..dosta, ono, jel.. fetisisticko razmisljanje, rigidno..da ne kazem dogmatsko. ili cak bih rekao da ovakvo razmisljanje moze jos vise pojacati okretanje alternativi u negativnom smislu.Lastan » wrote:..
Sve što nema zadovoljavajuće fizičko, kemijsko, biokemijsko objašnjenje, a gura se kao nekakav tretman, smatram alternativom u najpogrdnijem mogućem smislu.
..
jedno je kad znanost prozvodi znanost radi znanosti, drugo je kad se pitamo i pokusavamo razumjet.
na zalost (ili na srecu, ko zna), znanost jos nije postavila puno pitanja. puno je toga sto funkcionira i opstaje, zanemareno od znanosti ili cak.. usprkos znanosti, puno je jos tu praznina koje se svacim ispunjavaju, ali ne znaci da bas sve od toga ne valja.. da se sad ne raspravljamo o kriteriju valjanosti.
vrlo moguce je da neka od alternativnih metoda onoga sto mi zovemo lijecenjem onoga sto mi zovemo bolestima, bude sutra sasvim egzaktno objasnjena ili barem u dovoljno pragmaticnoj mjeri egzaktno objasnjena i da prijedje iz alternativu u..sto..mejnstrim, kako se to zove?
a da alternativna farmaceutika isto nije ili ne postaje nekom industrijom, jest, postaje..sto samo znaci u kojoj mjeri je sluzbena farmaceutika orijentirana na trziste i kako je to trziste segmentirala i kako nastoji svojim niskim koeficijentom elasticnosti zamijeniti cak i hranu, npr.
a kao svaka industrija i to narocito ova koja, kazem, proizvodi neelasticnu robu, tj nuznu robu, temelji se na profitu, to joj je smisao, a ne nesto drugo. a marketinski, kao i sve danas, bazira se na strahu kao pokretacu potrosnje.
tako da mi je tesko govoriti da se tu radi o nekoj mafiji, tu se radi o puno vecem obimu za kojeg sumnjam da je taj, takav oblik alternativne zarade, uopce sposoban. ili, ok, potrebna je redefinicija samog pojma mafija ili/i redefinicija i nekih drugih pojava i odnosa na trzistu.
ali, o nekoj vrsti ucjene, reketa, ovisnosti se radi i kod farmaceutske industrije i na to pristajemo birajuci u finalnom strahu ono sto ce nam pruzit vecu, recimo, nadu, da budemo i dalje ovisni.