatan prijevoz u zagrebu, ali s obzirom na uračunato pečenje kruha i pita, te nakuhavanja graha, barem jedan odrasli nema vremena ići na posao. tako se može ušparati na pokazu za odrasle, treba ti samo jedan. ipak je skuplji od dječjeg

uz to, i djeca mogu sjediti doma. tako ćeš ušparati na obući. kupiš im šlape za 10 kuna i to je to. manje se i jede kad se ne krećeš

ako staviš pajceka i kokoš na balkon, možda ne treba ni taj drugi na posao. umjesto struje uzmeš svijeće

treba ti i ovca da si vesticu ispleteš. a ne da trošiš po h&m-u. za drva u stanu postoji mali problem. ali ako već imaš rečenu vesticu, što će ti grijanje
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
baja

Post 17 Nov 2011, 09:30

schmokljan » wrote:
Ljudima se nude krediti, banke ih nutkaju da uzmu iste te kredite, s televizije ih se bombardira reklamama koje ih potiču da troše još, još i još - ali ne, nema nikakve odgovornosti na sektoru koji ih potiče - čovjek mora biti jak i reći ne. Ako kaže da - onda je idiot, a te banke koje su ga nutkale - one su super jer samo rade svoj posao.
pa, da
banka nudi uže za vješanje i onaj tko ga uzme je sam odgovoran za vlastitu sudbinu
pojedinac potpisuje s bankom ugovor i to što nije razmišljao o sadržaju istog ne prebacuje odgovornost na banku
gramzivost, jednako pojedinačna kao i ova institucionalizirana, nas je i dovela do ovakve krize i naivno bi bilo za očekivati da će nam isti oni koji su nutkali propast ponuditi i spas
uostalom, promjene nikad nisu došle od gore nego od dolje, kad se raja počne gušiti pod teretima, a tome upravo svjedočimo
žalosno je da nas tisuće godina pisane povijesti nisu naučile ničem pametnijem
Nikolajevna

Post 17 Nov 2011, 10:51

baja » wrote: pa, da
banka nudi uže za vješanje i onaj tko ga uzme je sam odgovoran za vlastitu sudbinu
Tako je. Odgovornost bi trebala biti i veća a svatko neka izvoli biti stručnjak na svim područjima.
U ljekarnama bi se trebali prodavati otrovi, ako prođe, prođe. Ko kriv budalama što nisu farmaceuti. :zubo:

Karikiram ali jasno je što želim reći. :D
baja

Post 17 Nov 2011, 11:03

Nikolajevna » wrote:
U ljekarnama bi se trebali prodavati otrovi, ako prođe, prođe. Ko kriv budalama što nisu farmaceuti. :zubo:
al' tome tako i jest :D :(
uzimaju otrov čak i kad ih se upozori; pričala mi poznanica, farmaceutkinja, kako ima klijentelu zakačenu na tablete za glavobolju* (skuži im, kako kaže, zakačenost čak i po boji kože) i ne mare za upozorenja da to nisu bomboni

* načuh, od nedavno ih se više ne može kupovati bez recepta, nadam se
JPK

Post 17 Nov 2011, 11:18

Nikolajevna » wrote:
Tako je. Odgovornost bi trebala biti i veća a svatko neka izvoli biti stručnjak na svim područjima.

Karikiram ali jasno je što želim reći. :D
Meni je prilično jasno. :D
U ljekarni se kupuju uglavnom bezopasni lijekovi. Oni drugi idu na recept koji propisuje liječnik. Koliko je bisera s kreditom u CHF išlo kod financijskog savjetnika da im propiše kredit?
Biti i mniti svemiropolisno
Lastan

Post 17 Nov 2011, 11:27

baja » wrote:al' tome tako i jest :D :(
uzimaju otrov čak i kad ih se upozori
Ma sigurno se šališ.

Recimo, ne bi onoliki ljudi zurili u sunce i pili izbjeljivač za papir iako im fizičari, biolozi, liječnici i ina bratija po forumima govore da je to štetno i otrovno. :kava:
Beta ženka

Post 17 Nov 2011, 11:44

Lastan » wrote: Ma sigurno se šališ.

