Pokušavamo biti konstruktivni

Stare teme i začeci foruma
Zekoslawa

Post 16 May 2013, 03:35

ex anais » wrote:
Ne, ništa zajedničko nego dva odvojena pdf-a od kojih se jedan zove Književnost, a jezična pitanja ti naslovi kako želiš. Mislim da bi to bilo zanimljivije nego ovaj trenutni miks koji nekako iskreno nije privlačan ovako prezentiran, ne znam, bar ja imam takav dojam.
E, viš, to je do dojma. Meni je nekakav prirodan spoj jezik i književnost. Književnost je malo više od suvremene književnost, kvrapcu. Šta bi ti onda napravila recimo s pitanjem štajaznam... stilske analize nekakvoga djela. Šta s pitanjem književnih prijevoda? Je li to književno ili jezično pitanje i tema? A bogami je oboje. Al dobro, može se sve to odvojiti, nije problem.

Al čekajte, boga vam vašega, tri i po ujutro je, ja se moram ić petat. :gaah: :D

Whereabout

Post 16 May 2013, 03:37

Zekoslawa, ti to previše kompliciraš iz perspektive svoje struke. :zubo: Književnost je jedan dio onog što se čita, gledaj iz perspektive publike.
.
nina williams
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post 16 May 2013, 03:38

Zekoslawa » wrote:Eno, nino williamsova, ovu o medijima bilo mi je najbrže otvoriti jer mi nije prvi put. :zubo:

Ove ostale svakako će doći i imaju potencijala. To za Fince mi daj kakav linkić, nešto, da vidimo o čemu se radi, pa ćemo kontemplirati.

Whereabout, mudro zboriš. Ajde ti baci jednu swot analizu i pravac na Tehnikalije, pa ćemo u javnu raspravu.

Eto. Poše, šta smo brzi i efikasni. :zubo:

Bože, Island, ne Finci. :facepalm:
Alaaaaj, ja se Bele igram, a ne kužim da je tema otvorita...idem čitat talalala :bliss:
Sviđam.
Cijenim.
Zafaljujem.
:cerek: :cerek:

Ne spavam. :zubo:
Eks

Post 16 May 2013, 03:40

Zekoslawa » wrote: E, viš, to je do dojma. Meni je nekakav prirodan spoj jezik i književnost. Književnost je malo više od suvremene književnost, kvrapcu. Šta bi ti onda napravila recimo s pitanjem štajaznam... stilske analize nekakvoga djela. Šta s pitanjem književnih prijevoda? Je li to književno ili jezično pitanje i tema? A bogami je oboje. Al dobro, može se sve to odvojiti, nije problem.

Al čekajte, boga vam vašega, tri i po ujutro je, ja se moram ić petat. :gaah: :D
A gle, ne moš baš ostaviti sve ove teme s prijevodima pomiješano s književnošću. Nije pregledno. Nije to baš kao film i tv slučaj. Dosta tu ode na klasična jezična pitanja i proguta književni dio. Ne znam, mislim da bi bilo bolje da je odvojeno, a nitko pritom ne brani stilske analize djela. :zubo:
Iako se dosta stvari tu prepliće ipak mislim da jedno i drugo zaslužuje zaseban pdf i da se bome ima što pisati i obrađivati na oba. Ne moraju pod mus biti zajedno.
Zekoslawa

Post 16 May 2013, 03:43

Whereabout » wrote:Zekoslawa, ti to previše kompliciraš iz perspektive svoje struke. :zubo: Književnost je jedan dio onog što se čita, gledaj iz perspektive publike.
Lako je to sada reći. U počecima je na MKJ obitavalo nešto više ekipe koja je vodila sasvim ozbiljne razgovore o književnosti. Počesto su to bile hibridne teme, nije bilo baš puno tema tipa "Pedeset nijansi sive" ili "Ante Tomić-lik i djelo". I zato je nekako bilo teško to razdvajati, a i kad bi se išlo razdvajati, onda bi krenulo drvlje i kamenje ili bi Šmokljo došao reći da je Zekoslava učiteljica iz doba Austro-Ugarske koja ne da ljudima da pišu na miru. :zubo:

Joj, pa mi smo ovdje imali "O svemu ozbiljno", sjetite se malo. Ovo što sada imamo nastalo je kad se to čudo neviđeno rasformiralo. Nije nitko planski išao na to da se spajaju jezik, književnost i mediji, nego je to ostalo tako spojeno jer se činilo da nema dovoljno interesa za sve od toga. Onda imamo i Okrugli stol, pa tamo odlaze potencijalne teme za druge podforume... Sad se to sve čini logično i jasno, ali ovo što imamo nastalo je iz općeg nereda i četeraja.
Eks

