Mister(azil)ije! Prvi volumen

Stare teme i začeci foruma
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 810 times
Been thanked: 1542 times
Post 17 Dec 2011, 21:02

m.za » wrote: (ne znam doduše tko je sponzorirao test :xd: )
Hm, Mercator? :D

Potpisi su za budale.
Emericzy

Post 18 Dec 2011, 06:51

Zašto bi to o maslinovom ulju bila fama? Ono je odavna, puno prije sadašnje potrošačke euforije, bilo prepoznato kao najzdravija masnoća za kuhanje. Meni osobno je uvijek išlo na živce naše domaće inisitiranje na 'pravom' tj. seljačkom maslinovom ulju, koje je bilo mutno i imalo tako intenzivan miris da mi se želudac dizao. Ja sam u Trstu ili Grazu kupovao talijansko ili grčko hladno prešano bistro ulje koje je bilo 17 puta ukusnije. I tada je bilo skupa, ali jebiga...
Nikolajevna

Post 18 Dec 2011, 09:38

A tebi se ne čini? Danas ne samo da je zdravo nego maltene liječi rak. :zubo:
A da ne pričamo o prijekornim pogledima usudiš li se u neka jela koja se rade sa maslinovim staviti bilo koje drugo ulje. Šok i nevjerica. Ne mogu zamisliti život bez maslinova ulja.
Odrasla sam što na maslinovom, što na bučinom ulju jer su mi, igrom prilika, bili najjeftiniji za nabavljati.
I opet bih mogla zamisliti život bez maslinova ulja. Pih.
Emericzy

Post 18 Dec 2011, 09:42

Nikolajevna » wrote:A tebi se ne čini? Danas ne samo da je zdravo nego maltene liječi rak. :zubo:
A da ne pričamo o prijekornim pogledima usudiš li se u neka jela koja se rade sa maslinovim staviti bilo koje drugo ulje. Šok i nevjerica. Ne mogu zamisliti život bez maslinova ulja.
Odrasla sam što na maslinovom, što na bučinom ulju jer su mi, igrom prilika, bili najjeftiniji za nabavljati.
Ma dobro, naravno da pretjeruju kao i sa svim drugime. Ljudi često pretjeruju, ali skini pola i ostane istina. To je uvijek dobar pristup.
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 18 Dec 2011, 10:00

Emericzy » wrote:Zašto bi to o maslinovom ulju bila fama? Ono je odavna, puno prije sadašnje potrošačke euforije, bilo prepoznato kao najzdravija masnoća za kuhanje. Meni osobno je uvijek išlo na živce naše domaće inisitiranje na 'pravom' tj. seljačkom maslinovom ulju, koje je bilo mutno i imalo tako intenzivan miris da mi se želudac dizao. Ja sam u Trstu ili Grazu kupovao talijansko ili grčko hladno prešano bistro ulje koje je bilo 17 puta ukusnije. I tada je bilo skupa, ali jebiga...
..ne znam na kakvu famu aisling misli, ali ni ne znam odakleta kontinentala fama u obliku..hladnog presanog maslinovog ulja..koja se obicno izgovara tako se naglasi da doticini konosjer koristi samo tako preradjeno ulje i samo sto se ne kaze da je proizvedeno specijalno za njega. :xzubo:
da bude jos gore, taj val posebnosti (koji me podsjeca na javno izrazavanje karaktera u kaficu kada se konobaru inzistira na kavi u velikoj cikari s malo toplog mlijeka i pola vrecice smedjeg secera i kvarat vrecice bijelog secera koje su djevice svojim cvrstim grudima kristalizirale ne kubi dok im se jos osjecao miris duhana medju bedrima) od zida kontinenta se odbija i vraca i ovdje, na litoralni mentalitetni dio populacije.

talijanska ulja, a i ta grcka (imaju, naravno, odlicnih ulja), najvjerojatnije su radjena centrifugiranjem, a narocito talijanska ulja su negdje sa sjevera afrike, sto, opet naravno, nije toliko bitno, ali kad vidim da se zeli reci da se zna sto se jede, onda da budemo dosljedni.

svako mlado ulje je mutno, us mislu da mu treba neko vrijeme da se razbistri, a ako je ulje uzeglo, onda je uzeglo, nema tu ni domacih ni stranih ulja, niti mozemo govoriti o aromi i mirisu..
apunto, kad govorimo o maslinovim uljima talijanskim, onim sa lijepim rustikalnim bocama i naljepnicama, ima tu svega, prevare samo takve, usprkos tome sto pisu na etiketi svi oni turboekstra djevicanski podaci.

