Chat

Jer ja sam skitnica, daljine me vuku...
_A_

Post 20 Jan 2021, 22:30

scarletlemur wrote:
20 Jan 2021, 16:23
Ne znam za tebe, ali svakodnevno svjedočim kršenju mjera, nepoštivanju propisa, generalno neozbiljnosti, komociji i sebičnosti ter sam sasvim sigurna da bi mi vrlo ne-ugodno bilo 2 sata u avionu...(ili bilo kojem drugom prijevoznom sredstvu) , uz osobe koje nemaju ni negativan PCR test. Čak štoviše, uvela bi dodatno antigensko testiranje prije svakog leta.
Mislim da se svi susrećemo svakodnevno s krsenjem postavljenih pravila/preporuka... Ja prvi ne mogu reći da ih pratim u slovo, npr. Ne nosim masku kada hodam kroz hodnik stambene zgrade, ali zanimljivo gotovo uvijek je nosim u poslovnoj zgradi jer u pravilu idem u drugu sobu.

Što se tiče putovanja u doba covida, ti zato odlučujes ne putovati, a netko prihvaća rizik boravka s nepoznatim ljudima. I da, on/ona možda ugrožava druge (zarazi se pa opterećuje bolnički sustav), ali mislim da kao društvo ne želimo poći tim putem, što je iduće što ćemo zabraniti po toj osnovi? ovo je pandorinua kutija, jer veliki dio bolesti se.moze svesti na neodgovornost pojedinca, npr. Ne mislis li da pušači isto tako opterećuju bolnički sustav i da eto nitko ne puši pulmolog bi imao vremena raditi više preventivnih pregleda i otkriti u ranoj fazi rak pluća. Maligne bolesti su jedan od vodećih uzročnika smrtnosti, ove godine puno veći od covida...

Ali slažem se s tobom, da antigensko testiranje u ovim okolnostima bi bilo ok, pod 1 uvjetom, da taj test znači nešto u kontekstu određivanja zaraznosti.
Usporedba s građevinom nisam sigurna da je ovdje primjenjiva budući da rušenje čije kuće uslijed nepoštivanja propisa o gradnji ne znači i ugrozu zdravstvene ili ekonomske sigurnosti tuđe, a ponajmanje 'sanaciju' na teret države.
Malo tko si sam gradi kuću, već mu to rade građevinari i oni ako rade nepropisno neće uništiti svoju kuću već tuđu. A vlasnik riskira zdravstvene probleme, može čak.i umrijeti, ali i ekonomsku propast jer malo ljudi ima novaca za 2 kuće.
U prometu, također postoje kazne za prekršitelje, a ovom korona-krizom 'kažnjeni' su nevini. Mislim, pogledaj samo sektor turizma i ugostiteljstva....
Ne znam na koga mislis ovdje pod nevine? Starije ljude koji imaju veliku smrtnost ili ljude kojima je ugrožena egzistencija iz sektora turizma (i zabave)?

E sad meni nije jasno, mi ni nakon godinu dana ne znamo tko je i kad i koliko zarazan. A to je zapravo jedino bitno u kontekstu vraćanja "u normalu" i javnog zdravlja. Ogroman je pomak napravljen po pitanju metoda lijecenja, cjepivo je uslo u distribuciju ali ne znamo jel si zarazan ak ti je PCR pozitivan... možda jesi možda nisi...
Lažno negativni PCR, lažno pozitivni PCR samo mute vodu i nije mi jasno da se nije moglo otkriti koji parametri /protokol testiranja iidentificiraju zarazne osobe (Ne osobe koje će razviti bolest). I sada imamo isti problem sa ljudima koji su cijepljeni... Godinama smo daleko od svijeta BEZ covid virusa, taj brod je otplovio dok nismo ni znali da postoji i ako ćemo to čekati turizam kakvog znamo neće više postojati. S ovim zadnjim volio bih da sam.u krivu :D