Post 16 May 2013, 03:45

Zekoslawa » wrote: Lako je to sada reći. U počecima je na MKJ obitavalo nešto više ekipe koja je vodila sasvim ozbiljne razgovore o književnosti. Počesto su to bile hibridne teme, nije bilo baš puno tema tipa "Pedeset nijansi sive" ili "Ante Tomić-lik i djelo". I zato je nekako bilo teško to razdvajati, a i kad bi se išlo razdvajati, onda bi krenulo drvlje i kamenje ili bi Šmokljo došao reći da je Zekoslava učiteljica iz doba Austro-Ugarske koja ne da ljudima da pišu na miru. :zubo:

Joj, pa mi smo ovdje imali "O svemu ozbiljno", sjetite se malo. Ovo što sada imamo nastalo je kad se to čudo neviđeno rasformiralo. Nije nitko planski išao na to da se spajaju jezik, književnost i mediji, nego je to ostalo tako spojeno jer se činilo da nema dovoljno interesa za sve od toga. Onda imamo i Okrugli stol, pa tamo odlaze potencijalne teme za druge podforume... Sad se to sve čini logično i jasno, ali ovo što imamo nastalo je iz općeg nereda i četeraja.
E, ali mi više nemamo istu situaciju, nemamo pritisak, slobodni smo donekle krojiti kako sada mislimo da bi pasalo.
Pusti tad, tad je bila opća strka, zbrka i tad je to bilo najbolje rješenje. Sad možemo vidjeti što i kako s tim.
Jer realno, osim jezičnog dijela, taj je pdf umro. I odvajanje bi ga možda revitaliziralo.
Zekoslawa

Post 16 May 2013, 03:46

ex anais » wrote:
A gle, ne moš baš ostaviti sve ove teme s prijevodima pomiješano s književnošću. Nije pregledno. Nije to baš kao film i tv slučaj. Dosta tu ode na klasična jezična pitanja i proguta književni dio. Ne znam, mislim da bi bilo bolje da je odvojeno, a nitko pritom ne brani stilske analize djela. :zubo:
Iako se dosta stvari tu prepliće ipak mislim da jedno i drugo zaslužuje zaseban pdf i da se bome ima što pisati i obrađivati na oba. Ne moraju pod mus biti zajedno.
Ma ne, ja sam mislila na podforum Književnost i jezik, pri čemu bi tu bila dva odvojena podforuma. Dakle, da samo kategorijalno budu zajedno, ali jedne teme na jednu, druge na drugu stranu.

Aj dobro, vidjet ćemo. Sad stvarno idem ća. Ajte pouk. :zecow:
Eks

Post 16 May 2013, 03:47

Zekoslawa » wrote: Ma ne, ja sam mislila na podforum Književnost i jezik, pri čemu bi tu bila dva odvojena podforuma. Dakle, da samo kategorijalno budu zajedno, ali jedne teme na jednu, druge na drugu stranu.

Aj dobro, vidjet ćemo. Sad stvarno idem ća. Ajte pouk. :zecow:
Pa to je ok.
Nisam ubrala odmah.

Idem i ja, već je 4 :facepalm:

Noć :w
Whereabout

Post 16 May 2013, 03:50

Ok, ali naravno da jezična pitanja i književnost idu ipak odvojeno (edit: vidim da ste to riješili). Odnosno, isti je slučaj kao i na onom forumu - pod Književnosti trenutno imate (imamo) recimo temu Interliber ili o emisiji Knjiga ili život. To nisu teme koje se tiču isključivo književnosti, zato skrećem pažnju da je krovni termin knjiga, a kako je upravo taj segment aktualno u krizi, dobro posložen podforum će biti i dobar marketing. Može li onda Knjiga biti pdf, podforum Književnost, ili: Knjiga i književnost pdf? Na taj način (koji god od ta dva) tu spada sve od književnosti do publicistike i drugih područja ozbiljnih knjiških žanrova. Ozbiljne rasprave tu nisu isključene, to se podrazumijeva. Ima smisla?
.
Eks

