aisling » wrote:
Ako bi baš morala ići nekako rangirati onda je partner onaj s kojim mi se najteže posvađati. Tj. onaj kojeg zovem partnerom je netko s kim zapravo imam najmanje situacija koje bi se mogle pretvoriti u svađu.
Ne mogu reći da s njim imam najmanje situacija koje su su podložne svađi, nego s njim mi takve situacije strašno teško padaju. Bolno teško. Jer sitnice mi ne smetaju. Ili smetaju, ali već samim time prestaju biti sitnice. Kamenčić u cipeli zbog kojeg me svaki korak zaboli nije sitnica, ako me razumijete, ma kako sićušan bio.
Ne želim svađe ni s prijateljima. Ali to puno lakše riješim. Ne svađam se. Odbrusim ili odšutim. I ne zamaram se.
kuki » wrote:
Zapravo se užasno bojim konflikata.
I ja.

Ja se bojim sebe. Svoje naglosti. Svoje ironije. Svojih povišenih emocija. Svog vlastitog prokletog jezika i rječitosti.
Meni je najdestruktivnije što radim emocionalno distanciranje. A za to se zaista ne trebam posvađati. Čak, to mi dobro dođe umjesto svađe. Umjesto da cijela ja stanem pred osobu na koju se ljutim, s uhicama iz kojih ljupko šišti para, ja odem koračić dalje. Pa još jedan pa još jedan (...) I da, nisam se posvađala, nisam digla glas, možda sam čak i riješila tu konkretnu situaciju, ali mene je u odnosu sve manje i manje i manje i manje i onda me više nema.
I ja tako nestajem.
Uz napomenu da ja to ne radim namjerno. To se dogodi samo od sebe, tako na kraju rezultiraju moja nemoć i bespomoćnost i izbjegavanje konflikta. Jer ne znam kako se to pametno i konstruktivno svađa.
Mislim, mogu ja izgovoriti svašta. I to vrlo rječito i efektno. Vrlo svadljivo. Ali ja to ne želim.
Imam ja na repertoaru još nekoliko metoda rješavanja situacija: beskrajno strpljivo objašnjavanje, cmizdrenje, izazivanje osjećaja krivnje kod suprotne strane, jasno i nedvosmisleno zahtijevanje, hladno, smireno i argumentirano optuživanje.
Ako tad i dobijem što sam htjela, ne sviđa mi se više i ne želim to više jer je postignuto na taj način.
Ne, ja definitivno ne znam rješavati sukobe.