O porezima i Linicu

Koljite se i gložite!
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 18 Jan 2014, 10:34

Euklid » wrote:
:top:

to je taj neokolonijalizam i neoimperijalizam
koji dolazi tiho, šta dolazi? sami ga pozivamo,
te mirno i spokojno vlada a da mu nije potrebno ni oružje ni žandari...
ma da, ali.. kako rec, to nije bitno. tj bitno je, ali to su vec odavno samo fraze, nacelni neki opisi koji na jedno uho udju, na drugo izadju.
tj, jednom kad smo to tako opisali, definirali, sta onda? kao i do sad..nista.

http://h-alter.org/vijesti/politika/dij ... e-ili-1-10

A model tih nad-političkih koalicija također je odavno poznat. Lord Montagu Norman, višedesetljetni guverner Engleske banke, 1924. godine je izjavio na jednom bankarskom skupu: "Kapital mora sam sebe štititi na svaki mogući način, kako kombiniranjem tako i zakonodavstvom. Kad kroz zakonski proces obični ljudi izgube svoje domove, postat će poslušniji te će njima biti lakše upravljati čvrstom rukom vlasti koju koristi središnja moć bogatstva pod vodstvom financijera. Razjedinjavanjem glasača preko političkog stranačkog sustava, možemo ih natjerati da troše svoju energiju na nevažna pitanja." Norman je bio samo eksplicitniji od današnjih biznismena i političara, ali njegov duh još uvijek živi. Legendarna je prošlogodišnja izjava potpredsjednika Vlade: "Većina mjera koje smo donijeli uglavnom idu na teret širokog kruga građana, a u korist poduzetnika. I tu uopće nema spora. Devedeset posto onoga što smo poduzeli ide u korist poduzetnicima. To još uvijek nije dovoljno, ali velik je poticaj i poboljšanje uvjeta za poslovanje poduzetnika." Zato se ne bismo smjeli dati zavesti medijskim izvještajima s "Dana poduzetnika", odnosno "sastanka na vrhu", koji je prije nekoliko dana upriličen u režiji Hrvatske udruge poslodavaca i Vlade. Ono što su mediji prikazali kao napetosti između ekonomske i političke vlasti zapravo su benigne bračne čarke u Mistificiranjem izbora putem zag(l)ušujućih predizbornih kampanja, kao i putem kompliciranih analiza, predviđanja i tumačenja, prikriva se činjenica da se izbori svode na čistu matematiku, i to vrlo jednostavnu inače idiličnom braku.

:kokice:

..a unda
Undaminator

Post 18 Jan 2014, 10:48

..i apropo mozda neceg iz ovog mog prijasnjeg posta.. a sto je sa porezom na nekretnine? gdje je zapelo?
cujem jucer jedan info, misljenje.. da nije linic lud, da s tim porezom u roku keks pada vlada i da je miljun ljudi preko noci na ulicama.

a ja bih pitao, kojih to ljudi? i, pa sta ako se pojave na ulicama? i koga bi taj neki porez najvise zasmetao? zasto? koga bi najvise opteretio i kako? i zasto? po kojim kriterijima se taj porez uopce mislio uvest? :kokice:
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 18 Jan 2014, 10:51

Unda, volim te :cerek:

Na zalost, previse je autisticnih i eutanaziranih koji ne razumiju (ili ne zele vjerovati :misli: ) niti jednu jedinu rijec koju si citirao.

A ovo mi ide na vrh bookmarka :top:
'if you fall, i'll be there' (floor)
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 18 Jan 2014, 10:51

..a unda » wrote:..i apropo mozda neceg iz ovog mog prijasnjeg posta.. a sto je sa porezom na nekretnine? gdje je zapelo?
cujem jucer jedan info, misljenje.. da nije linic lud, da s tim porezom u roku keks pada vlada i da je miljun ljudi preko noci na ulicama.

a ja bih pitao, kojih to ljudi? i, pa sta ako se pojave na ulicama? i koga bi taj neki porez najvise zasmetao? zasto? koga bi najvise opteretio i kako? i zasto? po kojim kriterijima se taj porez uopce mislio uvest? :kokice:
P nije vajda da logicki ne mos' skuzit koga bi taj porez najvise sjeba. Najsiromasniji sloj gradjana, dakle veliku vecinu ovog naroda.
Natlitug

Post 18 Jan 2014, 11:58

@... a unda, da te ne kvocam sad, strašno sam loša s ovim forumom, pogotovo multikvocanjem.

Pod kolonijaliziran sustav svakako smatram da je nešto na što smo pristali. Neki dan sam se, na drugoj temi očitovala koliko smo indolentni i jadni, i da si sami dozvoljavamo da nas se nasuho spolovilom mlati straga.
Dalje, mi nikad nismo ni imali konkretne ideje i planove o zaduživanju i budućnosti.
Pobjedu kapitalizma nad socijalizmom, krajem 80-ih, prihvati smo objeručke i do te mjere da nismo marili zašto se zadužujemo. Naravno, ovdje, ponajviše, možemo "zahvaliti" našim nacionalistima koji su uspješno srušili Markovićeve reforme.
No Hrvatska, faktički, od domovinskog rata nije ostvarila finansijsku stabilnost, niti sprovela u djelo nijedan mehanizam unošenja novca u gospodarstvo, tehnologiju ili industriju kako bi istim, makar, efikasno smanjila unutarnji dug. To se odrazilo, ponajviše na privatni sektor (građane i tvrtke), koji je naprasno počeo prekomjerno trošiti i prodavati imovinu kako bi preživio dan za dan, a takvo prekomjerno trošenje se preliva na budžet i u tom slučaju, država mora intervenirati. Kako? Novim zaduživanjem i subvencioniranjem, prvenstveno, prijateljskih banka i dužnika, pa drugima što ostane.

