Lastan » wrote:
Znam podosta primjera iz svoje okoline gdje su djevojke pohrlile u brak na ovaj ili onaj način bježeći iz roditeljskog doma. Na stranu teške psihoanalize, normalno je da mladi ljudi žele na svaki način odjebati od staraca. 
Jebiga, ja znam podosta primjera gdje su djevojke živjele već s dječacima, ili gdje su živjeli s cimerima prije stupanja u brak
Hoću reći da su, po meni, statistike crne iz razloga što u velikoj većini novosklopljenih brakova u mojoj okolini vrlo sretni mladenci stupaju jer je to tradicija, a oni su u tim godinama, "da se toga riješe", odnosno kako si i sam rekao, gledaju na stupanje u brak kao na sretan završetak, u mom selu popularno nazvano "udala sam se, jebe mi se".
(za mene: idu dani, rastu sise, udaću se, jebemise

)
Da objasnim: mislim, naravno da je zajednički život ekonomičniji od samačkog van konteksta, ali nije to kod ovih slučajeva razlog ubračivanja. Ne mogu skroz pinpointati taj trend koji je stupio u našoj generaciji što se tiče ženidbe i udaje, ali rekla bih da se to odvija po inerciji.
Većini tih mladih bračnih parova nije ekonomičnije živjeti zajedno, diže se po par kredita, živi se s mamom i tatom jer se drugačije ne može - nije im ekonomičnije, na stranu s tim što se ogromna količina brakova sklapa navratnanos zbog trudnoća (zanimljiv mi je ovaj fenomen kako pratim ekipu iz osnovne i srednje po fejspuku i pričama onog koji zna onog).
Žene se jer se ljudi žene, jer se to radi u tim godinama, jer su dugo zajedno, i takvi brakovi sadrže bizarnu mješavinu nerealnosti i nezrelosti i još koječega. Nije da oni vjeruju diznijevski da će trajati zauvijek, oni vjeruju da u brak ulaze točno u tom trenutku veze, ma kakav bio, i da će takvo statično stanje ostati u braku jer je brak "kraj" odnosa i nitko se više ne mijenja i ništa se ne događa, do kraja života smo ovakvi kakvi smo sad (svjedočim i fejspuk razvodima i rastancima takvih brakova). Kažem, ne mogu točno odrediti, iako, da mi se ne gadi vlastito selo, posjetila bih ga opet s diktafonom
A što se tiče realnog pristupanja bračnoj zajednici u korelaciji s trajanjem braka, mislim da to nema veze s brzinom ženidbe tj. dužinom veze prije braka, nego uvijek i isključivo s osobama koje su u tome, kao individuama i kao zajednici.