Post 16 May 2013, 03:54

Whereabout » wrote:Ok, ali naravno da jezična pitanja i književnost idu ipak odvojeno (edit: vidim da ste to riješili). Odnosno, isti je slučaj kao i na onom forumu - pod Književnosti trenutno imate (imamo) recimo temu Interliber ili o emisiji Knjiga ili život. To nisu teme koje se tiču isključivo književnosti, zato skrećem pažnju da je krovni termin knjiga, a kako je upravo taj segment aktualno u krizi, dobro posložen podforum će biti i dobar marketing. Može li onda Knjiga biti pdf, podforum Književnost, ili: Knjiga i književnost pdf? Na taj način (koji god od ta dva) tu spada sve od književnosti do publicistike i drugih područja ozbiljnih knjiških žanrova. Ozbiljne rasprave tu nisu isključene, to se podrazumijeva. Ima smisla?
Znači to bi bio jedan pdf sa svojim podforumom, a Jezik posve zaseban pdf? Pa da, u biti, možda je tako i bolje.
Whereabout

Post 16 May 2013, 03:59

ex anais » wrote:
Znači to bi bio jedan pdf sa svojim podforumom, a Jezik posve zaseban pdf? Pa da, u biti, možda je tako i bolje.
Mene jezik zapravo najviše i buni ovdje jer ne znam kud bi točno "trebao" spadati, da li ipak pod nekakve znanosti, pa u smislu općih rasprava i savjeta, a književnost pustiti pod nešto što se, bilo stručnije bilo laički, analizira iz perspektive publike koja čita književnost, a ujedno čita i još neke stvari osim književnosti. Isto bi moglo biti zgodno usput vidjeti što s prostorom za one koji sami nešto pišu.
.
Eks

Post 16 May 2013, 04:03

Whereabout » wrote:
Mene jezik zapravo najviše i buni ovdje jer ne znam kud bi točno "trebao" spadati, da li ipak pod nekakve znanosti, pa u smislu općih rasprava i savjeta, a književnost pustiti pod nešto što se, bilo stručnije bilo laički, analizira iz perspektive publike koja čita književnost, a ujedno čita i još neke stvari osim književnosti. Isto bi moglo biti zgodno usput vidjeti što s prostorom za one koji sami nešto pišu.
I mene jezik buni. Ja bih književnost ipak radije odvojila od jezika. A onda bi mogao taj pdf Knjiga biti podijeljen na Književnost i na nešto tipa onaj tamo Literarni kutić. :misli:

A jezik možda ostaviti s medijima, ne znam, mada mi ni to nije neko rješenje. Tipa Mediji i Jezik i podforum Jezična pitanja :misli:
Zekoslawa

Post 16 May 2013, 04:28

Molim vas, uozbiljite se, dame. :gaah:

Jezikoslovlje je humanistička znanost, dovraga. Može ići ili zajedno s književnošću ili odvojeno, kakvi vražji mediji i jezik. :gaah: Nećete, bando lopovska! :usama: :zubo:

Što se pak tiče književnosti, mislim da je najjednostavnije pratiti nekakvu podjelu na područja umjetnosti, znanosti i tomu slično. Dovraga, jednom znanstveniku asocijacija na knjigu je nešto skroz drugo nego jednom književniku ili ljubitelju književnosti. "Knjiga" zbilja ne znači puno, odnosno znači svašta. Dakle, mislim da je najbolje da to bude jednostavno "Književnost". A onda se pobliže označi u podnaslovu podforuma, kao i odvajanjem u pripadajuće podforume, npr. Umjetnost riječi, Izdavaštvo, nekakav kutak s nekakvim nazivom itd.

Da mediji i jezik. :facepalm: :gaah:
Eks

Post 16 May 2013, 04:58

Zekoslawa » wrote:Molim vas, uozbiljite se, dame. :gaah:

Jezikoslovlje je humanistička znanost, dovraga. Može ići ili zajedno s književnošću ili odvojeno, kakvi vražji mediji i jezik. :gaah: Nećete, bando lopovska! :usama: :zubo:

Imaš pravo. To je više za Film i Tv. :misli:

:zubo: :unda: :undazec: sad sam ubrala da nemamo običnog undu nego božićnog i uskrsnog. :misli:
Whereabout

Post 16 May 2013, 09:58

Zekoslawa » wrote:Molim vas, uozbiljite se, dame. :gaah:

Što se pak tiče književnosti, mislim da je najjednostavnije pratiti nekakvu podjelu na područja umjetnosti, znanosti i tomu slično. Dovraga, jednom znanstveniku asocijacija na knjigu je nešto skroz drugo nego jednom književniku ili ljubitelju književnosti. "Knjiga" zbilja ne znači puno, odnosno znači svašta. Dakle, mislim da je najbolje da to bude jednostavno "Književnost". A onda se pobliže označi u podnaslovu podforuma, kao i odvajanjem u pripadajuće podforume, npr. Umjetnost riječi, Izdavaštvo, nekakav kutak s nekakvim nazivom itd.