Ono u čemu se apsolutno ne slažem s tobom to je o ideji kapitalizma.
Ideja kapitalizma se zasnivala, prvenstveno, na gospodarskom rastu i rastu zaposlenosti. Međutim, loše reguliranje fiskalne i monetarsne politike i prevelika špekulacija banaka izbacila je kapitalizam iz prvobitnog kolosjeka i praktički ga onesposobila, što se i jasno odrazilo na ekonomski model eurozone i prouzročilo socijalnu nestabilnost i sustavne rizike.
Ono što mene muči s kapitalizmom je to što je isti izgubio svaki osjećaj za humanost. Što je isti svijet doveo tamo odakle smo krenuli, države, poput Hrvatske, u bezizlazno stanje (a da ne spominjem ratove na B. Istoku). I ono najtužnije (o ovom drvim na onom tamo forumu već pola godine) čovjek se pogubio u sustavu. Sustav ga je prožvakao i ispljunuo kao robu koju ekonomija kontrolira.
Zato ću uvijek naginjati ka socijaldemokratskim društvima koja su bliža Polaniju nego Fridmanu, Hajeku i sličnima, jer to su društva koja misle na budućnost, i gdje moćnici nemaju privilegije.
Zašto to Hrvatskoj do sad nije jasno i zašto Hrvatska do sad nije izvukla pametan zaključak iz epiloga, i zašto se nije naučila na svojim greškama???
Ne znam, ali da sam Linić dobro bih razmislila o presedanu koji smo si nametnuli kao pravilo.
I to...
"Da znate da je ukusan ovaj Pantelija."
..a unda
Undaminator

Post 18 Jan 2014, 12:03

Natlitug » wrote:A pa tebe ću morati dvaput kvocnuti.. Naime, sad sam na arbajtu pa imam vremena samo za ovaj pasus

U principu se slažem s tobom, međutim, ono što naša vlada još uvijek može i mora prioritirati je visoka stopa nezaposlenosti. To pod jedan. Pod dva, da državni službenici istupe iz stranačkog i drže se striktno stručnog stroja. Pod tri, javna potrošnja se mora smanjiti pošto-poto.
Dalje, poreski sustav se mora stabilizirati i konsolidirati, rupe u istom zakrpiti.
Na žalost, Hrvatska i generalno zemlje bivše Juge, godine od otcjepljenja do danas su protraćili kroz lošu politiku, lošu monetarnu politiku i loše poteze, tako da ćemo se još dugo gicati u ovom lošem snu.

Na ostali dio komentara referirat ću se večeras.
pa, zaposlenost se relativno lako rjesava. uzmes ljude i zaposlis ih. :zubo:
pa zar drzava nije najveci poslodavac?

vrzino je to kolo. malo cu samo prosarat, nabacat, bez nekog povezivanja.
imamo 400 000 sluzbeno nezaposlenih.dakle, bez primanja ili mozemo rec da su bez primanja.
imamo 500 000 clanova stranaka. koliko je tih clanova stranaka nezaposlenih?

imamo miljun i tristo hiljada umirovljenika. to je negdje ovo ono.. oko pola miljarde eura svaki mjesec mirovina.
od tih mirovina zivi veci broj gradjana, razstezu se te mirovine u sirinu vecu nego sto je umirovljenika, po mojoj nekoj ofrlje procjeni, kad se sve zbroji, najmanje dva miljuna gradjana, pola drzave.
svaki mjesec treba nac iznos koji nije beznacajan ni kao kredit za neku drzavu, tj aj ti sad nadji u cas kredit od pola miljarde eura. godisnje, kazem, sest miljardi.
prva mirovina koji jedan mjesec zasteka, frka. drugi mjesec, vec su sranja. treci mjesec.. pocnu ljudi otpadat, nestaju, umiru.
odakle namaknut tu lovu za mirovine? i dokle? sto napravit? mirovine su troskovi i kao takvi nisu bitni ako se imaju odakle namiriti, recimo od zaposlenih.
a broj nezaposlenih raste, a mirovine postaju ili su vec, strateski i vazni element dohotka, potrosnje.
ispada da se od mirovina isplacuju mirovine, ono perpetuum mobile. a opet, ako se ide na to smanjivanje troskova, na smanjivanje broja umirovljenika, ono, da im olaksas da odumru, nestanu, da ubrzas to, onoliko koliko ce se smanjit ti troskovi, toliko se i taj perpetuum mobile slabi.
negdje i nekako ce to morat naglije puknut, morat ce doc trenutak osvjestenja nekog gdje ce pomirenje sa sudbinom prestat i gdje ce se vidjet da je ta sudbina u stvari u vlasti neke politike ciji je zadatak da provodi neku politiku, ali da se to bas jasno ne vidi.

s druge strane imas sektor isto na budzetu, administraciju npr. ne znam, te vec prije spomenute stranacke neke pripadnike, neke vijecnike, pa neki odbori, pa sve nesto ovo ono i tamo amo, puf, dvajst trieset iljada kuna mjesecnih prihoda. imas sveucilisne profesore, malo placa, malo konzultanti, malo koji projektic, misljenje, elaboratic..isto, trieset iljada kuna prihoda. najmanje.
mislim, ono..odakle? odakle se to placa? ko to placa? za sto? za kakvo to gospodarstvo, zaposlenost, rast, upravu, drustvo.. zivot? di se to vidi?

kako te neke stranacke duznosnike, kako ti kazes, rastranaciti i ustruciti, kad se ne zna gdje jedni pocinju, gdje drugi zavrsavaju.

kako smanjiti javnu potrosnju bez ukidanja troskova drzave, dakle.. dakle, kao i u svakom ukidanju troskova prvo se ide na smanjivanje zaposlenih.. za koliko onda ljudi smanjit tu javnu potrosnju, za koliko smanjit te troskove, pa cemo onda dalje s ostalim troskovima.
jel se tu onda misli na drzavne sluzbenike kao dio javne potrosnje kao na samo drzavne ili kao na sve drzavne..dakle od markovog trga, pa do zupanija i samouprava? o crkvi kao o crnorupnom trosku za drzavu da i ne govorim.
koga sve izbacit (ili otjerat u mirovinu :zubo: ) osim iz te administracije, ali i iz ne znam, zdravstva, svih mogucih skolstva.. gdje s tim ljudima, sta s njima, kud, kako? po kojem kriteriju?
tu se opet vracamo na pocetak, da se ljudi udruzuju, stvaraju klanove, stranke, saveznistva, da bi opstali i nekako gurnuli onog drugog u provaliju da sami ne bi bili gurnuti.

pa porezni sustav se u hrvatskoj sad dosta dobro i konsolidira, uredniji je, ne moze se rec da nije, ali opet.. ko placa najvecu cijenu toga i kolika je ta cijena, kako je placa?

mislim sve ti to ispravno i skolski govoris, ali budimo iskreni, ja ne zelim bit dio te i takve statistike, ne tice se mene proracun i zdravlje neke drzave ako ja mojim zdravljem to moram placat. ko jebe tu drzavu. npr, izmedju..sad u prici, linica (ili koga god drugog) i mene, odricem se linica, nek on nestane. tj, podrzavat cu ga koliko on mene podrzava, ni vise ni manje. ja nisam to mjesto gdje bi on trebao zavoditi red i odakle bi se njegov plan trebao naplatit.
mislim, isto je i sa sukerom ili sanaderom ili kosoricom ili milanovicem ili pusickom ili cacicem ili lesarom ili bozanicem.
oni kazu, unda moj, takva je situacija, treba malo trijaze, cuj ko te jebe i to na malo duzi period.. e, ja kazem..malo je to obrnuto i zaspinano i dosadilo mi je, radi se ustvari o tome.. ma ko jebe vas.

