Tomislav Karamarko, lik i djelo - prilozi za hagiografiju

Koljite se i gložite!
Tea Tree

Post 07 Jan 2014, 00:42

Dobro, ako i uzmem u obzir da se ne daju u javnost sve informacije o dobrom ili lošem poslovanju XY firme, o svim njihovim potezima i da one informacije koje se prezentiraju javnosti ne moraju biti sasvim točne ili da su barem nepotpune, kako i kojom logikom biraš vjerovati u potpuno iskonstruirane priče, za koje nemaš nikakav dokaz, ali ti se čini zgodno kad bi bilo tako?
I od toga što ti se učini zgodno nastane neka "istina", koja se kakti skriva od javnosti.

Kako se ufuraš u to? Koji je to tijek misli, kako to funkcionira? :ne zna:

miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 07 Jan 2014, 00:45

Odgovirit cu ti ujutro, slaba mi baterija na mobu. Laka noc.
Beau

Post 07 Jan 2014, 09:11

miky0 » wrote:
Aj ne lupetaj, nis nije demantirala a ni argumentirala :p
nema se tu šta previše ni demantirat, ni argumentirat.
po meni je to više stvar naše osobne logike.

jer, više manje, uvijek jedni te isti ljudi vjeruju u takve priče, i jedni te isti ne vjeruju.
s naglaskom na 'više manje', da me se ne hvata previše za riječ :o

a ja mislim da tein logički aparat radi ko podmazan :nodens: :ckzubo:
miky0
ST Leader

Post 07 Jan 2014, 10:22

Tea Tree » wrote:Dobro, ako i uzmem u obzir da se ne daju u javnost sve informacije o dobrom ili lošem poslovanju XY firme, o svim njihovim potezima i da one informacije koje se prezentiraju javnosti ne moraju biti sasvim točne ili da su barem nepotpune, kako i kojom logikom biraš vjerovati u potpuno iskonstruirane priče, za koje nemaš nikakav dokaz, ali ti se čini zgodno kad bi bilo tako?
I od toga što ti se učini zgodno nastane neka "istina", koja se kakti skriva od javnosti.

Kako se ufuraš u to? Koji je to tijek misli, kako to funkcionira? :ne zna:
Ima jedna nelogicnost u ovom tvom postu, jer ti prihvacas kao mogucu istinu da se djelomicno kriju informacije, a onda se cudis kako se ja cudim nepotpunim informacijama :ne zna:

A sto se tice tvog zadnjeg pitanja, cudis mi se sto logikom i analizom iskristaliziram stvari gotovo do apsurda. Jednako tom se mogu i ja tebi cudit kako nonsalantno prihvacas da ti se svjesno kriju informacije ili dio informacija, a ti stojis skrstenih ruku i to prihvacas objerucke, cudeci se ovima (meni) koji reagiramo :misli:
miky0
ST Leader

Post 07 Jan 2014, 10:27

Beau » wrote: nema se tu šta previše ni demantirat, ni argumentirat.
po meni je to više stvar naše osobne logike.

jer, više manje, uvijek jedni te isti ljudi vjeruju u takve priče, i jedni te isti ne vjeruju.
s naglaskom na 'više manje', da me se ne hvata previše za riječ :o

a ja mislim da tein logički aparat radi ko podmazan :nodens: :ckzubo:
Ovo sta sam gori napisa teici se slobodno moze primjenit tebi.

Dakle, tebi je cudno sto se ja cudim cudnim stvarima oko sebe. Ok, logika je sasvim sigurno jebena pojava.

Ja mislim da vama logika skripi :lol: :p :D
Bara huda

Post 07 Jan 2014, 10:47

miky0 » wrote:
Oprosti, ali sadasnje vrijeme usporedjivat s proizvodnjom forda od prije 100 godina ne stoji, jer se danasnja zarada ne stvara na proizvodnji novostecene vrijednosti, vec na otimacini nekretnina i teritorija bogatih nekakvim resursima.
Joj miki, daj malo skini poklopce pa pogledaj globalno a ne samo lokalno.

Naravno da se zarada stvara na proizvodnji novih vrijednosti, cijeli se kapitalizam bazira na tome. Fordov princip davanja vise novaca onima koji nemaju da bi mogli te iste novce trositi na kupovinu novoproizvedenih stvari i danas je u djiru.
Samo sto su ti kojima se placa da kupuju one milijarde ljudi na istoku jerbo su ovi na zapadu ionako puni svega. Njihov standard moze rasti malo i jako polako sto je tesko shvatiti i prihvatiti, pogotovo nakon brzog rasta koji je bio u zadnjih pedesetak godina.

Preseljenje proizvodnje u Kinu i druge zemlje je omogucilo kapitalizmu da uspije jos malo zivjeti na tu foru, podiglo je standard ljudi tamo, oni su poceli kupovat proizvode a i zapadnjaci su imali koristi od toga. Jerbo bi kurac prodavali na ovom zapadnjackom trzistu i ostvarivali profit.
Cijene tehnike su jako pale, nek ti starci kazu koliko je pred 30 godina trebalo placa za kupit vesmasinu a koliko danas mozes kupiti masina za jednu placu. I nemoj sad pisat kako su trenutno place u Hr nedovoljne za kupovanje masina jer Hr nije mjerilo vecine svijeta. :D

Sad ti mozes vidjet u tome urotu par bogatih vlasnika tvornica vesmasina ( i ostalog, da se ne primis samo masina :D ) koji su namjerno preselili proizvodnju tamo gdje im je jeftinije e da bi zajebali razmazene zapadnjake, ali nije tako. Imali su i zapadnjaci itekako koristi od toga, em su im proizvodi znatno pojeftinili pa su mogli kupiti vise, em im je kapala lova od tgovine.

