Umjetnost - što je to?

O duhovnim i materijalnim dobrima
Eks

Post 02 Nov 2011, 16:59

Ovisi kakva instalacija, kakav medij, kakva skulptura.

" Koristeći približno 3000 kartonskih kutija različitih dimenzija umjetnica preoblikuje prostor galerije, ispunjavajući ga kartonskim kutijama, po podu i uz zidove. Time aktivno involvira gledatelja u interakciju s radom, jer posjetitelj promatrajući rad samim kretanjem u prostoru instalacije transformira njezin oblik i estetiku, pretvarajući segmente goleme kartonske skulpture u 'nelijepe' hrpe kartona. Radeći s konvencijama ponašanja u galerijskom prostoru i s pretpostavljenim očekivanjima recipijenata umjetničkog djela autorica projektira model prostora društvene interakcije, u funkciji pokretača događaja u kojima je zanimaju manifestiranja individualnih odgovora na iskustveno doživljenu situaciju."

Ima tako jedan već isforsani stil u suvremenoj poeziji koji konstantno drvi po pop referencama, stvarnosnim detaljima, popisima za kupnju, gledanja izmeta na podu, i ok, ima tu solidnih uradaka, rekla bih kvalitetno odrađenih, ali nema emocije. Emocija nula bodova. Oni koji uspiju to dignuti na neku višu razinu i unijeti dio sebe u to, bez već izlizanih propitivanja društvenih ovih i onih pizdarija, e oni su pjesnici. Ovo ostalo su samo performeri jednog vremena, pravca, stila.
Ne bude ništa u meni. Kao ni uvod u te kutije.

dimnjak

Post 02 Nov 2011, 17:00

hm...koliko umjetika, a to si kad zavrsis akademiju, nema prilike izlagati.
i ne izlaze.

puno :)

no i dalje stvara. umjetnie. neke prodaje, neke ne.
no i dalje, ne izlaze.
al ima status slobodnog umjetnika :raspa:
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
Eks

m.za » wrote: Publika?

Ako ne ponudiš gledatelju tvoje ljepljive trake apsolutno ništa osim nje same onda kako će uopće netko razabrati da ti nešto uopće nudiš? Onda je to samo jedan od bezbroj predmeta u nečijem dvorištu. i može isprovocirati jedino...ne znam ..zgražanje susjeda ili kaznu komunalca jer sakupljaš smeće u urbanoj zoni.

Ako se nalazi u galeriji,onda samo već tom činjenicom (da lijepo nema ni naslov, ni papirić kraj sebe, ništa) daje do znanja da je izložena nekakvom i nečijem promišljanju.
I netko osposobljen za ocjenjivanje/procjenjivanje umjetnosti (jebiga, sve je kategorizirano, šta ću ti ja :zubo: ) je odlučio da to vrijedi poticanja većeg broja ljudi na reakciju tj. izlaganja.

Izlaganja :mig:
Tvoje trake tako kako si ih opisala nisu izložene, prema tome nemaju niti pretenziju biti umjetničko djelo.
Aha. Znači ako sutra izložim govno u galeriji, to je dio umjetničkog stvaralaštva?
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

dimnjak » wrote:a kako ti znas da unda bak nije nacrtao bivola na spilji, a onda je dosao buka baja i intervenirao sa svojim dodacima i prepravkama?
ili se slucajno buka ana posvadjala sa svojim nazovimo muzem, maka stipetom i u zaru bacanja kamenja jednog na drugo nisu zapravo nastali dodaci na spilji koji ju danas cine- umjetnoscu? :D
pa sve je moguce. odatle i opcinjenost tim oslikavanjima, nevjericom da takva bliskost postoji. ali, ko zna sto ce se pronaci za sada imamo to sto znamo.
ako ispadne drugacije, onda ce i to biti podatak o nama, o postojanju ili nepostojanju necega, s kojim cemo morati nauciti zivjeti. :D

upravo to o cemu govoris jest put za prepoznavanje umjetnosti, za citanje ili, ponavljam dekodiranje ili dekomprimiranje, nacin na koji se gleda kako netko gleda. umjetnost je i na neki nacin uputa, kljuc i prepoznavanje procesa, kontinuiteta, duha.