to za zemlje bivse juge isto stoji, samo ne bih ja to bas tako eufemisticki nazivao losom politikom.
nekom je ta politika bila i te kako dobra. ono sto se tice zemalja bivse juge moglo bi se svest na jedno.. di nema pameti, ima ludila. :kokice:

ne moze se, nemoguce je pozivat se na neko trzisno razmisljanje, na neku suvremenu ekonomiju, na trziste uopce tako da to trziste unistis da bi potrosio enormno energije da bi to trziste opet uspostavio, ali tako da sluzi drugom nekom profitu, a ne vlastitom. :kokice:
..a unda
Undaminator

Post 18 Jan 2014, 12:58

miky0 » wrote:
P nije vajda da logicki ne mos' skuzit koga bi taj porez najvise sjeba. Najsiromasniji sloj gradjana, dakle veliku vecinu ovog naroda.
pa, po tom misljenju tako bi to i ispalo, tj oni koji raspolazu golemim nekretninama sigurno ce bit u stanju prebacit te nekretnine, provuc pravno nekako na nekog ili nesto drugo, na neke firme mozda ili ne znam sad koji bi to sve mehanizmi dosadasnji bili, a ne znamo ni sto je uopce s tim porezom na nekretnine, a i tu opet se mogu uvest neki novi zakoni koji ce regulirat i takvo ponasanje..
ali, ovako, simulirajuci, pa sta, nek ih prebacuju, nek ih pretituliraju, to ce isto izazvat neke troskove, a osim toga tako ce ulaziti u neki drugi proces, potpadati pod neke druge zakone i u jednom trenutku ce se morat postavit pitanje o isplativosti, a onda ce se s tim nekako i trziste pokrenut silom tih prilika..mislim, nesto ce se pocet dogadjat, vrtit, pomicat..

kako sve sto sam cuo u vezi tih poreza je dosta nejasno i sturo, ovako cu rec..

ako je ideja da se od tog poreza na nekretnine nekako pripuni budzet i ako se na takav nacin nekako izbjegava neki sad retrogradni sluzbeni zakon kojim ce se nekako umanjti steta nase slavne i epopeicne privatizacije i pretvorbe, na nacin da ako je vec taj ko je jamio jamio, barem na to jamljenje plati neke penale, porez, onda ok.
rekao bih cak da bi to bio jedan od pametnijih poteza ove vlade i kako sam cuo u pocetku, to jest bila kao neka ideja.
problem je kako nac mjeru, gdje povuc crtu, odredit kriterije. tj, nemam bas precizne ideje kako bi to moglo bit, jedno je razrezrat po nekoj istoj ili progresivnijoj ili kakvoj vec stopi nekoj stracadi u zagrebu koja zivi u stanu od osamdeset kvadrata (poznata bandiceva ideja kako pritiskom iseliti srediste zagreba) ili neko seosko domacinstvo s nekom kucom, nesto vrta, polja, a drugo je da je netko nekretninski velevlasnik, da je domoljubno neki gastarjbajter htio izbjec porez u njemackoj kupujuci i zidjajuci sve i svasta ovdje ili da se netko jeftino kao dio neke moci sladostrasno umuljavio u apartmane, hektare, ladanja ili spekulirao natezuci, zato jer je bio na takvoj poziciji, urbanisticke i kakve vec planove i granice gradjevnoog zemljista..

naravno, postoji sasvim i vise nego realna opasnost da bi tim zakonom moglo bit kao i do sada, tj da ce netko izgubit i ono malo sto ima i da, stoga, netko nece izgubit nista, nego ce jos jeftinije doc do jios veceg bogatstva, ali.. zelio bih vidjet nesto u vezi tog zakona. sto se njime misli, kako, neki nacrt zakona, nesto..neko uskladjivanje s vec postojecim zakonima ili onima koji su u planu, poput neobradjenih zemljista ili golf zakona, izvlastenja i tako to.
zanima me kako se to zamislilo, jer nije to samo jednokratna mjera usmjerena na dodatni prihod za budzet, malo je to slozenije, treba sve tu uskladit..
a da ne govorim ko je najveci zemljoposjednik u hrvatskoj i kakve to dodatne probleme i rjesenja otvara.

mislim, meni je taj porez, onako, gledajuci sa strane, dosta intrigantan. sto je najgore, kad tad ce se morat nekako i za nesto uvest, a vec nesto i postoji.
ako se pametno to napravi, to bi cak moglo bit i dobro, ali da, slazem se, ne vidim bas neki razlog zasto bi se kod nas nesto pametno napravilo.

mislim, na taj bih porez pristao ako ne bi sluzio tome da bi me prislio da moram nesto nekom ispod cijene prodat zato jer mu je sad skupo, a on bi htio da drzava tako intervenira u trziste da on to dobije skoro dzabe, a da vlastiti njegov porez na nekretnine otplacujem posredno, npr ja. :kokice:
:kokice:
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 19 Jan 2014, 12:19

Emericzy » wrote: Tako je briljantno mogao prevesti samo netko tko je tekst intimno proživio! :S
Aupičku... :rofl:
Jebat ga, sam sam to tražio... :zivili:
Emericzy

Post 19 Jan 2014, 12:23

judolino » wrote: Aupičku... :rofl:
Jebat ga, sam sam to tražio... :zivili:
:zivili:
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 19 Jan 2014, 17:09

Emericzy » wrote: :zivili:
Ajmo sljedeći vikend opravdat taj prekrasni smajlić primjerom iz stvarnog života, kaj veliš?
Emericzy

Post 19 Jan 2014, 17:44

judolino » wrote: Ajmo sljedeći vikend opravdat taj prekrasni smajlić primjerom iz stvarnog života, kaj veliš?
Načelno da. Dapače i dagušće i dapurica. Jedino da vidim hoće li me žena pustiti, Nisam ovih dana u milosti.
miky0
ST Leader

Post 19 Jan 2014, 20:19

Ma jeli moguce da se vi starijesine, bojite zena :lol:
Euklid
old school

Post 21 Jan 2014, 11:11

Image

(Powered by frubar.net)
Natlitug

Post 21 Jan 2014, 21:32

Sorry, netom te cjepu k'o atomćića, no što ću, ne bih da uberem karton, dok se ne upoznam s pravilima citiranja.
Što sam htjela...
Da...
..a unda » wrote: pa, zaposlenost se relativno lako rjesava. uzmes ljude i zaposlis ih. :zubo:
pa zar drzava nije najveci poslodavac?

