Zlostavljanje djece (brigo moja, prijeđi na baju)

O djeci, brigama i radostima roditeljstva
dimnjak

Post 19 Nov 2011, 23:16

OliverZG » wrote: Općenito se ja slažem s tobom, ali ne vjerujem da itko ikad na ikojoj temi na kojoj se spominje to famozno udaranje po guzici želi batinat dijete i da mu je cilj nanjeti toliko fizičku bol da od same posmisli na npr. pećnicu osjeti peckanje na guzici.

Mislim da se zna što je batinanje a što upozoravanje kontaktom. Apsolutna zabrana fizičke korekcije ponašanja (ponavljam ne batinanje i udaranje radi udaranja) je po meni kao da se zabrani fizičko iskazivanje ljubavi prema djetetu (ono poljubac, pomilovat po glavi, zagrliti i slično).

Čini mi se da ta zabrana fizičkog kontakta s djetetom vodi u novo zlostavljanje. Recimo majka udari dijete po guzici i dođe CZSS i krene sa višesatnim ispitivanjima, šetanjima po ovim onim sudovim, psiholozima itd. u takvom slučaju sigurno će dijete i majka odnosno otac razviti jedan kvalitetan odnos.
oprosti, tu se ti i ja razlikujemo jer meni i batinjanje i "upozoravanje kontaktom" imaju isti nazivnok- nasilje i slabost onog tko ga vrsi.

usporedio si fizicki kontakt zagrljaj, poljubac itd. kao ljubav.
sta je onda "upozoravanje kontaktom"? mrznje? bijesa? paznje? ljubavi?

i kako to dijete odrasta kasnije u svijetu i sta prihvaca kao izraz brige, paznje i ljubavi?

ako cilj batinjanja nije da se dijete sjeti peckanja po guzi kada se priblizi vreloj pecnici, koj je onda cilj?
ja ga ne razumijem pa bi htjela da mi ga objasnis.
Ja mislim da se precjenjuje za tu određenu dob. Meni to zvuči kao da me recimo u Japanu zaustavi prometna policija i pokušava mi lijepo objasniti da izađem iz auta i hodam po ravnoj crti držeći prst na nosu.

Mislim ja vjerujem da ću skužiti ali vjerojatno će prije toga proći tri semestra.
precjenjuju se u pogresnim stvarima ;)

tvoja je duznost kao roditelju da primjereno samom djetetu i njegovoj dobi predocis nesto. pojam. radnju. svijet oko njega. uzrok-posljedicu.
najlakse je opaliti ban ili dati karton, teze je komunicirati s forumasem, zar ne?
tako je i najlakse opalit dijete po guzi da ono zna da nesto ne smije no ne zna ZASTO. i uz to mu se ugradjuje pogresan sustav vrijednosti.

ja zelim da moje dijete zna ZASTO ne prelazi preko ceste dok je crveno, a ne da zna da to ne smije. pojma nema zasto...bit ce jer onda dobije 25 po turu.
jasnije?

zamisljeni razgovor sa CZSS je promasen.
ja nisam naslonila dijeteu ruku na vrelu pec vec je osjetila toplinu. velika razlika.
i sama je osjetila granicu preko koje bi bilo pretoplo, a opet sasvim sigurno.

mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 19 Nov 2011, 23:21

dimnjak » wrote: oprosti, tu se ti i ja razlikujemo jer meni i batinjanje i "upozoravanje kontaktom" imaju isti nazivnok- nasilje i slabost onog tko ga vrsi.
Imaju isti nazivnik ali članovi su različiti vrijedni. Recimo matematički bi ti to bilo 200/2 + 1/2, da ova dva broja imaju isti nazivnik ali u sumi ne pridonose obadva podjednako.
ako cilj batinjanja nije da se dijete sjeti peckanja po guzi kada se priblizi vreloj pecnici, koj je onda cilj?
ja ga ne razumijem pa bi htjela da mi ga objasnis.
Cilj je da dijete u tom trenutku shvati da je to ozbiljna stvar i da zaozbiljno u tom trenutku ne smije to raditi. Cilj je da dijete zapamti da se oko pećnice događaju ozbiljne stvari a ne da je bilo izbatinato.
tako je i najlakse opalit dijete po guzi da ono zna da nesto ne smije no ne zna ZASTO. i uz to mu se ugradjuje pogresan sustav vrijednosti.
Pa ako ga lupiš po prstima pokraj peći onda će znati zašto je to, ako ga povučeš za ruku kada pokuša istrčati na cestu dok auti jure, mislim da će skužit što je u pitanju, ....
JPK