Kazes otimacina nekretnina i bogatih resursa je sad baza na cemu urotnici zaradjuju.
Pa sta rade sa tim nekretninama i resursima? :ne zna:
Ako ih spreme pod madrac i spavaju na njima, onda kao i da ih nemaju.
Koja je svrha spavat na zlatu, osim ako nisi zmaj iz Hobita pa ti to gust? :D

Znaci, cak i da otimaju to sve, treba to nekome prodat. A za prodat nesto, treba imat kupca. I tako ces opet doc do toga da bogatima trebaju ipak pristojno potkozeni ljudi koji ce kupovat. Sto je Ford shvatio davnih dana. :D

Imamo danas hiperinflaciju gotovih proizvoda koje nemas komu prodat, ali imas zaradu na drugu stranu, a to je osiromasivanjem naroda i ovladavanjem njihovim nekretninama. A tu su hrvati jako bogati. A kao dokaz onom sto tvrdim, bio je posao stoljeca s otkupom zlata u nas, i opcenito na balkanu, a sve jer se ljude osiromasilo, i natiralo na prodaju toga, a pojedinci digli miljarde. Nece jos dugo, a da ce se na slican nacin otkupljivat nekretnine.
Je, banke su presretne sto su postale vlasnici kuca i auta s kojima ne znaju sto bi. :D
Tvoja vizija Hrvatske kao zemlje jako bogate nekretninama i resursima je, kako da kazem, a ono...falsa.
Naftu i plin koji leze pod nasim nogama i cekaju da ih netko pametniji izvuce na svjetlo dana i na njima dobro zaradi necu uzimat za ozbiljno. Da je stvarno tako, da stvarno Hr i Evropa lezi na nafti, mislis li da se ne bi vec nasao nacin da se to koristi? Ili cekaju da se Arapi ispucaju svoje karte pa ce im onda oni uletit sa asom na desetku.?

Voda...koje Hr ima u neogranicenim kolicinama....pa to ti je isto jako klimavo za skupo prodavat. Dubai je grad u pustinji, pred 50 godina su bili nomadi, imali par oaza s vodom i to je bilo to. Danas imaju vode i vise nego im je potriba a dobivaju je desalinizacijom mora. Napravili fontane i posadili zelenilo, reko bi covjek, sjede na vodi. :D
Ne mislim da je to badava, kao sto je voda u nas badava, bar ova koja izvire iz zemlje, ali ako je trebaju skupo platit u Hr i jos dopremit tamo, onda im se vise ovo isplati.

Otkup zlata...ne znam stvarno koliko su Hrvati i ostali Balkanci bili zlatom potkovani da bi imali tako puno za prodavat, ali ako i jest tako, ako su stvarno urotnici zalatari zgrnuli milijarde na zlatu, morali su to zlato nekome i prodat.
Ili ga drze u banci u Svicarskoj i dodju mu se divit s vremena na vrijeme? :ne zna:

Kupovina nekretnina...sta se radi sa nekretninom? Po logici, nekretnina ostaje di je, ne mozes je stavit u djep i odnit doma. Kako se Hrvat koji je prodao staru kucu na Bisevu koja mu nije nicem sluzila i propadala osiromasio time sto ju je prodao i dobio lovu?
Kuca ce ostat di je, ko ju je kupio, valjda zna sta ce s njom, kad vec nasljednik nije znao. :D

Sto se tice tvog zadnjeg pasusa o vlastitoj nesposobnosti bi volio/molio da mi bolje objasnis sto si tila rec.
Pa ono, imas ljude koji uspiju i one koji ne uspiju. Oni koji uspiju su obicno sposobniji a oni koji ne uspiju obicno krive druge za svoj neuspjeh.
Masa ideja i poslova se svakodnevno izmislja i pocinje, tek mali broj toga uspije.
Kad je Bill Gates pocinjao nesto sto nije postojalo ( bilo je jos njih, ali da se ne sirimo previse a vidim da se on spominje) kao maltene autisticni klinac, nitko nije mogao ni u snu misliti da ce dionice Microsofta jednog dana vrijediti nesto a kamoli ovoliko koliko danas vrijede.

Eto, da si imao onda (malu) lovu i (veliku) kristalnu kuglu, kupio koju dionicu, danas bi pio bevandu u kaicu dok lovis ribu a u pozadini bi bila tvoja jahta kojom si isplovio sa vlastitog otoka.
Ali ti si se upustio u posao pravljenja nakita od plemenitih kovina a da nisi promislio kome ces to prodavat.
Da se razumijemo, meni je zao sto ti nije posao uspio, jerbo da je, to bi znacilo da su Hrvati dovoljno bogati da kupuju takve luksuzne stvari, ali rec da su samo visoki porezi, urotnici i ostala drzavna opterecenja kriva za to sta si ti sad u gabuli je onako....nategnuto.

Ja ne mogu rec koji posal ce uspit a koji nece jer ne znam a ni nisam od te poslovne sorte, i mene iznenadi kakve stvari imaju prodju ali to zato jer gledam da ja to ne bih nikad kupila a pogotovo ne po toj cijeni. S druge strane, svjesna sam da je ono sto ja kupujem i sto mi je gust, iz prerspektive moje djece potpuno besmisleno trosenje novaca na beskorisne stvari.

