Chat

Jer ja sam skitnica, daljine me vuku...
aaston
Been thanked: 2 times

Post 19 Mar 2020, 23:22

Stitch wrote:
19 Mar 2020, 22:59
Slažem se. Baš čitam da su trajekti u Dalmaciji puni Slovenaca i Zagrepčana, što starijih, što onih srednje dobi. Jarun u Zagrebu bio je danas krcat ljudima.
Redovito pratim talijanski tv, ustvari, naš program ne gledam nikada. Pa da ti ljudi koji bezbrižno šetaju okolo u grupicama vide kakvo je stanje tamo, da vide bar jedan prilog jedne od pregaženih bolnica, možda bi malo razmislili. U jednoj od intenzivnih njega rekli su da svi koji su izašli od tamo, izašli su samo s nogama naprijed.
Počeli su im i liječnici umirati (mislim 5 u Lombariji), 300 liječnika pod hitno iz drugih krajeva šalju na sjever.
Noćas su iz Bergama vojnim kamionima (bio je konvoj) odnosili lijesove, Bergamo je pretrpan sprovodima.
Doslovce svakih 5 minuta u vrijeme reklama, stavljaju obavijesti da ostanu u kućama, kako da se ponašaju itd. Njihovi poznati redovito pozivaju ljude da ostanu u kućama.

Pa opet, i pored svega toga, ispisano je preko 50.000 kazni za nepridržavanje reda. Redovito policija ulovi starce koji se skupe na nekom mjestu da bi kartali. U grupi.

U Puli na tehničkom pregledu su postavili tekućinu za dezinfekciju. Ne možeš unutra bez da si prođeš ruke. Tko pravi najviše problema oko toga? Starci. Najugroženija skupina.
Stvarno smo mi europljani idioti. Koreanci suzbijaju virus bez da su ijedan grad stavili u karantenu a ovdje su cijele države pa zaraza divlja.

Stitch
Head Honcho
Has thanked: 619 times
Been thanked: 958 times
Post 19 Mar 2020, 23:30

aaston wrote:
19 Mar 2020, 23:22
Stvarno smo mi europljani idioti. Koreanci suzbijaju virus bez da su ijedan grad stavili u karantenu a ovdje su cijele države pa zaraza divlja.
Da. Slobodna je danas objavila fotku snimljenu u Splitu koja govori upravo to: džaba sva upozorenja, ljudi će možda doći pameti tek kad konvoji počnu odvoziti lijesove.
Potpisi su za budale.
MmeTipfeler

Post 19 Mar 2020, 23:45

Stitch wrote:
19 Mar 2020, 23:30
Da. Slobodna je danas objavila fotku snimljenu u Splitu koja govori upravo to: džaba sva upozorenja, ljudi će možda doći pameti tek kad konvoji počnu odvoziti lijesove.
Ma kakvi! Tek će onda krenuti zaraza. Trebat će ispratiti pokojnike. :cerek:
aaston

Post 19 Mar 2020, 23:49

.
nasmijanonebo
Been thanked: 10 times

Post 20 Mar 2020, 11:46

aaston wrote:Biti će, samo treba biti malo strpljiv. Već se vide ribice u kanalima, za mjesec, dva moći ćemo se i kupati u kanalima. Zamisli, skok s gondole u bistru vodu venecijanskog kanala :S
Uoceni su i dupini u Veneciji :cerek:
nasmijanonebo

Post 20 Mar 2020, 11:55

Gile wrote:Hehe :D mislim di je meni osobno počeo cirkus, ono u Kini je bilo daleko, zatvarao sam oči kao i svi mi, kao neće to do nas.
Zatvorio oci? Ja "panicarim" od 23.1.kad su uveli karantenu u Hubei..klik: cemu karantena za 60 mil ljudi zbog par tisuca, jer sto je to Kini naspram milijardu i 400 milja ljudi, pogotovo sto tamo nisu snowflakes prema narodu..
A kako je Europa, pogotovo sjev. Italija puna Kineza koji rade tu, odmah me frka lupila. Pizdila sam sto Europa nije vec 23.1.zatvorila aerodrome. Da nije letova, korona bi do Europe dosla tek par mjeseci poslije, taman da se pripremimo.
Historia est magistra vitae (jedna od mojih struka, pa previse znam o epidemijama :eek:).
Ja vec onda pokupovala 100 maski (podiielila muzu i svekrvi, sestri, bratu jer sam znala da me nece slusati da odu juoiti na vrijeme). Zaliha imam, ne previse, jer znam da trgovine normalno rade u Kini cijelo vrijeme karantene. Kupila boje za krecenje, farbam stan, izvadila iz naftalina sivacu masinu, a balkon taman uredila za chillanje na suncu, ispod mene park.
Zivce mi najvise pojeli moji starci koji htjeli landrati, a rizicna skupina, frendica astmaticarka itd itd..
Prepala sam se jako ovog, zbog jako teske lekcije: lani mi umrla bas bliska osoba u obitelji koja mi uzasno fali: mladja osoba, zivjela sama u gradicu u Slavoniji u kuci (muz joj umro mladji, djeca u Zg vec godinu dana), godisnji odmor kuca i vrt. Isla samo do 2 trgovine di nikad nema guzve i setnju ali ono po pustom gradicu. Pokupila neki virus, prehlada pa hropac, zvali hitnu, i bila na ECMO u Zaraznoj (umjetna pluca). Na zalost, nije prezivjela. :(. Sve to u roku 3 dana.
Doktori sokirani, jer je vjerojatnost za smrt bila 0.001% s obzirom na predispozicije.
Virus ne bira.

