OliverZG » wrote:
Da se nisi u potpunosti predala tome (ne mislim pritom samo na seks) uvjeren sam da si mogla uočiti i ranije da nešto nije kako treba.
Eto, to sam te i pitala i odgovor je, dakle, zagovaraš kalkulaciju. Ja tako ne znam, ne mogu, a i ne želim.
A za ova dva vjerujem da su posljedica prvoga.
Sve je u životu posljedica nečega. Ali ljudi ne smiju težiti tome da budu tabule rase jer im se može desiti da pokleknu na nečem tako banalnog što bi već iskustvom izbjegli. Uostalom, ne ide to baš tako, nije korelacija tako jednostavna. Ali naučila sam što ne želim, što ne znači da umanjujem ono dobro što je bilo. Da nisam, jednostavno bih u kasnijem životnom periodu pristala na nešto što nije dobro jer ne bih znala prepoznati.
Zašto misliš da je životno iskustvo nešto loše? Pa isto to je i s prijateljstvima. Drukčije se povezuješ u djetinjstvu, srednjoj, na faksu, a drukčije kasnije. I neke stvari koje su ti tad bile važne i bio si uvjeren da su najpravije i vječne su kasnije postale nevažne jer su ti se prioriteti promijenili. Neki odnosi prežive takve mijene, ako se osobe promijene barem dijelom u istom smjeru, a neki ne. To je život. Nitko te ne može sačuvati od života, nijedna religija i nijedan svjetonazor. Zato ljudi pod staklenim zvonom na kraju naprave najveće pogreške.
I ako mogu analizirati. Što je sada sa četvrtim ili kojim već. On mora na sebe preuzeti sve muke proizašle iz tvog bezuvjetnog predavanja ovom prvom. Ti trebaš preuzeti sve njegove zadrške. Dakle tek će on koji bi trebao biti onaj pravi bezuvjetni dobiti tebe sa zadrškom. I to je otpilike mislim razlog zašto nodens želi manje iskusne djevojke. Smatra da manje iskustva znači i manje zadrške odnosno puno brži put ka stvarnom preuzimanju odgovornosti.
Manje zadrške samo znači bezglavije zalijetanje dok nekoga istinski ne poznaješ. A ako to zalijetanje radiš s krivom osobom, dakle ako nisi u stanju i to na temelju neiskustva, prepoznati tu osobu, može završiti jako loše. Dodaj tome taj katolički svjetonazor i eto ti žene u lošem braku. Ni prva ni zadnja. Iskustvo pomaže filtriranju. Nećeš se više zaletjeti toliko ukrivo.
I da, samo se nezrele osobe ne znaju nositi s činjenicom da im partner nije neispisana ploča. Prihvatiti nečiju kompleksnost odlika je zrelosti. Pod kompleksnost ne podrazumijevam kojekave poremećaje. Mene ne zanimaju muškarci koji trebaju djevicu da bi se osjećali vrijednima. I eto, do takvog me zaključka dovelo i iskustvo (iako ne nužno iskustvo na tom polju i s takvima).
Ali tri puta trebaš promisliti da li je to stvarno prolazno ili ne. Jednostavno rješenje, a valjda nije prolazno - nije rješenje.
Isto to možeš pomisliti i s 50 godina, znaš. Nema garancije.
Ma koliko glupo bilo prije su roditelji preuzimali tu odluku da li je nešto prolazno ili ne. Dakle najčešće roditelji nisu odabirali partnera ali su dali nekakav blagoslov a blagoslov nisu nikada da li osobi za koju im životno iskustvo kažu da je jebivjetar. Ovako odgovornost ostaje na momku ili djevojci od 14, 15 godina koje jasno to ne mogu donijeti i eto tako nastaju te nevolje s odabiranjem krivih partnera.
Zato se ne udaješ/ne ženiš s osobom u koju se zaljubiš s 15.
A ako izbjegavaš veze do 25e onda ćeš imati isti problem kao 15godišnjak, jbga.