Pokušaj s drugim mejlom. Svaka elektronička adresa ima svoj developerski račun.
WordPress
Mislim da sam riješio, a nije bio problem u Google nego WP pluginu Contact Form 7. Ako se koristi verzija plugina 5.1 ili novija, on podržava samo recaptcha v3:
https://contactform7.com/recaptcha/
Vratio sam Contact Form 7 na zadnju verziju koja je podržavala Recaptcha V2, 5.0.5. Sada radi V2.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 50 times
- Been thanked: 38 times
Provjeri i server. Default-sandučić, u koji ide sva neisporučena pošta usmjerena na tvoju domenu, vjerojatno je zatrpan glupostima. Trebao bi ga štititi MailScanner, SpamAssassin ili neki sličan alat, ovisno o tome što je hosting stavio na Apache, ali taj je softver teško dobro konfigurirati. Postoji rizik da ti ne stižu nikakvi mejlovi, a ne samo neželjeni.

Provjeri i server. Default-sandučić, u koji ide sva neisporučena pošta usmjerena na tvoju domenu, vjerojatno je zatrpan glupostima. Trebao bi ga štititi MailScanner, SpamAssassin ili neki sličan alat, ovisno o tome što je hosting stavio na Apache, ali taj je softver teško dobro konfigurirati. Postoji rizik da ti ne stižu nikakvi mejlovi, a ne samo neželjeni.

Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Sajt na kojem nema praktički ničega, služi samo za internetski radio odnosno prenošenje glazbenih blokova, podcasta i emisija uživo, odjednom je prestao funkcionirati zbog navodnih problema s kriptiranim protokolom. Chrome i Edge spojit će se sa serverom naknadno, kad dopustite vezu sa stranicom koja se nalazi na vrhovnoj domeni .ba, ali Firefox ne dopušta ni to, ni klasična inačica ni Developer Edition. To stvara zanimljiv problem zato što smo dogovorili suradnju s prijateljskim BiH klubom, koji očito emitira sadržaj na starom http-protokolu, a mi bismo ga rado prenijeli, ali ne možemo. Budući da ne mogu od svakoga korisnika očekivati da napravi isto što i ja, tj. da olabavi sigurnosne postavke na svom uređaju, provjerio sam zilijun stvari - WP instalaciju, plugin za radio, SSL certifikate na serveru, firewall, sve čega sam se sjetio. Igrao sam se s time dosad - i ne radi. Nemam koga zvati, nisam čak ni siguran da je bosanska strana kriva, ali mi smo svoj program uredno emitirali pa nemam razloga misliti da su naše postavke pogrešne. WordPress na https-protokolu, sve standardno, bez videoklipova, fotografija, bilo kakvog teškog materijala.
Ništa, sutra je novi dan. Kažem to figurativno, počeo je prije nekoliko sati.
Ništa, sutra je novi dan. Kažem to figurativno, počeo je prije nekoliko sati.

Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Otkako je u studenome prošle godine objavljena servisna inačica, u WordPressu spavaju. Očekivao sam WP 6.7.2 oko Božića, jer se i dosad događalo da relativno brzo popravljaju popravke. Znači li to da WP 6.7.1 nema pogrešaka? Čisto sumnjam. 

Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Komu treba developerska platforma za WordPress, neka provjeri što nudi Pantheon. Tvrtka se specijalizirala za WP i Drupal, a njezina inačica Gita, softvera koji prati i na jednome mjestu sprema datoteke koje pišu razni programeri, omogućuje timovima da razvijaju WP bez slanja fajlova elektroničkom poštom ili nekom drugom metodom.
Kako to funkcionira? Recimo da Mile i ja pravimo sajt. Obojica počinjemo od originalne datoteke i obojica imamo svoje ideje kako ćemo promijeniti primjerice predložak. Umjesto da jedan drugome šaljemo izmjene i dopune izvornoga koda, svaka preinaka automatski ide u oblak. Može se provjeriti i pustiti u produkciju zato što obojica imamo tri verzije stranice - developersku, testnu i "pravu". Dizajnersko-programerski dio obavljamo na prvoj. Ako je sve okej, promjene se šalju na provjeru, da vidimo kako će se instalacija ponašati u virtualnom okružju. Pa potom na živi sajt.
Zvuči komplicirano? Zapravo nije. A štedi vrijeme i omogućuje sudjelovanje u projektu ljudima koji žive na raznim stranama svijeta. Git mi realno ne treba jer sve radim sam, ali volim pratiti tehnologiju. Zato sam i tamo otvorio račun, besplatan je.
Kako to funkcionira? Recimo da Mile i ja pravimo sajt. Obojica počinjemo od originalne datoteke i obojica imamo svoje ideje kako ćemo promijeniti primjerice predložak. Umjesto da jedan drugome šaljemo izmjene i dopune izvornoga koda, svaka preinaka automatski ide u oblak. Može se provjeriti i pustiti u produkciju zato što obojica imamo tri verzije stranice - developersku, testnu i "pravu". Dizajnersko-programerski dio obavljamo na prvoj. Ako je sve okej, promjene se šalju na provjeru, da vidimo kako će se instalacija ponašati u virtualnom okružju. Pa potom na živi sajt.
Zvuči komplicirano? Zapravo nije. A štedi vrijeme i omogućuje sudjelovanje u projektu ljudima koji žive na raznim stranama svijeta. Git mi realno ne treba jer sve radim sam, ali volim pratiti tehnologiju. Zato sam i tamo otvorio račun, besplatan je.

Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Još jedno mjesto za stvaranje prvih stranica i eksperimentiranje s WordPressom jest x10Hosting. Iskušao sam i njega, ne volim preporučivati bezvezarije. 
Dobit ćete 500 MB prostora - a ako zatražite, i više! - SSL certifikate, web-panel (DirectAdmin) sa Softaculousom i drugim aplikacijama...
Osim onoga da se jednom mjesečno logirate u DirectAdmin kako biste dokazali da ste aktivni, nema drugih uvjeta. Sve je badava.

Dobit ćete 500 MB prostora - a ako zatražite, i više! - SSL certifikate, web-panel (DirectAdmin) sa Softaculousom i drugim aplikacijama...
Osim onoga da se jednom mjesečno logirate u DirectAdmin kako biste dokazali da ste aktivni, nema drugih uvjeta. Sve je badava.
Potpisi su za budale.
Sjetilo me na sličan slučaj, možda materijal za "Neuki naručitelji IT usluga"... Nedavno me neka žena tražila da joj sredim wordpress site. Kao neka prijateljica prijatelja, štajaznam. Voljna i platiti. Kaže da ima nekog nesposobnog administratora koji joj već mjesecima ne uspjeva složiti funkcionalan sajt, a treba joj za neki projekt... Ja rekoh, ajde da vidim prvo.
Pošalje mi link, kad ono, nešto najružnije što sam vidio od ranih devedesetih, ili kada je ono flash bio alfa i omega niskobudžetnog kiča... Stranica se raspada, linkovi ne vode nikud, nikako shvatiti o čemu se uopće radi. Gomila slika visoke rezolucije bez ikakvog razloga koje se neće skalirati na ekranu, pa moraš scrollati lijevo desno, ne samo gore dolje. Pola sajta je još sa Lorem Ipsum tekstovima i generičkim slikama koje su došle uz temu ili site builder, i to je zapravo ljepši dio sajta. Druga polovica, majko mila. Tekstovi preko slika. Zapravo skoro da i nema bijelog prostora, slike su pozadine doslovno svega. Linkovi nisu tekst ni ikone, nego jpeg slike sa nekim 3d efektom da izgledaju kao buttoni iz prošlog stoljeća. Ružičasti tekstovi na limun žutoj pozadini. I još je dobro gdje je tekst zaista tekst, jer bilo je i stranica koje su kao neki screenshotovi iz powerpoint prezentacije. Eeej, screenshotovi tekstova zalijepljeni umjesto teksta.
Na vrhu ne jedan izbornik, nego dva. Jedan od njih jednostavan i funkcionalan, drugi koncipiran kao poglavlja nekog znanstvenog rada. I još numeriran!
I tako koncipiran Menu sa tim poglavljima do 2-3 razine1.1 Naša vizija.
2.4.a Fotografija lokacije br.1
Na dnu footer, copyright, pa onda opet neki naslov, pa još jednom izbornik, pa opet footer skroz drugog dizajna. Kao da je netko cijeli sajt embedao kao wordpress page. Mislim da ovakav dizajn ne bi prošao ni kao učenički projekt za osnovnu školu, ne znam. A ono, sajt za neki građevinski pothvat za koji se traže investitori.
Trebalo mi je par dana da uopće nađem volje pisati toj ženi što sve ne valja, praktički da treba sve temeljito obrisati i startati iznova. U međuvremenu, ona me uključi u komunikaciju između nje i tog dečka koji joj je složio sajt. I konačno skužim da je jedini njegov problem što ima beskrajno strpljenje. Znači on njoj sve ovo već mjesecima objašnjava, i ona ništa ne kuži, nego samo pili sa detaljima:
Zašto mi se sad trava ne vidi?
Ne, makni travu malo prema gore da se vidi da je mlada trava...
Daj ipak vrati sliku koja je bila prije...
I takvo beskonačno dopisivanje. Nadam se da je dečko plaćen po satu, a ne po obavljenom poslu, jer ovo neće nikad biti završeno.
Objasnio sam ženi ukratko da su prije par mjeseci krenuli sa skroz lijepim i funkcionalnim sajtom. Samo su trebali ubaciti par tekstova umjesto generičkih i posao gotov isti dan. Nije mi se više javila.
- Stitch
- Head Honcho
A što kad bih ti rekao da postoje ljudi kojima kažem da mi pošalju tekstove i fotografije za sajt, a oni odgovore fotkama rukom pisanih tekstova na običnom papiru istrgnutom iz bilježnice? 
Razni automehaničari, lakireri, majstori svih vrsta - uz nekoliko iznimaka, razumije se - najčešće ne shvaćaju ni izradu (proces i koncept) ni što uopće znači imati stranicu. Kad im veliš da je treba ažurirati i održavati, to su nepotrebni troškovi. Znaju da trebaju imati web, čuli su da je to dobra reklama, ali o tehnikalijama nemaju pojma. A kad im štogod pokušam približiti, otprilike u stilu "pa ni auto ne možete samo voziti, morate ga redovito kontrolirati", jasna im je analogija, ali nije im jasno da je internet ustvari Divlji zapad. Moje su im lozinke "čudne" i "prekomplicirane", a sustavi poput CDN-a "skupi" iako i sami vide da im server više nije usporen jer se na njega zakvačila gomila botova.
Zato prije ikakve usluge klijente treba pošteno educirati. Kad to napraviš, onda im možeš prodati - i naplatiti - što god želiš.