Niko
Has thanked: 156 times
Been thanked: 25 times

Post 21 Jan 2021, 00:27

A slazem se sa napisanim. Godina dana je prosla, sve se svodi da se ne optereti zdrastveni sustav. Kaos EU oko razlicitih pravila, ne mogucnost uskladivanja da se moze svugdje isto ulaziti u drzavu je zivi cirkus. Zbog cega Poljska ima obaveznu 10 dana karantenu a Island 5? Jel virus na Islandu slabiji? Ili u Poljskoj jaci? Jel znanstvenici znaju vise o covidu na Islandu a manje u Poljskoj? Vec pisu o covid putovnicama a nemaju dovoljno cjepiva. Sve se lomi preko leda malih ljudi. Tko putuje doba covida? Pa iznenadili bi se koliko ljudi diljem svijeta je ostalo razdvojeno, bez mogucnosti vidjeti se opet. Govorimo o parovima, vezama koje ce propasti zbog? Jer se oni ne mogu dogovoriti oko zajednickog jezika. Pustimo sad dal je virus opasan ili nije, nek svatko misli kaj hoce. Pricamo o tome da se ljudi koji donose zakone ponasaju ko djeca i nisu sposobni donositi normalne odluke. Cekam da mogu u posjetu do osobe koju volim vec godinu dana. Godinu. I sad opet nije dobra situacija za put. Pa na ljeto bude ista prica i produ dvije godine... Previse je ovo. Shvacam na pocetku je bilo nuzno, al ljudi bozji prosla je godina dana oni se ne mogu dogovoriti oko testova, oko dana karantene, pa ovoga i onoga. Nije ovo sala vise

Edit: eto prekjucer dva zivota ugasena. Obitelj koja se vratila iz Poljske u 1 ujutro je odlucila voziti doma da tamo budu u obaveznoj karanteni a ne u hotelu da moraju ostati 6 dana (naravno takvi “posebni” hoteli imaju i posebne cijene). Zavrsili u moru, majka poginula odma, dijete od 2god jucer a otac se jos bori.
I sad odjednom se pise da je moguce ostati jednu noc karantena u hotelu a ostatak onda doma. Cirkus
marko_31
Has thanked: 36 times
Been thanked: 24 times

Post 22 Jan 2021, 15:03

Niko wrote:
21 Jan 2021, 00:27
Edit: eto prekjucer dva zivota ugasena. Obitelj koja se vratila iz Poljske u 1 ujutro je odlucila voziti doma da tamo budu u obaveznoj karanteni a ne u hotelu da moraju ostati 6 dana (naravno takvi “posebni” hoteli imaju i posebne cijene). Zavrsili u moru, majka poginula odma, dijete od 2god jucer a otac se jos bori.
I sad odjednom se pise da je moguce ostati jednu noc karantena u hotelu a ostatak onda doma. Cirkus
Uzas, a govorimo ipak o jednoj uljuđenijoj i sređenijoj zemlji od naše...
Kod nas je copy-paste pristup.
A da ovako ne može još dugo to je sigurno...polako ljudi pucaju...i zdravstveni djelatnici i svi ostali...
nvnk
Has thanked: 20 times
Been thanked: 58 times

Post 22 Jan 2021, 21:09

marko_31 wrote:
22 Jan 2021, 15:03
A da ovako ne može još dugo to je sigurno.....
Na žalost, teško da će kratko.

Uzevši u obzir u kakav se debakl cijepljenje pretvara ...
nasmijanonebo
Been thanked: 10 times

Post 22 Jan 2021, 21:17

Meni je neshvatljivo da se drzave tako lose nose s epidemijom u 21.st.
Jedan Dubrovnik super rjesavao svojim pristupom u srednjem vijeku kuge.
Vijetnam super hendla ovu epidemiju, ali zapad ispao uzasno glup.
Predugo je bilo dobro zapadu, pa se uljuljkali i otud raspad sistema (i katastrofalna organizacija). Kotac povijesti radi svoje.
nvnk

Post 23 Jan 2021, 10:17

Meni pak djeluje sasvim logično da se virus lakše i brže širi u doba sveopće globalizacije nego u srednjem vijeku.

