Svevremenski klasici za klanje I: Prezimena

Kopulacija, masturbacija i nešto malo o ljubavi
ombia

Post 18 Jan 2012, 23:10

nodens » wrote:
Češće je zadržavanje prezimena stvar inata, ili ono, public statementa.
U nekim zanimanjima nije to tako banalno. Kad pises pod jednim prezimenom 10-15 godina i onda isto promijenis, dobar dio ljudi nece to dvoje povezati, ne mislim na privatne kontakte.

A zasto sam uzela njegovo a bilo mi je svejedno? Radi jednostavnosti. Najblizi rod mi je par drzava udaljen i da svakog trena bude kristalno jasno tko mi je najbliza osoba, a ne da me drze na hitnoj i nazivaju konzulate.

nodens

Post 18 Jan 2012, 23:30

ombia » wrote:U nekim zanimanjima nije to tako banalno. Kad pises pod jednim prezimenom 10-15 godina i onda isto promijenis, dobar dio ljudi nece to dvoje povezati, ne mislim na privatne kontakte.
Jbg pa to sam i adresirao. Ako si novinar, pjesnik, pisac, skladatelj, slikar... bilo koja 'javna' osoba ili 'značajna' u društvenom smislu, jasno da onda postoje i ti praktični razlozi.

Ali evo, Lindsey Kildow se ipak preimenovala u Lindsey Vonn iako je bila poprilično poznata i kao Kildow, zar ne?

ombia » wrote:A zasto sam uzela njegovo a bilo mi je svejedno? Radi jednostavnosti. Najblizi rod mi je par drzava udaljen i da svakog trena bude kristalno jasno tko mi je najbliza osoba, a ne da me drze na hitnoj i nazivaju konzulate.
Ovo mi zapravo nije jasno - kako po pukom prezimenu bude jasno tko ti je najbliža osoba? Pa ziher ima cijelo čudo ljudi koji se isto tako prezivaju? A ako negdje piše da ti je muž, onda bi pisalo čak i da se različito preziva, valjda. :misli:
nodens

Post 18 Jan 2012, 23:54

A.P. » wrote:Ok, zašto to ponavljaš? Koga boli kurac?
Molim vas lijepo da mi prestanete uništavat temu totalnim beskorisnim i nezanimljivim offtopikom :crying:
No, pa reci nešto tematski. :zubo:

Zašto je Lindsey Kildow uzela prezime od svog muža?

a) zbog patrijarhalnog društva
b) zbog osobne želje za potčinjavanjem
c) zbog praktičnih razloga
d) iz inata prema ocu s kojim se posvađala
e) nešto peto?
ombia

Post 18 Jan 2012, 23:54

nodens »"

Ali evo, Lindsey Kildow se ipak preimenovala u Lindsey Vonn iako je bila poprilično poznata i kao Kildow, zar ne?

Ovo mi zapravo nije jasno - kako po pukom prezimenu bude jasno tko ti je najbliža osoba? Pa ziher ima cijelo čudo ljudi koji se isto tako prezivaju? A ako negdje piše da ti je muž, onda bi pisalo čak i da se različito preziva, valjda. :misli:
Nije to isto. Biti poznat ma i nepoznat, al ajde napraviti nesto u bransi i biti slovo na papiru ili biti netko tko je i opticki poznat. Da se Madonna sad preimenuje u Zlaticu Horvat i napravi video svima bi bilo jasno tko je to i dalje.
Jedan prof. bi tu vec imao vise problema.

Ovo drugo. Nadovezala sam se na sabaa-u. Jer nismo se trebali ni zeniti. Ali jesmo, prakticnije je. I kad se vec zenimo, da, uzimanje prezimena olaksava neke stvari birokratski. Tog trena, zenili smo se dosta mladi mi je bio veci big deal uopce uci u brak nego promijeniti prezime.
A.P.
Cactus

Post 18 Jan 2012, 23:55

Otkud ja znam zašto je Lindsey uzela to prezime, zaboga :ne zna:
Mislim samo da nemaju i ne moraju sve ženke imat isti razlog za promjenu prezimena.
Jade

Post 18 Jan 2012, 23:57

nodens » wrote:
No, pa reci nešto tematski. :zubo:

Zašto je Lindsey Kildow uzela prezime od svog muža?

a) zbog patrijarhalnog društva
b) zbog osobne želje za potčinjavanjem
c) zbog praktičnih razloga
d) iz inata prema ocu s kojim se posvađala
e) nešto peto?
Tko je kvragu Lindsey Kildow??

Edit:
skijašica.
Kako bi ja to mogla znati?
I Jovanka Broz je svojedobno uzela muževo Broz.
nodens

Post 19 Jan 2012, 00:08

Ne možeš 'znati', ali možeš nagađati. Neće se Lindsey Vonn uvrijediti... valjda. :zubo:

Evo ja bih bezobrazno nagađao, iz inata prema ocu, s kojim se posvađala jer je imao nekih primjedbi na njenog odabranika. A kako mu se bolje osvetiti nego skinuti njegovo prezime i staviti ono od muža. :zubo:

Nego, vas dvije ste u nekakvom zapaljivom raspoloženju večeras :raspa:

Ako je ovo što ja pišem trolanje, kak' točno zamišljate nastavak teme? Manje-više svi su već napisali jesu li uzeli prezime, ili zadržali svoje, te kako će im se prezivati djeca itd. :ne zna: Mo'š komotno onda i zaključat topić.
Jade

Post 19 Jan 2012, 00:26

Nemoj histerizirat, nodens. Pusti ljude da pišu.