Post 19 Nov 2011, 23:23

Margarita » wrote: Kakve predrasude i stigmatizacija? Samo zato što je unatoč paralizirajućem i opravdanom strahu priznala?
'Prema statistikama u Hrvatskoj svaka treća žena doživjela je u životu fizičko nasilje od strane partnera, 34 posto žena je preživjelo seksualno nasilje, a psihičko nasilje više od 50 posto žena. Čak više od 80 posto žena nikada ne zatraži pomoć policije.'
Dakle, prema statistikama, 33.333% žena je doživjelo fizičko nasilje, a čak 34% seksualno?
Mislio sam da je seksualno nasilje podskup fizičkog. Ili to oni u seksualno nasilje računaju kad netko fućne dobroj guzici na cesti, partnerovoj štoviše, a pod fizičko i kad te netko gurne u tramvaju?
Biti i mniti svemiropolisno
dimnjak

Post 19 Nov 2011, 23:27

@oliver (ne da mi se secirati kvotove)

ne nece. ono ce znati kad se priblizi do neke stvari u kuhinji da ce dobiti po prstima ali nece znati zasto.

dijete koje moze pojmiti zasto, moze taj zasto pojmiti i razgovorom.
JPK

Post 19 Nov 2011, 23:30

dimnjak » wrote: dijete koje moze pojmiti zasto, moze taj zasto pojmiti i razgovorom.
To ne može ni odrastao čovjek, kamoli dijete. Odluke se donose emotivno, razumom se kasnije samo traže opravdanja.
A uči se metodom vlastite kože.
Biti i mniti svemiropolisno
kukuriku

Post 19 Nov 2011, 23:31

JPK » wrote: Dakle, prema statistikama, 33.333% žena je doživjelo fizičko nasilje, a čak 34% seksualno?
Mislio sam da je seksualno nasilje podskup fizičkog. Ili to oni u seksualno nasilje računaju kad netko fućne dobroj guzici na cesti, partnerovoj štoviše, a pod fizičko i kad te netko gurne u tramvaju?
1/3 fizičko nasilje od strane partnera, 34% seksualno naslie od strane bilo koga.
ergo, to mogu bit iste žene i različite žene, odnosno tih 33,33 i 34 % su presjecajući skupovi (matematički ne nužno, ali praktično sigurno), odnosno ovaj mrvu manji nije podskup većeg.
ne?
Nek(v)arljiva.
dimnjak

Post 19 Nov 2011, 23:32

JPK » wrote: To ne može ni odrastao čovjek, kamoli dijete. Odluke se donose emotivno, razumom se kasnije samo traže opravdanja.
odrastao covjek ne moze pojmiti zasto nesto? ne razumijem.
i ne donose se sve odluke emotivo, donose se i razumom. prethodnim razmisljanjem (prije nego neko pitanje iskrsne) ili naknadnim.
kuki

