Farmaceutska industrija ili mafija?

Jeremijin dispanzer
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 28 Oct 2013, 22:35

Lastan » wrote:..

Sve što nema zadovoljavajuće fizičko, kemijsko, biokemijsko objašnjenje, a gura se kao nekakav tretman, smatram alternativom u najpogrdnijem mogućem smislu.
..
..dosta, ono, jel.. fetisisticko razmisljanje, rigidno..da ne kazem dogmatsko. ili cak bih rekao da ovakvo razmisljanje moze jos vise pojacati okretanje alternativi u negativnom smislu.
jedno je kad znanost prozvodi znanost radi znanosti, drugo je kad se pitamo i pokusavamo razumjet.
na zalost (ili na srecu, ko zna), znanost jos nije postavila puno pitanja. puno je toga sto funkcionira i opstaje, zanemareno od znanosti ili cak.. usprkos znanosti, puno je jos tu praznina koje se svacim ispunjavaju, ali ne znaci da bas sve od toga ne valja.. da se sad ne raspravljamo o kriteriju valjanosti.
vrlo moguce je da neka od alternativnih metoda onoga sto mi zovemo lijecenjem onoga sto mi zovemo bolestima, bude sutra sasvim egzaktno objasnjena ili barem u dovoljno pragmaticnoj mjeri egzaktno objasnjena i da prijedje iz alternativu u..sto..mejnstrim, kako se to zove?

a da alternativna farmaceutika isto nije ili ne postaje nekom industrijom, jest, postaje..sto samo znaci u kojoj mjeri je sluzbena farmaceutika orijentirana na trziste i kako je to trziste segmentirala i kako nastoji svojim niskim koeficijentom elasticnosti zamijeniti cak i hranu, npr.
a kao svaka industrija i to narocito ova koja, kazem, proizvodi neelasticnu robu, tj nuznu robu, temelji se na profitu, to joj je smisao, a ne nesto drugo. a marketinski, kao i sve danas, bazira se na strahu kao pokretacu potrosnje.
tako da mi je tesko govoriti da se tu radi o nekoj mafiji, tu se radi o puno vecem obimu za kojeg sumnjam da je taj, takav oblik alternativne zarade, uopce sposoban. ili, ok, potrebna je redefinicija samog pojma mafija ili/i redefinicija i nekih drugih pojava i odnosa na trzistu.
ali, o nekoj vrsti ucjene, reketa, ovisnosti se radi i kod farmaceutske industrije i na to pristajemo birajuci u finalnom strahu ono sto ce nam pruzit vecu, recimo, nadu, da budemo i dalje ovisni.

Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 29 Oct 2013, 00:48

Lastan wrote:
Kojekakve homeopatije, kristaloterapije, kiropraktike i ine pizdarije. Ima još toga, ali kužiš princip.
Ne znam za homeopatiju i kristaloterapiju ali za kiropraktiku imam samo rijeci hvale.

Vec sam spomenuo problem s ledjima pa cu malo o njemu.

Dizao sam ljetos neki kua i opalio me strec u ledjima da sam sve zvijezde vidio.

Odveli me na hitnu u najblizu mi ustanovu i tamo mi spicili inekciju.

Unda sam jos tjedan dana morao hodocastiti po pikicu.

Pa su mi dali i neke tablete.

Na kraju sam prekinuo godisnji i vratio se u zg svome doktoru.
Unda mi je i on dao jedne fine tablete i neke vjezbe. Al sve zakurac.

Na kraju sam otisao kod kire koji je prije 10-ak godina spasio mog nepomicnog susjeda.

Vise ne trosim nikakve lijekove...
'if you fall, i'll be there' (floor)
Emericzy

Post 29 Oct 2013, 06:00

Pješčana » wrote:ne bih baš rekla da je svaka alternativa nedokaziva.
Čim bude dokazana, više nije alternativa. Problem s alternativom upravo i jest u dokaznom postupku. U znanstvenom testiranju ne pokazuje efekte. Ali je pomogla maloj od susjede od moje tetke! A doktori su već digli ruke od nje!