nadalje, nijedno hladno presanje ne moze popraviti losu odberbu i pripremu maslina, a onaj ko misli da u velikom masliniku, onom lijepom, uredjenom kao u apoteci, sigurno nema nikakvih kemikalija, a ako i ima onda su karencom isparile posebno za tog konosijera, radis e o velikoj zabludi.

da ne branim puno ni nase uljare, ono sto se prodaje pod etiketom nasih uljara, ne mora nuzno znaciti da se ne radi o uvozu.
..i da usput malo i obranim nasa ulja, nakon histerije da se sve da izmjeriti, pa tako i ekstradjevicanske ove ili one kiseline, htio bih reci da se ovdje, u dalmaciji, stidljivo vraca ono drzanje maslina u moru prije prerade i da su neka takva ulja dobila i neke nagrade kao vrhunska ulja, ako je to nekom bitno.

dakle, maslinovo ulje nije samo presanje, citava dalmacija je zivjela milenijima samo do ulja, loze, bila medju najvecim izvoznicima, istarski maslinici su najsjeverniji normalni nasadi na svijetu i nasa ulja su, naravno, specificna, kao i ostala, kao i vino npr.
ako se ne moze dobiti identicno vino sa peljesca i iz toskane ili kalifornije, onda se ne moze dobiti ni identicno ulje.

jednu godinu je ulje, kao i vino, ovakvo, drugu godinu je onakvo, jedne godine uspije bolje, drugu godinu gore, ali bolje je znat onog cije su masline i kako on radi to ulje (proces pocinje odmah nakon berbe maslina) , nego citat etiketu na zvijezdinim ili talijanskim bocama, jer ce tamo pisati sve, osim onog sto ne pise. cak i kod onog ulja maslinovog koje se prodaje u malim bocicama kao lijek.

eto.. :xlux:
baja

Post 18 Dec 2011, 10:05

Nikolajevna » wrote:I opet bih mogla zamisliti život bez maslinova ulja. Pih.
ono čega nema bez toga se i može :D
a opet, ako bi mogla birati, svakako bi ostavila maslinovo među nužnim namirnicama
ipak sam bila šokirata kad sam početkom studija upoznala svoju dragu prijateljicu iz dubrovnika koja sve radi na maslinovom, i jaja peče
..a unda
Undaminator

Post 18 Dec 2011, 10:07

baja » wrote: ono čega nema bez toga se i može :D
a opet, ako bi mogla birati, svakako bi ostavila maslinovo među nužnim namirnicama
ipak sam bila šokirata kad sam početkom studija upoznala svoju dragu prijateljicu iz dubrovnika koja sve radi na maslinovom, i jaja peče
..a na cemu bi ti pekla? na svinjskoj masti? :klopa: :xd:
baja

Post 18 Dec 2011, 10:10

..a unda » wrote: ..a na cemu bi ti pekla? na svinjskoj masti? :klopa: :xd:
more i to, ako je dobra mast :o
stvarno mi je kod ove moje previše osjetetiti maslinovo u ama baš svemu :D

nego, kakva je tvoja berba bila? oće bit' za prodat? :cerek:
Nikolajevna

Post 18 Dec 2011, 10:16

..a unda » wrote: ..ne znam na kakvu famu aisling misli,
Oh, ovo mi se osvećuješ za onog Tomu Bebića... ccc, proziran si samo tako.

ali ni ne znam odakleta kontinentala fama u obliku..hladnog presanog maslinovog ulja..koja se obicno izgovara tako se naglasi da doticini konosjer koristi samo tako preradjeno ulje i samo sto se ne kaze da je proizvedeno specijalno za njega. :xzubo:
da bude jos gore, taj val posebnosti (koji me podsjeca na javno izrazavanje karaktera u kaficu kada se konobaru inzistira na kavi u velikoj cikari s malo toplog mlijeka i pola vrecice smedjeg secera i kvarat vrecice bijelog secera koje su djevice svojim cvrstim grudima kristalizirale ne kubi dok im se jos osjecao miris duhana medju bedrima) od zida kontinenta se odbija i vraca i ovdje, na litoralni mentalitetni dio populacije.
E to, to. Mislim briga me za ovako ili onako prešana, nego upravo to pižđe... inzistiranje na ovakvom ili onakvom. A ovo u zagradi - uh, namjeravala sam čak i otvoriti temu u vezi toga. :zubo:
Perzefona

Post 18 Dec 2011, 10:26

..a unda » wrote: ..a na cemu bi ti pekla? na svinjskoj masti? :klopa: :xd:
Da na čemu? Jaja ne valjaju ni na suncokretovom ulju, ni ikakvom ulju.

