vrrrlet » wrote:Jedan Talijan ne bi sam mogao osvojiti Etiopiju, ali 500.000 Talijana s 800 tenkova i 600 zrakoplova je slomilo moćnu Etiopiju (3 zrakoplova i 3 tenka) za niti godinu dana. Pala je k'o kruška.
Lastan wrote:Pa Em lijepo kaže da govori o onom prvotnom značenju, ne o današnjem.
Ne znam samo kako se pojam fašizma i fašističkog pokreta može odvojiti od Mussolinija
Meni je recimo otprilike jasno da Emericzy govori o početnoj ideji, ali upravo je u tome i problem.
Nikad (jednostavno: nikad! Ni u počecima, ni u začecima, a bogami ni kad se razvio) nije fašistički pokret bio ono što Em želi od njega napraviti.
I bilo bi korisno za raspravu (ako će je biti) da pojasni TOČNO na koje je razdoblje fašizma mislio. Ne mora biti datum

, ali neka bude određeno barem u okviru par godina.
@Emericzy: ono sa "divljenjem"... ok, možda je riječ neprecizna za ono što htjedoh naglasiti.
Ti si počeo ovdje provlačiti neke, u najmanju ruku neobične, afirmativne stavove prema fašističkom pokretu i nakon opće nevjerice, nastavio si s prosvjećivanjem u stilu kako je fašistički pokret "plemenit", "sindikalni pokret, a ne režim" itd (ispričavam se na nepreciznom objašnjenju jer ne citiram, ali shvaćaš point..).
Ono što mene tu zanima je: kako si, pokraj svih radničkih, sindikalnih pokreta, socijalističkih, komunističkih itd. iz tog doba našao eto između svih njih baš fašizam, pa da baš u njemu mikroskopom tražiš neku eventualnu dobru stvar

i tako ga "reklamiraš" neukima?
To što je slučajno za vrijeme fašizma u Italiji kratko pala nezaposlenost, je kao da kažeš da se baš eto zbog Jadranke Kosor u RH dobro živjelo par godina.
Mislim
Sama ideja
nikad nije bila radnička. Samo nacionalistička i militantna i nedemokratska.