vrzino je to kolo. malo cu samo prosarat, nabacat, bez nekog povezivanja.
......
.......
Razumijem ja tebe i to što ti pričaš iz perspektive običnog građanina, i mantre "uzdaj se use i u svoje kljuse", ali nažalost, država ne može i ne funkcionira na takav način, što se točno ilustrira u našem primjeru. Zbog nemara i socijalne nebrige i jesmo u ambisu.
Ne znam koliko poznaješ poresku doktrinu, no u praksi je prosto kao dan. Mi imamo sindrom "loše države, pa si nismo baš za primjer, ali u iole normalnijim državama novac dolazi od ubranog poreza i preraspodjele istog. A da bi se porez mogao brati, gospodarska i socijalna infrastruktura mora funkcionirati.
Uvijek si uzimam skandinavske zemlje za primjer, gdje je kvaliteta života na zavidnom nivou, ali i gdje su visoke poreske stope... a visoki porezi pozitivno utječu na socijalnu zaštitu, školstvo i zdravstvo a zatim i na gospodarstvo, progresivne investicije itd.
Što viši porezi, navedeno je kvalitetnije, niži porezi, to su veće društvene tenzije, korupcija, opterećeni mirovinski i zdravstveni fondovi, povećan kriminal itd itd.
Kad već spominješ javnu potrošnju, koja u biti i nije loša jer podiže kvalitetu života, javna potrošnja se regulira progresivnim porezima, što znači, poreska stopa je srazmjerna s povećanjem prihoda i kapitala poreskog obveznika.
Da sad ne meljem u nedogled, u doktrini niskih poreza građani izvlače najdeblji kraj čisto iz neznanja. Jedinu korist ima manjina bogatih, ali njih, naravno, nije briga za socijalne funkcije države jer si mogu prilagodit život i priuštit zdravstvo i školstvo van granica Hrvatske.
I tako....
Natlitug

Post 21 Jan 2014, 21:47

Emericzy » wrote: Načelno da. Dapače i dagušće i dapurica. Jedino da vidim hoće li me žena pustiti, Nisam ovih dana u milosti.
Jbnti, koja sam ja žena, majka, kraljica. :raspa:
Da mi nije tlaka slušat "ta će forum", "kakav forum", "jbo te forum", sad bi mu ovo pročitala da čuje kol'ko je sretan. :angeleye: :D
miky0
ST Leader

Post 21 Jan 2014, 22:01

Natlitug » wrote:
Jbnti, koja sam ja žena, majka, kraljica. :raspa:
Da mi nije tlaka slušat "ta će forum", "kakav forum", "jbo te forum", sad bi mu ovo pročitala da čuje kol'ko je sretan. :angeleye: :D
Od svih koji pisemo na ovim temama, jedino tebe i Euklida nikad nisam replicirao, jer se u potpunosti slazem s tobom :D

Jedino bi nadodao na ono sto si napisala Undi u predhodnom postu, vezano za porezno opterecenje nas i skandinavskih zemalja, a u kojoj oni imaju vece poreze, a mi manje, njihovom gospodarstvu nije problem pratit financijske obaveze jer se oni nisu odrekli monetarne politike, dok mi jesmo, te je nas novac skup. Tako da mi imamo simbiozu skupog novca i velikih poreza, sto rezultira kolapsom.
Natlitug

Post 21 Jan 2014, 22:46

Bez dvojbe, monetarna politika i jeste jedan od nagomilanih problema koja nas je odvela u stanje očaja. I sad, iskreno, ne znam kakav stručni tim nas može izvuć iz gabule. Linić- čisto sumnjam.
No s namjerom sam navela skandinavske zemlje kao primjer, koje učešćem BDP-a od 50% utječu na javnu potrošnju, i značaj visoke porezne stope na cjelokupan društveno- socijalni ambijent, čisto da kažem koji je paradoks u potenciranju politike niskih poreza.

EDIT Ne bih rekla, da nas je u recesiju gurnula, simbioza to dvoje, nego nagomilan budžetski deficit.
Euklid
old school

Post 21 Jan 2014, 23:43

S obzirom da industriju, proizvodnju i zaposlenost ne mozemo povecati preko noci jedini izlaz i proracunskog debalansa je rezanje rashoda ili novo (vrlo skupo) zaduzivanje.

Da, ali kome rezati?

Pa vec sam dao primjer Latvije koja je prije par godina bila u goroj situaciji od nas a danas je najbrze rastuce gospodarstvo u EU. BDP im je 20% veci nego uoci krize.
Treba samo prepisati recept.
A recept je toliko jednostavan da me srce boli...
..a unda
Undaminator

Post 22 Jan 2014, 00:47

Natlitug » wrote:Sorry, netom te cjepu k'o atomćića, no što ću, ne bih da uberem karton, dok se ne upoznam s pravilima citiranja.
Što sam htjela...
Da...

Razumijem ja tebe i to što ti pričaš iz perspektive običnog građanina, i mantre "uzdaj se use i u svoje kljuse", ali nažalost, država ne može i ne funkcionira na takav način, što se točno ilustrira u našem primjeru. Zbog nemara i socijalne nebrige i jesmo u ambisu.
Ne znam koliko poznaješ poresku doktrinu, no u praksi je prosto kao dan. Mi imamo sindrom "loše države, pa si nismo baš za primjer, ali u iole normalnijim državama novac dolazi od ubranog poreza i preraspodjele istog. A da bi se porez mogao brati, gospodarska i socijalna infrastruktura mora funkcionirati.
Uvijek si uzimam skandinavske zemlje za primjer, gdje je kvaliteta života na zavidnom nivou, ali i gdje su visoke poreske stope... a visoki porezi pozitivno utječu na socijalnu zaštitu, školstvo i zdravstvo a zatim i na gospodarstvo, progresivne investicije itd.
Što viši porezi, navedeno je kvalitetnije, niži porezi, to su veće društvene tenzije, korupcija, opterećeni mirovinski i zdravstveni fondovi, povećan kriminal itd itd.
Kad već spominješ javnu potrošnju, koja u biti i nije loša jer podiže kvalitetu života, javna potrošnja se regulira progresivnim porezima, što znači, poreska stopa je srazmjerna s povećanjem prihoda i kapitala poreskog obveznika.
Da sad ne meljem u nedogled, u doktrini niskih poreza građani izvlače najdeblji kraj čisto iz neznanja. Jedinu korist ima manjina bogatih, ali njih, naravno, nije briga za socijalne funkcije države jer si mogu prilagodit život i priuštit zdravstvo i školstvo van granica Hrvatske.
I tako....
ne znam jel me razumijes, ali vjerojatno sam sam kriv tome.
nisam rekao da poreze treba ukinuti, a o uzdanju u se ako sam govorio, govorio sam o puno ekstremnijem obliku koji ce tek profunkcionirati ovdje unistavajuci svaki socijalni osjecaj i pretvarajuci ga u pragmu covjek covjeku vuk, tj svodjenja drustva na coporizaciju.