Vijetnam pak meni, s jedne strane, ne djeluje kao država iz koje bi dolazile informacije u koje bih se mogao 100% pouzdati. S druge pak strane, vjerujem da je tamo borba protiv korone efikasnija jer mislim da je i više nego jasno da se pandemija ove vrste najefikasnije suzbija nedemokratskim metodama. Na kakve je pak na zapadu malo tko spreman.

Ako je izbijanje side u 80-tima bilo odgovor prirode na seksualnu revoluciju 60-tih i 70-tih, tada je kovid odgovor prirode na (fizičku) globalizaciju i demokratizaciju.

I kao što nam je iz 80-tih kondom ostao kao vječiti pratitelj seksa, tako bi nam bar nešto novo moglo ostati "za uspomenu" i nakon ove pandemije.

Maske? :eek:

Fizička distanca od 2 metra? :facepalm:
Niko

Post 23 Jan 2021, 10:36

nvnk wrote:
23 Jan 2021, 10:17
Meni pak djeluje sasvim logično da se virus lakše i brže širi u doba sveopće globalizacije nego u srednjem vijeku.

Vijetnam pak meni, s jedne strane, ne djeluje kao država iz koje bi dolazile informacije u koje bih se mogao 100% pouzdati. S druge pak strane, vjerujem da je tamo borba protiv korone efikasnija jer mislim da je i više nego jasno da se pandemija ove vrste najefikasnije suzbija nedemokratskim metodama. Na kakve je pak na zapadu malo tko spreman.

Ako je izbijanje side u 80-tima bilo odgovor prirode na seksualnu revoluciju 60-tih i 70-tih, tada je kovid odgovor prirode na (fizičku) globalizaciju i demokratizaciju.

I kao što nam je iz 80-tih kondom ostao kao vječiti pratitelj seksa, tako bi nam bar nešto novo moglo ostati "za uspomenu" i nakon ove pandemije.

Maske? :eek:

Fizička distanca od 2 metra? :facepalm:

😂😂😂🙈

Ja vjerujem da maske. Pogotovo na putovanjima da ce postati sastavni dio. I kad(nadam se) covid nestane
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 619 times
Been thanked: 958 times
Post 23 Jan 2021, 12:12

Niko wrote:
23 Jan 2021, 10:36
I kad(nadam se) covid nestane
Neće nestati, u tome je problem. Bit će nešto poput gripe, pratit će nas stalno. Ali moći ćemo se boriti s njim, cjepiva će biti sve bolja i bolja.
Potpisi su za budale.
Marsovac7
Svemirka
Has thanked: 9 times
Been thanked: 42 times
Post 23 Jan 2021, 14:11

No zanimljivo je (u najmanju ruku) da nije zabilježen nijedan slučaj gripe u zadnje vrijeme. Ili se i gripa prepala korone? ;)
Wow, postala sam moderatorica. :)
Stitch
Head Honcho
Post 23 Jan 2021, 14:44

Marsovac7 wrote:
23 Jan 2021, 14:11
Ili se i gripa prepala korone? ;)
To je sasvim logično, nema tu ničeg neobičnog - ako se štitiš od covida, štitiš se i od gripe. Pranje ruku, maske, izbjegavanje gužvi... prevencija su od svih kapljičnih bolesti.
Potpisi su za budale.
Nukac
Davorich
Has thanked: 6 times
Been thanked: 91 times

Post 23 Jan 2021, 16:01

Covid je dokaz da su ljudi, pogotovo u razvijenim zemljama zapada - sebične svinje.