Razni automehaničari, lakireri, majstori svih vrsta - uz nekoliko iznimaka, razumije se - najčešće ne shvaćaju ni izradu (proces i koncept) ni što uopće znači imati stranicu. Kad im veliš da je treba ažurirati i održavati, to su nepotrebni troškovi. Znaju da trebaju imati web, čuli su da je to dobra reklama, ali o tehnikalijama nemaju pojma. A kad im štogod pokušam približiti, otprilike u stilu "pa ni auto ne možete samo voziti, morate ga redovito kontrolirati", jasna im je analogija, ali nije im jasno da je internet ustvari Divlji zapad. Moje su im lozinke "čudne" i "prekomplicirane", a sustavi poput CDN-a "skupi" iako i sami vide da im server više nije usporen jer se na njega zakvačila gomila botova.
Zato prije ikakve usluge klijente treba pošteno educirati. Kad to napraviš, onda im možeš prodati - i naplatiti - što god želiš.

Potpisi su za budale.
Hehe, riješe i slike i tekst u jednom potezuA što kad bih ti rekao da postoje ljudi kojima kažem da mi pošalju tekstove i fotografije za sajt, a oni odgovore fotkama rukom pisanih tekstova na običnom papiru istrgnutom iz bilježnice?

Pa da, primjetio sam da ima skupina ljudi, među kojima ima i visoko obrazovanih, koji zabriju da je website nešto drugo. Za auto znaju da je limena kutija na 4 kotača, pa ne traže da izgleda i ponaša se poput žirafe. Ali kod weba, nacrtaju rukom kako bi oni da to izgleda, pa opisuju neka čudna ponašanja, nešto što su vidjeli u filmu, ili zabriju da upravo njihov web mora biti nešto jedinstveno...
Prije dosta godina sam pokušao vlastitog šefa zadovoljiti koji mi je tako stalno izvoljevao sa detaljima. On je valjda nekad vidio da se website dizajnira kao tablica, pa mi je stalno crtao tablice (naravno rukom na papiru), i što bi htio da bude u kojoj ćeliji. Onda kad gledaš na užem ekranu pa ti nešto prebaci u drugi red, to mu nikako nije bilo jasno. Zar nisam napisao da slika mora biti u 2. redu, desno od teksta? Pa pretjerivanje sa stilizacijom. Boja naše firme je plava, mora sve biti plavo... Pa daj stavi plavo nebo, plavo more, tamno plava slova na svjetlo plavoj pozadini, svaki drek je morao biti plav. Ja složim, on isprinta cijelu stranicu pa mi rukom napiše komentare. Zaokruži mjesto gdje nema ničega, kaže "zašto je ovo prazno, tu ubaci neku sliku ili nešto". Ko da plaća najam web prostora po kvadratu, pa hoće svaki milimetar stranice iskoristiti.
- Stitch
- Head Honcho
Mile, vidi ovo. To je webshop koji trebam modernizirati i redizajnirati kad uhvatim vremena. Mora biti kompatibilan sa PHP-om 8.x (sad radi na inačici 7.4, koja je napuštena), a štošta sam već i mijenjao kada je zapeo na PHP-u 5.6 - predložak, plugine, widgete, da ne nabrajam.
Napravio sam tri inačice originalnoga sajta, svaka je na svojoj domeni, a po nazivu vidiš za što služe. Prva, developerska, jest za eksperimentiranje. Sve tri vrte se na PHP-u 8.2 pa odmah znam što treba baciti zato što je zastarjelo. Primarno mi je da WooCommerce funkcionira - dok se plugin za trgovinu ne buni, stranica može čekati. No ne predugo - kad radiš s lovom, osobito tuđom, bitno je da sustav bude tip-top. Gazda razumije, ali ima svojih problema i preokupacija. Kao i ja, uostalom.
Čisto usput, kozmetika je odlična, tako mi barem žena veli.
https://dev-pregled.pantheonsite.io/
https://test-pregled.pantheonsite.io/
https://live-pregled.pantheonsite.io/
Napravio sam tri inačice originalnoga sajta, svaka je na svojoj domeni, a po nazivu vidiš za što služe. Prva, developerska, jest za eksperimentiranje. Sve tri vrte se na PHP-u 8.2 pa odmah znam što treba baciti zato što je zastarjelo. Primarno mi je da WooCommerce funkcionira - dok se plugin za trgovinu ne buni, stranica može čekati. No ne predugo - kad radiš s lovom, osobito tuđom, bitno je da sustav bude tip-top. Gazda razumije, ali ima svojih problema i preokupacija. Kao i ja, uostalom.
Čisto usput, kozmetika je odlična, tako mi barem žena veli.

