Ne, ne. Još gore. Silvija je Šumska. Dolazi od silva, što je latinski šuma.
Jezikoterija
Je, to sam i ja mislil dok nis videl ove tvoje knedle.Emericzy » wrote: Ne, ne. Još gore. Silvija je Šumska. Dolazi od silva, što je latinski šuma.
No dobro, ak je Silvija Šumska, Silva je Šljiva.
Molim, prosvijetlite me... :-)
U pitanju je pisanje naziva internetskih portala, servisa. Ako se zove npr. Blog.hr, Monitor.hr, MojBlog.hr ili - Trkeljanje.com, :-) onda im nazive prenosim tako kako su izvorno napisani, i to velikim slovom (za razliku od navođenja same adrese: http://www.blog.hr i sl.)?
Eh, ali... Sve je to lijepo u nominativu. No što je s ostalim padežima? Kako se deklinira? Pročitala sam to na Blog.hru???
Nije valjda: Blog.hr-u???
Može li rješenje Bloghaer, Bloghaeru (ali kako onda s Trkeljanjem - baš tako, bez onog "com"?!)? 
U pitanju je pisanje naziva internetskih portala, servisa. Ako se zove npr. Blog.hr, Monitor.hr, MojBlog.hr ili - Trkeljanje.com, :-) onda im nazive prenosim tako kako su izvorno napisani, i to velikim slovom (za razliku od navođenja same adrese: http://www.blog.hr i sl.)?
Eh, ali... Sve je to lijepo u nominativu. No što je s ostalim padežima? Kako se deklinira? Pročitala sam to na Blog.hru???
Pisala bih "na Blogu", "na Trkeljanju" ili "na stranici blog.hr", "na forumu trkeljanje.com", ali nisam ti ja baš pouzdana.
Jedan od prijevoda sa site na koji sam nailazila je web-mjesto, što mi je užas, a vidim da tu dječaci koriste situs. Jer, blog.hr zapravo nije stranica, tako da bi to bilo pogrešno. Čekaj znalce
Jedan od prijevoda sa site na koji sam nailazila je web-mjesto, što mi je užas, a vidim da tu dječaci koriste situs. Jer, blog.hr zapravo nije stranica, tako da bi to bilo pogrešno. Čekaj znalce
Hvala na javljanju, Silajn. Kopkala me ta deklinacija, ali ne zbog onog "Blog.hru" ili "Blog.hr-u", to nisu rješenja. Najviše me zanima ono poput Bloghaera (jer sam za tako napisano rješenje dobila opasku da "nitko tako ne piše"), a pravopisi (još) ne daju odgovor. Uglavnom, moj je zaključak najbliži onome što si ti napisala, opisati s više riječi. ;-) Ipak, bilo bi zgodno da se još tkogod uključi u razmatranje. :-)
Dotkomiranje, dotkomiranja, dotkomiranju... - vidiš da se može.Zekoslawa » wrote:A šta ćeš onda s "dotcomom", hoćeš i to tako pisati?![]()
Ne, ne, najbolje ti je rješenje nekako izbjeći deklinaciju ako se može. A ako se u nedostatku bolje ideje izbjeći mora, onda se, naravno, i može.
A je, najbolje izbjeći i kvit!
Ovako... Enklitika bi trebala ići iza prve naglašene riječi u rečenici. Međutim, sintagme se obično ne razdvajaju enklitikom. A ti imaš sintagmu. Znači, najbolja je opcija staviti je iza sljedeće naglašene riječi. Znači: Dobra vila našla je put do tvog srca.
E sad, jedino ako slučajno imaš kakvu opoziciju između recimo dobre i loše vile, pa želiš naglasiti to da je put našla dobra, a ne neka druga vila. U tom slučaju može i "Dobra je vila našla".
E sad, jedino ako slučajno imaš kakvu opoziciju između recimo dobre i loše vile, pa želiš naglasiti to da je put našla dobra, a ne neka druga vila. U tom slučaju može i "Dobra je vila našla".
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 788 times
- Been thanked: 1496 times
Oduvijek pišem Bloghaer i Forumhaer. Na prigovore se ne osvrćem. Ljudi koji poznaju jezik kroje vlastita pravila.Imortela » wrote:Molim, prosvijetlite me... :-)
Eh, ali... Sve je to lijepo u nominativu. No što je s ostalim padežima? Kako se deklinira? Pročitala sam to na Blog.hru???Nije valjda: Blog.hr-u???
Može li rješenje Bloghaer, Bloghaeru (ali kako onda s Trkeljanjem - baš tako, bez onog "com"?!)?
Potpisi su za budale.
I to je sasvim legitimno, no opet... U istom istactom tekastu recimo imaš razne haerove, orgove, dotkome i slično. Prvo, kako ćeš ih ujednačiti jerbo nisu svi tako pogodni na grafijski, a bogme ni morfološki kao što je to slučaj s "haerom"? Druga stvar, takvim odabirom impliciraš da je čitatelj upoznat s karakterom i značajem dotične stranice, a to ne mora biti slučaj. Odnosno, sasvim je moguće da čitatelj veze nema o tome da se radi o nečemu što se zove nešto.hr.