Post 19 Nov 2011, 23:33

OliverZG » wrote: Ako se žena predomisli onda da.
Ne razumijem. Ako se žena predomisli, zakonska zabrana premlaćivanja supruge je u rangu sa zabranom seksa?
Pa fizičko nasilje koje ja podržavam je u rangu toga: viknuti na dijete, primit ga za ruku i odvest nekamo dalje, lupit po prstima (što uopće ne mora biti stvarno lupanje nego iskazana namjera koju dijete razumije pošto nije glupo), lupit po guzici.
Dakle, isto je ako ti mama krene na cestu i vidiš da dolazi neki manijak u autu i ne namjerava stati na pješačkom pa je povučeš, i kad vidiš da kreće prelaziti dok joj je crveno pa je udariš jer se to ne radi?
Između udarca po guzici i toga da zapalim dijetetu dragu igračku biram udaranje po guzici jer iako vjerujem da obadvoje ostavlja posljedice, paljenje igračke ostavlja veće. :D
Nisam mislila na paljenje najdraže barbike koju dijete mora dragati po kosi inače ne može zaspati. Ima i onih šrot barbika, pa ako dijete jako voli baš sve svoje barbike ili nema barbike nego drvene vlakiće jer otkida na drvene vlakiće, kupiš pa demonstriraš.
Karlinjo

Post 19 Nov 2011, 23:33

dimnjak » wrote: ne nece. ono ce znati kad se priblizi do neke stvari u kuhinji da ce dobiti po prstima ali nece znati zasto.
Znat će onoliko koliko treba znati. Tako recimo ja ne vidim razlog zašto bih trebaovoziti max. 130 po Slavonskoj a ne 180 ali eto zna se da ta radnja iako nerazumljiva nosi kaznu.
dijete koje moze pojmiti zasto, moze taj zasto pojmiti i razgovorom.
Može do određene razine, uostalom zato i postoji pedagogija koja je odgovarajuća godinama. Dok dijete još ne zna 50 riječi nekako mislim da je pametnije pecnut ga po ruci nego mu zapalit igračku na štednjaku. :D Kad će dijete krenuti u prvi razred jasno da ga nećeš udarit zato što gura prste u šteker nego ćeš mu to reći itd.

Nekako mislim da se u očuvanju psihičkog zdravlja djeteta potpuno zanemaruje psihičko zdravlje djeteta.
dimnjak

Post 19 Nov 2011, 23:37

OliverZG » wrote: Znat će onoliko koliko treba znati. Tako recimo ja ne vidim razlog zašto bih trebaovoziti max. 130 po Slavonskoj a ne 180 ali eto zna se da ta radnja iako nerazumljiva nosi kaznu.

Može do određene razine, uostalom zato i postoji pedagogija koja je odgovarajuća godinama. Dok dijete još ne zna 50 riječi nekako mislim da je pametnije pecnut ga po ruci nego mu zapalit igračku na štednjaku. :D Kad će dijete krenuti u prvi razred jasno da ga nećeš udarit zato što gura prste u šteker nego ćeš mu to reći itd.

Nekako mislim da se u očuvanju psihičkog zdravlja djeteta potpuno zanemaruje psihičko zdravlje djeteta.
koliko treba znati?
prvo ce ga donjeti rode, onda kokosi, onda ce se izleci iz jajeta, pa ce ga oprasiti pcele i onda tamo sa 12 ce shvatiti da nastaje oplodnjom i radja se od majke?
to je isto kao sto je auto prvo brm brm, pa tu tu, pa auto.
a zapravo je svi vrijeme auto i dijete je sposobno znati ga ko auto i puno prije nego ga zna izgovoriti. i ako ga osloljavas kao auto kad progovori izgovorit ce auto, a ne brm brm, tutu blabla.

to sto dijete ne zna govoriti ili ima vokabular manji od 50 rijeci, ne znaci da ne razumije.

dijete s tobom komunicira od one skeunde kad se rodi ;)
i razumije te puno, puno, puno prije nego sto mi "razumijemo" njega.
kuki

Post 19 Nov 2011, 23:37

OliverZG » wrote:
Pa recimo kada ne bih htjela da moja mala dira peć a mota se u blizini, ja joj uzmem ruku i lagano približavam tom vrućem štednjaku - edukativno tako dijete osjeća da temperatura raste.
Krasno gospođo, baš sam čitala da su ti metodu često koristili pri ispitivanju u ratovima
Koju metodu su koristili u ratovima? Objašnjavanje da je nešto vruće i da je sve toplije što si bliže izvoru topline, uz isprobavanje i prilaženje do udaljenosti na kojoj ne nastaju opekotine?

