Lastan » wrote:S druge strane, ljudi koji govore o neoseksizmu i čemu sve ne obično pokušavaju hiperregulirati tržište rada. Tu dolazi i do mnogo političke korektnosti.
To je drugo pitanje; ni ja ne znam koliko sam okej s tim da netko zaposli manje sposobnu ženu samo zbog toga što u firmi mora imati određen postotak žena.
Stereotipi postoje jer su utemeljeni u realnosti.
Ne uvijek. Meta-stereotip

mislim, stereotipi su neizbježni i ponekad adaptivni, ali nekad postaju prijetnja. Zapravo, ono što sam napisala o Aninoj matomatici se upravo zove
prijetnja stereotipom. Još uvijek imaš istraživanja koja će pokazat značajnu razliku u rezultatima na testu inteligencije crnaca i biejlaca. A imaš i onih koja neće. Ovisi kakvu uputu i objašnjenje testa daš.
Možda Marko uzme porodiljni dopust dok Ana ganja karijeru, ali generalno su muškarci ti koji rade dok su žene na porodiljnom. Ako imaju sreće da ijedno radi.
Kao što rekoh, stereotipi su tu jer dovoljno često odgovaraju stvarnosti. Nastaju generalizacijom, ali ne iz jednog primjera, već iz mnoštva.
Kao što rekoh, ovdje se javlja puno političke korektnosti jer “nećemo sad ljude svoditi na njihove ovakve ili onakve odrednice” iako imamo statističko opravdanje za to. Pazi, zakoni se donose za sve, ne posebno za Marka a posebno za Anu, uzimajući u obzir njihove različitosti s obzirom na njihove jedinstvene osobnosti.
Ako se neki kriteriji uzimaju u obzir, opet se baziraju na karakteristikama koje pokrivaju mnoge (dob, invalidnost, spol…) i na kojima se baziraju neki stereotipi.
Meni se čini da ovdje ne govorimo o istoj stvari. Naravno da nećeš zaposliti Anu kad ti treba matematičar, jer Ani nije dana ni prilika da razvija matem. vještine. Da, Ana i Marko će se razlikovati u konačnici, ali bazično se, u npr. kognitivnim sposobnostima, ne razlikuju nužno. Da, naravno da nije nekorektno zaposliti Anu, jer će ona doista i biti lošija u matematici, ali zbog toga što je od osnovnjaka filana stereotipom, premda je dotad šila Marka za dvije ocjene.
Muškarci i žene biološki se uistinu razlikuju.
Naravno.
Da ne biram ni po čemu drugome, za navigatora bih prije uzeo muškarca nego ženu. I to heteroseksualnog muškarca; homoseksualni muškarci imaju navigacijske sposobnosti ženâ, i one su prilično slabije od onih heteroseksualnih muškaraca.
Možda je Ana iznimka; moj je kriterij posve jasna generalizacija (zasnovana na istraživanjima) i kao takav mi daje najveću vjerojatnost da ispravno izaberem bez preopsežnih testiranja. Možda će, dakle, Ana biti izvrstan navigator – ali vjerojatno neće.[/color]
A u čemu je fora? Čime se to objašnjava? Ne podjebavam, ozbiljo pitam. Jel to možda onaj famozni spacijalni faktor?
A to se u školi govori djeci?
Tu su veći problem roditelji koji kupuju barbike koje govore “math is hard, let’s go shopping” nego sustav.
Nije li u suštini isto?
Ajd ne seri kvake, može?
Ajd ne obraćaj mi se tako, može?
Carla del Ponte, Jadranka Kosor, Margaret Thatcher i Tarja Halonen (a bogme i Indira Vladić) na glasu su kao neženstvene jer su ženstvene približno kao zadnja strana autobusa. Neovisno o funkciji na kojoj su.
Nitko nije za Juliju Timošenko rekao da je neženstvena, barem ne da bih ja to čuo. Ili za jordansku kraljicu Raniu.
Ženstvenost je stvar izgleda i stava, ne pozicije.
Ono što JPK-u napisah, stav je nekih ljudi (da, seksista

) da ne ide oboje. dakle, ili je ženstvena, ili je uspješna. Carla del Ponte je bila nesretan izbor jer doista ne izgleda, erm, puteno.
Ako je netko sposoban, sposoban je bez obzira na spol. Ako je nesposoban, nesposoban je bez obzira na spol.
To je tvoja percepcija, i to je lijepo. Postoje ljudi koji stvari ne vide tako i koji će doista reći da: žena uspješna u "ženskom" poslu - ŽMK; žena uspješna u "muškom" poslu - nežena; žena koja je ženstvena a bavi se "muškim" poslom - neuspješna. Stvar je kognitivne disonance koja se mora na neki način razriješiti kad imaš takav mindset
Ali sad svejedno vidim plakate za povećanje udjela žena u Saboru. Jer ako ženâ ima više u populaciji, onda ih mora više biti i u parlamentu. To je već politički korektna travestija demokracije; određivanje kvotâ iako je i pravo da budeš biran tek pravo, a ne obaveza – to je pizdarija. Svatko se ima pravo kandidirati, za svakoga možemo glasati. Dalje narod bira, i ne po spolnom ključu. Neće valjda žene glasati za Jacu samo zato što je žena, kao što je i ona sama rekla da očekuje?
Ovo napisah na početku, meni su to isto mutna posla, bilo u politici, bilo na rukovodećim mjestima. Upravo čitam jedan neloš članak na tu temu.
Eh, ali u ovom smo slučaju mi muškarci jebene stranke. Jer seksizam sustava nama ide na štetu.
Ali ne primjećujem da se ženske udruge dižu na zadnje noge oko toga iako dugoročno i takav seksizam šteti njihovim ciljevima i borbi. Barem ako se uistinu bore za ono što proklamiraju, a ne za ženski supremacizam.
Nekako mi se čini da još uvijek ima više onih očeva koji se s djetetom poigraju pola sata prije spavanja nego onih koji žele skrbništvo. Ne znam, bit će je i to stereotip*
*ovo nije sarkazam.