Damo, ja nisam ni rekla da jezik ide s medijima, samo to da nije nužno da ga se gura s književnošću umjesto nekako drugačije i primjerenije.

Književnost, s obzirom da je najraširenija od onog što se čita, može biti odvojeno. Posebno ako je to koncept koji se želi gurati. No, izdavaštvo nije prikladno kao podforum Književnosti jer to nije grana koja postoji uz fenomen ili grupu tema književnosti, ili subordinirano tome - to je neovisna tema. Onda Knjiga kao tema ili zasebno ili radije nikako. S time da teme poput Interlibera, Knjige ili života, dizajna knjiga, novih tehnologija nemaju što raditi na podforumu Književnost - mogu biti tamo, ali "književnost" ne iscrpljuje njihov opseg. Sad kad su na podforumu Mediji, književnost, jezik, onda imaju smisla kao opće teme, ali ne i da isključivo idu pod uže definiranu Književnost.
.
Zekoslawa

Post 16 May 2013, 14:41

Whereabout » wrote:
Damo, ja nisam ni rekla da jezik ide s medijima, samo to da nije nužno da ga se gura s književnošću umjesto nekako drugačije i primjerenije.

Književnost, s obzirom da je najraširenija od onog što se čita, može biti odvojeno. Posebno ako je to koncept koji se želi gurati. No, izdavaštvo nije prikladno kao podforum Književnosti jer to nije grana koja postoji uz fenomen ili grupu tema književnosti, ili subordinirano tome - to je neovisna tema. Onda Knjiga kao tema ili zasebno ili radije nikako. S time da teme poput Interlibera, Knjige ili života, dizajna knjiga, novih tehnologija nemaju što raditi na podforumu Književnost - mogu biti tamo, ali "književnost" ne iscrpljuje njihov opseg. Sad kad su na podforumu Mediji, književnost, jezik, onda imaju smisla kao opće teme, ali ne i da isključivo idu pod uže definiranu Književnost.
Kako mislite "gura" jezik s književnošću? :gaah: Dovraga i bestraga, ja sam magistra jezika i književnosti. Ja i još tisuće nas. Što, zar mislite da je slučajno to što se diljem svijeta jezik i književnost izučavaju zajedno? Onako, nama s filozofskog malo samo jezik, pa bismo i književnost? :gaah:

Nemojte me ljutiti. :( :durica:

Zaboravljate da ima i drugih tema za koje nema mjesta. A što s filozofijom i logikom? Eto, imamo par takvih tema. Pa imamo temu o teatru, pa o stripu... Nema ih, istina, puno, ali ih ima par, a valja misliti i što s takvima u budućnosti. One uprle da oće otvoriti književnost i jebe se njih šta ćemo s ostatkom. Okej, književnost ima sasvim dovoljno tema i rasprava da bude zasebna, ali njezino izdvajanje povlači za sobom ostatak. I dok se ne smisli adekvatno rješenje za sve, ne možemo tek tako okljaštriti postojeći podforum.

Ne znam, da bismo smjestili to što ne spada u uže područje književnosti + ovo što gore rekoh, trebala bi nam nekakva Kultura možda.
Karlinjo

Post 16 May 2013, 14:59

Zekoslawa » wrote: ... ja sam magistra jezika i književnosti. Ja i još tisuće nas ...
Tis' profesorica otoga. :durica:
Zekoslawa

Post 16 May 2013, 15:03

Karl Jozef » wrote: Tis' profesorica otoga. :durica:
Nope. Žao mi je. :vidiga:
Karlinjo

Post 16 May 2013, 15:19

Zekoslawa » wrote: Nope. Žao mi je. :vidiga:
:gaah: da sam htio magistru ženio bi apotekarku. Lektoriraj otu diplomu. :durica:

Često vidim kako netko kaže da mu krvari oko ili nešto drugo od nečega, e pa meni od hrpe tih novih naziva.
:gaah:

Ovaj profesorice, :o kad je smajlić na prvom mjestu jel' se to računa kao veliko slovo? :D
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 16 May 2013, 16:25

