Ženska ravnopravnost - i? Jesmo tu? Oćemo uskoro?

Sve od javnog i tajnog interesa
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 07 Nov 2011, 01:31

Herp » wrote:
Nisam ni rekla da ste vi. :D
A bit će onda da sam ja. :ne zna:

Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Lastan

Post 07 Nov 2011, 01:33

Almost Rosey » wrote:Dakle, da, to se stajalište u literaturi naziva baš tako. Nu:
Modern sexism is more subtle and is characterized by a denial that women are still targets of discrimination, by antagonism towards women’s demands, and by a lack of support for policies designed to improve women’s status.
A što ako žene više nisu meta nepravedne diskriminacije? Što ako žene više nemaju legitimne zahtjeve i ako se implementiraju mjere koje poboljšavaju ženski status nesrazmjerno muškome?

Ovakva definicija, bez ikakvih ograničenja, mogla bi se primijeniti i u društvu u kojemu su žene u potpunoj prevlasti da bi se ušutkalo muškarce koji se drznu zucnuti. Ukratko, vitlaš pojmom seksizma kao etiketom koju lijepiš nekome tko se ne slaže s tobom. To nije dobro.
Ne govorim ovdje o biološkim razlikma nego o socijalizaciji. Ana isto ima mozak, ne vidim kako bi njezino posjedovanje pičke i manjak testosterona učinio da joj ne idu jednadžbe s dvije nepoznanice.
Budući da nitko od nas to nije tvrdio, ne znam što da ti kažem. Strawman?
Carla je bila primjer koji mi je prvi pao na pamet, upravo zbog vica. Vidjeh ne jednu analizu sadržaja novinskih članaka koji su mahom političarke (Clinton, Rice i još neke, mogu iskopati reference ako je nužno) nazivali "neženstvenima" ako su pokazale odlučnost (pridajući to svojstvo muškarcima, a ne političarima), dok su te iste političarke, ukoliko su pokazale i natruhe neke "ženstvenosti", bile prozivane za nestručnost i nekompetentnost. I kod nas su se spominjale razne minice, madraci i štange, sve u pokušaju diskreditacije političarki. Ne vidim da si kolege političari međusobno dobacuju opaske o malim penisima.
Zanimljivo, ali zanemaruješ jednu sitnicu: u slučaju madraca i mudraca, kao i u slučaju plesa oko štange, na imbecile koji su se poslužili takvim napadima digla se kuka i motika. Jer su bijedne seljačine.
Velika je većina populacije više nego dovoljno senzibilizirana na tu vrstu prostakluka.
A nije da se i muškarci međusobno ne časte; od “majmune” do uputnice na psihijatrijsko liječenje.
Tu su i napadi optužbama za obiteljsko nasilje – pardon, jesam li rekao “optužbama”? Mislio sam na klevete. Takve su optužbe – također seksističke, ako ćemo pravo – dolazile iz ženskih usta.
Istih ženskih usta, ako se ne varam, kao i grubo vrijeđanje jedne zastupnice koja je usvojila dijete i zbog toga “nije prava majka”.

Mislim, ajmo pogledati malo cijeli korpus uvreda i napada u sabornici. Gdje je u ovakvom kontekstu sve seksizam, i prema kome i kako usmjeren?
Kad se u Americi povlače optužbe za rasizam, nerijetko ispada da su crnci sasvim u jednakoj mjeri rasisti kao i bijelci, ako ne i više. Zato, recimo, Bill Cosby javno istupa protiv crnih rasista i ukazuje na to da ne možeš očekivati da će te tretirati kao jednakog ako se ne ponašaš jednako (malo su mi mutne točne riječi jer ima nekoliko godina otkad sam to čitao), a Chris Rock u svojim nastupima izjavljuje: “There are black people, and there are niggers. And I hate niggers.” (A da rasizam još itekako postoji, dovoljno dokazuje činjenica da iste riječi iz bjelačkih usta ne bi bile dobro primljene. Da se tako blago izrazim. Istim kriterijem malo je teže dokazati prevladavajući seksizam u našem društvu.)
JPK

