Mulica » wrote:pješčana, grijanje
nadam se da nećeš opet ostat bez njega!
hvala na pohvalama, kruh je jako jako jednostavan!
recept mi je dala donata na krstarcici, već sam ga zalipila ode, al mi je do sad dala toliko savjeta da više nema smisla keljit samo to!
sad ću napisat i recept i savjete, izgledat će komplicirano, al je jako jako jednostavno...ovo sam samo ja napisala apsolutno sve bitno!
dakle, 200g kukuruznog brašna, preliti s 200ml kipuće vode, promiješati (ja promiješam s pinjurom i razbijem grudice) i pustiti da se ohladi! kad se ohladilo dodati 600gm glatkog brašna, 350ml tople vode, i vrećicu kvasca i soli po želji (ona stavlja 1 i po žličicu jer ne voli slani kruh, a ja sam odma uduplala - dobije se slanost onako ko iz dućana)! sve smiksati mikserom s nastavcima za tijesto i zatim rukom oblikovat kuglu, staviti u zdjelu, pokriti krpom i pustiti da se digne (ako je toplo, oko 2 sata).
kad se tijesto diglo, izvaditi ga na pobranejnu radnu podlogu, ne mijesiti ga ponovno, nego ga razvući kao da radite pizzu, a zatim preklopiti kao kuvertu! preklopljenom stranom prema dole, staviti na pobrašnjenu krpu i pustiti da se još jednom digne!
pripremite posudu s poklopcem (ja sam koristila obični lonac s poklopcem, bez plastičnih dijelova), pećnicu zagrijte na 240C! u lonac sam stavila papir zapečenj, na njega kruh, opet ono preklopljenom stranom put dole! zdjelu poklopiti, staviti u pećnicu i temperaturu odmah smanjiti na 190C! kruh se peče oko 45-60min u poklopljenoj zdjeli! zadnjih 10ak minuta, kad je već pečen, možete ga izvadit iz zdjele i stavit samo na rešetku, tako da se zarumeni sa svih strana!
izvadit iz pećnice, stavit na rešetku da se hladi (kako vlaga ne bi sjela na dno korice)!
bitno je da se prvih 20min pećnica ne otvara, niti diže poklopac, jer bi zbog promjene temperature kruh mogao pasti!
može se peći i u običnoj tepsiji, al vam se neće ovako fino dignit i neće se raspuknut po vrhu!