Idealno društvo

Stare teme i začeci foruma
Lord Byron

Post 03 Nov 2011, 17:49

Borna Paro » wrote:
Vijeće nema naredbodavnu ili upravljačku vlast...
...osim što se onaj koji "zadobije manju podršku" mora povući, ili kako je već bilo formulirano. :D

Mislim da pokušavaš neizmijenjenu formu "omekšati" terminološkim gimnasticiranjem.

Lastan

Post 03 Nov 2011, 18:44

Borna Paro » wrote:Zalud sve priče ako se pojave primitivni,glupi ili ludi u tom društvu.
Ako postuliramo idealne ljude, idealno društvo postaje trivijalnost.

Priče o idealnom društvu jedino mogu imati smisla ako postuliramo realne ljude – gramzive, lijene, podle, sebične. Ali uglavnom dobre u duši. :zubo:
JPK

Post 03 Nov 2011, 18:57

Lastan » wrote: Ako postuliramo idealne ljude, idealno društvo postaje trivijalnost.

Priče o idealnom društvu jedino mogu imati smisla ako postuliramo realne ljude – gramzive, lijene, podle, sebične. Ali uglavnom dobre u duši. :zubo:
Mislim da njegove ideje idu više u smjeru eliminacije neidealnih ljudi. :D
Biti i mniti svemiropolisno
Lastan

Post 03 Nov 2011, 22:55

JPK » wrote: Mislim da njegove ideje idu više u smjeru eliminacije neidealnih ljudi. :D
Dobro je to znati.

Ako krene s plinskim komorama – pa, imam par Ininih dionica. :raspa:
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 05 Nov 2011, 21:31

Lastan » wrote: Ako postuliramo idealne ljude, idealno društvo postaje trivijalnost.

Nda.
A mislim da otrove za plinske komore ne proizvodi rafinerija nego tvornica pesticida. Te dionice nemaš. :kava:
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Lastan

Post 05 Nov 2011, 22:46

ElliQuinn » wrote:A mislim da otrove za plinske komore ne proizvodi rafinerija nego tvornica pesticida. Te dionice nemaš. :kava:
A imamo mi tvornicu pesticida? :misli:
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 05 Nov 2011, 23:04

Lastan » wrote: A imamo mi tvornicu pesticida? :misli:
Znam da je Sisak imao. Nije bilo dovoljno što ima još i rafineriju i tvornicu alkohola i tvornicu crvene prašine (željezaru). Ima dana kad se pitam bih li bila pametnija da sam začeta i rođena u nekom manje industrijaliziranom gradu. Ono, jesam li tek retardirani fenotip svoga genotipa.

Pričuvni moderator.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 861 times
Been thanked: 1651 times
Post 06 Nov 2011, 12:43

vrrrlet » wrote:
Kako bi se izbacivali takvi elementi iz zajednice, kojim mehanizmima? Ima i bezopasnih glupana i luđaka također.
To je oksimoron. Glupost je uvijek opasna.
Potpisi su za budale.
Emericzy

Post 07 Nov 2011, 12:28

Lord Byron » wrote:neagresivnost. Vjerujem da ona obuhvaća sve: neagresivni su ljudi koji nisu nezadovoljni, koji nisu destruktivni, koji ne hodaju preko leševa, kojima "e jes' lopov, svakat' čast" nije vrhunski kompliment, koji postojanje drugih doživljavaju kao svoje bogatstvo, a ne kao nužno zlo.
Do je derivirano iz jednostavnije i točnije kršćanske ideje.

Zlo dolazi od oholosti. Oholost je najgori, osnovni grijeh. Svi se ostali grijehovi zapravo svode na njega. Riješi se oholosti, pa ćeš riješiti i agresiju i sto drugih nevolja.
Emericzy

Post 07 Nov 2011, 12:33

Borna Paro » wrote:Kuća uz šumu.Anarhija.Bez službenih autoriteta.Pasivna kuća.Vrt.Automobil na struju.Duhovnost ispred religije..Jesal li rekao sloboda,slatka sloboda.Bez reklama,paušala i ugnjetavanja primitivnih sredina.
Jebala te sloboda. Što će ljudima sloboda? Pa ljudi se boje slobode. Daš im slobode, a oni na sve strane panično traže nekog gazdu da mu se zavuku pod skut. Sloboda je najnepotrebnija stvar na svijetu.
Emericzy

Post 07 Nov 2011, 12:38

..a unda » wrote: jevgenija, bravo..:top:
..vec neko vrijeme neckam se da li otovoriti topik na ovu temu. kako unistiti reklamiranje, propagandu, te neke dijelove marketing miksa..kako se tome suprotstaviti.
to bi bio pravi udar slobode. po tom bi se vidjelo koliko je, pa cak i ova civilizacija, jaka, sposobna, pametna.
Kaj god! Nemojte liječiti simptome. Liječite bolest.

Reklama je simptom, a bolest je ljudska neobrazovanost i naivnost i odsustvo razmišljanja.

