Niko se ne dere. Ti dereš. Ne u smislu glasnog pričanja, neg u smislu kad se neko uhvati nečeg i ne vidi ništa drugo, pa se kaže, u mom selu, da dere/žeže/pila...Hroboatos » wrote: Prvo- tko se tu "dere" ? Ja ne. Ako imaš problema u razumijevanju napisanoga, to nije moj problem.
(Ja ću sad bit fina pa neću komentarom secirat nezgodnost upravo ovako formuliranog tvog prigovora nerazumijevanju. A pogotovo neću to napravit s nikakve visine, nit ću tebe nako fino pokroviteljski gurat u dubine. Probaj i ti to tako, vićeš da je fora. Pričamo, možda bi mogli i razmjenjivat mišljenja, zbilja se ne moraš se trudit poentirat.)
Hroboatos » wrote:Drugo- što ti to "hoćeš znati" ? Sažetak statistika koje bjelodano pokazuju kakva je Jugoslavija bila- to ti nije dovoljno. Na to mogu samo reći da ne razumijem kako funkcionira tvoja inteligencija. Ako netko ne može iz nekoliko tričavih podataka izvući zaključke- a ti su podatci iz knjige koja je, mislim, sveučilišni učbenik- što ja tu mogu ? Ljudi koji nisu imali veze sa SFRJ, i stranci su, a imaju razum i iskustvo, nakon proučavanja relevantne literature došli su do više ili manje sličnoga zaključka o zbilji u toj propaloj državi.
Evo tebe opet s visinsko-nizinskim forama. Napisala sam što želim znati, već 2x. Možeš probat odgovorit, pa to je sve što tražim.
Hroboatos » wrote:Ako ti to ne možeš- što ja tu mogu ? Podsjeća me to na studente kojima sam prije davao instrukcije. Njihov neuspjeh i ljutnja zbog neuspjeha sveli su se na to da su me krivili što im praktički nisam trakturom ulio znanje, kroz uho, u mozak. Nije ima palo na pamet da nemaju kapacitet, ili da nisu radili, ili da jednostavno nisu za to i gotova priča.
Ne pitam te za znanje. Niti za statistiku. Pitam te za tvoj dojam i tvoje osjećaje.
Ne bi to baš tako išlo. Recimo ako nije jebo, al je drko, da mu se objasnit. Slijepima se čak mogu objasnit boje, al pustimo sad to.Hroboatos » wrote:Samo je pitanje nejasno, i koliko sam ga shvatio, svodi se na ovo- ja nemam nacionalni osjećaj, pa mi objasni što je to. Odgovor- ne mogu. Kao da netko pita- ja se nisam jebao, pa mi objasni kako je to. Ne mogu, to moraš proživjeti. Ili- ja sam slijep, objasni mi boje. Ne mogu, moraš progledati. Ili- ja ne razumijem što je to ljubomora/empatija/užitak u metafizičkoj spoznaji/užitak u percepciji likovnoga djela/uživanje u tragediji/..- objasni. Ne mogu, ako nisi taj/ta, ne mogu to objasniti.
Gle, nisam ja psihopat, ja sam u stanju voljet. Možda ne baš državu i naciju (ili bar ne kao ti), al imam sasvim prokušanu sposobnost voljenja nekih mjesta, a kruže priče da i neke ljude volim. Daklem, tragom tvoje analogije, jebla sam se bar na neke načine, a bome ni ćorava nisam.
Također, a i tu ćeš mi morarat vjerovat na riječ, ni glupa baš nisam. Ti podaci i statistike ne dočaravaju osjećaj i ne pomažu baš puno glede odgovora.
A pogotovo mi ne možeš napisat da ne znaš što je empatija, a prije toga zagovarat da shvatim dubinu nacionalnog osjećaja kroz iznesenu statistiku. Znaš, onaj ko je u stanju saživit se s nečim samo iz golih brojaka....empatičan je u superlativu.
Možemo li ispočetka, u stilu: neko pita, drugi se potrudi odgovorit baš na to pitanje?
On je umro, ne mogu ga baš pitat. Čini se očito da su mu osjećaji bili snažni, al to je više-manje sve što se dade izvuć.Hroboatos » wrote:Za kraj, jedna ilustracija. Sin profesorice (bivše) na farmaciji, koji se 1990. našao u New Yorku na postdiplomskom, kad je počinjao rat, vratio se u zemlju i odmah uključio u obranu. Vjerojatno je poginuo, u skupini Mire Barešića, negdje u zadarskom zaleđu. Njegova je majka mislila da je još živ jer ostatci nisu nađeni, a i ništa što bi ga identificiralo (kupila mu je neke kopče i posebne čizme). Ništa nije nađeno, no on je praktički sigurno mrtav. Nije nešto junački ni uspio, nego je pao kao žrtva u očajničkom razdoblju.
Zašto se vratio - a nije morao, počeo je već na postiplomskom ? Racionalno, mogao je biti korisniji na neki drugi način. Odgovor na to pitanje je jednostavan- tko ne razumije zašto se vratio, taj to ne može jer nije čvrsto vezan za ovu naciju. A objašnjavati zašto je netko čvrsto vezan onomu koji nije- raspisano je gore.
Gle, kužim ja da je nezgodno opisat osjećaj. Al valjda moš probat makar usporedit. Kužim ja i da se tebi lako moje pitanje može činit malicioznim. Nije.