Post 07 Nov 2011, 01:33

blaze » wrote: ti ćeš u švicarskoj u svakom slučaju biti žena :rofl:
Ja u Švicarskoj imam više prava od lokalaca, ne moram ni porez plaćati.
Biti i mniti svemiropolisno
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 07 Nov 2011, 01:37

JPK » wrote: Ja u Švicarskoj imam više prava od lokalaca, ne moram ni porez plaćati.
A smiješ glasati?
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
JPK

Post 07 Nov 2011, 01:48

ElliQuinn » wrote: A smiješ glasati?
Koga briga za glasanje, puno više mi znači to što su mi prihodi neoporezivi i mogu kupiti novi auto skoro u pola cijene, a i imam imunitet pred sudom [nikad se ne zna :D].
Kad već spominješ pravo glasa, kladim se da bi ga i najzagriženija feministica mijenjala za gorenavedena.
Biti i mniti svemiropolisno
Lastan

Post 07 Nov 2011, 02:09

Almost Rosey » wrote: To je drugo pitanje; ni ja ne znam koliko sam okej s tim da netko zaposli manje sposobnu ženu samo zbog toga što u firmi mora imati određen postotak žena.
Ja znam koliko mi je to OK.
Da budem precizan: nimalo.

Mogu razumjeti tzv. pozitivnu diskriminaciju u slučaju društvene skupine s drastično težim položajem. Žene to danas i ovdje nipošto nisu.
A čak i tada bolje je rješavati takve stvari npr. subvencijama na zapošljavanje umjesto kvotama.
Ne uvijek. Meta-stereotip :D mislim, stereotipi su neizbježni i ponekad adaptivni, ali nekad postaju prijetnja. Zapravo, ono što sam napisala o Aninoj matomatici se upravo zove prijetnja stereotipom.
Da, postoje prijetnje stereotipima. Nažalost, meni se sve više čini da je “muškarci su seksisti” jedan takav stereotip. :D
Još uvijek imaš istraživanja koja će pokazat značajnu razliku u rezultatima na testu inteligencije crnaca i biejlaca. A imaš i onih koja neće. Ovisi kakvu uputu i objašnjenje testa daš.
S time da crnci i bijelci zapravo jedva da postoje.

Biološki gledano, rase unutar ljudske vrste ne postoje. Štoviše, kad sam pogledao sliku koju je Dawkins u jednoj knjizi stavio kao primjer, ja sam ispao – Marsovac. Jer sam za dva “crnca” smatrao da su bijelci, vođen glupavim kriterijem kao što je boja kože. Štoviše, prema toj sam slici čak razvio hipotezu da ljudske ženke imaju tamniju kožu od mužjaka. A onda sam vidio objašnjenje slike. :D
Meni se čini da ovdje ne govorimo o istoj stvari. Naravno da nećeš zaposliti Anu kad ti treba matematičar, jer Ani nije dana ni prilika da razvija matem. vještine. Da, Ana i Marko će se razlikovati u konačnici, ali bazično se, u npr. kognitivnim sposobnostima, ne razlikuju nužno. Da, naravno da nije nekorektno zaposliti Anu, jer će ona doista i biti lošija u matematici, ali zbog toga što je od osnovnjaka filana stereotipom, premda je dotad šila Marka za dvije ocjene.
Samo što je to primjer koji ti čitavo vrijeme povlačiš kao strawman. Ono o čemu JPK i ja govorimo ne spada u tu kategoriju. Ili barem još nisi uspjela pokazati da spada.
A u čemu je fora? Čime se to objašnjava? Ne podjebavam, ozbiljo pitam. Jel to možda onaj famozni spacijalni faktor?
Ne bih znao je li to “onaj famozni spacijalni faktor” jer ja za nj nikad nisam čuo.
Objašnjava se, koliko znam o tome, različitim ožičenjem mozga, i to uslijed različitog djelovanja hormona. Da me jebeš, meni je vrlo zanimljivo što ispada da se homoseksualni muškarci u prostoru snalaze lošije od heteroseksualnih. Možda to objašnjava stereotip homoseksualnih dekoratera interijera. :D
Nije li u suštini isto?
Pa… ne, nije.