upravo govorim o tome da je jednostavno cudo kako ova drzava uopce funkcionira i spominjana skandinavskih modela u bilo kakvom kontekstu i doticaju s ovom drzavom, u bilo kakvom naslanjanju na tu i primisao usporedbe, djeluje mi sad vec kao cista utopija.

jednostavno, ne vidim uopce cime se bavi ova drzava nego svojim ostankom i opstankom, smisao je sama sebi. sto je to gorivo ove drzave, na sto ona radi, sto to i cime ona zaradjuje i privredjuje?
stalno to govorim, pa cu opet.. koncentracija nesto turizma, zatim nesto ostaloga, neke industrije, sporadicnog nekog izvoza (ostalog izvoza ako primjenimo tu jednu od definicija turizma), proizvodnje i to na bliska relativno, susjedna ekonomska podrucja s kojima smo nekad radili cjelinu, a u eu ovisimo o milosti saveznika iz drugog svjetskog rata i to u obliku izvoza, gle, zlata; a sve ostalo je vezano iskljucivo za promet i premet nekretninama i pripadajucim gradjevinarstvom koje ima veze s investicijama isto kao ona uroboros zmija koja sama sebi jede rep.
mi ne proizvodimo, ne stvaramo i jasno, onda automatski dolazi do spominjanja monetarististicke neke politike, na nesto se moras oslonit ako nista ne radis, nesto izmuljat moras, onda se opredijeli za monetarizam, drz se cvrsto njega i ono sto meni nije jasno, nakon svega, svih primjera, sve prakse, kako je uopce moguce da ova vlada po inerciji gazi jos uvijek do koljena fridmanovim stopama i nema nikakvu namjeru odustat.. kao da je ebete..inkantana.. zacarata.

nista nije lose, ni potrosnja, a bome ni troskovi, ali ako imas samo troskove, ako imas samo nesto odakle se ti troskovi ne mogu pokrivat, onda tu nesto sustavno, bitno.. smisaono ne funkcionira.

ne znam, evo samo jedan primjer. u splitu su..kad vec govorimo o zidjanju kao nasoj ekonomskoj uzdanici (nema to veze s onim da je gradjevinarstvo jedan od ili cak prvi pokazatelj izlaska iz neke krize ili pokazatelj trenda nekih rastova, nazovimo ih ekonomski gledajuci, povoljnima), zatrazeno je ove godine 4 gradjevinske dozvole. slovima.. cetiri.
sve je stalo. sve. ali sve.
ovaj mjesec se split zaduzuje da bi mogao isplatiti jos jednu placu sebi, dakle, na javnu potosnju i onda slijedi u drugom mjesecu rebalans gradskog budzeta.
jednostavno, nece bit placa, tj nesto i nekog ce se morat trijazno gadno zajebat da bi sustav ostao barem u nekom poluvegetativnom stanju.
sve to kao najava procesa na visim razinama jer se ne spominje bezveze hrvatsko proljece 2014. pa i na nacin da neke druge nase politike zele to iskoristit i usicarit za svoje neke potrebice i interesice..jer, kako ispada, negdje oko cetvrtog mjeseca i citavoj drzavi slijedi budzetski rebalans, a da se nije ni do pola godine doslo i u cetvrtom mjesecu se krece u novo zaduzenje po cijenu bilo cega, bilo koga, a cijena nece bit nasa elita, to je svima jasno.
drugim rijecima, nekog ce se morat gadno masovno zajebat da bi se nekom drugom iz budzeta isplatila placa razreda dvije, tri tisuce eura.
morat ce se zajebat puno ljudi, da bi manji broj ljudi koliko toliko zadrzao svoju razinu potrosnje i kvaliotete neke zivota.
uostalom, takva je paradigma..ili kako si ti rekla, matrica, virus, krivonasadjenost.. na djelu od pocetka ove fridmanovske drzave, ali razlika je sada sto je pojilo presusilo, a prasaca ko nikad do sada. :zubo:

nema ovdje nikakvog mirnog raspravljanja o porezima, rebalansima kao da se to nekom drugom dogadja pa idemo onda malo teoretizirat, vadit dijagrame, podatke, indekse i onda malo teoretizirat kao da se ovo sve skupa desava u mozambiku i da vec nekaj bu, da nema frke neke, da smo vec oguglali..
dolazi do novog pa i dramaticnog, u smislu..naglog skoka u raslojavanju i podjeli ovog drustva, puno bitnijem nego sto je to nasa romanticarska podjela na one neke lijeve i desne.
podjela ce bit i sluzbena onakva kako je i zamisljena..desno je gore, a lijevo je dole.

ok, uz jednu napomenu koja je vrijedna citave jedne nove teme, o potkupljivosti i precijenjivanju citave nase jedne klase koju onako, kolikvijalno volimo nazivati jos uvijek radnickom klasom, tj jedino u cemu bih se mogao sloziti s politickim i vladajucim elitama jest to da se tek trebas popet koju stepenicu vise da bi vidio s kakvom bagrom imas posla i to onom istom bagrom koja te iznjedrila i dala ti status da s ponosom i nasladom mozes preci u visi drustveni razred jer si ti upravo ta vlast kakvu i koju je ta bagra zasluzila.. :zubo: :D

dakle, ovo sto ti govoris, sve se ja slazem, skolski je to, teoretski je to ispravno sva ta povezanost, permutacije, kombinacije nekoliko varijabli i konstanti poput poreza, javnih financija, monetarne politike, kamata, zaposlenosti, investicija.. sve su to nekako vec odavno poznate i cak bih rekao jednostavne makrokalkulacije, ali treba vidjet o kakvoj se tu ekonomskoj i drustvenoj ideji i doktrini radi, o kakvom modelu i sto se njime zeli postici.
sve se to moze razmatrat i primjenjivat sve do trenutka kad imas s cime baratat.
kad nemas vise cime baratat, onda sve to pada u vodu i pojavljuju se, izranjaju neki drugi korektivni mehanizmi.. :kokice:
..a unda
Undaminator

Post 22 Jan 2014, 01:07

Euklid » wrote:S obzirom da industriju, proizvodnju i zaposlenost ne mozemo povecati preko noci jedini izlaz i proracunskog debalansa je rezanje rashoda ili novo (vrlo skupo) zaduzivanje.

Da, ali kome rezati?

