Umjetnost - što je to?

O duhovnim i materijalnim dobrima
Glo

Post 04 Nov 2011, 10:06

Lord Byron » wrote:Apsolutna definicija mora biti - apsolutna, neovisna o onom tko ju "primjenjuje". Svaka neodređenost znači da definicija nije dobra.

Onako, "ovo jest, a ovo nije" - i to je to.
Molim? :D Ako je nešto činjenično dokazano, to bi trebalo biti oborivo, ako je nešto subjektivno, onda ono to jest takvo. :misli: :zubo:

Lord Byron

Post 04 Nov 2011, 10:09

Glo » wrote:
ako je nešto subjektivno, onda ono to jest takvo. :misli: :zubo:
Govorim o definiciji. O "određenju pojma". Da bi nešto bilo definicija, ne smije ovisiti o onom tko ju koristi.

Može se postaviti "nužne uvjete" - osobine koje nešto mora imati da bi bilo umjetnost, ali to još uvijek nije definicija umjetnosti. To je, eventualno, instrument za eliminaciju dijela onog što nije umjetnost.
Glo

Post 04 Nov 2011, 10:13

Lord Byron » wrote: Govorim o definiciji. O "određenju pojma". Da bi nešto bilo definicija, ne smije ovisiti o onom tko ju koristi.

Može se postaviti "nužne uvjete" - osobine koje nešto mora imati da bi bilo umjetnost, ali to još uvijek nije definicija umjetnosti. To je, eventualno, instrument za eliminaciju dijela onog što nije umjetnost.
Dobro. Slažem se. Ali ja sam govorila o svom subjektivnom dojmu umjetnosti i nemam namjere sudjelovati u postavljanju definicije. Ako se pak nekome svidi ili se slaže s mojim doživljajem, nemam ništa protiv. Nemam ništa protiv ni u suprotnom slučaju. :zubo:
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 04 Nov 2011, 10:16

Glo » wrote:
Molim? :D Ako je nešto činjenično dokazano, to bi trebalo biti oborivo, ako je nešto subjektivno, onda ono to jest takvo. :misli: :zubo:
dosta ono, lascivan komentar, zar ne?:raspa:
Lord Byron

Post 04 Nov 2011, 10:18

Glo » wrote: nemam namjere sudjelovati u postavljanju definicije.
S obzirom na naslov topica, šteta. :D
Glo

Post 04 Nov 2011, 10:19

..a unda » wrote: dosta ono, lascivan komentar, zar ne?:raspa:
lascivan? možda ga ti takvim doživljavaš :D ako je to tvoj subjektivni doživljaj tog komentara, onda on jest takav :zubo:
Glo

Post 04 Nov 2011, 10:20

Lord Byron » wrote: S obzirom na naslov topica, šteta. :D
Vidiš, ja pak mislim da je grehota sažeti u definiciju neke tako divne stvari. :zubo:

edit: apsolutnu mislim :D
..a unda
Undaminator

Post 04 Nov 2011, 10:21

Glo » wrote:
lascivan? možda ga ti takvim doživljavaš :D ako je to tvoj subjektivni doživljaj tog komentara, onda on jest takav :zubo:
ako je tvoj komentar cinjenicno dokaziv, onda se radi o mojoj objektivnosti. :zubo:

inace, da slazem se s cim se god ti odlucis subjektivno slagat. :D
Glo

Post 04 Nov 2011, 10:22

..a unda » wrote: ako je tvoj komentar cinjenicno dokaziv, onda se radi o mojoj objektivnosti. :zubo:

inace, da slazem se s cim se god ti odlucis subjektivno slagat. :D
Želiš dokazati da si objektivan?

p.s. Baš se lijepo slažeš. :D
Lord Byron

Post 04 Nov 2011, 10:29

Glo » wrote:
Vidiš, ja pak mislim da je grehota sažeti u definiciju neke tako divne stvari. :zubo:
Umjetnost ni najmanje ne mora biti "divna stvar".
Glo