Kad se djecu u školi bude učilo skepsi, kao jednoj od osnovnih vještina preživljavanja, reklama će uginuti prirodnom smrću.
Tea Tree

Post 07 Nov 2011, 12:43

Emericzy » wrote:
Kad se djecu u školi bude učilo skepsi, kao jednoj od osnovnih vještina preživljavanja, reklama će uginuti prirodnom smrću.
Evo, ovo! :top:
Samo za to, kao što je već netko rekao, treba u startu ukinuti vjeronauk. Bez toga ne ide.
Emericzy

Post 07 Nov 2011, 13:02

Lastan » wrote:Mislim da bi velik korak prema boljem društvu, ako već ne idealnom, bio napuštanje koncepta ljudskih prava te njegova zamjena konceptom dužnosti. To je jedna stvar koju su religije uglavnom pogodile, za razliku od suvremene ideologije ljudskih prava: nije pitanje na što ti sve imaš pravo, već koje su tvoje dužnosti prema drugima.
Točno.

Ljudi danas od života svašta očekuju, a od sebe što je moguće manje. To je protuprirodno. Osnova života je preživljavanje. Pitajte Darwina ako meni ne vjerujete. E, kad se obavi posao na preživljavanju sebe, obitelji i društva, onda možemo sjesti uz pivo ili kavu i pogledati je li štogod ostalo za veselje, zajebanciju, sviranje kurcu, umjetnost, tralala. Imamo li možda kakva prava. A mi smo to okrenuli naopačke. Darwin bi već izdaleka rekao, deca, ne bu vam to dobro.
Emericzy

Post 07 Nov 2011, 13:07

Tea Tree » wrote: Evo, ovo! :top:
Samo za to, kao što je već netko rekao, treba u startu ukinuti vjeronauk. Bez toga ne ide.
Uči djecu skepsi i vjeronauk će uginuti sam od sebe.
Tea Tree

Post 07 Nov 2011, 13:11

Emericzy » wrote: Uči djecu skepsi i vjeronauk će uginuti sam od sebe.
Hoće, ako ne bude u školi. Neka bude gdje mu je mjesto.
Dok postoji u školi i dok postoje oni koji žele da tamo bude, ništa od učenja skepsi.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 07 Nov 2011, 15:38

I tako, dok ovdje raspravljamo o idealnom društvu, stvarno nam se društvo pretvara u alanfordiju. Država nam je Superhik.
Članak.

Pričuvni moderator.
Borna Paro

Post 07 Nov 2011, 17:22

vrrrlet » wrote:
Kako bi se izbacivali takvi elementi iz zajednice, kojim mehanizmima? Ima i bezopasnih glupana i luđaka također.
Mehanizmom znanja,vještine,mudrosti,praktične vrijednosti i itd.
Vizija i nevizija.Nije teško naći ili usporediti glupog i pametnog.
To je kao da ja tvrdim da sam najpametniji ovdje,a znam da nisam.Na tome temelju sjedi računanje zajednice.Ovdje je doista teško računati sa ljudima koju nepismeni i koji su fanatično religiozni;oni su gotov slučaj.
Baza počiva na svijesti.Od toga počinje gradnja idealnog društva,i za one sa skepskom,cinizmom i ostalim vrlinama također.
Borna Paro

Post 07 Nov 2011, 17:24

JPK » wrote: Mislim da njegove ideje idu više u smjeru eliminacije neidealnih ljudi. :D
Takvi ljudi i nisu za idealno društvo.Njima to ne znači ništa.
Emericzy

Post 07 Nov 2011, 20:16

ElliQuinn » wrote:I tako, dok ovdje raspravljamo o idealnom društvu, stvarno nam se društvo pretvara u alanfordiju. Država nam je Superhik.
Članak.
To s ovrhama je sramota stoljeća. Odurna prljava hadezeovska svinjarija.
Dubrava

Post 18 Nov 2011, 01:18

schmokljan » wrote:Molio bih da se ovo ne pretvori u kokoš ili jaje raspravu, nego da čujemo te prijedloge za idealno društvu. Ili barem vizije tog društva.
Platonova država je idealno društvo, doduše u današnjim filozofskim krugovima je eitketirana. Kao zato što je totalitarističko. No, ono što je totalitiarističko je relativno pošto je kulturno determinirano. U nekim neeuropskim društvima dječaci sa 13 godine prolaze svakakve rituale kojim i službeno postaju muškarci (kao npr. borbe sa zmijama), u zapadnim liberalnim društvima to bi se shvaćalo kao kršenje ljudskih prava.
Borna Paro

Post 25 Nov 2011, 17:58

skinhead_ » wrote: Platonova država je idealno društvo, doduše u današnjim filozofskim krugovima je eitketirana. Kao zato što je totalitarističko. No, ono što je totalitiarističko je relativno pošto je kulturno determinirano. U nekim neeuropskim društvima dječaci sa 13 godine prolaze svakakve rituale kojim i službeno postaju muškarci (kao npr. borbe sa zmijama), u zapadnim liberalnim društvima to bi se shvaćalo kao kršenje ljudskih prava.
Tko ti je ovo,Rommel?
Dubrava

Post 26 Nov 2011, 00:19

Borna Paro » wrote: Tko ti je ovo,Rommel?
jeste,
schmokljan

Post 26 Nov 2011, 02:47

Nacističko oficirsko smeće.
Dubrava

Post 26 Nov 2011, 04:14

Kaj imate svi protiv Rommela, čak mu se i Britanci i ostali antifašisti-"dobrotvori" pohađaju grob?

Lik je ipak pola Europe pokorio dok su neki drugi ženili male djevojčice.
schmokljan

Post 26 Nov 2011, 08:57

A Britanci su mjerilo čega? I kako je pokoravao - idejama ili leševima?
  • Information