Jer imamo sustav koji garantira jednakopravnost. Svaka nejednakost koja ne proizlazi iz tog sustava tada nije dio tog sustava i ne treba se sustavom ispravljati.
Jedino što još jest donekle problematično jesu stereotipne rodne uloge u nižim stupnjevima obrazovanja. No ni to nije moguće tek riješiti dekretom. A trebalo bi, jer – puno više od običnog seksizma – rezultiraju nezgodnim stvarima kao što je rastuća homofobija. Osim toga, sve dok je u školama i vjeronauk, bit će i barem jedan predmet koji perpetuira rodne i ine stereotipe.
Ajd ne obraćaj mi se tako, može?
Zašto? Jer si žena? :D

Mislim, tako sam se i JPK-u obratio u par rasprava kad smo se počeli klati i kad je on počeo srati kvake. :zubo:
Ne sjećam se da je počeo cendrati nakon toga. :zubo:

Bila si izabrala jako, jako tendenciozan primjer za još tendenciozniju tvrdnju. Koja ne stoji.
Ono što JPK-u napisah, stav je nekih ljudi (da, seksista :o ) da ne ide oboje. dakle, ili je ženstvena, ili je uspješna. Carla del Ponte je bila nesretan izbor jer doista ne izgleda, erm, puteno.

To je tvoja percepcija, i to je lijepo. Postoje ljudi koji stvari ne vide tako i koji će doista reći da: žena uspješna u "ženskom" poslu - ŽMK; žena uspješna u "muškom" poslu - nežena; žena koja je ženstvena a bavi se "muškim" poslom - neuspješna. Stvar je kognitivne disonance koja se mora na neki način razriješiti kad imaš takav mindset :ne zna:
Postoji svašta. No da bi se moglo govoriti o seksizmu, to bi morao biti prevladavajući stav.
Istina, društvo u kojemu se ja krećem nije indikativno za čitavu kulturu, ali ja ne primjećujem takve stavove u svojoj okolini. A bogme ni u medijima, koji poprilično definiraju dominantne oblike društvenog diskursa.
Nekako mi se čini da još uvijek ima više onih očeva koji se s djetetom poigraju pola sata prije spavanja nego onih koji žele skrbništvo. Ne znam, bit će je i to stereotip* :misli:

*ovo nije sarkazam.
Ja ne znam kojih je više. Ali znam da će naši sudovi dijete dodijeliti majci čak i kad je ona ovisnica o alkoholu i kojekakvim narkoticima, k tome nezaposlena, a zaposlenog i zdravog oca uredno će odjebati.
Mislim, ako ćemo o seksizmu.
Lastan

Post 07 Nov 2011, 02:11

JPK » wrote:BTW, želiš li možda reći i da dječake društvo uči da budu agresivniji od djevojčica?
Koliko se sjećam, postoje neke priče o tome da je u matrijarhalnim društvima niža razina muške agresivnosti. No budući da je riječ o malobrojnim i uglavnom izoliranim društvima, ne mogu biti siguran što je tu uzrok, a što posljedica. :D
Lastan

Post 07 Nov 2011, 02:19

Melody » wrote:zato što već dugo živimo u društvu u kojem ti tradicionalni ideali nisu odgovarajući realnosti, a forsiraju nam se: žena, majka, kraljica , a ponekad i kurva:D
to smatram svojevrsnim poricanjem realnosti, kao mehanizmom kojim bi se žene i dalje držale potlačenim.
jasnije?
Prisjeti se, ako možeš, da živimo u kriznim vremenima.

