..meni nesto nije jasno pa ne razumijem. ili ne razumijem pa mi zato nije jasno?
1. (slovima..prvo) topik je o biciklistima, pa cu pocet od njih. nemam nista protiv da se baceklo vozi bilo kuda. ok, na atuputu mi je to malo kinki, ali po gradu, pa sta, nek odaju, tj nek voze di oce.
ali, nije svejedno jel neko po plocniku polako i..kako bih to rekao, normalno vozi biciklu ili vozi kao da je na djiro d italija, zvonca kao ovca krava kad neko hoda polako ili sacuvaj boce..sori, sacuvaj boze po biciklistickoj toj stazi.
sad se njemu kao nesto zuri, pedalaje kao sumanut..ono, fandjo na dva kola. kakva je razlika izmedju njega i onoga koji se isto tako ponasa za volanom? ista je to agresija, isti je to mentalitet, misao.
kad si vec sjeo na biciklu, pa znas da ti to nije auto. to ti je kao da odas, ali vozis. ali ne, tu je sad frka, vrijeme, cajtnoti, treba stic na posao, u skolu, na faks ili gdje vec i sad se tu zvonca, skripi kocnicama iza ledja pjesaka, poziva se na neko pravo..e, cekaj malo. pa nemos svom forcom pedalavat po plocniku i neko iz portuna (haustora, ulaza) izadje ujutro iz kuce i di ces ljepse nego pocet jutro pod biciklom.
mislim, za mene su to agresivci isto kao i oni za volanom, koji misle da se po gradu moze vozit sto na sat ili nesto manje, ali zesce, a grad star, mali, ulice uske, puno ljudi i djece i pasa i macaka i svega..ali ne, oni imaju pravo, njima se zuri, oni trebaju stici, o njima ovisi svijet. pa ko ih jebe i njih i takav svijet.
osim toga, jesu li te biciklisticke staze jednosmjerne ili dvosmjerne, kako to ide?
radi takvih se treba organizirat (ako ides sam moze se desit svasta, mos i metak popit, nisu oni bezveze takvi) i treba ih grupno napast. ono ulica neka napravi patrole, npr u 8. maja u zagrebu ili kako se sad zove taj zeleni val i ajde mileva..lola je prcevit? kljuc za vide broj 72 i po sofersajbi. lola izadje iz auta, kao, sace on nesto..a od prekoputa mu doleti gedor onaj od kila u glavu, pa aj ti sad sutra isto tako vozi.
slicno mi je i za bezobrazne bicikliste, ali njih treba samo spretno docekat..
s druge strane, potpuno razumijem strah biciklista od voznje po cesti po gradu, tamo gdje i auti voze. tu treba najvise paznje, rada i vremena posvetit na/za preodgoj.
ako se neko ponasa..ko ga jebe, on je na biciklu ili je pjesak, jaci sam, nek on bjezi od mene, e takve treba posebno tretirat.
nesrece se dogadjaju, ljudi ne paze, zamisle se, pozlije im, svasta ima, ali nije sve jedno jel se ovaj na bicikli preko tri traka oce bacit pod auto bez da pazi ili ovaj u autu misli za biciklista, bolje on, nego ja, ko mu je kriv kad je glup (ima cak i..glup kad je kriv, o ima, ima. ima onih koji jedva cekaju da neko na cesti napravi pogresan korak, pa da oni to iskoriste radi raznih razloga, npr osiguranja) pa ovdje vozi biciklu.
a najdrazi su mi oni vozaci koji su uvijek u strci sa vremenom, kako sam rekao, svijet ovisi o njima, pa jednom rukom puse, drugom saltaju, pa im je i to sporo, pa trebaju jos promijenit stanicu na radiju, ali pomocu trikova, jer u isto vrijeme pricaju na mobitel, pale zmigavac, brisace i jos jebu mater nekom u autu do sebe da kako je to spor i ne zna vozit i ne zna se prilagodit prometu, tj njemu.
ok, ovo za zmigavce sam mozda pretjerao. davanje zmigavaca je kultura u nestajanju.
e, pa policija bi trebala prvo na te detalje obratit paznju po gradu i bit nemilosrdna. plati, plus koji mjesec odmah bez dozvole. za prvi put. ili jos bolje, neka bira, oce li vozit bez dozvole ili ce dva mjeseca vozit biciklu po gradu. drugi put, koja godina bez dozvole, pa sad ti obavljaj posao i radi.
a o urbanizmu i zasto je tako raste promet po centrima gradova, bolje da i ne govorim, najsporije se dodje po gradu autom, a zasto se potice dolazak mase automobila u centar, to je drugi problem sad. vezano je to, ali sad necu o tome.
eto, nista bez razumijevanja pozicije drugoga, da se autima sporije i pazljivije vozi, ulice bi bile sigurnije za sve i puno biciklista bi preslo na ulice te, ceste, sto uopce ne znaci da ne bi trebalo gdje je god to moguce napraviti ili danas kad se radi, planirati i biciklisticke staze.
ovako se samo jedna agresija premjesta na drugo mjesto i postaje sve jacom, agresivnijom, agregiranijom..