Jel to u Četvrtom gibraltarskom ratu bilo?
Ja mislim da se precjenjuje za tu određenu dob. Meni to zvuči kao da me recimo u Japanu zaustavi prometna policija i pokušava mi lijepo objasniti da izađem iz auta i hodam po ravnoj crti držeći prst na nosu.

Mislim ja vjerujem da ću skužiti ali vjerojatno će prije toga proći tri semestra.
Dijete od 4 godine treba godinu i pol da shvati da je peć vruća i da se može opeći dotakne li je dok je upaljena?
baja

Post 19 Nov 2011, 23:40

blue » wrote: Zaposlena žena je svakako u boljoj poziciji od nezaposlene, ali bez slaganja kockica u glavi neće ju od nasilnika izvući sedmica na lotu.
i zlostavljana žena slaže kockice ali drugačijom logikom od onih koji to gledaju sa strane
nju, naime, mori osjećaj manje vrijednosti i svaka konstrukcija koju složi urušava se na tom osjećaju bezvrijednosti
zato posao, ekonomska neovisnost, može biti okidač za brojne druge promjene
može ali ne mora; neke će zlorabiti ovu mogućnost, neke će se čak i vratiti zlostavljaču ali za neke je doslovno spas
na poslodavcu (ili nekom državnom tijelu) je da, na neki način, i nadzire ovakve slučajeve :ne zna:
kuki

Post 19 Nov 2011, 23:43

OliverZG » wrote: Može do određene razine, uostalom zato i postoji pedagogija koja je odgovarajuća godinama. Dok dijete još ne zna 50 riječi nekako mislim da je pametnije pecnut ga po ruci nego mu zapalit igračku na štednjaku. :D
Pedagogija zapravo kaže da je štetno i opasno udariti dijete po ruci jer se približava štednjaku, zato što će iz toga naučiti eventualno da se štednjak ne dira dok mama ili tata gleda.

I da je u redu udariti nekoga tko radi nešto što ti smeta. I da je u redu udariti nekoga tko se ne može obraniti. I da tvoj fizički integritet nije bitan ljudima koje voliš i koji vole tebe i da je to u redu. I da će ti tvoji roditelji ponekad nauditi i nećeš znati zašto.

Zbilja ne znam zašto bi netko učio svoje dijete da je za njega opasan roditelj, a ne štednjak.
Karlinjo

Post 19 Nov 2011, 23:43

kuki » wrote:Ne razumijem. Ako se žena predomisli, zakonska zabrana premlaćivanja supruge je u rangu sa zabranom seksa?
Nešto sam krivo shvatio očito.
Dakle, isto je ako ti mama krene na cestu i vidiš da dolazi neki manijak u autu i ne namjerava stati na pješačkom pa je povučeš, i kad vidiš da kreće prelaziti dok joj je crveno pa je udariš jer se to ne radi?
Ne može se rezoniranje djeteta od tri ili četri godine uspoređivati s rezoniranjem odraslog čovjeka, tako da ovo zapravo predstavlja dovođenje stvari do apsurda.

Stvarno bi bilo čudno da opalim mamu po guzici kad vidim da auto juri ali da se izderem na nju - PAZI! i poslije povišenim tonom kažem - pa jesi ti normalna gledaj kud ideš, to smatram prikladnim za njenu dob.
Ima i onih šrot barbika, pa ako dijete jako voli baš sve svoje barbike ili nema barbike nego drvene vlakiće jer otkida na drvene vlakiće, kupiš pa demonstriraš.
Mda, takve metode ja ozbiljno ne bih preporučio. Kupovanje novih igračaka sa svrhom uništavanja pred djetetom i to ekstremnim metodama.

Kako ćeš dijete naučiti da ne baca petarde, da ne otvara bocu od solne kiseline, da ne dira strane pse, ... Zamislim samo koju ti sve odgovornost stavljaš pred dijete koje zna maks 100njak riječi.
dimnjak

Post 19 Nov 2011, 23:51

OliverZG » wrote: Nešto sam krivo shvatio očito.