Pa vec sam dao primjer Latvije koja je prije par godina bila u goroj situaciji od nas a danas je najbrze rastuce gospodarstvo u EU. BDP im je 20% veci nego uoci krize.
Treba samo prepisati recept.
A recept je toliko jednostavan da me srce boli...
..sta, koji recept? sve zavisi u kojim odnosima i vremenu se gleda i sto se hoce i kada i zasto. nema nikakvog prepisivanja. nema nikakvog kopiranja.
ne znam odakle se vise vade uopce te ideje o prepisivanju nekih ekonomskih modela ili mjera, a da se ne govori onda i o prepisivanju konteksta, uvjeta.
moze se opis svest ili pojednostavnit na nekoliko elemenata ili procesa, na nesto izolirane dijagnostike pa onda rec.. ista bolest, isti lijek, ali po meni to je nerazumijevanje uopce nekih odnosa ili jos bolje.. ne zeljenje razumijevanja jer nam tako odgovara, takav je nas interes.
najprije se trebaju jos neke stvari preslikat, pa da se onda jos nesto preslikalo i tako pruzilo priliku nekom slicnom funkcioniranju.
ima sigurno jos tu price na koju se voli zaboravit.
to sto latvija ima, kako ti kazes, najbrze rastuce gospodarstvo u eu, ne znam koliko znaci i kakva je struktura tog rasta. i u balon mozes puhat dok ne pukne. :kokice:
Euklid
old school

Post 22 Jan 2014, 01:47

Struktura je temeljena na izvozu.
Dakle, jedini zdravi nacin za oporavak.

Ali prvi korak je drasticno smanjenje rashoda.
Vec sam pisao o tome.
Smanjenje javne uprave i rezanje placa onima koji ostaju.

Poticanje uspjesnih, koji nesto proizvode, umjesto neuspjesnih, koji godinama generiraju gubitke.

Kolike su samo milijarde kuna ulupane u spasavanje kojekakvih gubitasa od kojih na kraju nemamo nista.
Zamisli da je bar pola tog novca otislo onima koji znaju raditi.
Latvijci su davali poticaje svojim uspjesnim firmama.

Pretvaranje svih kredita s deviznom klauzulom u kunske kredite a zatim devalvacija kune po stopi od 5% godisnje.

Jaka kuna po nerealnom tecaju koji se tvrdoglavo branio 20 godina bila je samoubojstvo s predumisljajem i to s ledja.
Pogodovalo se uvoznicima a destimuliralo izvoznike na taj nacin.

Ovu krivu Drinu je sad jako tesko ispraviti al nije da se ne moze.
Ili da se bar ne moze pokusati.
A ova vlada ne pokusava nista. Bar ne nista pametno.
Sama je sebi svrha...
..a unda
Undaminator

Post 22 Jan 2014, 02:32

Euklid » wrote:Struktura je temeljena na izvozu.
Dakle, jedini zdravi nacin za oporavak.

Ali prvi korak je drasticno smanjenje rashoda.
Vec sam pisao o tome.
Smanjenje javne uprave i rezanje placa onima koji ostaju.

Poticanje uspjesnih, koji nesto proizvode, umjesto neuspjesnih, koji godinama generiraju gubitke.

Kolike su samo milijarde kuna ulupane u spasavanje kojekakvih gubitasa od kojih na kraju nemamo nista.
Zamisli da je bar pola tog novca otislo onima koji znaju raditi.
Latvijci su davali poticaje svojim uspjesnim firmama.

Pretvaranje svih kredita s deviznom klauzulom u kunske kredite a zatim devalvacija kune po stopi od 5% godisnje.

Jaka kuna po nerealnom tecaju koji se tvrdoglavo branio 20 godina bila je samoubojstvo s predumisljajem i to s ledja.
Pogodovalo se uvoznicima a destimuliralo izvoznike na taj nacin.

Ovu krivu Drinu je sad jako tesko ispraviti al nije da se ne moze.
Ili da se bar ne moze pokusati.
A ova vlada ne pokusava nista. Bar ne nista pametno.
Sama je sebi svrha...
ma sori, ali slabo veze ima.. :D

ma koja to strukura, sta..cega? sta bi ti to izvozio? sad, sutra npr? neko ti dodje i kaze..cuj, imam love, ocu kupit bas u tebe, ako je cijena li la, kvaliteta, itd. aj, sta bi ti to njemu prodao? sta, koji kua? :D

rashodi.. pisao si, rekao nista do slabo. ok, aj daj listu, popis na koga se to sve odnosi u toj tvojoj upravi, specificiraj i kolko bi ti rezao place i sta bi to znacilo i sta bi ti s tom lovom sta bi je na takav nacin sacuvao.. kolko bi to love uopce bilo?
uostalom, o kojim budzetskim rashodima sve govoris? policija? vojska? skolstvo, obrazovanje? zdravstvo? znanost..? sta bi ti to reza i kako i sto bi to znacilo, bi li to imalo neke posljedice i kakve i koliko dugo?

koji su to uspjesni? pa todoric je uspjesan. ili onaj..tedeski. mislim, i ja sam uspjesan..evo, jos sam ziv te usprkos, molim drzavu da me potakne u tom mom nastojanju. :zubo:

odluci se jednom..ko je gubitas, jel bitno zasto i kako i jel se gubitasi npr na zapadu spasavaju..banke npr i zasto i kako? i odakle?
kazem, odluci se, za koju si ti ekonomiju ustvari? kakvu ekonomiju? ko to nije do sada bio gubitas u hrvatskoj? zasto nije bio, ako nije, bio gubitas?
bojim se da malo nisi siguran bas o cemu govoris.

devalvacija nije nikakav bauk, ali s njom se igrat u ovim nasim neproizvodnim i nestvaralackim uvjetima je vrlo riskantno.
treba za devalvaciju imat jasan plan, tj kakve ce pozitivne posljedice ili pozitivan odnos posljedica imat. mislim, odakle si iscupao tih pet posto godisnje..fiksnih pet posto? ko ce to drzat na uzdi od fiksnih pet posto, kako?
ako se to bude tako neko drzalo, kakva je to sustinska razlika od ovog sada npr? tj, kako ce se kontrolirat razina od tih pet posto, cime?

to devizne, kunske klauzule, to nema veze. to je jedna tehnikalija koja se vezuje samo uz jos dosta toga.
ali, ovo sto ti govoris, meni je malo sumnjivo, kao da vec imas plan kako nekog zajebat. :zubo:
tj, da sam ja banka, kurac bih ti dao kredit za stan ili neku slicnu nekretninu u ovakvim i takvim nasim uvjetima koje ti opisujes, kunski kredit, pet posto inflacije..devalvacije..cega li si vec rekao..cek malo..pet posto devalvacije si rekao? de val va ci je??
e, bogati, lud si.. a ludja banka jos koja bi sad pretvorila te kredite u kunske.. :zubo:
mislim, daj malo, aj priznaj.. jebe se tebi za sve, ti ustvari imas krediti koji i sad gledas kako bi i jare i pare? i to sto jeftinije? mislim ono, velike makroekonomske price, a ustvari, ne laje pas radi sela.. :D
baj d vej, velik dio njih koji su dizali famozne ove svicarac kredite, nemam bas neke samilosti prema njima. nitko, ali nitko mi ne moze rec da nisu znali sto su potpisivali i da nisu bili svjesni do cega moze doc.
jednostavno, nadali su se da to toga nece doc. riskirali su. i zajebali se. zasto bih im ja morao nekim makroekoniomskim ustupcima na neki nacin vracati te njihove kredite ili ucestvovati u vracanju? jel sam ih ja tjerao da ih uzimaju? mislim, sta bi se s njima, s tim ljudima desilo da ih nisu uzeli? :kokice:
opet, tu se gubi malo izvor i pocelo.. zasto su uopce morali ti ljudi uzimat kredite i to pod takvim uvjetima, kako su dosli u situaciju da moraju takve proizvode (kredite) kupovat, e da bi onda jos skuplje time jos nesto drugo kupili? odakle uopce takva situacija? i sad je ova vlkada kriva za to, a sutili smo ko picke kad smo te kredite uzimali.
malo je to sustavniji problem nego sto se samo svaljuje na banke.