Nedjelovanje epidemioloških metoda je posljedica toga da su ljudi postali sebične svinje.

Koje su države dobre u borbi s Covid epidemijom?
Vijetnam i Kina - socijalističke države koje još uvijek mogu odredit ljudima kako će se ponašati, i mogu jednostavno zavariti ljudima ulazna vrata.
Sinagapur - liberalna diktatura, u kojoj ljudi recimo vjeruju svojoj vladi i slušaju. Gdje država jednostavno zaključa dormove u kojima se pojavi korona. Država koja je otok, i koja sve koji žele ući u državu baci u obaveznu 14 dnevnu karantenu, bez pogovora.
Norveška i FInska - države u kojima je socijalna distanca način života.
Grčka - to je jedina misterija, kako je Grčka uspjela pobjedit koronu. Mislim da je glavni razlog da su uveli epidemiološke mjere dovoljno rano dok se nije stvar razbuktala, i da su se ljudi stvarno držali mjera. Cipar nije bio uspješan u tome, a recimo da je mentalitet ljudi skoro pa isti.

Problem s Hrvatskom je to što se čekalo s uvođenjem mjera. Problem su političke odluke. Problem je što u znanstvenom vijeću ne sjede samo epidemiolozi, već i neki molekularni biolozi i matematičari koji nemaju pojma o čemu govore i krivo savjetuju vladu.
Problem su ljudi koji se ne drže mjera. Koji ne mogu ostati doma, ne družit se, ne organizirati svadbe i proslave rođendana, pa onda takvi eventi postaju korona partiji.
Problem su političari koji se ne drže mjera, jer bi oni trebali biti uzor.
Problem su i razni influenseri i slična gamad, koja dok ljudi doma čame, hodaju po Africi i naslikavaju se po plažama i hvale kako je život lijep bez maski...

A što se tiće gripe - gripa je manje zarazna od korone. Radi trenutačnih mjera protiv korone, virus gripe jednostavno nema šanse za širenjem.

Što se mene tiće - maske mogu ostati. I socijalna distanca. I policijski sat. Nema ljepšega kad ti ljudi dođu u goste i znaš da će morat otići prije 9. :rofl:
_A_

Post 23 Jan 2021, 21:18

Stitch wrote:
23 Jan 2021, 14:44
To je sasvim logično, nema tu ničeg neobičnog - ako se štitiš od covida, štitiš se i od gripe. Pranje ruku, maske, izbjegavanje gužvi... prevencija su od svih kapljičnih bolesti.
Nisam nigdje našao procjenu jesmo li se zauvijek riješili gripe ili barem na 5 godina?

Do sad je bilo kao gripa se prenosi sa.jedne polutke na drugu s ljudima, pogoduje joj zima, usput mutira, pa sojevi postanu dominanti... Ok sad "nema" gripe (U značajnijim broju), znači manje ljudi je prenosi na drugu polutku, manje se razmnožava, znači i izravno manje mutacija, nikad više cijepljenih, epidemioloske mjere još.dodatno to blokiraju... znači li to da više neće biti gripe, da jednostavno su virusi umrli jer nisu imali koga više zaraziti? Ili je ostalo na jako jako malo ljudi, pa će trebat barem 5 godina dok se ne raširi opet po planeti?
_A_

Post 23 Jan 2021, 21:25

Nukac wrote:
23 Jan 2021, 16:01
Što se mene tiće - maske mogu ostati. I socijalna distanca. I policijski sat. Nema ljepšega kad ti ljudi dođu u goste i znaš da će morat otići prije 9. :rofl:
Post mi je djelovao u ozbiljnom tonu pa mislim da nisi sarkastican , ali ne mogu vjerovati da se zalazes za policijski sat?
Sjeti se samo koliko si puta na putovanju bio u 9 navečer u krevetu a koliko ne?
Nukac
Davorich