Eto, sposobnost bi bila predvidjeti ono sto ce se dobro prodavat. Ili bar masovno prodavat.
A kad vidis da ne ide kako je zamisljeno, onda se prilagodit okolnostima i mijenjat nesto.
Otprilike kao u prirodi. :D
Tea Tree

Post 07 Jan 2014, 10:48

miky, nijedna firma ne daje u medije sve detalje svog poslovanja. Kao sto ih ni ti ne bi davao da imas neku veliku i javnosti zanimljivu firmu.
Citanje teorija zavjera po internetu nije logika i analiza. Te teorije ne pruzaju nikakve (vjerodostojne) dokaze i svode se samo na one pretpostavke koje sam ranije spominjala,koje su u glavi njihovog tvorca postale istinite nakon visekratnog ponavljanja. Onda na tim "cinjenicama" temelji daljnje pretpostavke, koje s vremenom takodjer postanu cinjenice.
I taj mehanizam nije nepoznat. Meni je poznato da se javlja kod hrpe, uglavnom mladjih, cura/zena kad pokusavaju interpretirati postupke nekih jednako mladih deckica. :zubo:
Kad me pogledao iskosa htio mi je dati do znanja da ..., a znam da to ima veze s onim sto sam mu neki dan rekla u vezi nas. Onda me nazvao u 22:45, s cime mi je htio pokazati da mu je stalo, jer smo se upoznali u 22:45. :ckzubo:

Vjerujes li da ne sjedis skrstenih ruku jer pretrazujes internet u potrazi za takvim teorijama i prihvacajuci ih zapravo raskrinkavas mocnike?
Tea Tree

Post 07 Jan 2014, 11:03

Baro, vezano za ovo:
Je, banke su presretne sto su postale vlasnici kuca i auta s kojima ne znaju sto bi.
ne znam je li ti poznato da je nemali broj americkih hipotekarnih firmi propao, zahvaljujuci upravo tome?
To nisu banke u nasem kontekstu vec firme koje su odobravale hipotekarne zajmove. Kad je grunula recesija pobacali su na cestu hrpe ljudi i nasli se u situaciji da imaju nekretnine koje nemaju kome prodati. Vrijeme je prolazilo, nije bilo kupaca, a ni priljeva keša i bankrot se dogodio i njima.
Onda su neki koji su opstali prodavali nekretnine ne samo daleko ispod trzisne vrijednosti nego ispod preostale glavnice duga hipotekarnog duznika. A gdje su tek kamate i troskovi. O zaradi da ne govorim. Ali su izracunali da je to bolje nego kljuc u bravu.
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 07 Jan 2014, 13:23

Vi ljudi kao da ste pali s Marsa.
Ili mislite da je povijest počela od vas a da prije ništa nije bilo.

Ili niste uopće učili povijest u školi.

Ili ste učili a da niste ništa naučili potvrđujući onu Hegelovu da je povijest učiteljica života od koje niko nije ništa naučio. :ne zna:

Zbog čega su se onda vodili i još se uvijek vode brojni ratovi ako ne zbog težnje za osvajanjem i moći?

Da sad nekom veliš kako iza trgovine oružjem i narkoticima stoje pojedine vlade (a iza njih brutalni kapital) rekli bi da laprdaš.
A šta ćemo, recimo, kad Britanski imperij vodi ratove protiv Kine za račun Istočnoindijske kompanije kako bi ova mogla slobodno Kinezima dilati drogu?

Jel neko čuo za germanski Drang nach Osten? I to je izmišljotina i urota?
Kako su Austrijanci okupirali (i kasnije anektirali Bosnu)? Kao sve je bilo slučajno.
Već sam pisao ovdje na forumu u kojoj knjizi možete pročitati o tome.
Pa recimo 1. svjetski rat. Kako je počeo? Ona komedija od atentata u Sarajevu.
Dajte malo proučite kako je izveden. Jebote, prvo bace bombu na njih a oni kasnije nastave vozikanje po Sarajevu i baš nalete na Gavrila Principa :rofl:

Ajmo dalje, nisu li Švabe htjeli stvoriti svoj novi lebensraum istrebljujući Židove a Slavene pretvoriti u robove? Šta? Jel i to teorija urote za bolesnike?

Ja ne mogu dati dokaze za današnje pojave ali dovoljno je samo malo zaviriti u dalju ili bližu prošlost i naći ih na stotine.
Od Filipa IV koji se prezadužio kod templara te ih na jedan petak 13. sve potamanio pa na ovamo...
'if you fall, i'll be there' (floor)
Euklid
old school

Post 07 Jan 2014, 13:36

Kad se počelo govoriti o skupini Bilderberg, mnogi su se smijali i govorili evo još jedna stupidna teorija urote.
Sad kad Bilderberzi javno imaju svoje sastanke (jer su razotkriveni ali su se i osilili), ovi isti govore pa kakva je to tajna grupacija kad ima javne sastanke... :facepalm:
miky0
ST Leader

Post 07 Jan 2014, 15:38

Bara huda i Tea, napisat cu opcenit post kao odgovora na vase gorenapisane postove. Pisem s mobitela, pa ne mogu kvotat sto zelim izdvojit.