Alternativa je ono za što ljudi koji na tome zarađuju tvrde da radi, a nema znanstveno prihvaćenog dokaza.
Euklid
old school

Post 29 Oct 2013, 09:51

Uopce vise ne vjerujem u znanstveno prihvacene dokaze.
Pogotovo otkad se znanost u velikoj mjeri prodala.
Danas prvo iznesu zakljucke i teze a unda krenu u istrazivanje kojim bi to dokazali.

Vise vjerujem u bijeli luk, matere mi...
Pješčana

Post 29 Oct 2013, 10:21

Emericzy » wrote: Čim bude dokazana, više nije alternativa. Problem s alternativom upravo i jest u dokaznom postupku. U znanstvenom testiranju ne pokazuje efekte. Ali je pomogla maloj od susjede od moje tetke! A doktori su već digli ruke od nje!

Alternativa je ono za što ljudi koji na tome zarađuju tvrde da radi, a nema znanstveno prihvaćenog dokaza.
imaš pravo, krivo sam se izrazila.
no gle, onaj tren kad postane dokazivo, od tada nadalje jedino farmakompanije zarađuju na tome, jer će zaštitit izum, i učiniti sve da svima pojedincima ,izvan njihovog krug,a zabrane bavljenje time.

i šta kad je dokazivo? što kad ljudi znaju složiti čajeve/kreme koje djeluju, ali su jeftine/besplatne? umjesto toga farmaceuti to proglase bućkurišem i pristojno te upute na pretrage i tretmane nakon toga.

ali kad Farmacia zaposli Stribora Markovića kao stručnjaka u svom poslu, onda to dobiva na težini, i on sasvim legitimno slaže tablete i namaze i kapsule koje djeluju.

s time što je meni Stribor super i vjerujem da zna svoj posao, i prvo bih njemu otišla na konzultacije nego pod utjecajem reklama otišla u ljekarnu po nešto.
želim reći da nije ok sve "alternativno" i trenutno nedokazivo smatrat krivim.
ako se nešto ne može dokazati, zašto znanost ne izmisli kvalitetne načine testiranja?
samo zato jer trenutno ne postoji način dokazivanja, ne znači da nešto ne djeluje, zar ne?
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
..a unda
Undaminator

Post 29 Oct 2013, 10:26

Emericzy » wrote: Čim bude dokazana, više nije alternativa.
..a sta cemo dok se ne dokaze? ..a zasto bi se uopce dokazivala? ..i ko i zasto odlucuje, na osnovu cega i po kojim kriterijima sta ce se dokazivat? :kokice:
..a unda
Undaminator

Post 29 Oct 2013, 10:38

Euklid » wrote:Uopce vise ne vjerujem u znanstveno prihvacene dokaze.
Danas prvo iznesu zakljucke i teze a unda krenu u istrazivanje kojim bi to dokazali.

..pa to je stari marfijev zakon..najprije nacrtaj graf, onda tek upisuj podatke.. :kokice:

nije se toliko prodala koliko je ultimativno postala sredstvo za ostvarivanje profita, tako da se, na neki nacin, rekao bih.. promijenio smisao, svrha znanosti (ili je uvijek bila takva, ami smo htjeli vidjet nesto sto ne postoji), a da ne kazem da postaje alternativna religija.

zato i jest pojam vjerovanja, umjesto da bude predmetom znanosti, postaje sve vise znanost sama, a onda vec, kazem, dolazi do strukturnih nekih promjena, kad se vise ne zna sto je ciji zadatak, radi cega i po kojim nacelima..

u luk ( i kapulu) nema se sto vjerovat ili ne vjerovat. to cak nije ni aksiom..to je peti element. :cheer:

ps..