To je bitno, da.

Naime, davno je jedan britanski ekonomist pokazao da što je veća kriza, to žene nose kraće suknje. I više troše crveni ruž.
Ukratko, u vrijeme krize žene pojačano traže partnera koji će se skrbiti o njima.
Biološko programiranje.

U tom mi je svjetlu sasvim jasan naš neokonzervativizam (i inače očekivan u poratnom društvu). No njega se nećemo riješiti administracijom – nego sređivanjem gospodarstva.

Inače, ma koliko neki memi bili značajni, ne vjerujem da će huljićevski pjesmuljci značajnije odrediti trenutnu generaciju klinaca-do-tinejdžera. To su pjesmuljci koji više ciljaju na jeftine emocije nego na bilo kakav intelekt.
dimnjak

Post 07 Nov 2011, 09:43

Herp » wrote:
Ok, idemo dalje. Sad pak nisam sigurna jesam li dobro protumačila samo značenje ŽMK (još nisam čula ni pjesmu iz koje navodno potječe :o) ali, onako kako si ja tumačim tu kraticu, u mojim ušima to ima značenje otprilike "žena može biti sve što poželi, i majka, i kraljica, i kurva ako treba".
Am I right or am I wrong?
+1!

sad idem dalje citati :)
ElliQuinn » wrote:Žena-majka-kraljica-kurva u odnosu na svog muškarca / muškarce. Ne vidiš da je svaka od tih oznaka funkcija za muškarca? Moja žena, majka moje djece, moja kraljica, moja kurva. Što je žmkk u svom životu za sebe?
kraljica? : ne zna:

mislim, majka sam djetetu, zena sam suprugu, (mozemo tu dodat dijete jer sam to svojim roditeljima, mozemo dodati i zanimanje, al mislim da je to sve obuhvaceno zadnjom) kraljica sam za sebe jer mogu biti sve. all in one.
stim da ja zenu nisam nikad u ZMK dozivljavala kao suprugu vec kao Zenu :)
Melody » wrote:
Ne, nisu ti to nikakavi planovi. To su četiri osobe koje možeš biti kao žena u tradicionalnom smislu. :rofl:

Iako mi je simpatično to što si ovo "kraljica" shvatila kao "ostvarenje u profesionalnom smislu", ali ono to nije :zubo:

jer, osim ako zbilja plemkinja (a recimo da gorecitirana jelena rozga br. 16 nije :zubo:), kraljica je žena kojoj je muž dao sve što ima, a bogat je. :D
hm...zena u tradicionalnom smislu bi bila majka, supruga, sluskinja, ropkinja.
sori, al ja ju takvu vidim.

i cesto takvu vidim danas. oko sebe.
on mi ne pomaze po kuci, on mi ne pomaze oko djeteta, on mi....

Herp » wrote:
Nije valjda da sad moram objašnjavati kako muškarac ima fiziološku mogućnost napraviti dijete i sa 50, 60, 70, 80, za razliku od žene? : misli:
i bilo koji dan u mjesecu :D
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 07 Nov 2011, 10:54

Herp » wrote:..

*Da citiram svog profesora iz etologije: "Reproduktivni seks je smisao života", ako je nekome promakao značaj "primarne funkcije".
il se etologija bavi i istrazivanjem smisla zivota? cekicu je smisao zivota da pronadje cavao..mislim, ako je nekome promakao znacaj smisla zivota.

podsjeca me to na radmana. covjek je, eto, citav svoj zivot htio biti filozof, ali je promasio smisao, a htio je do njega doci posto poto..
uostalom, filozofija i onako nije znanost..dodje vise nesto, onako, hobi..