Recimo, ne bi onoliki ljudi zurili u sunce i pili izbjeljivač za papir iako im fizičari, biolozi, liječnici i ina bratija po forumima govore da je to štetno i otrovno. :kava:
Lastane, jučer mi na ulici prišao neki mladić, reko "dobar dan" i ja se već narogušila/pripremila na nekog retarda koji bi proćaskao sa slučajnim prolaznicima (evo mi danas blizu ureda prišla neka baba, ja sam išla iz Lidla s dvije vreće i pakiranjem mineralnih u rukama, i pitala me jesam li ja to kupila mlijeko - nisam, al ono, šta te boli kurac, prišla i pogledala, rekla "aha, nije, ja čekam da bude" [ili "dođe", ne sjećam se] :confused: :misli: - btw, u Lidlu tablete za pranje suđa 5u1 snižene za 50%, sad koštaju 18,49 kn - naravno da sam kupila iako imamo još zalihe doma :D, oprostite na digresiji :zubo:), al mi je na sreću samo uvalio listić, vidjela sam samo "Tražite posao?" Evo danas pogledam - Herbalife. Da ti proslijedim kontakt podatke? :zubo:
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
schmokljan

Post 17 Nov 2011, 11:56

Čemu zgražanje Herbalife filozofijom kada ista tek proizlazi iz jedite korijenje filozofije, koja ima nemali broj zastupatelja na ovoj temi? :ne zna:
Lastan

Post 17 Nov 2011, 12:09

Beta ženka » wrote:"Tražite posao?" Evo danas pogledam - Herbalife. Da ti proslijedim kontakt podatke? :zubo:
Kao nezaposlena osoba moram voditi dnevnik traženja posla. Bez zajebancije.
Dat ćeš mi podatke, mogu ih upisati u dnevnik. Pod "ishod" stavit ću "piramidalna shema; preferiram legalne poslove". :kava:
kukuriku

Post 17 Nov 2011, 12:14

Malo o odgovornosti;

naravno da je svatko kovač svoje sreće; čak i ako te ne netko zakači za zebri dok prelaziš pri zelenom svjetlu, odgovornost je I tvoja jer si mogao i pažljivije gledati, a ne se uzdat u to da će netko drugi poštovati zakone i propise. Bah, koja budala očekuje od drugih da poštoju zakone? :xne zna:

Ali ja ipak nekako mislim da je odgovornost pametnijih i obrazovanijih da POMOGNU glupljima i neobrazovanijima, a ne da priča stane na tome: ha, tko ti je kriv što si glup? Ha, tko ti je kriv što si se rodio u pripizdini, a roditelji te nisu htjeli školovat? Ha, tko ti je kriv što si knaufer, vodoinstalater, bauštelac i imaš prosječan ili ispodprosječan IQ?
Ha, ha, haaaaaaaaaaa. Evo se gušim od smijeha.
Nek(v)arljiva.
Morticia

Post 17 Nov 2011, 12:15

Kukuriku... Nešto.

Uglavnom- slažem se. :top:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 810 times
Been thanked: 1542 times
Post 17 Nov 2011, 12:17

Lastan » wrote: Kao nezaposlena osoba moram voditi dnevnik traženja posla. Bez zajebancije.
Dat ćeš mi podatke, mogu ih upisati u dnevnik. Pod "ishod" stavit ću "piramidalna shema; preferiram legalne poslove". :kava:
Nisi jedini. Ali moj je dnevnik već pun, a tek su tri mjeseca prošla. :zubo:
Potpisi su za budale.
Beta ženka

Post 17 Nov 2011, 12:24

Lastan » wrote: Kao nezaposlena osoba moram voditi dnevnik traženja posla. Bez zajebancije.
Zanimljivo, mi u provinciji nismo morali voditi dnevnike.
Poslan ti je sken na mejl. :D
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Stitch
Head Honcho
Post 17 Nov 2011, 12:28

Moraš ih voditi svuda, ali pokazuješ ih mjerodavnima tek ako se nakon šest mjeseci ne zaposliš.
Potpisi su za budale.
baja

Post 17 Nov 2011, 12:36

kukuriku » wrote: Ali ja ipak nekako mislim da je odgovornost pametnijih i obrazovanijih da POMOGNU glupljima i neobrazovanijima, a ne da priča stane na tome: ha, tko ti je kriv što si glup?
dakle, banka bi trebala klijentu rastumačiti članak po članak ugovora?
ili bi klijent, koji ne razumije što potpisuje, trebao zatražiti pomoć?
i glupost je prejednostavna isprika, valja joj dodati znakovitu dozu pohlepe
Beta ženka

Post 17 Nov 2011, 12:50

Hekatonhir » wrote:Moraš ih voditi svuda, ali pokazuješ ih mjerodavnima tek ako se nakon šest mjeseci ne zaposliš.
Nisam morala, svih godinu dana što nisam radila.
Možda zato što mi je dodijeljena savjetnica koje uglavnom nije bilo na poslu pa sam sve obavljala kod mamine prijateljice... :ne zna:
Stitch
Head Honcho
Post 17 Nov 2011, 13:08

Hm, valjda su u međuvremenu promijenili propise.

A ima tu još jedna caka - Lastane, pripazi na iznose koji ti stižu na žirac. Mogao bi ostati bez mjesečne naknade. Ako je primaš, je li. Meni je to suludo - ljudima su ukinuli novčanu naknadu jer su ljeti radili u polju, za kombinat. Kao da je to stalni izvor prihoda. I kao da rade cijelu godinu.