mozemo sad pricati o granici ili granicama sto dokle ide, ali ako cemo tim granivama sve obuhvatiti, lako mozemo doci do smisla nicega, a samo da bi smo sveli to na razinu do koje nam se da ici. :D

u svakom slucaju, te granicne neke pojave treba pustiti, ali govoreci u domeni svidjanja, demokracije ukusa, vrlo lako mozemo prozvati umjetnoscu svaku dopadljivost koja ce nam se primamljivo ponuditi i kojoj cemo mi morati davati znacaj jer ona svoga nema, prazna je. :D
aisling

Post 02 Nov 2011, 17:02

ex anais
Ovisi kakva instalacija, kakav medij, kakva skulptura.
Točno - ovisi. Što ne znači da je, ali ni da nije.

Da se razumijemo - ja pojma nemam što umjetnost je. Al baš zato se ne usudim tako lako govoriti za nešto da nije.

Povukla bi sad paralelu s nečijim doživljajima toga što to ljubav je, al neću :zubo: : sob:
Happy Easter!
Eks

Post 02 Nov 2011, 17:08

aisling » wrote:ex anais
Točno - ovisi. Što ne znači da je, ali ni da nije.

Da se razumijemo - ja pojma nemam što umjetnost je. Al baš zato se ne usudim tako lako govoriti za nešto da nije.

Povukla bi sad paralelu s nečijim doživljajima toga što to ljubav je, al neću :zubo: : sob:
Ljubavni kritičari nikad nisu relevantni. :hekla: I ljubavi kritika ne pomaže. Odnosu možda da, ali samoj ljubavi ne.
aisling

Post 02 Nov 2011, 17:09

ex_anais » wrote:
Ljubavni kritičari nikad nisu relevantni. :hekla: I ljubavi kritika ne pomaže. Odnosu možda da, ali samoj ljubavi ne.
Ne pleti nego se sjeti kako ti ide na živce kad netko neupleten izjavi 'to nije ljubav'.

:D
Happy Easter!
ali

Post 02 Nov 2011, 17:15

dimnjak » wrote:

ova torta da je preslikana u slikarstvo bila bi umjetnost samim time sto ju je napravio neko s "imenom".

da li ti je hendrix bio umjetnik?
Je.
Njegova je vještina bila fascinantna (ekskluzivnost, da :mig:)
I on je tom svojom vještinom stvarao zvuk radi zvuka.
Ova torta je stvorena radi jela, ukrašena je usput. Na putu do finalnog izgleda Fora Torte Kojom Ću Razveseliti Djecu. Ne dira me apsolutno, ne uživam iznutra dok je gledam niti me potaknula na išta :ne zna:
Ne vidim ni poruku ni estetiku.
Eks

Post 02 Nov 2011, 17:16

aisling » wrote: Ne pleti nego se sjeti kako ti ide na živce kad netko neupleten izjavi 'to nije ljubav'.

:D
:rofl:

Ali ne možeš ljubav staviti u istu ravan s umjetnošću. Umjetnost uključuje i emociju, ali ipak podliježe nekakvim okvirima i kritici i treba podlijegati. Ljubav ne. Je, živcira me. Zato što nema kriterija po kojem bi se ljubav zaista odredila. Nema te "struke" koja bi to odredila ma koliko se ljudi trsili. :D Čak se psiholozi ne mogu složiti sa svim stavkama što je poželjno, a što nije.
ali

Post 02 Nov 2011, 17:26

ex_anais » wrote:
Aha. Znači ako sutra izložim govno u galeriji, to je dio umjetničkog stvaralaštva?
A čuj, ako si ga izložila jer je to način na koji se želiš izraziti prema svijetu, a ti si umjetnica, onda je svakako dio tvog stvaralaštva. Moje je da li ću ja kao dio publike/kritike prepoznati tvoj izraz i da li će mi se svidjeti kao takav (ne da li će mi se svidjeti govno osobno, nego da li ću prepoznati ideju).