e, baj d vej..to sa kiroprakticarima.. ok, valjda kao i svugdje ima boljih i gorih..kiropraktika nije bezopasna.. kod nekih slucajeva, npr isijalgija, bilo bi dobro barem prije ic slikat o cemu se radi, jer moze bit sranja u stilu..ups, puce zivac.
Emericzy

Post 29 Oct 2013, 10:43

Imaš pravo ne vjerovati, jer se stvarno jest srozala. Ali je još uvijek jako daleko od blata u kojemu je alternativa -- koja je u blatu uvijek bila i u njemu ostala.
..a unda
Undaminator

Post 29 Oct 2013, 10:52

Pješčana » wrote:..
ako se nešto ne može dokazati, zašto znanost ne izmisli kvalitetne načine testiranja?..
npr, samo na ljudima.. to bi bilo izrazito posteno i ..kako se ono kaze..humano? :kokice:
Emericzy

Post 29 Oct 2013, 10:58

Pješčana » wrote: no gle, onaj tren kad postane dokazivo, od tada nadalje jedino farmakompanije zarađuju na tome, jer će zaštitit izum, i učiniti sve da svima pojedincima ,izvan njihovog krug,a zabrane bavljenje time.
Ne. Zaštita traje određeni period, da izumitelj vrati uloženo i ostvari dobit. Od tog trenutka dale javljaju se generičke kopije. Kroz zadnjih pedesetak godina, omjer uloženog i vraćenog u farmaceutskoj industriji stalno se smanjuje. Sve je veći prosječni trošak istraživanja, razvoja i registracije prosječnog novog lijeka -- dobrim dijelom upravo zbog poprilično rigoroznih propisa -- i dobit je propoprcionalno sve manja. Stručnjaci predviđaju krš i lom u svjetskoj farmaceutskoj industriji u neko ne tako daleko buduće doba, kad dobitna stopa nestane. Nije isključeno da će jači generički proizvođači nadživjeti i možda progutati sadašnje inovativne. (Što je dobro za Plivu, koja je u rukama jedne od najvještijih svjetskih generičkih kompanija.)
nije ok sve "alternativno" i trenutno nedokazivo smatrat krivim.

samo zato jer trenutno ne postoji način dokazivanja, ne znači da nešto ne djeluje, zar ne?
Pa, OK; ti onda slobodno služi kao pokusni kunić za te nedokazane. Ja neću, hvala. ja radije da najebu mišići i zečići i dobrovoljci, a ja da dobijem nešto što se pokazalo kao koliko-toliko bezopasno.
ako se nešto ne može dokazati, zašto znanost ne izmisli kvalitetne načine testiranja?
Pa, izmislila je. To ti i govorim. Metode testiranja i dokazivanja postoje već bar stoljeće i neprekidno se razvijaju. I milijarde se na to troše. Jer je to jedini način da znaš funkcionira li nešto ili ti se samo čini da funkcionira.

"Lijek" je sve ono što jest prošlo ta testiranja s uspjehom. "Alternativa" je ono što nije prošlo ta ispitivanja, ili ona nisu dala pozitivne rezultate.

A ti biraj što ti je od tog dvoga draže. Pilot koji je položio za pilota i ima papire i praksu, ili priučeni mehaničar koji je jednog dana u sebi otkrio Ikara i u grubo zna koja je koja poluga, pedala i prekidač. Nije dokazano da zna, ali jebiga, pa nešto moraš čovjeku i vjerovati. Ljudi smo.
Pješčana

Post 29 Oct 2013, 11:06

nisam mislila na generičke lijekove kad sam pisala o gubljenju prava na proizvodnju nečega.
znam da jedna firma ima ekskluzivno pravo određeno vrijeme, a zatim kreće proizvodnja generičkih.