Post 23 Jan 2021, 21:53

Ovo s policijskim satom je sarkazam.
Ionako zivim u sumi, pa zimi izlasci nakon 9 bas i nisu preporucljivi.
Mislim da u sumi nema medvjeda, srne sam vidio, ali za divlje svinje nisam siguran.
Inace vec od cca 20.10. zivim u strogom lockdownu koji nema efekta.
Policijski sat, zatvoreni ducani, zatvoren fitnes!!!!!, nesmijes izvan svoje opcine.
Efekta nema, broj covid slucajeva konstantan.
Zato jer se ljudi ne drze mjera, jer nitko ne kontrolira provodjenje mjera.
Danas u ducanu slusao drame. Zamisli - imao je 60-ti rodjendan a nije mogao napraviti tulum. Katastrofa. Zivot vise nema smisla.
Stitch
Head Honcho
Post 23 Jan 2021, 22:16

_A_ wrote:
23 Jan 2021, 21:18
Nisam nigdje našao procjenu jesmo li se zauvijek riješili gripe ili barem na 5 godina?
Nemam pojma, pretpostavljam da gripu nećemo tako lako iskorijeniti, ali kažem to kao laik. Procjene stručnjaka nisam vidio.
Potpisi su za budale.
Prolaznica

Post 25 Jan 2021, 20:01

Nukac wrote:Covid je dokaz da su ljudi, pogotovo u razvijenim zemljama zapada - sebične svinje.

Nedjelovanje epidemioloških metoda je posljedica toga da su ljudi postali sebične svinje.

Problem s Hrvatskom je to što se čekalo s uvođenjem mjera. Problem su političke odluke. Problem je što u znanstvenom vijeću ne sjede samo epidemiolozi, već i neki molekularni biolozi i matematičari koji nemaju pojma o čemu govore i krivo savjetuju vladu.
Problem su ljudi koji se ne drže mjera. Koji ne mogu ostati doma, ne družit se, ne organizirati svadbe i proslave rođendana, pa onda takvi eventi postaju korona partiji.
Problem su političari koji se ne drže mjera, jer bi oni trebali biti uzor.
Problem su i razni influenseri i slična gamad, koja dok ljudi doma čame, hodaju po Africi i naslikavaju se po plažama i hvale kako je život lijep bez maski...

Joj kako se ja slažem s ovim. Jer najlakše je gurnut glavu u pijesak i glumit da je sve u redu. S takvim “nema korone” stavovima sjedit ćemo doma još dugo dugo :(
collect moments, not things
Nukac
Davorich

Post 25 Jan 2021, 21:20

Brojke pokazuju da su ljudi u HR poceli ozbiljnije shvacat koronu.

Nazalost, u Sloveniji je korona jos uvijek igra.
Vaznije je proslavit okrugli rodjendan u krugu obitelji od 50-tak ljudi, nego docekati sljedeci okrugli rodjendan.
Ili otici na skijanje.
Jer kad je bal - nek najebal.
scarletlemur
atomski zdesna!
Been thanked: 23 times

Post 25 Jan 2021, 22:14

Jebiga, standard!
Prosječni Hrvat nema ni da počasti za rođendan pa radije ne slavi :tulum:
Kitzbuhel, Val Thorens, Cortina d'Ampezzo i St. Moritz nama su Sljeme, Platak, Kupres i Jahorina :rofl:
Niko