Zašto mi svekrva ne šalje svinjske masti? Morat ću djecu poslat malo k baki. :zubo:
Svinjska je mast divna.
Nodens - making women's period comfortable (by ex anais)
Emericzy

Post 18 Dec 2011, 10:26

Meni je bitno da je bistro i da ima blagu aromu, pa da stvarno možeš, ako se već tako dogodi, peći jaja na njemu i da budu fina iako si kontinentalac. Ulje se ne smije nametati aromom.

A ono s kavama... Isuse, popizdim od toga.

Ako niste bili, odite jednom u Starbucks. To je destilat, apoteoza sveg svjetskog preseravanja s kavom. Potpuno nedostižno.

Možda ne bi bilo loše tako nešto napraviti i s maslinovim uljem. Možda bi se i na tome dali natući milijuni.
Emericzy

Post 18 Dec 2011, 10:29

Perzefona » wrote: Da na čemu? Jaja ne valjaju ni na suncokretovom ulju, ni ikakvom ulju.

Zašto mi svekrva ne šalje svinjske masti? Morat ću djecu poslat malo k baki. :zubo:
Svinjska je mast divna.
:cerek: Skoro da bih se složio s time. Ipak sam ja Mađar. :cerek: Ali, dobro je i ulje. Ne svako, ali ima ih dobrih. Ja nastojim kupiti kukuruzno i neko neutralno prešano maslinovo. I oba imam pri ruci i koristim u podjednakim količinama, a nekad ih i miješam.
Perzefona

Post 18 Dec 2011, 10:38

Emericzy » wrote: :cerek: Skoro da bih se složio s time. Ipak sam ja Mađar. :cerek: Ali, dobro je i ulje. Ne svako, ali ima ih dobrih. Ja nastojim kupiti kukuruzno i neko neutralno prešano maslinovo. I oba imam pri ruci i koristim u podjednakim količinama, a nekad ih i miješam.
Piceka isto ne možeš lijepo i mirišljavo ispeći ni na čemu osim svinjske masti. :raspa:

Sad ćemo mi otjerati ove mediiterance. :cerek: Moj mlađi jako voli bučino ulje. I ja. U grah salati. A tek kiselo zelje poliveno s bučinim uljem. :klopa:
Nodens - making women's period comfortable (by ex anais)
Almost Rosey

Post 18 Dec 2011, 11:32

Perzefona » wrote:Piceka isto ne možeš lijepo i mirišljavo ispeći ni na čemu osim svinjske masti. :raspa:
Bome. Ništa ne napravi tako hrskavu kožicu.
ombia

Post 18 Dec 2011, 11:48

..a unda » wrote: ..ne znam na kakvu famu aisling misli, ali ni ne znam odakleta kontinentala fama u obliku..hladnog presanog maslinovog ulja..koja se obicno izgovara tako se naglasi da doticini konosjer koristi samo tako preradjeno ulje i samo sto se ne kaze da je proizvedeno specijalno za njega. :xzubo:

talijanska ulja, a i ta grcka (imaju, naravno, odlicnih ulja), najvjerojatnije su radjena centrifugiranjem, a narocito talijanska ulja su negdje sa sjevera afrike, sto, opet naravno, nije toliko bitno, ali kad vidim da se zeli reci da se zna sto se jede, onda da budemo dosljedni.

svako mlado ulje je mutno, us mislu da mu treba neko vrijeme da se razbistri, a ako je ulje uzeglo, onda je uzeglo, nema tu ni domacih ni stranih ulja, niti mozemo govoriti o aromi i mirisu..
apunto, kad govorimo o maslinovim uljima talijanskim, onim sa lijepim rustikalnim bocama i naljepnicama, ima tu svega, prevare samo takve, usprkos tome sto pisu na etiketi svi oni turboekstra djevicanski podaci.

nadalje, nijedno hladno presanje ne moze popraviti losu odberbu i pripremu maslina, a onaj ko misli da u velikom masliniku, onom lijepom, uredjenom kao u apoteci, sigurno nema nikakvih kemikalija, a ako i ima onda su karencom isparile posebno za tog konosijera, radis e o velikoj zabludi.

da ne branim puno ni nase uljare, ono sto se prodaje pod etiketom nasih uljara, ne mora nuzno znaciti da se ne radi o uvozu.
..i da usput malo i obranim nasa ulja, nakon histerije da se sve da izmjeriti, pa tako i ekstradjevicanske ove ili one kiseline, htio bih reci da se ovdje, u dalmaciji, stidljivo vraca ono drzanje maslina u moru prije prerade i da su neka takva ulja dobila i neke nagrade kao vrhunska ulja, ako je to nekom bitno.
:
Podsjeca me na temu na Maslinovom tamo :zubo:

Iako je tad pisalo da more izvuce sve vrijedne sastojek iz maslina. :misli:

Zeljela sam zapravo reci da nisam odrasla na maslinovom jer sam kontinentalka, ali da bez njega vise ne mogu. :cerek:

Meni je problem sto nasih ulja nema za kupiti vani, a grckih, talijanskih, spanjolskih, australskih ima. Doneses svoju bocu i napuni ti ju. Ili metalni kanistar. :zubo:
Tako da kad kazem da Hrvatska radi maslinovo ulje nemali broj ljudi se vrlo iznenadi.