što ćemo s ljudima koji desetljećima pomažu pri bolestima kože, neplodnosti, tlakovima nekakvim čajevima, na primjer?
osim što ti ljudi usmenom predajom dobivaju nove klijente, misliš da će se njihov posao nastaviti kad struka shvati da neka biljka zaista djeluje i da se tome treba posvetiti?
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
..a unda
Undaminator

Post 29 Oct 2013, 11:25

Emericzy » wrote: Kroz zadnjih pedesetak godina, omjer uloženog i vraćenog u farmaceutskoj industriji stalno se smanjuje. Sve je veći prosječni trošak istraživanja, razvoja i registracije prosječnog novog lijeka -- dobrim dijelom upravo zbog poprilično rigoroznih propisa -- i dobit je propoprcionalno sve manja. Stručnjaci predviđaju krš i lom u svjetskoj farmaceutskoj industriji u neko ne tako daleko buduće doba, kad dobitna stopa nestane. ..
..ne samo u farmaceutskoj industriji i ne samo u industriji. uopce, svugdje, svagda i nadasve je tako. radi se o granicnim tim, jel, prinosima i kako sada stvari stoje, nema tu nekog novog izlaza ili bijega od kolapsa..znanstveno je to dokazano. :kokice:

Emericzy » wrote: Pa, OK; ti onda slobodno služi kao pokusni kunić za te nedokazane. Ja neću, hvala. ja radije da najebu mišići i zečići i dobrovoljci, a ja da dobijem nešto što se pokazalo kao koliko-toliko bezopasno..
jel se moze to i ovako formulirat.. ja bi da radje najebes ti, nego ja. ok, ili radje da najebes ti nego ja?
ili ja bi radje da to sto ces ti najebat meni donese korist, nego obrnuto.

mislim, koja je razlika izmedju moje i tvoje definicije, osim sto je moja malo ono..grublja? :kokice:
Euklid
old school

Post 29 Oct 2013, 13:23

..a unda » wrote: ps..

e, baj d vej..to sa kiroprakticarima.. ok, valjda kao i svugdje ima boljih i gorih..kiropraktika nije bezopasna.. kod nekih slucajeva, npr isijalgija, bilo bi dobro barem prije ic slikat o cemu se radi, jer moze bit sranja u stilu..ups, puce zivac.
A, pa slikao sam ja to. Dobio neke vježbice, tabletice, kurac palac... i svako jutro se budio polu nepomičan.
I kiro je prvo tražio slike kad sam došao ali on je bar znao šta će s njima...
Euklid
old school

Post 29 Oct 2013, 13:42

Evo jedan primjer koji se ne tiče farmaceutske industrije ali se tiče znanstvenih istraživanja po pitanju prehrane.

Istine i laži o hrani

Sad se pokazuje da 'dokazana znanstvena istraživanja' o štetnosti masne hrane možda i nisu baš tako znanstveno utemeljena.

Ja to već dugo znam jer stvari kao maslac i svinjsku mast koristim redovito već par godina i uništio sam loš kolesterol al totalno...
Euklid
old school

Post 29 Oct 2013, 15:03

Sad kad čitam ovo (ljekovita svojstva kestena),
mislim si, možda nije kiro baš tako zaslužan što me ledja ne bole više...
Pješčana

Post 29 Oct 2013, 17:17

dobar primjer je ovo što je euklid naveo.
jaja su bila zlo, također špek i svinjska mast. onak, zlo zla, srčani te vodi ravno na drugi kraj svjetlosnog tunela.
pa ispada da nije tako.
isto kao vitamin C. isto kao nepostojeće veliko željezo u špinatu.
..a unda
Undaminator

