nina williams » wrote:
Dobro, jebemu, jel i matematika postala predmetom sumnje?
pa zar nije uvijek bila?
Ako imaš iljadu tableta/cjepiva/sirupa i jedno se pokaže ko greška, kako to moš i poredit sa iljadu bezuspješnih nadriliječničkih zvizdarija samo zato jer se jedan, najčešće neđe u Australiji, navodno izliječio? I ćorava kokoš zrno nabode, možda je i Australac nešto ubo?
to sto ti govoris je kladionica, ne matematika. nikako mi nece bit jasno kako se znanost moze zasnivat na vjerovanju, sto vjerojatnost nekako..pa i jest.
tj, u drugim jezicima se radi o mogucnosti, o pokusaju, cak i o dokazu. eto, ne znam kako je doslo do toga da su i pokusaj i dokaz sadrzani u istoj rijeci.
citava znanost se danas temelji na tome, a meni je to malo sumnjivo, jer.. nekako mi to izgleda kao da hocemo negdje daleko nesto pogodit, naciljamo, lansiramo, ali eto, s greskom od jednog stupnja, ili 0,1 stupnja, nije strasno, ali nakon deset, sto svjetlosnih godina takvog pravocrtnog kretanja, promasili smo ono, citav svemir skoro.
nazalost, brojevi su nam poceli davat pouzdanost, a ne bi trebali. brojevi mozda mogu nesto opisat, ali samo u odnosu na druge brojeve, narocito u statistici, a tu se onda gubi logika, koja jest matematika, a ne brojevi.
osim toga, ima tu jos nesto, ono sto se naziva znanstvenom etikom ili etikom znanosti, kako ono, nesto sto je relativno imuno na brojeve i tu znanost ima grdnih, grdnih problema i o tome se u ovoj temi ponajvise radi.
ono sto danasnju medicinsku, farmaceutsku znanost slabo zanima jest upravo onaj dio koji se voli nazvat statistickom greskom.
onaj dio za koji znanost ne funkcionira ili onaj dio koji funkcionira bez ili cak usprkos znanosti. e, taj dio bi trebao najzanimljiviji za znanost jer, po dorianu greju, prva tajna ovog svijeta jest ono sto je vidljivo, ne nevidljivo.
ne moze znanost kad joj ne odgovara ponasat se kao tri majmuna i krenut putem privlacnijih brojaka.
s druge strane, alternativna medicina ponekad uspije rijesiti nesto sto ova prva medicina nije uspjela.
ok, kaze se da je alternativna medicina to napravila, ali ustvari ne zna se razlog, pa se to pripisuje onom sto nam je najlakse opisati.
to se najmanje zna alternativno opisati i takvi opisi ne sluze zaista nicemu, a znanost se ne zeli baviti time i jednostavno kaze..ne znam.. i posveti se onom laksem, vjerojatnijem putu, gdje je broj poteza konacan.