Ne može se rezoniranje djeteta od tri ili četri godine uspoređivati s rezoniranjem odraslog čovjeka, tako da ovo zapravo predstavlja dovođenje stvari do apsurda.

Stvarno bi bilo čudno da opalim mamu po guzici kad vidim da auto juri ali da se izderem na nju - PAZI! i poslije povišenim tonom kažem - pa jesi ti normalna gledaj kud ideš, to smatram prikladnim za njenu dob.

Mda, takve metode ja ozbiljno ne bih preporučio. Kupovanje novih igračaka sa svrhom uništavanja pred djetetom i to ekstremnim metodama.

Kako ćeš dijete naučiti da ne baca petarde, da ne otvara bocu od solne kiseline, da ne dira strane pse, ... Zamislim samo koju ti sve odgovornost stavljaš pred dijete koje zna maks 100njak riječi.
oh moze....kad dijete krene tuci roditelja.
nisi to vidio?
klinac od dvije-tri-cetiri-pet.
jer nije onako kako on zeleli da bude.

majka koja tuce dijete koje se priblizava peci u djetetovim ocima je "nije onako kako mama zeli da bude"

moja je sa dvije i pol vikala kako ju nisam zavezala u AS jer sam bila smusena i zaboravila sam ju vezati. znala je o opasnosti. isto tako sa tri je pitala zasto suvozac nije vezan.
nisam ju filala nicim, samo sam joj objasnila da se dogadjaju u prometu nesrece i da je opasno po zivot vozit se nevezan.

pred diejte se ne stavlja odgovornost vec se od nejga ne radi bedaka. to sto on ne zna verbalizirati ne znaci da ne moze usvojiti.

ne moze verbalizirati kako ce sloziti lego kocke, ali ih opet slaze.
shvacas?
Karlinjo

Post 19 Nov 2011, 23:56

kuki » wrote: Jel to u Četvrtom gibraltarskom ratu bilo?
Pa recimo jedna od metoda ispitivanja nacista je bila sljedeća. Zagrijali bi peć i na dnu peći ostavili dosta žara, onda bi čovjeku glavu gurali sve dublje i dublje unutra sve dok ne bi shvatili odnosno rekli što bi trebali. Mnogo ih je tako izgubilo oči.

Metode da se djetetu vuče ruka prema peći ili da mu se pale igračke je čisto zlostavljanje, ja ne kužim da tu ima ikakvih dilema.
Dijete od 4 godine treba godinu i pol da shvati da je peć vruća i da se može opeći dotakne li je dok je upaljena?
Ne nego dijete ne zna jezik, ne razumije tehniku itd.
Pedagogija zapravo kaže da je štetno i opasno udariti dijete po ruci jer se približava štednjaku, zato što će iz toga naučiti eventualno da se štednjak ne dira dok mama ili tata gleda.

Ovo je istina otprilike kao da će dijete kojem roditelji brane učiti kada roditelji odu krenut učiti. Mislim neko dijete možda hoće ali bojim se većina ne. Ne vidim zašto smatraš da je dijete toliko glupo da ne može skužiti da općenito ne smije dirati štednjak dok je upaljen.
I da tvoj fizički integritet nije bitan ljudima koje voliš i koji vole tebe i da je to u redu. I da će ti tvoji roditelji ponekad nauditi i nećeš znati zašto.
Zna zašto, ako je pokraj peći onda je to zbog vrućine, ako je na semaforu onda je to zbog auta, ako je sa žiletom u ruci onda je to zbog žileta, ...

