Mislim da se svi susrećemo svakodnevno s krsenjem postavljenih pravila/preporuka... Ja prvi ne mogu reći da ih pratim u slovo, npr. Ne nosim masku kada hodam kroz hodnik stambene zgrade, ali zanimljivo gotovo uvijek je nosim u poslovnoj zgradi jer u pravilu idem u drugu sobu.scarletlemur wrote: ↑20 Jan 2021, 16:23Ne znam za tebe, ali svakodnevno svjedočim kršenju mjera, nepoštivanju propisa, generalno neozbiljnosti, komociji i sebičnosti ter sam sasvim sigurna da bi mi vrlo ne-ugodno bilo 2 sata u avionu...(ili bilo kojem drugom prijevoznom sredstvu) , uz osobe koje nemaju ni negativan PCR test. Čak štoviše, uvela bi dodatno antigensko testiranje prije svakog leta.
Što se tiče putovanja u doba covida, ti zato odlučujes ne putovati, a netko prihvaća rizik boravka s nepoznatim ljudima. I da, on/ona možda ugrožava druge (zarazi se pa opterećuje bolnički sustav), ali mislim da kao društvo ne želimo poći tim putem, što je iduće što ćemo zabraniti po toj osnovi? ovo je pandorinua kutija, jer veliki dio bolesti se.moze svesti na neodgovornost pojedinca, npr. Ne mislis li da pušači isto tako opterećuju bolnički sustav i da eto nitko ne puši pulmolog bi imao vremena raditi više preventivnih pregleda i otkriti u ranoj fazi rak pluća. Maligne bolesti su jedan od vodećih uzročnika smrtnosti, ove godine puno veći od covida...
Ali slažem se s tobom, da antigensko testiranje u ovim okolnostima bi bilo ok, pod 1 uvjetom, da taj test znači nešto u kontekstu određivanja zaraznosti.
Malo tko si sam gradi kuću, već mu to rade građevinari i oni ako rade nepropisno neće uništiti svoju kuću već tuđu. A vlasnik riskira zdravstvene probleme, može čak.i umrijeti, ali i ekonomsku propast jer malo ljudi ima novaca za 2 kuće.Usporedba s građevinom nisam sigurna da je ovdje primjenjiva budući da rušenje čije kuće uslijed nepoštivanja propisa o gradnji ne znači i ugrozu zdravstvene ili ekonomske sigurnosti tuđe, a ponajmanje 'sanaciju' na teret države.
Ne znam na koga mislis ovdje pod nevine? Starije ljude koji imaju veliku smrtnost ili ljude kojima je ugrožena egzistencija iz sektora turizma (i zabave)?U prometu, također postoje kazne za prekršitelje, a ovom korona-krizom 'kažnjeni' su nevini. Mislim, pogledaj samo sektor turizma i ugostiteljstva....
E sad meni nije jasno, mi ni nakon godinu dana ne znamo tko je i kad i koliko zarazan. A to je zapravo jedino bitno u kontekstu vraćanja "u normalu" i javnog zdravlja. Ogroman je pomak napravljen po pitanju metoda lijecenja, cjepivo je uslo u distribuciju ali ne znamo jel si zarazan ak ti je PCR pozitivan... možda jesi možda nisi...
Lažno negativni PCR, lažno pozitivni PCR samo mute vodu i nije mi jasno da se nije moglo otkriti koji parametri /protokol testiranja iidentificiraju zarazne osobe (Ne osobe koje će razviti bolest). I sada imamo isti problem sa ljudima koji su cijepljeni... Godinama smo daleko od svijeta BEZ covid virusa, taj brod je otplovio dok nismo ni znali da postoji i ako ćemo to čekati turizam kakvog znamo neće više postojati. S ovim zadnjim volio bih da sam.u krivu