Bara, ti si rekla tocno i istinito da se profit bazira na proizvodnji, te plasmanu tog proizvoda krajnjim kupcima. No, zudeci za profitom, nije iskljucivo proizvodnja oblik posla kojem je zagarantran profit, osim ako se te proizvodnje nalaze u aziji gdje se nalazi najjeftinija radna snaga (o jeftinoj radnoj snagi bi mogao knjigu napisat), i potrosaci gladni svega, tako da ono o cemu govoris ima smisla za aziju, ali ne i za sad/europu ili zapadne civilizacije. Ovdje su najbogatije, najmocnije korporacije kojima upravljaju banke, osiguravajuca drustva i farmaceutska industrija. Posebno naglasavam banke, koje te opterete kreditima, bilo kao fizicku osobu (stanovi, auti, hrana, razonode,...) ili kao poslovne subjekte (za poslovanje, vracanje starih dugova,...), a sve se garantira imovinom (nekretninama). Kako svi znamo posljedicu uzroka krize, a to su sve ovrhe u kojima su gorespomenuti nesretnici izgubili te svoje nekretnine, a banke ih dobili, meni je sasvim jasno da ti ne stoji ona fraza ajme sta ce tim bankama puste nekretnine, jer to nije bitno. Cilj je ispunjen razvlastenjem ili otimacinom kako ja velim, ili kako zakon veli-ovrhom. Sto ce uistinu svim tim bankama prazne nekretnine, nije pravo pitanje, jer koga to briga? Pravo pitanje je, zasto su te nekretnine prazne? i zasto je uopce urusen sistem bankarskonekretninskog biznisa?, te koji je uopce interes da banke zaista posjeduju toliko nekretnina, ako nije interes raseljavanje ljudi s neke lokacije?

Sad ces ti kako tralala-blablabla banke propadaju, sto je tocno, ali ulogu te banke preuzima druga banka, odnosno osiguravajuca kuca. I to je slijed, poznat u kapitalizmu da veca riba jede manju, i tako ce doc do zadnje, a zvat ce se centralna svjetska banka, kojoj ce sef uprave bit gospodar svijeta, a vi i ja njihov/njegov rob. Naravno, da ni danas nije slika bitno drugcija, no onda ces se sjetit kako je jednom jedan miky o ovom pizdija i bija je u pravu, ma sta ja moram peglad ove plahte/lancune u svojoj 100toj godini zivota, joj jadna ja...

Sad se spustam na nizu razinu problema, takla si se moje propale proizvodnje. Ok, ja sam lose procjenio trziste u ovoj drzavi, i uzmimo za primjer da si u pravu sto se tice porezne politike. Ali mi reci, zasto opcenito radnik u ovoj drzavi ne moze zivit od svog rada? Gdje je tu moja odgovornost? Gdje je tu odgovornost tog radnika? Sto smo konkretno u ovoj drzavi mi obicni sljakeri mogli promjenit? Gdje je odgovornost Ivanke koja je digla kredit za stan, a u mejuvremenu je dobila otkaz, pa ju je banka kaznila i izbacila na ulicu, pa je Ivanka otisla ka caritasovoj pomoci (za primer: za vrijeme rata u osijeku se dnevno pripremalo 30 obroka, a danas 600, za vrijeme rata u splitu je bez struje bilo 20tak obitelji, a danas preko tisucu), gdje je ta njihova odgovornost?

Kako vas dvije prepricavate ovsj nas zivot, vi ga interpretirate kao da se ovdje ne dogadja nista cudno, a kad ja reagiram, mozda malo mastovitije, onda sam ja kriv. Kao da niste svijesne situacije u okruzenju...

I btw, kad sam spomenuo otkup zlata, nisam rrkao da su se zlatari nakesali, dapace, oni su najgore prosli, vec su se pojedinci nakesali na ustrb drzave. Pa izvezli su gotovo 30 tona toga, dakle, sad smo siromasniji za 30 tona. Mislim, ako toga niste svijesni, opcenito kaosa koji se dogadja nama pred nosom, onda nemam rijeci.
Koliko ssm primjetio, mislim da ste nesto starije a pritom i iskusnije, smatrao sam da cete vi meni otvarat oci, a ne ja vama :zubo: :zubo:
Bara huda

Post 08 Jan 2014, 23:36

Eh miki.
Prvo da ti se ispricam sto si post osobno shvatio, nije mi bila namjera upirati prstom u tebe osobno i tvoj neuspjeh s poslom.
Takve stvari se dogadjaju sirom svijeta, mali privatni businessi propadaju i u zemljama koje nemaju Hr zakone i uredjenje. Ok, slazem se da je klima ovdje vjerojatno nepogodnija za takav nacin privredjivanja i zivljenja od tog sto se zaradi, ali i Hrvati imaju prilicno iskrivljenu sliku o tome sto znaci imati privatni posao i firmu.
Privatni posao ne znaci da ces se obogatiti na njemu, zbrinuti djecu stanovima i autima, stare roditelje da ne moraju misliti sto i kako i jos da ti ostane dovoljno za lagodan zivot bez brige i pameti.
Privatni posao obicno donosi zaradu kao i bilo koji drugi posao koji se radi za nekog drugog, otprilike kao sto zaradi sljaker u Fordovoj tvornici auta. :D
Pokriva svoje tekuce troskove i to je to.

Da, nekome se posreci pa zaradi vise od toga, ali takvi su rijetki i u puno pogodnijim i bolje uredjenim drustvima.
miky0 » wrote:Bara huda i Tea, napisat cu opcenit post kao odgovora na vase gorenapisane postove. Pisem s mobitela, pa ne mogu kvotat sto zelim izdvojit.