:D
Herp
Nikki Gauda

Post 07 Nov 2011, 11:04

..a unda » wrote: il se etologija bavi i istrazivanjem smisla zivota?
Bavi se istraživanjem svega onoga što, u konačnici, dovodi do ispunjenja The Cilja. U životinjskom svijetu on je jasan; preživjeti i produžiti vrstu.

Ne poričem da je čovjek puno, puno složeniji od toga, ali ako gledamo s biološkog aspekta (a na njega se moj post i odnosio), onda to važi i za njega.

Uostalom, nisu đabe studenti sociologije s FFZG s nama slušali etologiju kao izborni kolegij. :D
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
..a unda
Undaminator

Post 07 Nov 2011, 11:10

Herp » wrote:
Bavi se istraživanjem svega onoga što, u konačnici, dovodi do ispunjenja The Cilja. U životinjskom svijetu on je jasan; preživjeti i produžiti vrstu.

Ne poričem da je čovjek puno, puno složeniji od toga, ali ako gledamo s biološkog aspekta (a na njega se moj post i odnosio), onda to važi i za njega.

Uostalom, nisu đabe studenti sociologije s FFZG s nama slušali etologiju kao izborni kolegij. :D
pa morali su slusat, morali su napokon doznat koji je smisao zivota. :D

znaci, to ce nam bit smisao. postat cemo opet koluticavci. :dina uzvraca udarac: :kokice:

dobro, mislim da smo shvatili da pitanje o ravnopravnosti zena (jel moram bas uvijek sve navodit o cemu se radi? ), postoji upravo zato jer zene postoje i to iskljucivo zato da bi bile zene, sto bi se etoloski moglo navuc :o (sori, na nezgrapnom izrazu), na to da zene i jesu smisao zivota, a kako onda govoriti o ravnopravnosti smisla, kad smisla nema u odnosu na..na sto biti ravnopravan? :D

eto, sad kad smo to rijesili, mozemo ici dalje..:D
Melody

Post 07 Nov 2011, 11:17

Lastan » wrote: Prisjeti se, ako možeš, da živimo u kriznim vremenima.

To je bitno, da.

Naime, davno je jedan britanski ekonomist pokazao da što je veća kriza, to žene nose kraće suknje. I više troše crveni ruž.
Ukratko, u vrijeme krize žene pojačano traže partnera koji će se skrbiti o njima.
Biološko programiranje.

U tom mi je svjetlu sasvim jasan naš neokonzervativizam (i inače očekivan u poratnom društvu). No njega se nećemo riješiti administracijom – nego sređivanjem gospodarstva.

Inače, ma koliko neki memi bili značajni, ne vjerujem da će huljićevski pjesmuljci značajnije odrediti trenutnu generaciju klinaca-do-tinejdžera. To su pjesmuljci koji više ciljaju na jeftine emocije nego na bilo kakav intelekt.
Da, otprilike sam ja to pokušala reći Herp sinoć, ali bila sam umorna i nije mi se dalo to ponovo obrazložiti. Osim što je ovo tvoje pisano s aspekta - biološkog.
Ja sam proučavala neotradicionalizaciju s nekog drugog aspekta.
S tim što za mene nema neke bitne razlike poručuje li nam se s mikrofona popularne kulture da sudjelujemo u trojcima, istražujemo biseksualnost, spavamo do pet i mrzimo ceo svet, kako je to nekoć poručivao turbo folk, ili da budemo žene, majke, kraljice, svetice i kurve.
To su konstrukti koji za mene imaju vrlo malo veze s biologijom.
Ali da, to sam htjela reći. Kada stvarnost postane nešto što nam ne odgovara, odbrambeni mehanizmi se pale. Ti odbrambeni mehanizmi mene trebaju inspirirati da se plodim, jer je svijet u krizi. Shvaćam. Ja samo ne želim rasplođavati ovaj i ovakav svijet :D

