Mister(azil)ije! Prvi volumen

Stare teme i začeci foruma
JPK

Post 12 Dec 2011, 14:26

Lastan » wrote: Horvat? :cerek:
Meni je Horvat držao vježbe iz Kvantne fizike (profesori na FER-u, vježbe drže na PMF-u :D).
Nije bio pretjerano zanimljiv.

Biti i mniti svemiropolisno
Nikolajevna

Post 12 Dec 2011, 14:49

Emericzy » wrote: Meni je jedno dijete bilo u Argentini par dana. Veli, definitivno španjolski. Pričalo na španjolskom, svi ga razumjeli. On o razumjelo 90% svega što mu se reklo i zvučalo mu je skroz španjolski.
Ne mora značiti, oni turistima već po difoltu pokazuju kako do javne kuće.
nina williams
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post 12 Dec 2011, 16:04

Lastan » wrote: Ne cveta cvetje ni u tvoje preduzetje? :zubo:
O, kako da ne, kako da ne. Sve tulipan do tulipana. :zubo:
Ma zezam se, govorim, sasvim razumljivo :rofl: , engleski i njemački. Čak ih i pišem.
: skačem ko velika, sutra će nam pustit vodu u bazen :
Lastan » wrote:Postoje ljudi koji nisu za jezike.
Obično ih prepoznaš kao one koji u materinskom jeziku imaju kompetenciju budilice.

Osoba koja svlada materinski jezik, koji je – kao i svi drugi jezici – znakovni sustav kojim se može opisati čitav univerzum, uključujući sve druge znakovne sustave – pa, ta osoba može svladati i svaki drugi ljudski jezik. Neće nužno u drugom jeziku dosegnuti jednako visoku razinu kao u prvom, ali ako može pojmiti “ja sam Mirko”, može pojmiti i “I am Mirko” i “我是小平”.
Osoba koja ima nekakvu normalnu kompetenciju u prvom jeziku a glupavo se cereka umjesto da nauči nešto u drugom lijena je i blesava. Njena glupost proizlazi iz intelektualne lijenosti, ne iz neuroloških felera.

Imaju oni veze, naravno. Jer je sintaksa vrlo matematička, naročito ako rečenicu smatraš n-dimenzionalnim prostorom u kojem se svakakva sranja događaju. :D
No opet: netko tko je svladao prvi jezik i trebao bi na maturu… sorry, ali to nije pišmevrit razina.
Ne pričamo o istom. Ovo tvoje je nešto sasvim drugo, a još pride govoriš o sasvim zdravom čeljadetu trenucima dok se neurološke veze nisu ni počele kidat.
Ja govorim o dva sasvim drugačija slučaja-o defektima pri rođenju ili u daljnjem razvoju, o neurološkim uzrocima poremećaju učenja ili slušnim problemima, ne o mentalnoj retaradaciji.
Štajaznam, bezvezan primjer: disgrafičar* nije glup kad napiše riječ s par slova manje. To što ga neki percipiraju ko glupana, to je drugi par opanaka.
I ne mora se to na svakodnevno (i svakom) vidljiv način odražavati u materinjem jeziku. Tu je čeljad već usvojila određene matrice i dovoljno je da ih ponavlja.
Lastan wrote: Lakše ih je crtati. I brže.
A kad crtaš 24 sličice za sekundu programa, male uštede puno znače.
Ajme kako praktičan razlog. Ja sam se nadala nečem tipa da se Disneyjev omiljeni djed rodio bez kažiprsta, recimo. :zubo:

EDIT:* E da, nemoj me sad pitat i jesam li disgrafična, nisam, ja ti to tako namjerno. :rofl:
Emericzy

Post 13 Dec 2011, 07:12

Nikolajevna » wrote:
Ne mora značiti, oni turistima već po difoltu pokazuju kako do javne kuće.
Khm.... Hoćeš li reći da Argentinci o toj temi govore španjolski, a o drugim temama nekakav svoj jezik? Inače, moje dijete nije tamo bilo kao turist.
Lastan

Post 13 Dec 2011, 09:45

JPK » wrote: Meni je Horvat držao vježbe iz Kvantne fizike (profesori na FER-u, vježbe drže na PMF-u :D).
Nije bio pretjerano zanimljiv.
Na vježbama? Ne sumnjam. Iako je tip frik; znalo se dogoditi da na početku auditornih netko dođe s nečime što ne zna riješiti, Horvat pogleda, održi auditorne, a onda na kraju “e, kolega, ovako se rješava onaj zadatak koji vas zanima” i ispiše u pol minute na ploču. :D

No predavanja su bila dobra. Horvat i asistent mu Ječmenica s hrpom veselih eksperimenata.
Jedino sam mrzio njegove vektore, jebale ga valovite crte da ga jebale.
Lastan