Bara, ti si rekla tocno i istinito da se profit bazira na proizvodnji, te plasmanu tog proizvoda krajnjim kupcima. No, zudeci za profitom, nije iskljucivo proizvodnja oblik posla kojem je zagarantran profit, osim ako se te proizvodnje nalaze u aziji gdje se nalazi najjeftinija radna snaga (o jeftinoj radnoj snagi bi mogao knjigu napisat), i potrosaci gladni svega, tako da ono o cemu govoris ima smisla za aziju, ali ne i za sad/europu ili zapadne civilizacije. Ovdje su najbogatije, najmocnije korporacije kojima upravljaju banke, osiguravajuca drustva i farmaceutska industrija. Posebno naglasavam banke, koje te opterete kreditima, bilo kao fizicku osobu (stanovi, auti, hrana, razonode,...) ili kao poslovne subjekte (za poslovanje, vracanje starih dugova,...), a sve se garantira imovinom (nekretninama). Kako svi znamo posljedicu uzroka krize, a to su sve ovrhe u kojima su gorespomenuti nesretnici izgubili te svoje nekretnine, a banke ih dobili, meni je sasvim jasno da ti ne stoji ona fraza ajme sta ce tim bankama puste nekretnine, jer to nije bitno. Cilj je ispunjen razvlastenjem ili otimacinom kako ja velim, ili kako zakon veli-ovrhom. Sto ce uistinu svim tim bankama prazne nekretnine, nije pravo pitanje, jer koga to briga? Pravo pitanje je, zasto su te nekretnine prazne? i zasto je uopce urusen sistem bankarskonekretninskog biznisa?, te koji je uopce interes da banke zaista posjeduju toliko nekretnina, ako nije interes raseljavanje ljudi s neke lokacije?
Ne znam kako to fino rec ali....boli banke goli kurac gdje ces ti ili bilo tko zivjeti.
Banke ne zele nekretnine, one zele lovu ( makar i na papiru, koja ustvari ne postoji), mislis li da je njima uistinu vazno gdje ce Miky0, Bara Huda, ili Na Bi Jem Ti zivjeti?

Kazes...one te zele iseliti....pa sto one imaju od toga? :ne zna:
Njima je cilj da dignes kredit, placas kamatu koju ce one dalje plasirati kao kredit nekom drugom i da se lova vrti. A one pisu sebi profit kao razliku ulozenog i dobivenog.
Tako da ova tvoja teorija o iseljavanju mi je onako....nategnuta iz tvoje perspektive. :ne zna:

Sad ces ti kako tralala-blablabla banke propadaju, sto je tocno, ali ulogu te banke preuzima druga banka, odnosno osiguravajuca kuca. I to je slijed, poznat u kapitalizmu da veca riba jede manju, i tako ce doc do zadnje, a zvat ce se centralna svjetska banka, kojoj ce sef uprave bit gospodar svijeta, a vi i ja njihov/njegov rob. Naravno, da ni danas nije slika bitno drugcija, no onda ces se sjetit kako je jednom jedan miky o ovom pizdija i bija je u pravu, ma sta ja moram peglad ove plahte/lancune u svojoj 100toj godini zivota, joj jadna ja...
Ne znam da li ti je poznato, ali zapadni kapitalisticki svijet je vrlo osjetljiv na takve stvari. To sto ti opisujes je monopolizacija. Jedan ima vlast nad svime u odredjenom fahu.
Kapitalizam se oslanja na konkurenciju, tko je bolji, sposobniji, prilagodljiviji, ima vece sanse za uspjeh.
Sto pogoduje kupcima jer se na taj nacin proizvodjaci trude biti sto povoljniji.

Dogovaranje cijena izmedju firmi koje posluju sa istim stvarima je zabranjeno. U Njemackoj je bila velika afera nazvana Kartofelmafia jer se ispostavilo da se par velikih opskrbljivaca prodajnih lanaca krumpirom dogovaralo o cijenama. :D

Ne znam zasto bi banke bile iznimka od toga. :ne zna:
Uz to, banke i bankari su i sami shvatili da su pretjerali. Da im se vlastita pohlepa i gramzivost (koju su uspjesno potaknuli kod obicnog pucanstva i na taj nacin "zaradjivali") obilo o glavu.

Davanjem povoljnih kredita su zalaufali nerealnu potrosnju, 'mali ljudi' su poceli masovno kupovat ne misleci da li ce imati dovoljno dugotrajan izvor prihoda da vrate kredite i kamate i kad je prenapuhani balon dosao do svojih granica, govno je moralo pljusnuti u ventilator i razletit se na sve strane.
Zapravo, jos je dobro i proslo, kako je moglo bit. :zubo:
Sad se spustam na nizu razinu problema, takla si se moje propale proizvodnje. Ok, ja sam lose procjenio trziste u ovoj drzavi, i uzmimo za primjer da si u pravu sto se tice porezne politike. Ali mi reci, zasto opcenito radnik u ovoj drzavi ne moze zivit od svog rada? Gdje je tu moja odgovornost? Gdje je tu odgovornost tog radnika? Sto smo konkretno u ovoj drzavi mi obicni sljakeri mogli promjenit? Gdje je odgovornost Ivanke koja je digla kredit za stan, a u mejuvremenu je dobila otkaz, pa ju je banka kaznila i izbacila na ulicu, pa je Ivanka otisla ka caritasovoj pomoci (za primer: za vrijeme rata u osijeku se dnevno pripremalo 30 obroka, a danas 600, za vrijeme rata u splitu je bez struje bilo 20tak obitelji, a danas preko tisucu), gdje je ta njihova odgovornost?
Jos jednom, nije mi bila namjera tebe i tvoje putesestvije porezne politike prozivat.
Mogao je biti bilo tko drugi na tvom mjestu, u bilo kojoj zemlji.