Ja nisam vidio da itko kaže da dijete treba preventivno pecnuti po rukama na način da otac sjedi pored računala dijete se igra sa barbikom ili autićem odnosno gleda crtić ili boja bojanku, odjedno otac ustane pecne ga po ruci ili guzici i vrati se natrag raditi što je radio.
Zbilja ne znam zašto bi netko učio svoje dijete da je za njega opasan roditelj, a ne štednjak.
Kao da kažeš da bi loš vozač mislio da je nakon jurnjave dobio kaznu zbog policajca.
dimnjak

Post 19 Nov 2011, 23:59

dijete od cetri savrseno prica s odraslom osobom. u padezima. rodovima. vremenima.
kakavo nepoznavanje jezika i tehnike? :ne zna:

dijete od 4 savrseno zna da je stednjak topao kad je nesto na njemu i kuha se.
dapace, u stanju ti je pomoci oko rucka ;)

zna za pojam vatre.
zna cak i za 3 agregatna stanja vode.
znaju i pojme ogromnu kolicinu informacija.
Karlinjo

Post 20 Nov 2011, 00:01

dimnjak » wrote: majka koja tuce dijete koje se priblizava peci u djetetovim ocima je "nije onako kako mama zeli da bude"
Ja sam se i javio jer me smeta da se to zove tučnjava djeteta. Ja sam protiv nasilja nad bilo kim a kamoli djetetom ali ovo jednostavno ne smatram nasiljem nego eto gore sam upotrijebio termin fizička korekcija.
moja je sa dvije i pol vikala kako ju nisam zavezala u AS jer sam bila smusena i zaboravila sam ju vezati. znala je o opasnosti. isto tako sa tri je pitala zasto suvozac nije vezan.
To je krasno i super je da si u tome uspjela i bilo bi super meni i svima ovima koji "zagovaraju nasilje" da se 100% situacija tako može riješiti ali ne može. Moraju postojat dvije strane i medij kroz koji komuniciraju, prvi izbor je verbalna komunikacija, drugi izbor je povišen glas, treći izbor je udaranje (pri tome ponovno ne mislim na batinanje), četvrti izbor je zaustavljanje posla i na neki drugi način pokušaj da se dijete dovede u red, ...
nisam ju filala nicim, samo sam joj objasnila da se dogadjaju u prometu nesrece i da je opasno po zivot vozit se nevezan.
Sa dvije godine si joj to uspjela objasniti - svaka čast, ozbiljno.
dimnjak

Post 20 Nov 2011, 00:08

igra. djeca uce kroz igru.
ima ribice, zna sta je smrt.
ima igracke, zna kako se strgaju.
a na zalost i vidi u prometu auto na krovu, razbijene sajbe itd.

kazem, djeca nisu gupa niti blesava. a na nama je da nadjemo odgovarajucu metodu za svako dijete PRIMJERENA svakom zivom bicu bez da se dira u njegovo dostojanstvo.

fizicka korekcija je i dalje fizicka agresija koliko god ti nju uljepsavao.

jer isto tako, ako kazem muzu: molim te, dodji doma do 21h, trijezan. i on dodje u 24, pijan. i ja sam ljuta i objasnjavam mu smireno, pa sljedeci put povisim glas, da li to zaci da treci put mu mogu opalit samar? mislim, to ne boli, ja sam krhka zenica, a on ima debelu kozu.

ili obrnuto, gdje ja dobijam samar, jer sam, u nasoj usporedbi, fizicki kao i dijete slabija od onog tko mi samar pali.

nema tog izbora. to je nasilje. nasilje nad necijim fizickim integritetom.
bas kao i omalovazavanje djeteta.
ista stvar.

mozes ti misliti da to sto govoris djetetu da je luzer, kreten, debil, glupan...da mu dajes motivaciju da se potrudi...ali to je i dalje verbalno zlostavljanje djeteta.
kuki

Post 20 Nov 2011, 00:10

OliverZG » wrote:
Neću mu dati petarde malenom, kad bude toliko veliko da bez nadzora šalabajza okolo, znat će i kako su i zašto petarde opasne. Bocu od solne kiseline ću držati negdje gdje dijete ne može do nje. Neću dijete puštati da nasrće na nepoznate pse i objašnjavat ću mu zašto.