Ne bih rekla da će ovi pjesmuljci odrediti generaciju, više bih rekla da su oni simptom onoga što bi ovom usnulom i letargičnom društvu odgovaralo da klinci i tinejdžeri budu.
Jebeš ga, nekom The Clash, nekom Magazin.
baja

Post 07 Nov 2011, 11:18

..a unda » wrote: .... postoji upravo zato jer zene postoje i to iskljucivo zato da bi bile zene, sto bi se etoloski moglo navuc :o (sori, na nezgrapnom izrazu), na to da zene i jesu smisao zivota,...
:cerek:

tema je za ključ, jel'? :o
Melody

Post 07 Nov 2011, 11:21

dimnjak wrote:
mislim, majka sam djetetu, zena sam suprugu, (mozemo tu dodat dijete jer sam to svojim roditeljima, mozemo dodati i zanimanje, al mislim da je to sve obuhvaceno zadnjom) kraljica sam za
hm...zena u tradicionalnom smislu bi bila majka, supruga, sluskinja, ropkinja.
sori, al ja ju takvu vidim.
Ne moraš se ti meni izvinjavati, meni se niti ovaj moj pobrojani, niti tvoj set uloga ne sviđa. Tako da su to za mene konstrukti kao i svaki drugi, samo što ja velike razlike između ropkinje/sluškinje i kurve ne vidim. To je varka unutar koje moramo smatrati da je biti sluškinja nešto s više digniteta i morala nego biti kurva, a nije.
i cesto takvu vidim danas. oko sebe.
on mi ne pomaze po kuci, on mi ne pomaze oko djeteta, on mi....
Ovo nisam sigurna da sam razumjela.
vrrrlet

Post 07 Nov 2011, 11:23

Tupelo » wrote:
To se ne može dogoditi.
Naime, osim korištenja porodiljnog dopusta, žene su uglavnom i te koje koriste i česta bolovanja za njegu djece.
Rijetko kad ga koristi muškarac.

Ali, čak i kad bi država učinila mogućim da poslodavac financijski uopće ne osjeti porodiljni/korištenje bolovanja za njegu djeteta, ostaje ti činjenica da za vrijeme porodiljnog ti gubiš radnika u kojega si ulagao i za čije poslove opet moraš obučavati novog radnika. A mnogim poslodavcima to je veća noćna mora od financijskih davanja.
Preko pet godina rada u human resourcesu su me po tom pitanju učinile poprilično pesimističnom.

Štoviše, događalo se da poslodavac, unatoč preporuci ženskog kandidata, radije zaposli manje kvalificiranog i sposobnog muškog kandidata.

Zamijeniti radnika je veoma teško i veoma skupo te rizično za (poneke) poslove.
I to se jednostavno ne može promijeniti nikakvom intervencijom zajednice (države).
Nije istina. Ako država oduzima svu novorođenu djecu i odgaja ih u profesionalnim odgojnim kombinatima za djecu, žene neće biti potlačene. Tih par mjeseci kraja trudnoće i rađanja se može shvatiti kao malo duži godišnji, a pri tome bi se mogle poslovno usavršavati, učiti nešto iz struke dok jedu krastavce.

Da ne govorim o prednostima takve djece, koja bi bila standardizirana, s ugrađenim elementarnim operativnim sustavima poput dizanja u tramvaju i pravopisa, a ne da nam se dešavaju nekulturne greške kojima smo svjedoci po cesti.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
dimnjak

Post 07 Nov 2011, 11:32

Melody » wrote:
Ne moraš se ti meni izvinjavati, meni se niti ovaj moj pobrojani, niti tvoj set uloga sviđa. Tako da su to za mene konstrukti kao i svaki drugi, samo što ja velike razlike između ropkinje/sluškinje i kurve ne vidim. To je varka unutar koje moramo smatrati da je biti sluškinja nešto s više digniteta i morala nego biti kurva, a nije.