Ok...Hrvatska i nije bogom dana zemlja za privatni business, ali bome ni Hrvati nisu bogom dani ljudi koji bi postovati pravila tog businessa.
Hrvati su navikli trositi vise nego sto proizvode i zaradjuju, ukidanje svih tih povlastica, beneficija i olakotnih okolosti kod obicnog pucanstva ne nailazi na razumjevanje.

Znam, svi se pozivaju na pljacku drzavnih dobara i bogacenje pojedinaca, kupovinu auta za zupanice, placanje nepotrebnih diplomatskih i drzvnih troskova i slicno, ali kao da se zanmaruje udio obicnog pucanstva koje dobija lovu a koja nije zaradjena.

Iskreno, ne znam koliki je udio troskova ovog prvog ( pljacka, auti, vecere) u odnosu na ovo drugo ( zdravlje u neogranicenom obimu za sve, socijalna pomoc za samohrane roditelje, subvencije poljoprivredi, ribarstvu, zasluzene i nezasluzene penzije, dodaci placama i ostalo sto se placa iz drzavnog budjeta) tako da moze bit da bi med i mlijeko potekli Hrvatskom da nije ovog prvog, ali ovako laicki receno, ne cini mi se realno. :ne zna:

Puno gradjana Hrvatske ima koristi od ovakvog sistema i usprkos tome sto se bune da nije dobro, da ne valja, da nemaju dovoljno, jos uvijek imaju vise nego sto privredjuju.

Pa sad ti budi pametan. :ne zna:

Kako vas dvije prepricavate ovsj nas zivot, vi ga interpretirate kao da se ovdje ne dogadja nista cudno, a kad ja reagiram, mozda malo mastovitije, onda sam ja kriv. Kao da niste svijesne situacije u okruzenju...
Probat cu ovo objasnit jednostavnije. :D

Tvoje teorije svjetske zavjere i urote protiv Hr i ostatka nerazvijenog svijeta mi lice na ono kao kad muz pojebe napetu, jedru i voljnu mladunicu pa se zeni opravdava kako nije on kriv, kako ga je sjebalo vino, njene sise na pladnju i napucena usta koja su molila da joj ga metne. Okolnosti, jelte.
Jebiga, tko moze tome odolit. :ne zna:
:zubo:
Koliko ssm primjetio, mislim da ste nesto starije a pritom i iskusnije, smatrao sam da cete vi meni otvarat oci, a ne ja vama :zub: :zubo
Nema ti toga, svatko gleda svojim ocima.
Da nije tako, ne bi bio on, nego netko drugi. :zubo:

I da, sva ti cast ako si sve ovo natipkao na mobu. Ja ne uspijem vidjet ni tko me zove a kamoli da nesto pisem preko moba.
Euklid
old school

Post 08 Jan 2014, 23:52

Latvija.

Drzava koju je recesija najzesce pogodila od svih EU clanica.

Sto su prvo ucinili?

Prepolovili broj drzavnih agencija i ureda za mlacenje prazne slame.

Smanjili broj zaposlenih u javnoj upravi za 1/3.

Onima koji su ostali na drzavnom proracunu smanjili place od 25% (lijecnici, ucitelji, policija...) do 40% (razna birokracija).
Brojne druge ustede na mjestima gdje se rasipao drzavni novac, tipa najam poslovnih zgrada za razna ministarstva i agencije itd. itd.

Doslo je do poreznog rasterecenja realnog sektora.
Do viska novca za poticanje proizvodnih djelatnosti.

Danas im je izvoz 20% veci nego prije krize.

Imaju najveci godisnji rast u EU od 5,5% godisnje.

I sve to u samo 3 godine.

A mi se dotle zabavljamo s registrom branitelja, Gotovinom, Perkovicem, zdravstvenim odgojem, pederima, lezbama, cirilicnim tablama... E, pa ko nam je kriv...
Tea Tree

Post 08 Jan 2014, 23:55

Nedugo sam nešto pričala s jednim čovjekom i kaže koliko god mu je na prvu bila mrska ideja trenutne blokade (ovrhe) na žiro računu za porezni dug veći od 1.000 kn, dolazi mu do glave da se ne bi našao u govnima u kojima se našao da je sustav tako funkcionirao od početka. I da mu je bilo super što je imao neku vezicu u poreznoj pa mu je zadržavao ovrhe i prolongirao naplatu poreznog duga pa je mogao trošiti nemilice novce koje zapravo nije nikad imao.
Samo ta vezica nije bila toliko moćna da je mogla učiniti da porezni dug nestane. Da se razumijemo, nije se on tome ni nadao niti je bilo nesporazuma po tom pitanju. Znao je to cijelo vrijeme, da će ga stići taj porezni dug. Ali je cijelo vrijeme bio u fazonu mislit ću o tome sutra.
Onda ga je sastavilo. Prvo ovrha na nekakvih 300.000 kn pa daljnjih 250.000 kn i više se ne sjećam redoslijeda, ali se nabralo negdje oko 800.000 kn. Jedva se izvukao, jedva. I to uz pomoć s raznih strana.

Danas nekako balansira, nije još stao na zdrave (poslovne) noge, nije još ni blizu toga. Ali nije ni u blokadi za skoro milju.