Eto, tako se djecu uče stvari. Osiguraš im sigurnu okolinu u kući, makneš domestose, lijekove, solne kiseline negdje gdje dijete ne može do njih, zaštitiš utičnice, imaš dijete pod nadzorom dok ste vani, i objašnjavaš objašnjavaš objašnjavaš.
Karlinjo

Post 20 Nov 2011, 00:18

dimnjak » wrote: fizicka korekcija je i dalje fizicka agresija koliko god ti nju uljepsavao.
Ja ne kažem da to nije nasilje, samo da nije takvo nasilje da bi se kažnjavalo ili smatralo zlostavljanjem djeteta.
Eto, tako se djecu uče stvari. Osiguraš im sigurnu okolinu u kući, makneš domestose, lijekove, solne kiseline negdje gdje dijete ne može do njih, zaštitiš utičnice, imaš dijete pod nadzorom dok ste vani, i objašnjavaš objašnjavaš objašnjavaš.
A dijete nek poludi od tolikog objašnjavanja. Gdje god se mrdne ima garantiranih 10 minuta prodike, baš će biti ohrabreno da istražuje i sl.
dimnjak

Post 20 Nov 2011, 00:26

to je kvot od kuki :)

ali to nisu prodike, to je ucenje djeteta zivotu.
to je razgovor s djetetom, komunikacija, igra.

pogresno percipiras stvari ;)
kuki

Post 20 Nov 2011, 00:37

OliverZG » wrote: Pa recimo jedna od metoda ispitivanja nacista je bila sljedeća. Zagrijali bi peć i na dnu peći ostavili dosta žara, onda bi čovjeku glavu gurali sve dublje i dublje unutra sve dok ne bi shvatili odnosno rekli što bi trebali. Mnogo ih je tako izgubilo oči.
To je skoro pa isto kao da kažeš djetetu da je peć toplija od vruće juhe koju mora puhati da se ohladi da se ne opeče i neka približi rukicu da vidi da je sve toplija što si bliže i da je jako jako jako vruća kad je dotakneš ali neka ne dira jer će boljeti jako.
Metode da se djetetu vuče ruka prema peći ili da mu se pale igračke je čisto zlostavljanje, ja ne kužim da tu ima ikakvih dilema.
Kakvo je zlostavljanje reći djetetu da približi ruku nečem vrućem da vidi da je vruće i zašto da ne dira i da to nije jer se mami sprdnulo nego jer je opasno?

Barbikin se mali prst otopi u sekundi, ako je već potrebno ići do takve demonstracije jer drugačije dijete ne shvaća. Iako ne znam kakvo dijete ne bi shvatilo, no dobro, poanta je da postoje metode koje nisu nasilne.

I ne, lijepo objašnjavanje djetetu nije nasilje.

Ne znam kako ti to zamišljaš, kao da dijete koje urla prisiliš da zalijepi šaku na vreli šparhet i drži tako dok opekotina ne dođe do kosti? Ili histerično baciš barbiku na šparhet i još je benzinom poliješ i baciš šibicu na nju, i urlaš od smijeha poremećeno i vrištiš "gori kurvo gori"? :confused:
Ne nego dijete ne zna jezik, ne razumije tehniku itd.
Dijete od četiri godine obično solidno barata jezikom. I mislila sam da nisi vidio nijedno dijete još od zadnjeg emitiranja Cosby Showa.

A ne mora razumjeti kako šparhet radi ni kako struja dolazi u naš dom da bi shvatilo da je ploča vruća dok je upaljena. Većina djece osjeća toplo hladno bol. Neka djeca ne, i njih je dosta teško spriječiti da se ozbiljno ozlijede, ali oni su ipak jako u manjini i imaju tu neku svoju dijagnozu.

Ovo je istina otprilike kao da će dijete kojem roditelji brane učiti kada roditelji odu krenut učiti.
To je istina. Više o tome možeš pročitati u knjizi Dječja psihologija (Vasta, R.; Haith, M. M.; Miller, S. A.), poglavlje o Teorijama o utjecaju okoline i učenja.

Ako psa klepiš kad se približi mački, a nitko ga ne klepi kad se približi mački dok je njih dvoje nasamo, shvatit će da mu udarac ne zadaje približavanje mački nego ti, i da može mački nekažnjeno prići ako prije toga provjeri da ti ne gledaš.