Ova te država potiče da ništa ne radiš.
Potpisi su za budale.
Beta ženka

Post 17 Nov 2011, 13:17

Hekatonhir » wrote:Hm, valjda su u međuvremenu promijenili propise.

A ima tu još jedna caka - Lastane, pripazi na iznose koji ti stižu na žirac. Mogao bi ostati bez mjesečne naknade. Ako je primaš, je li. Meni je to suludo - ljudima su ukinuli novčanu naknadu jer su ljeti radili u polju, za kombinat. Kao da je to stalni izvor prihoda. I kao da rade cijelu godinu.

Nisu, u isto vrijeme moji nezaposleni kolege u ZG su morali voditi dnevnik.

Nda, o ovome se opširno pisalo na fhr na temi o popisivačima - prilikom popisa gledala se zaposlenost stanovništva u "kritičnom" tjednu kad je bio popis, a tad su prednost pri zapošljavanju na popisima imali ljudi s burze. I onda im je to prekinulo onaj kontinuitet "staža" :D na burzi, jer nakon punih godinu dana imaš pravo na ponovno primanje naknade, neka 3 mj. Tako da ako primiš plaću za popis u iznosu 4000 kn ili manje za taj jedan jedini mjesec rada, nakon toga gubiš nekih 5400 kroz 3 mj. A još je i ispalo da je u tom "kritičnom tjednu" bilo više zaposlenih nego što je realna slika.
Lastan

Post 17 Nov 2011, 13:31

Hekatonhir » wrote:Hm, valjda su u međuvremenu promijenili propise.

Mjesečne naknade? Koje mjesečne naknade? :D

Ja sam radio preko studentskog ugovora. Nemam staža. Nemam mjesečne naknade.
Ali iznad cca. 2600 kn prihoda mjesečno gubiš sva prava nezaposlene osobe, neovisno o izvoru prihoda. Kad prihodi prestanu, prava ti se vraćaju.
Što znači da ću se za ovo honorarčenje dogovoriti tako da mi uplaćuju u mjesečnim ratama od 2500 kn. Ili da sklope ugovor s materinom firmom. Ili nešto već.

I da, ova te država potiče da ne radiš. I sprečava te u radu koliko god može.
A pola ovih mjera služi nabijanju statistike, ničemu drugome. Smanjuju broj nezaposlenih moj kurac; samo smanjuju broj onih koji su prijavljeni na burzi.
Meni treba još malo vremena da diplomiram; za to mi vrijeme trebaju sitnice poput pokaza. A oni samo gledaju ne kako da ja nađem posao, nego kako da me uklone iz evidencije. Jer znamo da ako natjeramo statistiku da pokaže dobre rezultate, onda rezultati moraju biti dobri.

Usput budi rečeno, danas me referentica pitala jesam li se javio na natječaj u Finu. Pitam za kakvo radno mjesto.
Pripravnik. Informatika.
Pitam ju jel zna razliku između informatičara i informatologa. Ovaj koji me upisivao u evidenciju očito nije znao.
Rezultat: prebačen sam drugoj referentici i naručen za sljedeći mjesec kod nje.
Sposobna služba u tri pičke mile materine.
kukuriku

Post 17 Nov 2011, 13:32

baja » wrote: dakle, banka bi trebala klijentu rastumačiti članak po članak ugovora?
ili bi klijent, koji ne razumije što potpisuje, trebao zatražiti pomoć?
i glupost je prejednostavna isprika, valja joj dodati znakovitu dozu pohlepe
Ne bih se složila da se radi o pohlopi, nego o težnji za prihvaćenošću u društvu.
Nešto što nam je svima, pa čak i u VL, dobro poznato.

I ne govorim toliko o bankarima, makar, da, trebali bi rastumačiti ljudima što potpisuju.
Nego također ovdje o nama.
Nek(v)arljiva.
Beta ženka

Post 17 Nov 2011, 13:37

Lastan » wrote:
Usput budi rečeno, danas me referentica pitala jesam li se javio na natječaj u Finu. Pitam za kakvo radno mjesto.
Pripravnik. Informatika.
Pitam ju jel zna razliku između informatičara i informatologa. Ovaj koji me upisivao u evidenciju očito nije znao.
Rezultat: prebačen sam drugoj referentici i naručen za sljedeći mjesec kod nje.
Sposobna služba u tri pičke mile materine.[/color]
Zašto si prebačen drugoj?

BTW, mene su skoro skinuli s burze jer nisam mogla doći na testiranje za Algebrine tečajeve za web dizajnera i sistem admina (preko HZZ-a) - a nakon testiranja moraš čekati još cca 2 mj. da ti jave jesi li prošao, pa još prođe vremena dok počne tečaj (čitala iskustva s fhr) te u slučaju da se zaposliš i ne možeš više pohađati tečaj - ispostave ti račun za njega. Jer si prekinuo s edukacijom.
  • Information