Hoću reći da ljudima ne treba banka koja potiče potrošnju, sami će se bez problema dovesti u govna na razne maštovite načine, ponekad i dobro razrađene. :zubo:
Tea Tree

Post 09 Jan 2014, 00:05

miky0 » wrote: Kako svi znamo posljedicu uzroka krize, a to su sve ovrhe u kojima su gorespomenuti nesretnici izgubili te svoje nekretnine, a banke ih dobili, meni je sasvim jasno da ti ne stoji ona fraza ajme sta ce tim bankama puste nekretnine, jer to nije bitno. Cilj je ispunjen razvlastenjem ili otimacinom kako ja velim, ili kako zakon veli-ovrhom. Sto ce uistinu svim tim bankama prazne nekretnine, nije pravo pitanje, jer koga to briga? Pravo pitanje je, zasto su te nekretnine prazne? i zasto je uopce urusen sistem bankarskonekretninskog biznisa?, te koji je uopce interes da banke zaista posjeduju toliko nekretnina, ako nije interes raseljavanje ljudi s neke lokacije?
miky, na stranu sad što meni ova teorija o raseljavanju ljudi s neke lokacije onako već na prvu, intuitivno, zvuči van pameti, eli eto, samo da kažem. :D
Što bi se trebalo dogoditi s tim lokacijama s kojih su ljudi raseljeni? Koji je pakleni plan? Tko bi se trebao naseliti?
Gdje bi trebali živjeti ti raseljeni ljudi?
miky, bokte!
Gospodar svijeta?! :facepalm: :rofl:
Nemoj da ti žena vidi šta pišeš, ostavit će te. :zubo:
Ne događa se ništa čudno. Svi događaji imaju glavu i rep, uzrok i posljedicu, sve je jasno. :ne zna:
Pa eto, baš kako je Bara rekla, dobro smo i prošli kako smo mogli, a koliko smo se neutemeljeno razbahatili.
Euklid
old school

Post 09 Jan 2014, 00:37

OK, izgleda da miky ponekad izaziva podsmijeh.

Ali, zapitajte se ipak, bar malo, ima li nečeg u njegovim riječima?

Nije ova tema bez veze na trkelju.

Ili, recimo, ono što hrvatski demografi već godinama upozoravaju ali ih se ne pušta u eter, bar ne onaj koji dotiče široke narodne mase :D :

Demografska slika Hrvatske, barem kad je riječ o nama demografima, koji se tim pitanjem bavimo desetljećima, je katastrofična. Ponavljam, aktualna demografska slika Hrvatske je katastrofalna s obzirom da je Hrvatska nakon 2001. godine ponovno ušla u opći tip kretanja stanovništva kojeg imenujemo – izumiranje stanovništva. To konkretno znači. Da uz negativno prirodno kretanje stanovništva, prisutna je i negativna migracijska bilanca. Jednostavnom riječima rečeno, to je demografska situacija koju karakterizira vrlo opasno stanje, osobito jer je riječ o relativno maloj populaciji.]Mr. Stjepan Šterc: Demografska slika Hrvatske, barem kad je riječ o nama demografima, koji se tim pitanjem bavimo desetljećima, je katastrofična. Ponavljam, aktualna demografska slika Hrvatske je katastrofalna s obzirom da je Hrvatska nakon 2001. godine ponovno ušla u opći tip kretanja stanovništva kojeg imenujemo – izumiranje stanovništva. To konkretno znači. Da uz negativno prirodno kretanje stanovništva, prisutna je i negativna migracijska bilanca. Jednostavnim riječima rečeno, to je demografska situacija koju karakterizira vrlo opasno stanje, osobito jer je riječ o relativno maloj populaciji.

Ima dalje u tekstu o supstituciji stanovništva do koje će uskoro doći.

Ne bih ja baš bio tako siguran kao Tea da nekome nije u interesu ovo što se događa.

Ili ćemo se pravit slijepi pored zdravih očiju...
Tea Tree

Post 09 Jan 2014, 09:45

Kako to mislis nije tema bezveze na Trkeljanju? Pa nije bezveze; tu je zato sto si je ti otvorio.

Moze sad netko otvoriti temu tipa Euklid hoce zavladati svijetom pa skrece paznju na druge da ne skuzimo da je on taj. :D I sto ce to znaciti?

Daj ti onda odgovori na ovo sto sam mikyja pitala o tom paklenom planu raseljavanja ljudi s ove lokacije.
Tea Tree

Post 09 Jan 2014, 16:26

Euklide, nije ti taj tekst koji si linkao djelovao malo onako, ne znam, čudno? Ništa, baš? Ili ti je viš bio osjećaj kad si ga pročitao da ti se sve odjednom razbistrilo i stvari su sjele na svoje mjesto?

Čak i ako je tako, jesi li se barem zapitao o motivima Stjepana Šterca koji je napisao taj tekst? Jesi li guglao da uopće vidiš tko je on? Pravaški kišobran, Ruža Tomašić, Bruno Bušić, HSP (što jedan, što drugi) i još neke sitnice.

:ne zna:
Euklid
old school

Post 09 Jan 2014, 17:56

Sta cu ga guglat kad ga poznam osobno?
Teski desnicar oduvijek. Pomagao Veselici kod osnivanja HDS-a.

Ali i vrhunski demograf.
Uz Akrapa i Wertheimer Baletic najbolji koje imamo.

