I da si najveći um na svijetu, iz pogrešnih premisa nećeš dobiti upotrebljiv zaključak.schmokljan » wrote:Niste vi mene uvukli ni u šta. Viši smisao, više biće, nešto, dakle, o čemu su razmišljali najveći umovi svijeta - Lastan i Emer razriješe u dva i pol posta.
Da, Ratzinger je napisao knjige i knjige o katoličkom bogu i vjeri i svačemu. (To je argument koji je jedan katolički fanatik na onom forumu potezao.) Ja nisam.
No i Tolkien je napisao knjige i knjige o vilenjacima, patuljcima i hobitima. Ja nisam.
Svejedno za Tolkienova djela mogu mrtav-hladan reći da su fantastika, a za Ratzingerova, po tebi, to ne bih mogao. Zašto točno?
Uostalom, znači li to što netko spada u najveće umove svijeta – a da bi se kvalificirao za genija, moraš biti genijalan jednom – da su sve njegove misli najveće i najvrednije?
Je li Einstein, zato što je postavio teoriju relativnosti, odjednom autoritet i za religiju, vegetarijanstvo, kvantnu fiziku?
Je li Linus Pauling, zato što je dobio Nobelovu nagradu za kemiju, odjednom nužno u pravu kad govori o ljekovitosti vitamina C?
Je li James D. Watson, zato što je sudjelovao u otkrivanju molekule DNK, u pravu kad govori da ne vjeruje u bolju budućnost Afrikanaca jer su manje inteligentni od bijelaca?
Je li Newton, veliki um zaslužan za integrale, gravitaciju i još koješta, bio u pravu kad se istom bavio i astrologijom i alkemijom?
Je li Paar, nekad cijenjeni fizičar, zato danas u pravu kad melje notorne gluposti o evoluciji ili ledenim dobima?
Je li Tesla, zato što je izumio stvari bez kojih danas ne možemo zamisliti život, bio u pravu kad se plašio bresaka i ženskih ušiju? Ili što je žene smatrao fundamentalno praznoglavima?
Mislim, mogao sam kratko reći “jebo te argumentum ad verecundiam”, ali ovako je zabavnije.