Post 29 Oct 2013, 17:48

Pješčana » wrote:dobar primjer je ovo što je euklid naveo.
jaja su bila zlo, također špek i svinjska mast. onak, zlo zla, srčani te vodi ravno na drugi kraj svjetlosnog tunela.
pa ispada da nije tako.
isto kao vitamin C. isto kao nepostojeće veliko željezo u špinatu.
nisam otvorio sto je euklid naveo, ali vjerojatno pise i nesto o aktivnosti. jedno je citav dan.. citave dane ili u kontinuitetu jos i vise aktivno fizicki radit, kretat se i natuc se dva kila svinjetine ili trcat citav dan za mamutom i natuc se tri kila mamutovine.
kao sto mi je krajnje sumnjivo da se vozeci autobusom od splita do zagreba racuna kao da si propjesacio deset, petnajst ili koliko vec kilometara.
za nesto smo dizajnirani, za nesto nismo..

naime, po meni, sve moze ic ako je u mjeri, odnosu i funkciji..a i srece treba imat, jebiga. :kokice:
Donna Sole

Post 29 Oct 2013, 20:26

Ja sam Euklid & Pješčana tim. :cheer:

Uvjerena sam da su znanstvena istraživanja često naručena i adekvatno plaćena.

Jaki su im lobiji jednako proizvođačima određene hrane kako i farmaceutima koji prate te iste proizvođače kao nadogradnja..pa imamo to što imamo.

Špek, panceta, slanina, na sve načine , čvarci pri tom, uz luk i kapulu , a onda i kukuruzni kruh po mogućnosti bez udjela glutena meni su se pokazali kao dobitna kombinacija za gubljenje kila nakon mučne dijete s raženim kruhom i zobenim pahuljicama s posnim sirom kad sam samo dobijala na težini i to uz redovnu tjelovježbu.
Toliko o znanosti i istraživanju.
Znam da ja jedinka nisam dovoljno značajan uzorak, ali ja ne moram vjerovati znanstvenim istraživanjima ukoliko sam vjerući im, sebe dovela u bolesnije stanje nego preuzimanjem načina prehrane po neznanstvenoj metodi.
Kad sam ja bila dijete kruh i mast bili su sasvim uobičajen obrok i to ne zbog siromaštva...Tako je bilo.
U mojoj bližoj i daljoj okolini što obiteljskoj što susjedskopj ili kakvoj god, najmršaviji su stalno na lijekovima protiv kolesterola a oni malo jači su , pa eto..jači i u boljoj kondiciji. Većina ih je oduvijek na nekoj prehrani koja se sastoji od mliječnih preparata i nemasnoj hrani pa imaju visoki tlak i giht..

I da, mislim da uz špek sasvim fino sjeda domaća šljiva prije jela i čaša domaćeg crnog poslije nego voda...
A vodu ionako pijem cijeli dan...
kurvanjski avatar, a
Beau

Post 29 Oct 2013, 20:31

..a unda wrote: kao sto mi je krajnje sumnjivo da se vozeci autobusom od splita do zagreba racuna kao da si propjesacio deset, petnajst ili koliko vec kilometara.
A zato ja, kad vozim malo dulji put, mogu izist vola. I to svakih uru vrimena po jednog :cheer:
nina williams
Has thanked: 1 time

Post 29 Oct 2013, 23:06

Svašta bi sad nešto rekla... :gaah: ...al neću. :zubo:

Da, znanstvenici su se voljni prodat za pare. Ko da šarlatani nisu?
Ono što mi nikad neće sjest jest to da manjinski znanstveni kiksevi bez pardona ruše povjerenje u cijelu znanost, dok se istovremeno manjinski šarlatanski uspjesi postavljaju ko pravilo koje se ekstrapolira na sve điđi-miđi-hokus-pokus tretmane.
Dobro, jebemu, jel i matematika postala predmetom sumnje? Ako imaš iljadu tableta/cjepiva/sirupa i jedno se pokaže ko greška, kako to moš i poredit sa iljadu bezuspješnih nadriliječničkih zvizdarija samo zato jer se jedan, najčešće neđe u Australiji, navodno izliječio? I ćorava kokoš zrno nabode, možda je i Australac nešto ubo?