aj iskreno, ti da imas love, ti bi nekom dao kredit na dvajst recimo godina u kunama u toj nekoj situaciji sa pet posto devalvacije godisnje? ono, pod kakvim uvjetima, s kakvom kamatom, kakvom kvalitetom kamate? cime bi se osigurao, smanjio rizik? hipotekom? ma nemoj? kao u americi, jel?
jel ti uopce znas bil ti tako i koliko bi i jel bi uopce nesto zaradio? mislim, jeftinije bi ti i lakse bilo, manje bi bio na gubitku dat tom nekom dvjesto iljada eura i rec mu..ma znas sta.. evo ti pare, i jebi se i ti i kamata i glavnica i dug, ne zelim te vise vidjet.. :D

ovakva kuna, kako kazes jaka, nije potpuno besmislena i uzaludna, ali ima tu jos koja prica, malo treba to u kontekstu gledat zasto je nase opredjeljenje monetaristicko, a ne proizvodno i o kakvim se tu spekulacijiama i trzistima radi i zasto?

ustvari, nije mi jasno koja je po tebi uloga drzave, ove drzave i.. imam dojam da si ti za liberalizaciju samo u nekim dijelovima koji tebi recimo, odgovaraju, nekako segmentirano, a to tako ne ide.
mislim, moras se odlucit, jesi li za liberalizaciju ili nisi. ako jesi, onda ne smijes bas nesto puno prigovarat ovoj vladi. mislim, jel si ti da uloga drzave bude u tome da je servis kapitalu, da je to njen interes ili nisi?
idemo svi na trziste, ok, po zatecenom stanju, sta je bilo, bilo je, pa kom obojci, kom opanci, ali jel si ti siguran da si svjestan svih reperkusija toga? da ne bi bilo poslije..a nisam ja to tako mislio, sta sam ja znao? :kokice:
Euklid
old school

Post 22 Jan 2014, 10:37

Da se ne ponavljam tu ti sve piše što se tiče Latvije:
Euklid » wrote:Latvija.

Drzava koju je recesija najzesce pogodila od svih EU clanica.

Sto su prvo ucinili?

Prepolovili broj drzavnih agencija i ureda za mlacenje prazne slame.

Smanjili broj zaposlenih u javnoj upravi za 1/3.

Onima koji su ostali na drzavnom proracunu smanjili place od 25% (lijecnici, ucitelji, policija...) do 40% (razna birokracija).
Brojne druge ustede na mjestima gdje se rasipao drzavni novac, tipa najam poslovnih zgrada za razna ministarstva i agencije itd. itd.

Doslo je do poreznog rasterecenja realnog sektora.
Do viska novca za poticanje proizvodnih djelatnosti.

Danas im je izvoz 20% veci nego prije krize.

Imaju najveci godisnji rast u EU od 5,5% godisnje.

I sve to u samo 3 godine.

A mi se dotle zabavljamo s registrom branitelja, Gotovinom, Perkovicem, zdravstvenim odgojem, pederima, lezbama, cirilicnim tablama... E, pa ko nam je kriv...
A šta mi radimo? Osnivamo nove državne agencije i urede, udvostručujemo birokraciju, gradimo im nove poslovne zgrade ili skupo unajmljujemo (pored brojnih neiskorištenih u državnom vlasništvu), kopamo sami sebi rupu dakle...

Evo samo 1 primjer: 14 MILIJUNA KUNA ZA NOVE DVORE VLADINE EX AGENCIJE
14 milijuna jebenih kuna za 49 zaposlenih u Agenciji za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom.
Nabijem na kurac i Agenciju i prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom.

Nekad smo se smijali ovakvim debilanama u Alan Fordu a danas mi se plače...
Euklid
old school

Post 22 Jan 2014, 10:49

..a unda » wrote:
to devizne, kunske klauzule, to nema veze. to je jedna tehnikalija koja se vezuje samo uz jos dosta toga.
ali, ovo sto ti govoris, meni je malo sumnjivo, kao da vec imas plan kako nekog zajebat. :zubo:
tj, da sam ja banka, kurac bih ti dao kredit za stan ili neku slicnu nekretninu u ovakvim i takvim nasim uvjetima koje ti opisujes, kunski kredit, pet posto inflacije..devalvacije..cega li si vec rekao..cek malo..pet posto devalvacije si rekao? de val va ci je??
e, bogati, lud si.. a ludja banka jos koja bi sad pretvorila te kredite u kunske.. :zubo:
mislim, daj malo, aj priznaj.. jebe se tebi za sve, ti ustvari imas krediti koji i sad gledas kako bi i jare i pare? i to sto jeftinije? mislim ono, velike makroekonomske price, a ustvari, ne laje pas radi sela.. :D
baj d vej, velik dio njih koji su dizali famozne ove svicarac kredite, nemam bas neke samilosti prema njima. nitko, ali nitko mi ne moze rec da nisu znali sto su potpisivali i da nisu bili svjesni do cega moze doc.
jednostavno, nadali su se da to toga nece doc. riskirali su. i zajebali se. zasto bih im ja morao nekim makroekoniomskim ustupcima na neki nacin vracati te njihove kredite ili ucestvovati u vracanju? jel sam ih ja tjerao da ih uzimaju? mislim, sta bi se s njima, s tim ljudima desilo da ih nisu uzeli? :kokice:
opet, tu se gubi malo izvor i pocelo.. zasto su uopce morali ti ljudi uzimat kredite i to pod takvim uvjetima, kako su dosli u situaciju da moraju takve proizvode (kredite) kupovat, e da bi onda jos skuplje time jos nesto drugo kupili? odakle uopce takva situacija? i sad je ova vlkada kriva za to, a sutili smo ko picke kad smo te kredite uzimali.
malo je to sustavniji problem nego sto se samo svaljuje na banke.