Ako si ga izložila kao obična građanka kojoj je pobjeglo :rofl: onda nije.
Lord Byron

Post 02 Nov 2011, 17:26

ex_anais » wrote: Ljubav ne.
Pogrešno. Ako sve može biti ljubav, onda je i Markovo svakovečernje pijano premlaćivanje žene ljubav.

Problem je, baš kao i u umjetnosti, u "sivoj zoni" neodređenosti - ali, izvan nje se sasvim uredno može prepoznati jasne "da"-ove i jasne "ne"ove.
dimnjak

Post 02 Nov 2011, 17:30

m.za » wrote: Ne dira me apsolutno, ne uživam iznutra dok je gledam niti me potaknula na išta :ne zna:
Ne vidim ni poruku ni estetiku.
to isto mogu reci za hendrixa.
mislim necu, al bi glat mogla.
subjektivak karakter umjetnosti.

zapravo o tome pricam od samog pocetka :D

i torta je stvorena prvenstveno radi izgleda, ne jela. i za odrasle, ne djecu :D
ne mene :D
tortu radi jela moze napraviti svatko. ukrasit ju bas i ne moze. a ovako nesto, mali broj.

ko sto rekoh, da ovo nije torta vec instalacija od gipsa akademskog umjetnika, po difoltu bi bila umjetnost.
tu je onaj, po meni, paradoks.
dimnjak

Post 02 Nov 2011, 17:31

m.za » wrote: A čuj, ako si ga izložila jer je to način na koji se želiš izraziti prema svijetu, a ti si umjetnica, onda je svakako dio tvog stvaralaštva. Moje je da li ću ja kao dio publike/kritike prepoznati tvoj izraz i da li će mi se svidjeti kao takav (ne da li će mi se svidjeti govno osobno, nego da li ću prepoznati ideju).

a kako postajes umjetnica?
Eks

Post 02 Nov 2011, 17:35

m.za » wrote: A čuj, ako si ga izložila jer je to način na koji se želiš izraziti prema svijetu, a ti si umjetnica, onda je svakako dio tvog stvaralaštva. Moje je da li ću ja kao dio publike/kritike prepoznati tvoj izraz i da li će mi se svidjeti kao takav (ne da li će mi se svidjeti govno osobno, nego da li ću prepoznati ideju).

Znači, sve je umjetnost ako je izloženo u prostoru gdje se izlaže umjetnost? Ne slažemo se.
Lord Byron wrote: Pogrešno. Ako sve može biti ljubav, onda je i Markovo svakovečernje pijano premlaćivanje žene ljubav.

Problem je, baš kao i u umjetnosti, u "sivoj zoni" neodređenosti - ali, izvan nje se sasvim uredno može prepoznati jasne "da"-ove i jasne "ne"ove.
Dobro, možemo nasilje izuzeti. Iako i poremećene i agresivne osobe nekoga mogu voljeti, ali to sad nije tema. Hoćemo li izuzeti i prijevaru? Ne postoji takav konsenzus. Ima ljudi koji se mlate međusobno, koji se varaju međusobno, ali probaj im reći da se ne vole. Tko zapravo tu može arbitrirati? Druga je stvar što nikom to ne bi poželio.
Umjetnost ima struku koja može procjenjivati. Ljubav nema takvu struku. Oko nasilja i da, ali recimo oko preljuba se čak stručnjaci ne slažu.
Eks

Post 02 Nov 2011, 17:36

dimnjak » wrote: a kako postajes umjetnica?
Tako da zamoliš frendicu koja radi u galeriji da tvoju tortu izloži tamo. Ili ukosnicu.
ali

Post 02 Nov 2011, 17:37

Lord Byron » wrote: Pogrešno. Ako sve može biti ljubav, onda je i Markovo svakovečernje pijano premlaćivanje žene ljubav.

Dodala bih još nešto što do sad, čini mi se, nije spomenuto. (možda i s razlogom :o )

Senzibilitet.