Zekoslawa » wrote: Kako mislite "gura" jezik s književnošću? :gaah: Dovraga i bestraga, ja sam magistra jezika i književnosti. Ja i još tisuće nas. Što, zar mislite da je slučajno to što se diljem svijeta jezik i književnost izučavaju zajedno? Onako, nama s filozofskog malo samo jezik, pa bismo i književnost? :gaah:

Nemojte me ljutiti. :( :durica:

Zaboravljate da ima i drugih tema za koje nema mjesta. A što s filozofijom i logikom? Eto, imamo par takvih tema. Pa imamo temu o teatru, pa o stripu... Nema ih, istina, puno, ali ih ima par, a valja misliti i što s takvima u budućnosti. One uprle da oće otvoriti književnost i jebe se njih šta ćemo s ostatkom. Okej, književnost ima sasvim dovoljno tema i rasprava da bude zasebna, ali njezino izdvajanje povlači za sobom ostatak. I dok se ne smisli adekvatno rješenje za sve, ne možemo tek tako okljaštriti postojeći podforum.

Ne znam, da bismo smjestili to što ne spada u uže područje književnosti + ovo što gore rekoh, trebala bi nam nekakva Kultura možda.
ko da je bitno

ionak ne postoji kritična masa ljudi koja bi diskutirala po tim temama gdje god ih smjestili... :crying:
'if you fall, i'll be there' (floor)
Zekoslawa

Post 16 May 2013, 17:03

Karl Jozef » wrote: :gaah: da sam htio magistru ženio bi apotekarku. Lektoriraj otu diplomu. :durica:

Često vidim kako netko kaže da mu krvari oko ili nešto drugo od nečega, e pa meni od hrpe tih novih naziva.
:gaah:

Ovaj profesorice, :o kad je smajlić na prvom mjestu jel' se to računa kao veliko slovo? :D
Ražanj je spreman. :raspa:

Koliko god ja poštujem smajliće, divna su to bića, veliko početno slovo ipak ne pokrivaju, jebiga. :zubo:
Euklid wrote:
ko da je bitno

ionak ne postoji kritična masa ljudi koja bi diskutirala po tim temama gdje god ih smjestili... :crying:
Znam. :(

Al eto. Možemo imati prazan forum koji je nešto uredniji ili pak neuredan i prazan forum. Ja sam za to da dejstvujemo, pa šta bude.
Karlinjo

Post 16 May 2013, 17:42

Zekoslawa » wrote: Ražanj je spreman. :raspa:
Je. :raspa:
Al eto. Možemo imati prazan forum koji je nešto uredniji ili pak neuredan i prazan forum. Ja sam za to da dejstvujemo, pa šta bude.
Slažem se ako hoćete da forum ojača. Ima jedna teorija, zove se broken windows theory, svašta nešto govori ali uglavnom da sređivanje tih relativno malih detalja bi trebalo dovesti do toga da se povećava da tako kažem urednost, što će dovesti do toga da se ljudi osjećaju ugodno i virtualno se nastane ovdje. Obratni eksperimet se zapravo dogodio ovdje. Težilo se četanju i onda se u tom smjeru sve i završilo. Isto tako teme treba razdvajati i spajati, jer isto se događa ako se unutar teme svašta nakupi.

:mudri:
Zekoslawa

Post 16 May 2013, 18:02

Kad već spominjete janjičare :zubo: Nekakav plan je bio, kako već rekoh, da forum dobije novi skin. Onda bi se i tim putem dobilo na preglednosti jer bi se podforumi odvajali u kategorije. Recimo, da se ima kategorija kultura, ili umjetnost, ili humanističke znanosti, onda bi bilo puno lakše smještati ovakve stvari. Međutim, eto, skin se nije promijenio, sve što smo započeli još tamo prije godinu dana ostalo je nerealizirano i sad imamo to što imamo. Neke stvari i mene nerviraju, ali što se može. Ali dok je ovako kako jest, pokušajte se probijati kroz tu šumu četa i ničega i pišite o onome što vas zanima, otvarajte teme, svašta nešto. Nemojte se sramit ko nina. :zubo:
Eks

Post 16 May 2013, 18:03

Dobro, a što nam ovaj mali služi, za ukras? :kava:

Pod mali, I mean admin. :o
MightyMe

Post 16 May 2013, 18:04

Koliko san skužija kako ovo čudo funkcionira, ne triba nam novi skin za kategorije. :ne zna:
  • Information