aj iskreno, ti da imas love, ti bi nekom dao kredit na dvajst recimo godina u kunama u toj nekoj situaciji sa pet posto devalvacije godisnje? ono, pod kakvim uvjetima, s kakvom kamatom, kakvom kvalitetom kamate? cime bi se osigurao, smanjio rizik? hipotekom? ma nemoj? kao u americi, jel?
jel ti uopce znas bil ti tako i koliko bi i jel bi uopce nesto zaradio? mislim, jeftinije bi ti i lakse bilo, manje bi bio na gubitku dat tom nekom dvjesto iljada eura i rec mu..ma znas sta.. evo ti pare, i jebi se i ti i kamata i glavnica i dug, ne zelim te vise vidjet.. :D
Ne lajem zbog sebe nego zbog sela :zubo:

Ja sam svoje okove skinuo prije ravno godinu dana:
Euklid » wrote:Uplatio zadnju ratu jednog starog kredita :bliss:

Htio sam ga svojedobno zatvorit ali mi je osobna bankarka objasnila da mi to nije isplativo.

Sad sam računao i vidim da bi mi itekako bilo isplativo :gaah:

Drugi put ću pažljivije slušat šta mi priča umjesto da blejim u sifone...
..a unda
Undaminator

Post 22 Jan 2014, 12:09

Euklid » wrote:Da se ne ponavljam tu ti sve piše što se tiče Latvije:

A šta mi radimo? Osnivamo nove državne agencije i urede, udvostručujemo birokraciju, gradimo im nove poslovne zgrade ili skupo unajmljujemo (pored brojnih neiskorištenih u državnom vlasništvu), kopamo sami sebi rupu dakle...

Evo samo 1 primjer: 14 MILIJUNA KUNA ZA NOVE DVORE VLADINE EX AGENCIJE
14 milijuna jebenih kuna za 49 zaposlenih u Agenciji za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom.
Nabijem na kurac i Agenciju i prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom.

Nekad smo se smijali ovakvim debilanama u Alan Fordu a danas mi se plače...
u ovom tvom primjeru ne vidim nista dramaticno. a niti bas vidim neki obrazac nekog kretanja.
nije problem tih svih agencija i ureda njihovo postojanje ako postoje potrebe, ako rade i dokle drustvo moze snositi troskove za takve potrebe.
problem nagomilavanja i izmisljanja administracije radi uhljebljenja i to dobrog uhljebljenja, manipulacija prostorima, pranje love na taj nacin, pogodovanje i praznjenje budzeta malo je sustavniji i dugotrajniji, ali kazem, sutili smo ko picke.
osim toga, u ovom konkretnom slucaju bih cak mogao rec da nije dva miljuna eura neka lova i da ta lova se vraca u sustav, nekoga ona zaposljava, nije bas da se baca u rupu.

a to, koliko je opravdanje postojanja nekih agencija i ureda, cemu sva ona sluze, cime se bave, to je vec drugo pitanje, ali..nije to od jucer, niti se moze bas tako lako bez posljedica jednostavno iskljuciti sklopka i reci.. nema vise, srezi administraciju, upravu, javne troskove naglim presijecanjem i ocekivati da to nece ostaviti nikakve posljedice.

a neke poslove treba i obaviti, sad je jedino pitanje ko ce to obaviti, drzava ili ce se ta usluga potraziti na slobodnom trzistu, kod nas, po evropi, negdje vani.. ali, platiti se mora.
sad treba vidjeti o kakvim troskovima i o kojem periodu i o kojoj koristi govorimo i za koga.
da se neke usluge placaju na trzistu, bi li to bilo jeftinije ili kvalitetnije ili funkcionalnije? da treba za neke usluge platiti neku lovu, ko kaze da se opet ne bi grintalo zasto se to placa nekom drugom, kad smo to mogli sami napravit ili zato se to placa uopce, kakva je potreba za tim i koliko je love tu izmaklo kroz neke provizije, mita ili sta li vec..
tj, moglo bi lako ispast da nikako ne valja, sto god napravio, ucijek ce netko tu grintat ili zato jer nesto mora platit ili zato jer njemu nije placen dio kolaca ili jer nije ucestvovao u tom kolacu.
ali opet, pitam.. jel oces potpuni liberalizam, kao u latviji ili ne? u jednoj latviji, ciji bi ti neki model preslikao kao da si udaljen od pruskog keninsberga koliko je riga udaljena od njega, jednoj latviji koja je velika kao i hrvatska, ali sa pola manje stanovnistva, cija evropska guzica granici sa ogromnom i potentnom rusijom, a lice je okrenuto baltiku i skandinaviji i kao takva kultura proizvodi maslinovo ulje i lovi srdele na gradele.. :zubo:

najprije sam sebi trebas deklarirat sto oces, jel zelis jaka socijalna prava i/ili zastitu kao osnovu prosperiteta drustva ili prepustanje drustva slobodnim zakonima nevidljive ruke, zavisno od vise manje kratkorocnih valova ponude i potraznje, dakle potpuno oslobadjanje trzista koje ce tako nametati i ostvarivati sva drustvena kretanja? jel zelis mozda neki kompromis i kakav i s kim i u kakvom odnosu i jel taj odnos mora bit statican ili bi mogao bit i nesto dinamicniji i o cemu i kome to sve zavisi? :kokice:

tek tako, ako se odlucis i kad se odlucis, kritika ti moze bit korisna i mozes tako pokusat ostvarit taj svoj neki, bilo kakav interes, bez obzira jel ides deduktivno ili induktivno, inace ide u prazno, trci tamo, trci vamo, stihijski svi u obranu, svi u napad, bez plana i reda, pa ce i tako vrijeme nekako proc, jer vrijeme uvijek mora nekako proc.. :D

koliko do sada pratim i mogu pratit, kritike i ove vlade i ovdje ontopicnog linica, uglavnom su potpuno promasene.
hvata se za detalje, cjepidlaci se i picajzlira na nebitnim stvarima, a dugo godina su tankeri i vagonske kompozicije sranja prolazile pred nama i jos smo im mahali u pozdravu.
sad se zeli kontrolirati ovu vladu samo zato jer se misli da se to moze picajzliranjima, a moguce prave opasnosti, prava pitanja nitko ne postavlja, a predsjednik vlade samo sto ih ne stavlja u usta svima.

ja to nikako ne mogu drugacije sebi objasnit nego da je nama uglavnom i u vecini jos uvijek predobro. a slijedi nam suocenje i to suocenje koje nece bit ono, trenutacno, pa kriza, pa sad nesto desi, zavrne, odvrne, pa se izadje iz krize i gura do neke nove krize.. trajat ce to suocenje, trajat. toliko ce trajat da cemo svi mi bit ko bubice..izdresirane bubice.. :D
  • Information