nina williams » wrote:Ja nisam ni rekla da si ovo rekao. Govorim o mehanizmu za koji tvrdiš da postoji bolji. Po (čini mi se) treći put te pitam: koji je to?
Ima ih hrpa, recimo u Australiji te oglobe ako ne izađeš na izbore, a u Belgiji, ako se dobro sjećam, pak imaju posebni fond iz kojeg isplaćuju onima koji izađu na izbore.
Poanta je jasna - dati pojedincu izravni razlog, u vidu batine (Australija) ili mrkve (Belgija) - da izađu na izbore. Jer je inače svakome jasno da je to gubitak vremena iz osobne perspektive.
Enivej, ni taj njihov princip nije savršen, jer on samo ilustrira tu generalnu nezainteresiranost birača za nekakvim 'demokratskim izborom' - no kad me pitaš.
Tj. kad već ne shvaćaš da ja samo komentiram situaciju, a ne kažem da nužno znam nešto bolje.

Što ajmo malo o demagogiji? Nema nikakve demagogije dolje.
nina williams » wrote:Pitao si da li je dokaz potreban. Bijo je upitnik na kraju, daklem nije retoričko pitanje. Ja sam ponudu prihvatila. I sad ti odbijaš to učiniti.
Što odbijam učiniti?

Gdje ti vidiš narušavanje kategoričkog imperativa?
nina williams » wrote:Ja sam tebi dala objašnjenje zašto proglašavanje jednog glasa nebitnim nikako ne ide skupa s kategoričkim imperativom, jednostavno zato što je proces izbora nemoguć.
Prvo, nigdje ne piše da izbori uopće moraju postojati, i drugo - na primjeru Australije i Belgije vidiš da je čak i takav manjkavi izbor moguć, bez obzira na prihvaćanje činjenice da je svaki pojedinačni glas nebitan. Zato ih se i ishodi putem mrkve ili batine, jer inače ljudima dođe u glavu da glas sam po sebi ne vrijedi njima ništa.
nina williams » wrote:S obzirom da je demokracija jedini mehanizam kojeg koristimo, nemoguće je i tvojom metodom doći do drugog mehanizma, budući da stvari stoje tako da drugi mehanizam jedino možemo izglasati pomoću postojećeg.
No pustimo sad ponavljanje, čeka se ponuđeni dokazni postupak.
Pojma nemam o kakvom dokaznom postupku briješ?
1. pojedinačni glas u demokraciji je totalno nevažan, to je čisto stvar matematike velikih brojeva
2. izjaviti nešto takvo, kao prvo uopće ne može ni biti proturječno kategoričkom imperativu, jer ovo gore je čista konstatacija, a ne nekakav 'princip'. Dapače, čak sam i napisao - slobodno odi na izbore ako te to veseli.

Gdje ti tu onda vidiš 'maksimu' koju ćeš testirati na kategorički imperativ? Pobrkala si mnoštvo lončića ovdje
3. sve i da prihvatim ovo pod točkom 2, to i dalje ne narušava kategorički imperativ, jer nigdje ne piše da su demokratski izbori jedini mogući (pa ni nužno 'najbolji') mehanizam sastavljanja vlasti.