Post 26 Jan 2021, 14:03

Prolaznica wrote:
25 Jan 2021, 20:01
Joj kako se ja slažem s ovim. Jer najlakše je gurnut glavu u pijesak i glumit da je sve u redu. S takvim “nema korone” stavovima sjedit ćemo doma još dugo dugo :(
Ja se ne bi. Prvi lockdown su svi shvatili ozbiljno, sve zemlje. Sve je stalo, nije se uopce putovalo,par izdvojenih slucajeva privatnih festa istina nazalost, al ljudi su prvi lockdown primili sa strahom i shvatili ozbiljno. Zakaj je to nestalo? Pa kak sam napisal vec, losim vodstvom ljudi koji odlucuju o mjerama, razlicitim kriterijima, vlada, svadama sad oko cijepiva... mi smo im dali vremena a oni na zalost to vrijeme nisu iskoristili za apsolutno nista. Ja nisam iznenaden da ljudi sve manji prihvacaju mjere i restrikcije. Smijesno je da za festu u bolnici niko ne odgovara i jos se trazi opravdanje da eto zasluzili su se opustiti za pisljivih 100 ili kolko kuna dodatka na placu. A dedeka na traktoru koji je sam oral po polju se kaznilo. Ljude smetaju dvostruki kriteriji. Mene osobno smeta. Nemam nista protiv medicinskog osoblja al ljudi bozji godinu dana nista se nije napravilo osim iscekivanja cijepiva. Jel se mogel napraviti neki sistem i plan da se najugrozeniji zastite a ostali barem malo nastave sa zivotom? U godinu dana mogli su izgradit nove bolnice, motivirat i angazirat med osoblje, nabavit opremu... nista se nije napravilo. Samo zatvorimo rulju i nek njihov zivot stane i bacajmo im pod nos kak svojim ponasanjem ubijaju starije. Ko pita za studente u Francuskoj di se povecao broj samoubojstva? Jel optimisticno znati da se prodaja alkohola na Islandu povecala za 20%... previse se gleda jednostrano samo na ovo. Ljudi se osjecaju iznevjereno i prevareno. Politika ko i obicno uspije unistiti sve u cemu ima odluku
marko_31
Has thanked: 36 times
Been thanked: 24 times

Post 09 Feb 2021, 14:56

https://propermanchester.com/news/gover ... vel-rules/

Mr Hancock said that he wanted to make it clear that travelling for leisure is currently illegal.
nvnk

Post 10 Feb 2021, 12:25

marko_31 wrote:
09 Feb 2021, 14:56
https://propermanchester.com/news/gover ... vel-rules/

Mr Hancock said that he wanted to make it clear that travelling for leisure is currently illegal.
Sjajna vijest, neposredno pred UEFA-inu odluku glede Eura, većinom u, naravno, UK. :zubo:
Nukac
Davorich

Post 11 Feb 2021, 09:49

Ne mogu se ne osvrnuti na ovu izjavu:
Korona virus u Tanzaniji ne postoji, tako barem kažu lokalci. Nikakve mjere nisu na snazi, maske nisu obavezne i nitko ih ne nosi, niti se itko pridržava distance. Ukoliko trebate korona test, možete ga napraviti jedino u Stone Townu.
Jedina država koja odbija cijepiti stanovništvo: Bolnice prenapučene, ali državni vrh koronu uopće ne priznaje
Vlada preporučuje svojim građanima da se protiv ‘akutne upale pluća‘ bore biljnim lijekovima, parnim kupeljima i smoothiejima od đumbira i luka

Svako malo u medijima se pojavi vijest kako je neka država svijeta malo "muljala" s brojkama preminulih i zaraženih covidom-19. Ali, nijedna nije s poricanjem otišla tako daleko kao Tanzanija. Osim što poriče postojanje ijednog slučaja zaraze, ova država na istoku Afrike odbila je cijepljenje.
Prolaznica

Post 11 Feb 2021, 10:03

a super mi je ekipa koja sad masovno pohodi Zanzibar i piše kako korone tamo nema :D
Budimo iskreni, ima je, samo se ignorira.
collect moments, not things
nvnk

Post 11 Feb 2021, 11:46

Jeste li viruse kako lete? Ne? Ni ja ih nisam vidio ... znači da ih ovdje nema. :zubo:
Stitch
Head Honcho
Post 11 Feb 2021, 12:05

Prirodna selekcija pobrinut će se za takve likove. :D
Potpisi su za budale.
  • Information