I da tko kaze da voli dobru kavu i piju ju u Starbucksu, vjerojatno dobru kavu nije ni popio u zivotu.

Al to je gejfon, buckuris od kave instant generacija.
Herp
Nikki Gauda

Post 18 Dec 2011, 12:00

Nikolajevna » wrote:A tebi se ne čini? Danas ne samo da je zdravo nego maltene liječi rak. :zubo:
Prijekoran pogled riješiš s "odvratno mi je, smrdi mi i nikad ga ne koristim" :xlux:

Kao ja, recimo.
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
bliss

Post 18 Dec 2011, 12:09

Fuj maslinovo ulje.

Herp :five:
zeleni zub

Post 18 Dec 2011, 12:53

Mljac maslinovo. Dok nisam počela za stalno uzimati od jedne poznanice, uzimala bih preko kanala ovaj zna onog. I uvijek bih dobila ulje koje je te godine dobilo medalju za najbolje ulje :D . I tako mi je išlo na živce kad mi to tako uvaljuju, ono, šta me briga, istinu o kvaliteti ne mogu znati osim uz angažan koji neću uložiti. Ono što mene zanima je da je fino od nivoa točanja kruha na dalje.

I neke boce su bile fine, a neke su bile prefine, baš me zanima koliko bi se taj dojam podudarao s kvalitetom. Doduše najfinije ikad je došlo vrlo provjereno iz vrhunskog okružja za koje sam saznala nakon što sam pitala odakle je to najfinije ulje ikad.

Npr Zvijezdino maslinovo je meni bilo nikakvo, a Istria ol kakogod mi je bilo odlično. Zna li netko gdje ta dva ulja stoje kvalitetom?
JPK

Post 18 Dec 2011, 13:06

Emericzy » wrote:Meni je bitno da je bistro i da ima blagu aromu, pa da stvarno možeš, ako se već tako dogodi, peći jaja na njemu i da budu fina iako si kontinentalac. Ulje se ne smije nametati aromom.

A ono s kavama... Isuse, popizdim od toga.

Ako niste bili, odite jednom u Starbucks. To je destilat, apoteoza sveg svjetskog preseravanja s kavom. Potpuno nedostižno.

Možda ne bi bilo loše tako nešto napraviti i s maslinovim uljem. Možda bi se i na tome dali natući milijuni.
Starbucks se preserava kavom jednako kao i McDonalds hamburgerima. :xd:
Espresso im je sranje, kava je namjerno pregorena da bi se bar malo osjetio okus kave u onim latte-kurac-palac napojima. Preseravanje kavom je ono što radi onaj tip na Britancu, a i illy kad pakira kavu u limenke sa inertnom atmosferom. Ali to podržavam, jer im je bar kava fina.
Biti i mniti svemiropolisno
..a unda
Undaminator

Post 18 Dec 2011, 13:16

Nikolajevna » wrote:
Oh, ovo mi se osvećuješ za onog Tomu Bebića... ccc, proziran si samo tako.
..ponekad je aisling samo aisling. :xzubo:

..sori, cesto ne znam na kojem sam topiku, ai imam pokoji viska prozor otvoren, a i komp mi je po nekom procerskom taktu sporiji od mobitela :xzubo: , pa dok se to rifresa, okrene, obrne..eto, sta cu, ko trkeljari, taj i grijesi.. :xd:

ali, obecavam da cu se sjetit i navest jednom nikolajevnu za uzvrat. :xd:

kojeg tomu bebica? ..jesi li sigurna da se radi o meni? :xzubo: nije radi tome bebica, iako, da..jesam zlopamtilo, ali sam i malo oglupi, pa brzo zaboravljam. htio sam rec da bi bilo moguce da se radi o osvetici zajebancijici da se sjecam o cemu se radi.. :xlux:

.. A ovo u zagradi - uh, namjeravala sam čak i otvoriti temu u vezi toga. :zubo:
to u zagradi, imam vec jedan..kako se to kaze..projektic, ali kad cu to realizrat, ne zna se.
ne radi se samo o mojim predrasudama, jer naj d vej, dok sam pio kavu, to je bio kratki espreso, ali ne nas kratki, nego talijanski kratki. onaj, e..
mjkuliim djidjijevsku, oni jednostavno tu kavu znaju napravit. mi je jednostavno, ne znamo napravit i to ti je. mos ti po trepavicama odat, ali proije ces nac dobar espreso u zadnbjoj njihovoj prcvarnici, nego u nasem kaficu..pa taman on bio u vlasnistvu nogometasa iz hercegovine koji je igrao po stranim ligama, a kurca tebe nije ni vidio, ni naucio osim utajit porez i imat dvojnika.. :xzubo: :xd:
A.P.
Cactus

Post 18 Dec 2011, 13:21

Čije je maslinovo Roko? Cimerica ga trenutno ima, smrdi na kombinaciju spaljenog benzina iz rafinerije iz bosanskog broda, sumpora iz kutinske petrokemije i užeglog ulja za podmazivanje. Majkemi. Nešto najodurnije što sam ikad imala priliku pomirisat, i probat, a da je prehrambeni artikl.
JPK

Post 18 Dec 2011, 13:24

A.P. » wrote:Čije je maslinovo Roko? Cimerica ga trenutno ima, smrdi na kombinaciju spaljenog benzina iz rafinerije iz bosanskog broda, sumpora iz kutinske petrokemije i užeglog ulja za podmazivanje. Majkemi. Nešto najodurnije što sam ikad imala priliku pomirisat, i probat, a da je prehrambeni artikl.
Prve kapi maslinova ulja Roko
Masline su posađene u razmaku od pet metara, a prošle i ove godine, iako to nije uobičajeno u maslinicima, između njih posađen je krumpir na potpuno ekološkoj osnovi
Za sadnju maslinika motivirala nas je stara maslina koja je bila na tom zemljištu, na kojem je nekad bila obiteljska kuća u kojoj je živio pradjed moga muža
Biti i mniti svemiropolisno
Nikolajevna

Post 18 Dec 2011, 13:26

Mislila sam zapravo na posebne želje. Kad sjedneš s nekim na kavu a taj izvergla konobaru šta i kako, od kave napravi božićni ručak. Ok je zamoliti više ili manje mlijeka, sve ostalo su preserancije.

Još gore je kad se s jednim takvim nađeš u kakvom restoranu. Pa taj samo što ne ode u kuhinju objašnjavati kuharima kako začinit, kada okrenut meso... Imaš menu, na njemu je to i to, dodaj ili oduzmi neku sitnicu i pusti ljude da rade svoje. Ako ti se ne sviđa znaš da više nećeš doći i punto.
..a unda
Undaminator

Post 18 Dec 2011, 13:28

Emericzy » wrote:Meni je bitno da je bistro i da ima blagu aromu, pa da stvarno možeš, ako se već tako dogodi, peći jaja na njemu i da budu fina iako si kontinentalac. Ulje se ne smije nametati aromom.
..

nego cime se mora nametat? nenametljivoscu? ..viskozitetom? :xzubo:

pa eto, sam si rekao, za tebe je najbolje onda mijesano ili rafinirano ulje. mislim, sta fali, sve je to ok. meni isto dodje volja zacinit nesto mijesanim uljem ili nekim drugim. stovise, nekada se u dalmaciji vrlo koristilo mijesano ulje, u vremenu kad su maslinici zapostavljeni radi slasnog fast turizma koji nam se danas razvio do neslucenih eurokontinentalnih zelja i ukusa.

jedva cekam da prodje prvi pozitivan sok vlasnistava, pa da rusi, cesi, austrogermani, huni, amerikanci i bratija, ako ostane jos koji grm kadulje, ruzmarina, murtile i jos nekih etericnih mediteranskih dalmatinstina, ako ga ne cementiraju ili ogenetiziraju, pa zalutaju po zvizdanu kroz makiju medju tih par biljcica, da se pojavi gogov sindrom medju njima i da pocnu odjednom sami sebi masovno rezat usi.. :xzubo:
Herp
Nikki Gauda

Post 18 Dec 2011, 13:29

Ja pizdim na začinjene salate.
Alergična sam na ocat i tisuću puta sam vraćala salatu i naručivala novu. :serek:
O salad-baru u restoranu na poslu da ne pričam; toliko odličnih salata koje bih baš s guštom pojela i u sve stave tu odvratnu smrdljivu tekućinu koju mi se gadi čak i proliti u WC školjku, da joj ne naudim. :D
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
  • Information