Nisam ni čula za tu žensku dok nisam maloprije izguglala, otkud znam zašto je to uradila. :misli:
nina williams
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post 19 Jan 2012, 08:46

Ajmo dogovor: bilo bi zgodno da rasprava o tome tko je i da li je trol prestane na ovoj temi. Prebacite se s tim na LjIS-čet ili ovdje: https://trkeljanje.com/viewtopic.php?f=3&t=444. Postove u kojima se polovicu upita bavite oftopikom, a polovicu ste ontopični, jako je nezgodno i izdvojit i ostavit.
Nemojte da ih moram sve preselit, šteta bi bilo, bavite se i prezimenima u njima, doprinosite temi.
Tupelo

Post 19 Jan 2012, 08:54

Ajme, pa i tu imamo temu o prezimenima. :visi:
Isuse, kako silno želim bacit napalm na onu tamo temu o prezimenima. :o Svaki put kad je netko bumpa, poželim si oko iskopati. Također, istinski i duboko mrzim Alenku Košišu Čičin-Šain. :o

Nejasne su mi drame oko prezimena i nejasno mi je zašto ljudi, koji su u stanju oko toga toliko dramiti/natezati se/bojati se premoći onog drugog, uopće sklapaju brak zajedno. :ne zna:

Uzela sam muževo prezime. Njemu je bilo svejedno, a meni nije padalo na pamet imati dva prezimena jer mi se to čini veoma nepraktičnim. Njegovo je kraće i ljepše.
Gotova priča. Niti smo oko toga vodili neke umne razgovore, niti smo se zbog toga osjećali ugroženi jedno od drugoga. Onak', čista tehnikalija.

Kad bismo barem i neke druge stvari (npr. staklenu stijenu :o ) tako lagano dogovarali. :o
...don't you know there ain't no devil that's just god when he's drunk
well this stuff will probably kill you let's do another line...
Tom Waits, Heartattack and Vine
elma

Post 19 Jan 2012, 11:54

Zašto netko smatra svoje djevojačko prezime dijelom svog identiteta?
Ruža bi jednako mirisala da se i ne zove ružom.
Almost Rosey

Post 19 Jan 2012, 12:25

kajla » wrote:Zašto netko smatra svoje djevojačko prezime dijelom svog identiteta?
A zašto smatra ime?

Jest, ruža bi mirisala isto, tako ni osoba ne bi izgubila na značaju, promijenila fizički izgled ni karakteristike, ali kad ljudima daš rečenicu "Ja sam..." i tražiš da je nadopune, prvo što stave je ime (često i prezime). Pokušaj nekoga zvati nekim imenom koje s njegovim nema veze, npr. nekoj Mariji se sustavno počni obraćati s Helena, pa mi javi reakcije :ne zna:
A.P.
Cactus

Post 19 Jan 2012, 12:26

kajla wrote:Zašto netko smatra svoje djevojačko prezime dijelom svog identiteta?
I ako poželim nešto dovoljno jako, svemir će se urotiti da to dobijem, također.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 19 Jan 2012, 16:22

Judolino, jesu li tvoje supruge uzimale tvoje ime? Ili su ti uzele samo novce?
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 19 Jan 2012, 17:04

ElliQuinn » wrote:Judolino, jesu li tvoje supruge uzimale tvoje ime? Ili su ti uzele samo novce?
Prva mi je uzela prezime, druga lovu, treća - evo ti kurac!, a trenutačna će me vjerojatno sahraniti.
baja

Post 19 Jan 2012, 20:09

Tupelo » wrote: Uzela sam muževo prezime. Njemu je bilo svejedno, a meni nije padalo na pamet imati dva prezimena jer mi se to čini veoma nepraktičnim. Njegovo je kraće i ljepše.
Gotova priča. Niti smo oko toga vodili neke umne razgovore, niti smo se zbog toga osjećali ugroženi jedno od drugoga. Onak', čista tehnikalija.
tako je, nekako, i kod nas
zapravo, uopće nismo razmišljali o tome dok nas nisu upitali pri registraciji :o
ali moram priznati da mi je bilo čudno priviknuti se, šokirala me prva praktična upotreba novog prezimena kojeg sam službeno promijenila tek kad mi je zatrebala putovnica; na aerodromu, nakon višesatnog čekanja su me zvali preko nekoliko puta na info pult... dok mi nije sinulo - :eek: to sam ja :D
*jezebel*