Post 04 Nov 2011, 10:31

Lord Byron » wrote: Umjetnost ni najmanje ne mora biti "divna stvar".
Možda tebi ne. Meni da. :D
..a unda
Undaminator

Post 04 Nov 2011, 10:35

Glo » wrote:
Želiš dokazati da si objektivan?

p.s. Baš se lijepo slažeš. :D
nema dokazivanja. a objektivnost, to su drugi. :zubo:

ima samo prepoznavanja. utoliko sam umjetnik. najveci uzitak mi je kad se moj dozivljej prepozna, podijeli.. : onaj smajlic sta teatralno mice cuf sa cela:

sadsam se sjetio, jednom je onaj kontinentalac sutej (bio sam nekada jako ljut na njega u smislu zavisti), kad je govorio o svom usamljenickom prelasku preko atlantika, rekao nesto nista novo, ali tih par recenica me se dojmilo.
ne mogu citirat, ali jedno predvecerje ili tako nesto, predolujlje, postolujlje, jedrio je na vindpilotu naravno i neki prizor mu se svidio, doslo je do nekog prepoznavanja, do nekih povezivanja, do nekih slozenosti koje su se i koncentrirale i pitale i opterecivale i o tom prizoru je rekao ovako nesto..
jest, lijepo je, fotografirao sam, dozivio sam, ali u tom trenutku njavise sam zalio sto nema nekog pokrajk mene s kim ce se taj dozivljaj podijeliti, najvise sam zalio sto to sam moram vidjeti, dozivjeti..

i dan danas jos razmisljam o tome ili o mom dozivljaju toga sto je on rekao. :zubo:

p.s.

a s nekim moram. najgore je bacati biserje, a oholo ne uzivati u milom roktu. :D
Lord Byron

Post 04 Nov 2011, 10:35

Glo » wrote:
Možda tebi ne. Meni da. :D
Meni definitivno ne. Mislim da u onoj komponenti poticanja na razmišljanje i reakciju (pritom ne mislim na stanovite želučane reakcije :D), ružnoća i kojekakve druge nedivnosti itekako mogu postizati učinak.

To što (i) ja preferiram "ugodnu umjetnost" više smatram svojim licemjerjem i snobizmom nego neumjetnosti ružnoga.
Glo

Post 04 Nov 2011, 10:43

Lord Byron wrote: Meni definitivno ne. Mislim da u onoj komponenti poticanja na razmišljanje i reakciju (pritom ne mislim na stanovite želučane reakcije :D), ružnoća i kojekakve druge nedivnosti itekako mogu postizati učinak.

To što (i) ja preferiram "ugodnu umjetnost" više smatram svojim licemjerjem i snobizmom nego neumjetnosti ružnoga.
Ne pričam o ugodnosti već o divoti. Meni je npr. Baraka pet be divna. Divota je potaknuti nekoga na razmišljanje, a posebno onakvo koje vodi do neke spoznaje i tako sudjeluje u procesu razvijanja osobe.
..a unda » wrote: nema dokazivanja. a objektivnost, to su drugi. :zubo:

ima samo prepoznavanja. utoliko sam umjetnik. najveci uzitak mi je kad se moj dozivljej prepozna, podijeli.. : onaj smajlic sta teatralno mice cuf sa cela:

sadsam se sjetio, jednom je onaj kontinentalac sutej (bio sam nekada jako ljut na njega u smislu zavisti), kad je govorio o svom usamljenickom prelasku preko atlantika, rekao nesto nista novo, ali tih par recenica me se dojmilo.
ne mogu citirat, ali jedno predvecerje ili tako nesto, predolujlje, postolujlje, jedrio je na vindpilotu naravno i neki prizor mu se svidio, doslo je do nekog prepoznavanja, do nekih povezivanja, do nekih slozenosti koje su se i koncentrirale i pitale i opterecivale i o tom prizoru je rekao ovako nesto..
jest, lijepo je, fotografirao sam, dozivio sam, ali u tom trenutku njavise sam zalio sto nema nekog pokrajk mene s kim ce se taj dozivljaj podijeliti, najvise sam zalio sto to sam moram vidjeti, dozivjeti..