Ovo nisam sigurna da sam razumjela.
pa ja vidim. jer kurvu nisam dozivjela u doslovnom smislu.
zapravo, nisam ju niti stavila u svoju ZMK jednadzbu. stavila bi ljubavnicu, ako bi stavljala ista.
kurvu bi svrstala u proslost, tradiciju, odmah pored sluskinje i ropkinje.
KSR mi je trdicionalna zena.
prodana u brak da siri noge, crnci po kuci, dvori i radja.
sa svojim susjedama mogu izmijeniti koju rijec dok zajedno gaze zelje.

zene i danas smatraju da je obitelj njihova i samo njihova obaveza, da je svako sudjelovanje muskarca u istom njihova dobra volja i dar. zapravo one zele da muskarci sudjeluju, ali same ih dozivljavaju kao pomoc, a ne kao ravnopravnog sudionika. jer i kuca i djeca su zajednica i prema njima imaju jednaka prava i obaveze.
zene se i danas samtraju "ropkinjom" kuce i djece.
..a unda
Undaminator

Post 07 Nov 2011, 11:32

Melody » wrote:..
Ali da, to sam htjela reći. Kada stvarnost postane nešto što nam ne odgovara, odbrambeni mehanizmi se pale.
..nista se ne pali. evoluiras ili nestajes. :kava: :biounda:
Ti odbrambeni mehanizmi mene trebaju inspirirati da se plodim, jer je svijet u krizi. Shvaćam. Ja samo ne želim rasplođavati ovaj i ovakav svijet :D
dakle, evolucija ne znaci automatski i uspjeh ili napredovanje, samo prilagodjavanje..evolucija uopce ne mora nuzno biti uspjesna ili kako bi drustvene bioteorije nerekle, kao i sto civilizacija nije nesto cemu se nuzno mora diviti kao nacinu i okolisu za napredovanje ili cak odrzavanje zivota.

drustvene znanosti upravo pokusavaju opisati kontekst kako bi ili da bi ono sto netko automatski smatra pozitivnim, zaista i imalo pozitivnu razvojnu vrijednost u smislu da se uopce dodje to trenutka kad se mogu postavljati nova pitanja.

radikalni antidrustveni prirodnjaci bi to rjesavali inzinjeringom, uzdajuci se u to da ce npr genetska zaliha vec nekako pronaci evolucijski svoj put iako se smanjuje.
naime boiteorijama nije jasno zasto ti ne zelis raditi ono sto ti je primarni zadatak.mora bit da si neka greska za koju ce se nasa brizna evolucija vec pobrinuti. tako ti i treba kad oces neku ravnopravnost. :zubo: : sociounda:

:D :D
..a unda
Undaminator

Post 07 Nov 2011, 11:35

baja » wrote: :cerek:

tema je za ključ, jel'? :o
..ne, sori. tema je upravo otvorena. :zubo: :hardkor oftopikunda:

dimnjak

Post 07 Nov 2011, 11:38

evo, ja bi muskoj populaciji ovdje postavila jedno pitanje koje sam postavila prije skoro deset godina sadasnjem muzu i nekolicini prijatelja, danas svi ocevi.

da li bi podjednako odgajali sina i kcer? da li bi radili neku raziku u odgoju, dopustenju i zabranama? ako bi, u cemu i zbog cega?

osobno mislim da sve krece od nuklearne obitelji i da su sve one soviniste i patrijahalne mačomenove oblikovale zene, njihove majke..u najvecoj mjeri.
Morticia

Post 07 Nov 2011, 11:38

Khm...
Ima li smisla uopće pokušavati ubaciti se u raspravu? :zubo:

Pokušat ću.

Za početak- ŽMK. :rigo:
Izuzetno ponižavajuće etiketiranje.
Naime, ja sam to shvatila kao- ja sam tvoja ŽENA, MAJKA tvoje djece i tebi sam KRALJICA, iako se okolo jebeš i varaš me na svakom koraku, a ja sjedim doma, kuham i odgajam djecu.
Šmrc, šmrc, on me voli na svoj način...
Fuj.