https://dev-pregled.pantheonsite.io/
https://test-pregled.pantheonsite.io/
https://live-pregled.pantheonsite.io/
Potpisi su za budale.
Nisam još isprobao, ali vidim da je super korisno. Kako, dakle, prebaciš živi sajt tamo? Preuzmeš backup iz cPanela ili čega već, pa uploadaš na developersku platformu? I što kada riješiš problem, razviješ ono što si htio? Na isti način preseliš nazad?
- Stitch
- Head Honcho
Za migracije najbolji mi je All-in-One WP Migration and Backup. Kupio sam profi-inačicu plugina, da ne budem ograničen veličinom instalacije. Njime sam bez problema prebacivao sajtove veće od četiri ili pet gigabajta.
Procedura dakle glasi: na Pantheonu instaliraš najobičniji WordPress, prebaciš što hoćeš, a onda u sustavu stvoriš dvije kopije, testnu i "pravu". Neovisne su, kao da imaš tri instalacije, ali developerska ničim nije ograničena. U probnu i živu ne idu recimo bekapi koje napraviš u developerskoj verziji - prebacuju se samo WordPressove datoteke, sa svim izmjenama.
Za migracije najpametnije je imati plugin. U suprotnom ručno editiraš permalinkove u bazi, što je posao i pol. Radio sam to kad je posrijedi puki https-protokol, što je daleko lakše jer ne mijenjaš domenu, ali i tako bude pipavo. Zamisli kako je onda kad sve seliš na drugu adresu.
Procedura dakle glasi: na Pantheonu instaliraš najobičniji WordPress, prebaciš što hoćeš, a onda u sustavu stvoriš dvije kopije, testnu i "pravu". Neovisne su, kao da imaš tri instalacije, ali developerska ničim nije ograničena. U probnu i živu ne idu recimo bekapi koje napraviš u developerskoj verziji - prebacuju se samo WordPressove datoteke, sa svim izmjenama.
Za migracije najpametnije je imati plugin. U suprotnom ručno editiraš permalinkove u bazi, što je posao i pol. Radio sam to kad je posrijedi puki https-protokol, što je daleko lakše jer ne mijenjaš domenu, ali i tako bude pipavo. Zamisli kako je onda kad sve seliš na drugu adresu.
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Eh, da - prije nego što počneš, prouči dokumentaciju, makar okvirno. Uštedjet ćeš tako dosta vremena i živaca, znam po sebi. 
Upute su prilično detaljne i jasne, ovdje ćeš recimo naučiti kako kreirati sva tri razvojna okruženja, a ima i dio o migracijama.
Generalno, mnogo je caka na koje se trebaš naviknuti, posrijedi je specifičan sustav. No bit ću tu kad zapneš.

Upute su prilično detaljne i jasne, ovdje ćeš recimo naučiti kako kreirati sva tri razvojna okruženja, a ima i dio o migracijama.
Generalno, mnogo je caka na koje se trebaš naviknuti, posrijedi je specifičan sustav. No bit ću tu kad zapneš.

Potpisi su za budale.
-
- Information
-