i dan danas jos razmisljam o tome ili o mom dozivljaju toga sto je on rekao. :zubo:
Da, nije rekao ništa novo, ali je bio prepoznat. :D Želiš li i ti potvrdu da si prepoznat? Što se tiče mene, osjećam se premalenom da bih to ustvrdila. :o

:D
Glo

Post 04 Nov 2011, 10:45

..a unda » wrote: p.s.

a s nekim moram. najgore je bacati biserje, a oholo ne uzivati u milom roktu. :D
dobio si i više od roktanja. priznaj da nisi to očekivao od jedne submisivne svine :zubo:

:rofl:
..a unda
Undaminator

Post 04 Nov 2011, 10:52

Glo » wrote:
dobio si i više od roktanja. priznaj da nisi to očekivao od jedne submisivne svine :zubo:

:rofl:
ne znam sto sam ja to vise dobio i ko misli da mi je nesto dao i koje submisivan. roktaj mi je dovoljan. :cerek:
os haiku o roktaju? :kokice: :zen: :umjetnik:
Glo

Post 04 Nov 2011, 10:53

..a unda » wrote: ne znam sto sam ja to vise dobio i ko misli da mi je nesto dao i koje submisivan. roktaj mi je dovoljan. :cerek:
os haiku o roktaju? :kokice: :zen: :umjetnik:
Kao da ja znam. Samo doživljavam. Daj haiku. :D
..a unda
Undaminator

Post 04 Nov 2011, 10:56

Glo » wrote: Da, nije rekao ništa novo, ali je bio prepoznat. :D Želiš li i ti potvrdu da si prepoznat? Što se tiče mene, osjećam se premalenom da bih to ustvrdila. :o

..uzas, uzas. :facepalm: :kakav umjetnik nestaje:

ko je govorio o meni? ko je govorio o potvrdi? ko od tebe sta trazi? :gaah:

znas, ti mene podsjecas na pjescanu. :raspa: ..ja kazem jedno, a ona meni kaze da sam rekao drugo, kako bi mi mogla reci trece i napraviti ko zna sta..:rolleyes:

Glo

Post 04 Nov 2011, 10:58

..a unda » wrote: ..uzas, uzas. :facepalm: :kakav umjetnik nestaje:

ko je govorio o meni? ko je govorio o potvrdi? ko od tebe sta trazi? :gaah:

znas, ti mene podsjecas na pjescanu. :raspa: ..ja kazem jedno, a ona meni kaze da sam rekao drugo, kako bi mi mogla reci trece i napraviti ko zna sta..:rolleyes:

To ja namjerno tako. :D
..a unda
Undaminator

Post 04 Nov 2011, 10:59

Glo » wrote:
Kao da ja znam. Samo doživljavam. Daj haiku. :D
pa dozivljavaj, al ti ja branim. svak se razvija do razine vlastite nesposobnosti. tako je i sa dozivljajem. :zubo:

e, ne dam haiku. :mad: jos. poslije cu..mozda. :o

..a unda
Undaminator

Post 04 Nov 2011, 11:00

Glo » wrote:
To ja namjerno tako. :D
cuj, ja mislim da tebi treba sna. okolnosti su ti postale namjerne. :D
Glo

Post 04 Nov 2011, 11:01

..a unda » wrote: cuj, ja mislim da tebi treba sna. okolnosti su ti postale namjerne. :D
Kako me čitaš. :o
..a unda
Undaminator

Post 04 Nov 2011, 11:04

Glo » wrote:
Kako me čitaš. :o
po vukovski. citam te kako pises. :D
Glo

Post 04 Nov 2011, 11:07

..a unda » wrote: po vukovski. citam te kako pises. :D

Je, vidim. :ćorava:
..a unda
Undaminator

Post 04 Nov 2011, 11:09

Glo » wrote:

Je, vidim. :ćorava:
dakle, jaj barem reci..koje su to okolnosti u kojima umjetnost nastaje? mozes li nesto reci o tim okolnostima? :raspa:
  • Information