Post 13 Dec 2011, 09:54

nina williams » wrote:Ne pričamo o istom. Ovo tvoje je nešto sasvim drugo, a još pride govoriš o sasvim zdravom čeljadetu trenucima dok se neurološke veze nisu ni počele kidat.
Ne. Kidanje neuroloških veza, istina, krajnje je nezgodno kad treba usvojiti novi fonološki sustav. Jer se kidanjem neuroloških veza u vrlo ranoj dobi – predlingvističkoj, zapravo – audioperceptivni sustav ugađa na fonemski sustav jezikâ koji okružuju dijete.
No to je sve; čak i ako ne usvojiš fonemski sustav stranog jezika, još ćeš ga uvijek moći naučiti. Samo ćeš ga govoriti s tvrdim naglaskom.
Ja govorim o dva sasvim drugačija slučaja-o defektima pri rođenju ili u daljnjem razvoju, o neurološkim uzrocima poremećaju učenja ili slušnim problemima, ne o mentalnoj retaradaciji.
Štajaznam, bezvezan primjer: disgrafičar* nije glup kad napiše riječ s par slova manje. To što ga neki percipiraju ko glupana, to je drugi par opanaka.
I ne mora se to na svakodnevno (i svakom) vidljiv način odražavati u materinjem jeziku. Tu je čeljad već usvojila određene matrice i dovoljno je da ih ponavlja.
Vjeruj mi, pozna se to. I to jako dobro.

Meni su trebala dva sata s klinkom koju sam instruirao da joj dijagnosticiram disleksiju. Točnije, jedan sat da dijagnosticiram, drugi sat da potvrdim.
Mala je bila došla do sedmog razreda a da njenim roditeljima nitko nije rekao za to. Da ih nitko nije upozorio.
Pa su pitali ženu koja je maloj držala njemački što misli o tome, na što je ova rekla da hm, da, primijetila je i ona ali joj je bilo neugodno to potegnuti.
A mala pročita prva dva-tri slova, a ostatak riječi izmisli. I izmanipulirala je roditelje da oni pišu nove riječi na kartice umjesto nje. I nosi se ona sa svojom disleksijom nekako. Ali iole stručnije oko vidjet će sve te strategije iz aviona.
EDIT:* E da, nemoj me sad pitat i jesam li disgrafična, nisam, ja ti to tako namjerno. :rofl:
Imam disgrafičnog kolegu. Vjerojatno je i malo disleksičan, ali glavni mu je problem disgrafija.
Čovjek je presretan što može tipkati jer pisanje rukom… ajme. Nečitljivo.
No i u tipkanju dosta griješi, primarno zahvaljujući toj laganoj disleksiji, ali barem možeš pročitati što je mislio. :D
Lord Byron

Post 13 Dec 2011, 14:18

Znate li da postoje slušalice za tuš koje svijetle plavo dok kroz njih teče hladna, a crveno dok kroz njih teče vruća voda?

Kojem geniju je pao na um tako veleban izum? Koja budala će to kupiti?

Hm... samo malo... ojebote, pa ja sam budala koja je to kupila :brukica:. Mislim, mogu ja sad tvrditi da nisam imao pojma, da nisam gledao i tako to - samo ću pokupiti naramak kava-smajlija.
Almost Rosey

Post 13 Dec 2011, 14:22

Lord Byron » wrote:Znate li da postoje slušalice za tuš koje svijetle plavo dok kroz njih teče hladna, a crveno dok kroz njih teče vruća voda?

Kojem geniju je pao na um tako veleban izum? Koja budala će to kupiti?

Hm... samo malo... ojebote, pa ja sam budala koja je to kupila :brukica:. Mislim, mogu ja sad tvrditi da nisam imao pojma, da nisam gledao i tako to - samo ću pokupiti naramak kava-smajlija.
Icuceee, pošićni tuš :xlux: jab' to :xlux:

To da se ne opečeš valjda :ne zna: ili kad tuširaš nekog drugog, da ne moraš podmetat ruku :ne zna:

Jel se smijem doć otuširat kod tebe? :xlux:
Morticia

Post 13 Dec 2011, 14:23

Što su to slušalice za tuš? :misli:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Lord Byron

Post 13 Dec 2011, 14:26

Morticia » wrote:Što su to slušalice za tuš? :misli:
Ono iz čega teče voda. Imaš slavinu (pipu, špinu), pa crijevo pa slušalicu.
Lord Byron

Post 13 Dec 2011, 14:27

Almost Rosey » wrote:Jel se smijem doć otuširat kod tebe? :xlux:
Sad ću ja napisat' "znam, nudiš mi se" pa najebat' ko onda s trudnoćom. :tuzni:
Almost Rosey

Post 13 Dec 2011, 14:27

Morticia » wrote:Što su to slušalice za tuš? :misli:
Nastavak za crijevo. Izgleda kao velika starinska slušalica za telefon, pa zato valjda :ne zna:
To je ono što ljudi inače podrazumijevaju pod "tuš".
Beta ženka

Post 13 Dec 2011, 14:28

A valjda ovo

Image

Ja sam isprva mislila da su slušalice za slušati muziku :facepalm: (naime, prijateljica ima tuš-kabinu s radiom i mp3 playerom pa ono...).
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Lastan

Post 13 Dec 2011, 14:30

Lord Byron » wrote:Znate li da postoje slušalice za tuš koje svijetle plavo dok kroz njih teče hladna, a crveno dok kroz njih teče vruća voda?
Da. Neke čak imaju još i zeleno svjetlo za mlaku vodu.