Jednostavno: trudiš se i mučiš se i mozgaš. Jebiga, takav nam je jezik. Nije osobito elastičan. Moramo se s njime malo mučiti da ga uguramo u tehnofilsko 21. stoljeće.Zekoslawa » wrote:I to je sasvim legitimno, no opet... U istom istactom tekastu recimo imaš razne haerove, orgove, dotkome i slično. Prvo, kako ćeš ih ujednačiti jerbo nisu svi tako pogodni na grafijski, a bogme ni morfološki kao što je to slučaj s "haerom"?
To je sad sve manje i manje i manje vjerojatno. A za svaki slučaj, ako možeš, pri prvom spomenu pokušaj ubaciti neko tumačenje, u zagradi ili kako već. Ako ne možeš, stisni zube i nadaj se najboljem.Druga stvar, takvim odabirom impliciraš da je čitatelj upoznat s karakterom i značajem dotične stranice, a to ne mora biti slučaj. Odnosno, sasvim je moguće da čitatelj veze nema o tome da se radi o nečemu što se zove nešto.hr.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 788 times
- Been thanked: 1496 times
A s ostalim se slažem.
A s ostalim se slažem.
Potpisi su za budale.
Inače, ideju s crticom sam proširio i sad bih ju uveo ne kao alat za rukovanje stranim riječima, nego kao element korienskog pravopisa. Sve bih pisao u formi prefiks-korijen-sufiks. To bi bitno olakšalo učenje korijena, koje je -- osim iracionalnog otpora -- jedina ozbiljna prepreka uvođenju takvog pravopisa. U početku bi to, naravno, ljudima izgledalo jako čudno, ali bože moj... Nenaviklom čitatelju mađarski ne izgleda ništa manje čudno. Ćirilica ne izgleda ništa manje čudno.
Ne trebaš je ti širiti, širi se ona i bez tebe ko peronospora. Što, ti bi uveo načelo crtica-e? 
Obrisaćute, majke mi.
Uglavnom, što se tiče forumhaera, ne sviđam, nikako ne sviđam. Naprosto zato što je, ako ćemo već stranici davati naziv koji je drugačiji od forme www.nešto.hr, ili jednostavno nešto.hr, ovaj "haer" suvišan. Veliko slovo je dovoljan indikator da se radi o nazivu, kao u slučaju Facebooka, Youtubea i ekipe. Onda neka bude i Foruma i Bloga i koječega. Niste me uvjerili.
Obrisaćute, majke mi.
Uglavnom, što se tiče forumhaera, ne sviđam, nikako ne sviđam. Naprosto zato što je, ako ćemo već stranici davati naziv koji je drugačiji od forme www.nešto.hr, ili jednostavno nešto.hr, ovaj "haer" suvišan. Veliko slovo je dovoljan indikator da se radi o nazivu, kao u slučaju Facebooka, Youtubea i ekipe. Onda neka bude i Foruma i Bloga i koječega. Niste me uvjerili.
Ne. Crtica nije korijen. Vjerojatno je crt- korijen.Zekoslawa » wrote:Ne trebaš je ti širiti, širi se ona i bez tebe ko peronospora. Što, ti bi uveo načelo crtica-e?
Bilo bi, znači, crt-a, crt-e, crt-i, crt-u itd. Crtica bi bilo crt-ica. Nacrt bi bio na-crt. Nacrtić bi bio na-crt-ić.
Samo da znate - gazda ovog foruma je Apolon + Konan barbarin...
E nu, teško bit zgodniji od Anderlona.judolino » wrote: Samo da znate - gazda ovog foruma je Apolon + Konan barbarin...
Em...
- MmeTipfeler
Ne znam gdje bih ovo pitala pa ću ovdje: ima li netko pojma o liku i djelu Suzane Janašić. U impresumu knjige koju sam pokušala čitati piše da je lektorica. A ja sam odustaa od čitanja kada sam naišla na rečenicu odnosno dio rečenice:

Google mi nije puno pomogao: doznala sam samo da lektorira knjige u izdavačkoj kući Hena, jednom od onih dvočlanih obiteljskih poduzeća - tata direktor, mama urednica, a djeca prevodioci, lektori i korektori. Samo što prezime nije isto. Možda je buduća snaha?golemi ormar u kojeg nacija baca svakakve predmete od šokantnih do poučnih.
A đe nađe te bosanske šupke?MmeTipfeler » wrote:Ne znam gdje bih ovo pitala pa ću ovdje: ima li netko pojma o liku i djelu Suzane Janašić. U impresumu knjige koju sam pokušala čitati piše da je lektorica. A ja sam odustaa od čitanja kada sam naišla na rečenicu odnosno dio rečenice:
Google mi nije puno pomogao: doznala sam samo da lektorira knjige u izdavačkoj kući Hena, jednom od onih dvočlanih obiteljskih poduzeća - tata direktor, mama urednica, a djeca prevodioci, lektori i korektori. Samo što prezime nije isto. Možda je buduća snaha?
Obiteljski biznis za raju...
-
- Information
-