Ne vidim zašto smatraš da je dijete toliko glupo da ne može skužiti da općenito ne smije dirati štednjak dok je upaljen.
Naravno da je dijete dovoljno pametno da to shvati, samo što ću svoje dijete naučiti da ne smije dirati upaljen štednjak jer je diranje vrućeg štednjaka opasno, a ne zato što sam ja tako rekla ili zato što ću ga opaliti po prstima krene li ga dirati.

Zna zašto, ako je pokraj peći onda je to zbog vrućine, ako je na semaforu onda je to zbog auta, ako je sa žiletom u ruci onda je to zbog žileta, ...
Ako je zbog vrućine, auta, žileta (kog vraga radi žilet u ruci malog djeteta?), onda mu objasniš da je zbog toga umjesto da ga udariš. Baš zato što dijete nije glupo.
Kao da kažeš da bi loš vozač mislio da je nakon jurnjave dobio kaznu zbog policajca.
Ljudi nerijetko zaista i misle da kaznu dobiju zbog policajca, i usporavaju kad im netko iz suprotnog smjera blinkanjem najavi kontrolu brzine da ne dobiju kaznu, a ne zato što ne žele više ugrožavati sebe i druge sudionike u prometu.

I da, poanta je da dijete nauči birati ono što ispravno i da zna zašto je nešto odlučilo, a ne da slijepo slijedi upute. Jer ga ne možeš stalno imati na oku i najbolji način da se pobrineš za njega je taj da daš sve od sebe da zna procijeniti koliko je nešto sigurno za njega. A to ćeš puno bolje postići objašnjavajući i pokazujući što je opasno nego udarcima.

Udarac ne znači "možeš se povrijediti" nego "ja ću te povrijediti". Meni je to dosta glupa poruka za prenijeti je svom djetetu. Za koje ne želiš da se povrijedi.
kuki

Post 20 Nov 2011, 00:41

OliverZG » wrote: A dijete nek poludi od tolikog objašnjavanja. Gdje god se mrdne ima garantiranih 10 minuta prodike, baš će biti ohrabreno da istražuje i sl.
Kakvih deset minuta prodike? Ako je solna kiselina u zaključanom ormariću, može istraživati koliko hoće bez da sluša prodike i bez da ga itko lupa po prstima. To je poanta.
Karlinjo

Post 20 Nov 2011, 01:08

kuki » wrote: Ne znam kako ti to zamišljaš, kao da dijete koje urla prisiliš da zalijepi šaku na vreli šparhet i drži tako dok opekotina ne dođe do kosti? Ili histerično baciš barbiku na šparhet i još je benzinom poliješ i baciš šibicu na nju, i urlaš od smijeha poremećeno i vrištiš "gori kurvo gori"? :confused:
Pa da, isto kao što ti zamišljaš ovo "moje" nasilje. Što ti misliš da ja želim svom snagom zatvorenim dlanom dijete opalit po rebrima ili se derat na njega kao da mlazni motor radi. Odnosno kad lupim po prstima da tu nokat više ne raste.

To tvoje nježno vučenje rukice u lijepi smješak je ekvivalent "pec [namjera ili udarac po ruci], ne to dirat" ili ne znam kako se to može obaviti nježno ali otimanje i spaljivanje igračke je ekvivalent ne znam glasan povih "opeć ćeš se"
To je istina. Više o tome možeš pročitati u knjizi Dječja psihologija (Vasta, R.; Haith, M. M.; Miller, S. A.), poglavlje o Teorijama o utjecaju okoline i učenja.
Pa dobro zašto onda to ne iskoriste u školstvu?
I da, poanta je da dijete nauči birati ono što ispravno i da zna zašto je nešto odlučilo, a ne da slijepo slijedi upute.
Slažem se ali ne mislim da je to moguće uvijek i da, mislim da roditelj ima pravo na odluku koja ide kontra djetetove želje.
  • Information