I ne vidim što je u tome tako čudno. Kad se ideš tuširati, zgodno je saznati koje je voda temperature prije nego što se zaliješ prehladnom ili prevrućom vodom. :D
Almost Rosey

Post 13 Dec 2011, 14:31

Lord Byron » wrote: Sad ću ja napisat' "znam, nudiš mi se" pa najebat' ko onda s trudnoćom. :tuzni:
Pa nudim se :trep: da se otuširam kotebe :D

Disko tuš :cerek:
Morticia

Post 13 Dec 2011, 14:31

Aha, hvala. :o :zubo:

Meni je ovo fantastično! :xlux:
Na stranu što je korisno, jednostavno je DIVNO! :cerek:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Lord Byron

Post 13 Dec 2011, 14:32

E, to - samo ja nemam žuto ni zeleno. :tuzni:

Postoji i bedastoća koju ipak nisam kupio: WC-daske s "automatskim zatvaranjem" :facepalm:. Koliko sam skužio, poanta je u tome da imaju neki mehanizam koji ih polako spušta (onako, da ne lupnu) - a tko zna, možda imaju i mužjak-detektor pa se sâme dignu čim ugledaju muško :zubo:.
sabaa

Post 13 Dec 2011, 14:32

Beta ženka » wrote:A valjda ovo

Image

Ja sam isprva mislila da su slušalice za slušati muziku :facepalm: (naime, prijateljica ima tuš-kabinu s radiom i mp3 playerom pa ono...).
I ja sam mislila da su prave slušalice.
Još si mislim, kak znaš koje boje svijetle kad su ti na ušima, onak da, ako netko uđe u kupaonu zna s kojom se temperaturom vode tuširaš. :facepalm:
The planet is fine. The people are fucked.
Lord Byron

Post 13 Dec 2011, 14:34

Almost Rosey » wrote: Pa nudim se :trep: da se otuširam kotebe :D
Mda, tako uvijek počne.

A onda krene "joj, baš imaš super Pokemon bokserice... a 'ko je taj Pokemon, hihihihihi... I dok si rekao "ja biram tebeeeeeeee!", ja opet iskorišten. :(
Morticia

Post 13 Dec 2011, 14:36

Lorde, ako nije tajna (ako jest sorry i nemoj odgovoriti)- koliko to cca košta?
Jako, jako mi se sviđa, ŽELIM!!! :o :xd:
Beta ženka

Post 13 Dec 2011, 14:38

sabaa » wrote: I ja sam mislila da su prave slušalice.
Još si mislim, kak znaš koje boje svijetle kad su ti na ušima, onak da, ako netko uđe u kupaonu zna s kojom se temperaturom vode tuširaš. :facepalm:
My thoughts exactly! :rofl: :rofl: :rofl:
Uostalom dajem joj veliki kredit kad kazem da je Hrvatska moja domovina. Moja domovina je bila Jugoslavija. Hrvatska bez nje je sve ovo sto je sada - siroce na vjetrometini. (Aristocat)
Almost Rosey

Post 13 Dec 2011, 14:41

Lord Byron » wrote: Mda, tako uvijek počne.

A onda krene "joj, baš imaš super Pokemon bokserice... a 'ko je taj Pokemon, hihihihihi... I dok si rekao "ja biram tebeeeeeeee!", ja opet iskorišten. :(
Uh, bogati, ovo "ja biram" dolazi tek nakon tuširanja valjda :o
Lord Byron

Post 13 Dec 2011, 14:42

Morticia » wrote:Lorde, ako nije tajna (ako jest sorry i nemoj odgovoriti)- koliko to cca košta?
Jako, jako mi se sviđa, ŽELIM!!! :o :xd:
Ne više od obične malo kvalitetnije slušalice - nešto više od sto kuna ("samo" plavo-crvena kombinacija).
Morticia

Post 13 Dec 2011, 14:47

:xlux:

Večeras se tuširam u bojama!!! :xlux:

:facepalm: :xzubo:
Beta ženka

Post 13 Dec 2011, 14:48

Lord Byron » wrote: Ne više od obične malo kvalitetnije slušalice - nešto više od sto kuna ("samo" plavo-crvena kombinacija).
I ja bih... :tuzni:

Image
  • Information