E sad kad smo to riješili... :D

Smatram i osjećam se (u društvu u kojem živim, ovog trenutka) apsolutno ravnopravnom.
Imala sam mogućnost, imala sam izbor.

Što se bioloških razlika tiče- ona osnovna- žena mora iznijeti trudnoću i dijete roditi.
Kad ga rodi, nitko joj ne brani da se 45 dana nakon poroda vrati na posao.
Ono što mnogi zaboravljaju ili uopće ne znaju jer nisu prošli porod jest snaga hormona koji nakon poroda učine da žena ŽELI ostati s djetetom.
Ima tu potrebu.
U većini slučajeva, naravno.
Dakle, možeš se ti vratiti raditi, tko je meni branio, npr.? :ne zna:
Pitanje je hoćeš li htjeti.
A stvarno bi se samo lud čovjek drznuo toliko petljati u prirodu i pokušavao to nasilno promijeniti ne bismo li bili "ravnopravni".

Sve ostale (navodne?) razlike su relativne, iako, ako se uzme u obzir da su utemeljenje na iskustvenom, ne i zanemarive.

JPK je spominjao utjecaj testosterona.
Meni to djeluje kao poprilično uvjerljivo objašnjenje.
I konačno mi je jasno zašto je većina glasnih feministica brkata. :zubo:
Za utjehu, navodno se žene s više testosterona bolje jebu i lakše doživljavaju orgazam od onih "ženstvenijih". :zubeki:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
dimnjak

Post 07 Nov 2011, 11:39

Morticia » wrote:Khm...
Ima li smisla uopće pokušavati ubaciti se u raspravu? :zubo:

Pokušat ću.

Za početak- ŽMK. :rigo:
Izuzetno ponižavajuće etiketiranje.
Naime, ja sam to shvatila kao- ja sam tvoja ŽENA, MAJKa tvoje djece i tebi sam KRALJICA, iako se okolo jebeš i varaš me na svakom koraku, a ja sjedim doma, kuham i odgajam djecu.
Šmrc, šmrc, on me voli na svoj način...
Fuj.

E sad kad smo to riješili... :D
ti si ko bog poslusala pjesmu pa znas pravo znacenje. to nije pravedno :D
Herp
Nikki Gauda

Post 07 Nov 2011, 11:42

Morticia » wrote:Smatram i osjećam se (u društvu u kojem živim, ovog trenutka) apsolutno ravnopravnom.
Imala sam mogućnost, imala sam izbor.
My point exactly. E sad, mene zanima, ima li ovdje među nama neka koja se ne osjeća tako, i zašto.
Tkpala.
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
..a unda
Undaminator

Post 07 Nov 2011, 11:43

dimnjak » wrote:evo, ja bi muskoj populaciji ovdje postavila jedno pitanje koje sam postavila prije skoro deset godina sadasnjem muzu i nekolicini prijatelja, danas svi ocevi.

da li bi podjednako odgajali sina i kcer? da li bi radili neku raziku u odgoju, dopustenju i zabranama? ako bi, u cemu i zbog cega?

osobno mislim da sve krece od nuklearne obitelji i da su sve one soviniste i patrijahalne mačomenove oblikovale zene, njihove majke..u najvecoj mjeri.
..najprije da budemo na liniji da upitam..jel mislis podjednako, jednako, ravnopravno ili podravnopravnije? :kokice:

dimnjak

Post 07 Nov 2011, 11:44

Herp » wrote:
My point exactly. E sad, mene zanima, ima li ovdje među nama neka koja se ne osjeća tako, i zašto.
Tkpala.
recimo da sam imala mogucnost i da sam imala izbor, ali sam svjesna sta je taj izbor donosio. svjesno sam ga izabrala sa svim manama neravnopravnosti.

sretne? :D
  • Information