Tito dragi...ubija nas ovi kapitalizam.
Euklid
old school

Post 29 Oct 2013, 23:24

drugu ćeš pjesmu pjevati kad ti se potrefi lječnička/farmaceutska greška na nekom tvome
pa kad kreneš kopati i otkriješ da se greške ne dešavaju samo u jednom na tisuću slučajeva

pa kad to povežeš s prodavanjem ispita na medicinskom faksu
pa s lažiranim istraživanjima... zapitat ćeš se ko je tu zapravo šarlatan a ko naivan...
nina williams
Has thanked: 1 time

Post 29 Oct 2013, 23:37

Euklid » wrote:drugu ćeš pjesmu pjevati kad ti se potrefi lječnička/farmaceutska greška na nekom tvome
pa kad kreneš kopati i otkriješ da se greške ne dešavaju samo u jednom na tisuću slučajeva

pa s lažiranim istraživanjima... zapitat ćeš se ko je tu zapravo šarlatan a ko naivan...
Ne znam baš koju ću pjevat, al ovu nikad neću:
Ono, baš-baš nikad. Sve i da mi konzilij kupljodiplomaša dijagnosticira drugu glavu na laktu.
Tea Tree

Post 29 Oct 2013, 23:39

Beau » wrote: A zato ja, kad vozim malo dulji put, mogu izist vola. I to svakih uru vrimena po jednog :cheer:
Mogu ja i kad vozim i kad me voze. :zubo: Jesam li krenula na put, glad me neviđena obuzme.
Tea Tree

Post 29 Oct 2013, 23:43

Euklid » wrote:drugu ćeš pjesmu pjevati kad ti se potrefi lječnička/farmaceutska greška na nekom tvome

Kako to povežeš s prodavanjem ispita? Netko s nejasnom dijagnozom je pušten u ruke friško diplomiranom, bez ikakvog nadzora, kontrole ičega? Sad došao s faksa i leči ljude.

I to je dokaz da su svi alternativci nepogrješivi i pošteni? Dobro, ajd, točno je da nijedan nije kupio diplomu. :zubo:

De, bogati, pročitaj ovo još koji put, a ako zaboraviš, pročitaj još tri puta, pet puta, koliko treba:
nina williams wrote: Da, znanstvenici su se voljni prodat za pare. Ko da šarlatani nisu?
Ono što mi nikad neće sjest jest to da manjinski znanstveni kiksevi bez pardona ruše povjerenje u cijelu znanost, dok se istovremeno manjinski šarlatanski uspjesi postavljaju ko pravilo koje se ekstrapolira na sve điđi-miđi-hokus-pokus tretmane.
Dobro, jebemu, jel i matematika postala predmetom sumnje? Ako imaš iljadu tableta/cjepiva/sirupa i jedno se pokaže ko greška, kako to moš i poredit sa iljadu bezuspješnih nadriliječničkih zvizdarija samo zato jer se jedan, najčešće neđe u Australiji, navodno izliječio? I ćorava kokoš zrno nabode, možda je i Australac nešto ubo?
Euklid
old school

Post 29 Oct 2013, 23:47

nina williams » wrote:
Ne znam baš koju ću pjevat, al ovu nikad neću:

Ono, baš-baš nikad. Sve i da mi konzilij kupljodiplomaša dijagnosticira drugu glavu na laktu.
Kako god želiš.

Ja samo primjećujem da uvaženi znanstvenici danas govore jedno, sutra drugo, preksutra treće.
I svaki put imaju znanstvena istraživanja iza sebe.
A ljudi sve bolesniji i sve više ovisni o ljekovima... :misli:

Da me krivo ne shvatiš. Ne kažem da su svi lijekovi loši.
Čak niti velika, velika većina njih.
Ali mislim da nam je jeftinija i zdravija alternativa nadohvat ruke. Samo se o tome premalo čuje...
  • Information