Senzibilitet primatelja.

Za nekoga samo "govno nasred galerije", za drugog "zanimljiv satirični pogled na mandat Jadranke Kosor i hrvatsku stvarnost" :zubo:
..a unda
Undaminator

Post 02 Nov 2011, 17:40

aisling » wrote: Ali, što možemo nazvati umjetnošu? Što umjetnost je?
Cijelo vrijeme pričamo o onom što nije. Što je? Zašto je?

Tko je proglasio Mona Lisu umjetničkim djelom, a neku sliku konja u trku koja se prodaje na rivi nije? Tko je taj? :D

I još jedno pitanje :zubo:
Da li se samo meni čini ili smo puno hrabriji kada za nešto tvrdimo da to nije umjetnost, nego kad za nešto tvrdimo da je umjetnost?
nije mi jasno, sto ti zelis? da ti nacrtam? pa nisam ja umjetnik. :D

ili zasto su mihanoviceve slike umjetnost? i ja se to pitam. :zubo:

ti si proglasila mona lizu umjetnickim djelom, bas ti. ili, osporila si njenu bilo kakvu vrijednost. e, da sad ja tebe pitam..zasto?
na osnovu cega?
kakvog iskustva?
kakvog znanja?
kakvog razumijevanja?
kakvih motiva?

odgovori to sebi pa ces znati. :D

kriteriji te zanimaju? narocito danas te kriteriji zanimaju kad se kriteriji mijenjaju kao carape. svaki nacin izrazavanja kima svoje elemente i kompomente, ima svoja pravila, svoje ideale, svoja ogranicenja, svoja nadoknadjivana nedostataka ostalim elementima..

ne znam sto sve, nabrajam napamet, ne pisem traktat..kiparstvo pokusava nadoknaditi pokret, slikarstvo prostor, glazba sliku, drama zivot, knjizevnost nas..

svaki od tih nacina ima svoje alate, pristup, odnose, linije, boje, kompozicije..koji kao rezultantu stvaraju neku novu, tj prepoznatljivu spoznaju koju na drugi nacin nismo mogli dozivjeti. neko ce reci da je to estetika, ja cu reci da je to i estetika, da se radi i o nacinu na koji se sve stavlja u neku formu nekog reda, tj sklada, po nekoj mjeri, ponavljam po stoti put..po nekom ili takvom kodu..i za sve to bi trebalo imati neka predznanja da mozemo sva ta djela rasprostrijeti pred nas kao neku kartu i onda je citati unutar takvih pravila i po takvim pravilima.

naravno, kao i u svemu neko je osjetljivij za to, nekom bes i nije bitno ili mozemo reci da je neko talentiraniji vise, neko manje.
koliko ce svatko svoj talent zeljeti razvijati, to zavisi od njega samog. uceci, grijeseci, ponavljajuci, cudeci se..i kako bude u tome odmicao, tako ce se vise vidjeti razliku, tj sve ce ga vise zanimati ono sto je izazovnije, a sve ce manje obracati paznju i lakse ce prepoznavati laskavu dopadljivost, popularnost, komercijalnost, zabavu takve vrste kojoj je osnovni smisao da koketiranjem s nekom kreativnoscu odglumi umjetnost i tako vrsi neke druge svoje posvecenosti.

slika konja na rivi je..ili kopija, tj precrt po predlosku na mihanovicev nacin ili je ocito nesavrsena kao ogled o poznavanju anatomije konja ili je to sve zajedno plus kic jer nitko skoro vise i ne vidi konja uzivo u punom galopu, pa nam se moze pod to svasta podvalit, a da ne kazem da se i ovca moze podvalit pod konja, iako bi tu vec vidio naznake neke duhovitosti.

uopce, dovoljno je danas napravit tri djira po splitu, ko se imalo razumije u neke odnose i u neku umjetnost i nista nece kupit na rivi, nikakvu sliku, nista, jer ce vidjet kakav je splitski duh danas i zakljucit ce da se tu umjetnost vise ne stvara, nego unistava.
to ce bit prvi kriterij, a ne neko mudrovanje jel se slika drzi ovako ili onako, tj koja je prava strana. :D
Lord Byron

Post 02 Nov 2011, 17:41

m.za » wrote: Senzibilitet primatelja.
Ja sam si to sve jako lijepo (i ponešto snobovski) riješio: zanima me lijepa umjetnost. Čak i manje od toga: zanima me ljepota. Je li ta ljepota umjetnost, zanat ili nešto treće, meni je svejedno.