Post 20 Jan 2012, 01:31

moje mi se prezime ne svidja pretjerano (a i ljudi ga nerijetko krivo cuju :rolleyes:). a on ima dva prezimena. dva nema sanse da nosim, tko ce to izgovorit'. tri da ni ne spominjem, tu mi se vec plete jezik. jedno od njegova dva me vise privlaci, srecom pa ne samo da mi je ljepse, nego je to prezime od one (jedine) polovice njegove familije koju poznajem. tak' da cu, ako se uzmemo, vjerojatno uzet' to…
iako mozda i necu jer sam prelijena. tko ce mijenjat' papire... a tko ce mijenjat' onu ''sluzbeniju'' mail adresu i ponovno se predstavljati ljudima… ono, sta ako ja 2035. diplomiram pa se odlucim javiti tamo nekima za koje sam vec nesto radila, a oni me ne prepoznaju?! :crying: :rofl: a sta ce mi moje??? a sta ce mi njegovo??? mrzim prezimena!!!!!!!1 :gaah: :mulica:

btw, i on i ja, kad narucujemo dostavu, dajemo samo jedno prezime, iako su na zvoncu navedena sva tri. mislim, decko koji zaprima narudzbe (i koji nam se javio na telefon vec stotinjak puta) ionako i to jedno svaki put krivo zapise. zasto onda *ebati retar…, ovaj, ljude s kobasicom od prezimena? :ne zna:
a moja majka, kad salje paket, za svaki slucaj (a i njoj je to tako draaago :cerek: :rolleyes:) napise sva tri pa mi se na posti smiju kad dodjem po paket. :D

to ja sad tako piskaram po temi, ali prezime mi ne igra neku veliku ulogu u zivotu. ljudi me uglavnom brzo zapamte i obracaju mi se uglavnom imenom, cak i u formalnijim situacijama. a sto se nadimaka tice, nijedan od onih koji su u optjecaju nije proizasao iz mog prezimena.

meni je zapravo nick na forumu vazniji od prezimena. :mirko: :o

a djecu ne planiram imati pa me tu boli k****. znam samo da djetetu, kad bih ga imala, ne bih zeljela bespotrebno komplicirati zivot pa mu natovariti nakaradu kao sto je kocisa cicin-sain.
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 20 Jan 2012, 10:06

Đezba, a za koji kurčić on ima dva prezimena?
Nikad nisam shvatio zašto neki frajeri (mislim, frajeri...) imaju dva prezimena. Mislio sam da je to rezervirano samo za trebe.
Dva prezimena na frajeru - to mi je tak nekak metroseksualno.
A.P.
Cactus

Post 20 Jan 2012, 12:16

Jer su mu roditelji dali svatko svoje :Pop:
nina williams

Post 20 Jan 2012, 14:24

A.P. » wrote:Jer su mu roditelji dali svatko svoje :Pop:
Ima tu sad jedan problem...što napraviti sa sljedećom generacijom. Znači imaš par i recimo da je svako odlučio zadržati svoje prezime i da svako od njih ima dva prezimena. Što sa djecom?
Teoretski onda dijete može imati prezime koje nema niti jedan od roditelja, tj. neki miks koji će se opet sastojati iz dva prezimena, ali od svakog roditelja uzima po jedno. Što opet nije dobro rješenje.
Ne znam što zakon veli o tome. Znam da sam gledala davno neki prilog gdje se govorilo da kod nas ljudi smiju imati (čini mi se, a možda se i varam) maksimalno 3 prezimena. (Eventualno su u pitanju 2, 4 sigurno nisu.)
Ispada da se to sa dva prezimena baš i ne može vuć unedogled, tj. tu 'privilegiju' ima samo 'prva generacija'.
A.P.
Cactus

Post 20 Jan 2012, 14:33

Smiješ imati samo dva prezimena (prezime s crticom se računalo kao jedno, ali sad više nema crtice).
nina williams

Post 20 Jan 2012, 14:36

A djeca? Smije li se kombinirati?
A.P.
Cactus

Post 20 Jan 2012, 14:37

Kako a djeca? :zubo: Djetetu možeš dati dva, od svakog roditelja jedno, kao što i sebi možeš dodat nečije, a ostaviti djevojačko ili kako god.
nina williams

Post 20 Jan 2012, 14:44

Mislila sam da dijete ne smije dobit prezime koje nema niti jedan od roditelja. Mislim, ono, kad ga upisuju.
Megalodona

Post 20 Jan 2012, 16:52

e, zaboravili ste na tehnikalije, prenosim kako su mene uputili.
ako se mijenja prezime zbog udaje, i ako on ima dva prezimena, morate uzeti oba.
ne smijete ostaviti svoje jer nije dopušteno imati 3.

ali, ako hoćete ostaviti svoje i uzeti jedno njegovo, to se ne gleda kao promjena zbog udaje, nego kao uobičajena promjena prezimena, i moguće je, samo mislim da je kompliciranije.
tu ima neka caka, da se onda osoba ne preziva "djevojački" tako i tako, nego se piše "prije promjene prezimena" ili nešto slično :misli:

ako je krivo, recite to onima koji su meni rekli :o
i jeleni popović-volarić :hekla: :D
umjesto pisanja ovog nadasve konstruktivnog posta, mogla si učit. da, kvocat ću ti kad god te vidim. uopće me ne sekira to što ću ti ić na živce. kad tad ćeš opet počet pričat sa mnom.
  • Information