A ovdje je ipak rijec o demografiji.
miky0
ST Leader

Post 09 Jan 2014, 20:42

Drage virtualne prijateljice,

Bara, nisam se uvrijedio nista, jer nije sramota propast, sramota je ne pokusat uspjet. No, ja nisam usao u biznis da bi zgrnio lovu preko noci, nego da kroz svoj hoby kojeg sam pretvorio u posao, normalno zivim. Svoj prvi automobil je bila skodilak felicia od 400 DEMa mjesecno, a od dobiti kroz nekoliko mjeseci sam kupio stroj uz koji sam zaposlio prvih dvoje ljudi. Nikakav megaloman, niti sam se razbacivao u lude rashode.

No da ne sirim pricu previse, zasto smatram da su na snazi protuhrvatski interesi, cu iznijet nekoliko nepobitnih cinjenica:

- Rjesavanje banaka
- Pljackanjem svih vitalnih drzavnih firmi
- Rasprodajom istih
- Stvaranjem 500 000 nezaposlenih
- Unistenje proizvodnje
- Stvaranjem parazita
- Nepoduzimanjem vladajucih o demografskoj slici drzave
- Unistenjem imunoloskog zavoda
- Unistenjem Indexa, kao jedinog koji o problemima govori

Ovo nije teorija urote, ovo su cinjenice

P.S...Pisem s mobitela kad ne kvotam. Kad kvotam, tad sam na toplapu :cerek:
Tea Tree

Post 09 Jan 2014, 20:49

Euklid » wrote:Sta cu ga guglat kad ga poznam osobno?
Teski desnicar oduvijek. Pomagao Veselici kod osnivanja HDS-a.

Ali i vrhunski demograf.
Uz Akrapa i Wertheimer Baletic najbolji koje imamo.

A ovdje je ipak rijec o demografiji.
Kako znaš da je vrhunski demograf? Je li to rekao još netko osim njega i simpatizera mu po emotivnoj osnovi? :D
Tea Tree

Post 09 Jan 2014, 20:52

miky0 » wrote:Drage virtualne prijateljice,

Bara, nisam se uvrijedio nista, jer nije sramota propast, sramota je ne pokusat uspjet. No, ja nisam usao u biznis da bi zgrnio lovu preko noci, nego da kroz svoj hoby kojeg sam pretvorio u posao, normalno zivim. Svoj prvi automobil je bila skodilak felicia od 400 DEMa mjesecno, a od dobiti kroz nekoliko mjeseci sam kupio stroj uz koji sam zaposlio prvih dvoje ljudi. Nikakav megaloman, niti sam se razbacivao u lude rashode.

No da ne sirim pricu previse, zasto smatram da su na snazi protuhrvatski interesi, cu iznijet nekoliko nepobitnih cinjenica:

- Rjesavanje banaka
- Pljackanjem svih vitalnih drzavnih firmi
- Rasprodajom istih
- Stvaranjem 500 000 nezaposlenih
- Unistenje proizvodnje
- Stvaranjem parazita
- Nepoduzimanjem vladajucih o demografskoj slici drzave
- Unistenjem imunoloskog zavoda
- Unistenjem Indexa, kao jedinog koji o problemima govori

Ovo nije teorija urote, ovo su cinjenice

P.S...Pisem s mobitela kad ne kvotam. Kad kvotam, tad sam na toplapu :cerek:
Dragi virtualni prijatelju miky0,
iako se jest dogodilo i događa se ovo što si nabrojao, to nije dokaz da su se svi događaji zbili po nečijem paklenom planu, s unaprijed stvorenom namjerom da Hrvate pokori, raseli, iseli i otme im imovinu.

Sposobni smo mi i sami sebe pokrasti, bez ičije pomoći. :mirko:
Euklid
old school

Post 09 Jan 2014, 21:07

Jasta da smo sposobni.
Ali kad to dosegne ovako kataklizmicke razmjere kao kod nas onda ipak vrijedi razmisliti nije li nam netko pomogao... :misli:
miky0
ST Leader

Post 09 Jan 2014, 21:47

Tea Tree » wrote: Dragi virtualni prijatelju miky0,
iako se jest dogodilo i događa se ovo što si nabrojao, to nije dokaz da su se svi događaji zbili po nečijem paklenom planu, s unaprijed stvorenom namjerom da Hrvate pokori, raseli, iseli i otme im imovinu.

Sposobni smo mi i sami sebe pokrasti, bez ičije pomoći. :mirko:
Tea, dakle po tebi je ovo slucajno od drzave ispao srot?

Jeli i ovo norvezanima slucajno uspilo?

http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx? ... &id=720693
Tea Tree

Post 09 Jan 2014, 22:41

miky0 » wrote:
Tea, dakle po tebi je ovo slucajno od drzave ispao srot?

Jeli i ovo norvezanima slucajno uspilo?

http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx? ... &id=720693
Slučajno su našli naftu, a mi nismo ni slučajno. I jebi ga, tko nađe - njegovo je. :D
Svaki norveški građanin u srijedu je teoretski postao milijunaš u lokalnoj valuti, zahvaljujući državnom naftnom fondu, čija vrijednost je snažno porasla, zbog rasta cijena nafte i plina.

Naime, Norveška je sedmi izvoznik nafte u svijetu, te joj prihodi uvelike ovise o kretanju cijena.

Norveški naftni fond trenutno je veličine 183 posto norveškog BDP-a, prema podacima za 2013. godinu, a očekuje se da će dosegnuti vrhunac 2030. godine kada bi njegova vrijednost trebala dosegnuti 220 posto BDP-a.
I nemoj se ložit da naša voda vrijedi kao njihova nafta. Nije voda baš toliko vrijedna niti je rijetkost.
  • Information