Ne znam koliko će zvučati za dijagnozu: ljepota ne znači nužno i uvijek "pozitivu". U nekim tugama zna biti itekako puno ljepote.
ali

Post 02 Nov 2011, 17:43

dimnjak » wrote: a kako postajes umjetnica?
Baviš se umjetnošću :ne zna:
ex_anais wrote:
Znači, sve je umjetnost ako je izloženo u prostoru gdje se izlaže umjetnost? Ne slažemo se.
Ne mora značiti, možda samo (loše) pretendira biti umjetnost.
Postoje ljudi koji će to ocijeniti. Stručno.
A postoji i publika koja će to ocijeniti. Po osjećaju.
Eks

Post 02 Nov 2011, 17:46

Ja imam problem kad kritika ocijeni uriniranje ili paljenje zastave kao umjetnost. Ako sam zato seljak, neka. :raspa:
Ne vjerujem nekritički kritici.
dimnjak

Post 02 Nov 2011, 17:48

m.za » wrote: Baviš se umjetnošću :ne zna:
meni je ovo trla baba lan...

bavis se umjetnoscu ako si umjetnik, a umjetnikom postanes tako da se bavis umjetnoscu.

divim se nasem umjecu da ostanemo u zacaranom krugu :D
pa mi smo umjetnici! :D
nina williams
Has thanked: 1 time

Post 02 Nov 2011, 17:48

[Šta djeca znaju o zavičaju]To je ono umjetno, što nije priroda sama napravila. :zubo:
Obično se trudim bit subjektivna u ocjeni-nešto se meni (ne)sviđa i nemam problema sa suprotnim mišljenjima. Štaš raspravljat o ukusima, nema smisla.
Lord Byron

Post 02 Nov 2011, 17:50

nina williams » wrote:Štaš raspravljat o ukusima, nema smisla.
Prilog za susjedni topic: duh Sarajeva (zapravo, Bosne) at its' best. :D
ali

Post 02 Nov 2011, 17:52

ex_anais » wrote:Ja imam problem kad kritika ocijeni uriniranje ili paljenje zastave kao umjetnost. Ako sam zato seljak, neka. :raspa:
Ne vjerujem nekritički kritici.
Pa ne vjerujem ni ja, ali ako me zanima mogu otvorenog uha, bez predrasuda poslušati što struka kaže (ovo zvuči kao tekst koji je izgovoren u upravi nekog našeg nogometnog ligaša) i ubaciti to saznanje zajedno s vlastitom impresijom u moj mali osobni stroj za faširanje dojmova :ne zna:
Kao za bolonjez: 20 deka svinjetine, 30 deka junetine.

Ubaciš jedno i drugo pa dobiješ nešto treće :cerek:
Eks

Post 02 Nov 2011, 17:54

m.za » wrote: Pa ne vjerujem ni ja, ali ako me zanima mogu otvorenog uha, bez predrasuda poslušati što struka kaže (ovo zvuči kao tekst koji je izgovoren u upravi nekog našeg nogometnog ligaša) i ubaciti to saznanje zajedno s vlastitom impresijom u moj mali osobni stroj za faširanje dojmova :ne zna:
Kao za bolonjez: 20 deka svinjetine, 30 deka junetine.

Ubaciš jedno i drugo pa dobiješ nešto treće :cerek:
Je, ubacila sam, bez problema. Kutije su mi i dalje kutije. Zbilja bih voljela da se netko očituje o tako nekom konkretnom primjeru. :D
  • Information