Ja sam bila odmah za totalnu karantenu Europe od 23.1. Zati sam i banirana na onom forumu kad sam 26.1.to pisala na politici.

Pratim talijanske forume, tamo nema nikakve cenzute, oratim i ruske vijesti, oni odmah digli frku na koronu.
Previse neodgovornih landra, Talijani forumasi se zale kako 40% sjevernih Talijana krsi karantenu
Na jugu druga prica (tamo je do 5% zarazenih od svih testiranih, sjever cak 30%), u Napulju svakih 300 m vojska i karabinjeri, vele da je lakse dobiti na lotu nego krsiti karantenu.

Frendica mi u Bologni, druga u Rimu pa imam svjeze izvjestaje kako izgleda zivot u karanteni..i kod nas previse ekipe landra, to je ono "necenasizam" (to vrijedi za cijelu Europu i SAD).

U Kini su u Hubei poslali 40.000 lijecnika.
U Italiji sveukupno umrlo 19 lijecnika. Na trijazi biraju kog spasiti, nema dovoljno respiratora. Bergamo 20 kamiona lijesova vodili na kremiranje u druge gradove. Nema ispracaja, nema sprovoda.

U Njemackoj panika jer nemaju dovoljno lijecnika, pa ce i zarazeni doktori raditi.

Codogno je prvi tal. grad koji je usao u potpunu karantenu cim se saznalo da se onaj maratonac razbolio. To je znacilo da je sve zatvoreno osim trgovine i ljekarne. Smio si samo 1x tjedno do trgovine. Testirali 8000 stanovnika, 77 pozitivnih. Na kraju nije bilo nijednog novooboljelog.

Ima sad dobar slogan (na eng) po netu: Vase djedove su zvali u rat na frontu, vas zovu da sjednete na kauc. Vi to mozete!

Aaston, ja cula da je ovaj preminuli bio i na sorovodu onom vinaru, na sprovodu bilo cca 500 ljudi.
Gile
Been thanked: 6 times

Post 20 Mar 2020, 13:49

Okej eto ti si znala. :) To mi liči na onog maloga što je vikao vuk, vuk pa mu nitko na kraju nije vjerovao kada je stvarno naišao vuk. :D A vuk naiđe tu i tamo samo nema smisla svaki dan misliti ne njega. ;) Ne zamjeri, šalim se ja.

Bilo je do sada ebola, sarsova i gripa svih vrsta iz životinjskog svijeta pa nas nije niti okrznulo, valjda zato nitko nije očekivao da će se ovo dogoditi. Fakat je otišlo vam bilo čijih očekivanja ali od toga nas ne bi spasilo niti da su svi letovi svijeta odmah ukinuti. :kava:
nvnk
Has thanked: 20 times
Been thanked: 58 times

Post 20 Mar 2020, 14:36

Pratim redovito (i) SLO vijesti i imam kaj vidjet/pročitat.

Navodno ih je bilo koji su u utorak (prije tri dana) odlazili na počitnice. :facepalm:

Da, to je bilo onaj dan kad je Nukac, sav sretan, jedva prešo granicu. :D

I, naravno, čim su došli na odredište, shvatili su da ne bu niš od uživancije pa su odmah tražili konzularnu pomoć da ih se nekak vrati doma. :rolleyes:

A kaj reći pak na ovo: Slovenija je diplomatskim putem jedva uredila 19 mjesta u poljskom avionu s Kanarskih otoka. 7 mjesta je ostalo prazno jer se 7 Slovenaca u zadnji čas predomislio rekavši kako "čekaju bolju priliku". :rofl:

Šteta kaj nisam religiozan pa da povjerujem da je korona Božja kazna.

Za neke, očito, preblaga. :rolleyes:
nvnk

Post 20 Mar 2020, 14:46

Stitch wrote:
19 Mar 2020, 22:59
Slažem se. Baš čitam da su trajekti u Dalmaciji puni Slovenaca i Zagrepčana, što starijih, što onih srednje dobi. Jarun u Zagrebu bio je danas krcat ljudima.
Slažem se da je nepromišljeno ovih dana putovat pa čak i samo do Dalmacije, ali ne i s time da bi izlazak u šetnju ili kakvo rekreativno trčanje/bicikliranje u svom gradu trebalo biti nešto problematično.

Napokon, osim o fizičkom, u ovakvim trenucima treba brinuti i o psihičkom zdravlju. Glede toga treba nam svima biti jasno da nam predstoji bar 2-3 tjedna potpune karantene, uz tek povremeni izlazak do najbližeg dućan uz stroge mjere kontrole (možda čak i posebne dozvole i slično). Dakle, po meni, potrebno je, dok se još može (a neće se moći još dugo) što više "napuniti baterije" po parkovima, "Jarunima"/"Bundecima" itd. :)

Jer jednom kad krene masovni zatvor u vlastitoj kući/stanu, uz naoružane patrole koje to provode .... . :flop:
nasmijanonebo

Post 20 Mar 2020, 14:58

Gile wrote:Okej eto ti si znala. :) To mi liči na onog maloga što je vikao vuk, vuk pa mu nitko na kraju nije vjerovao kada je stvarno naišao vuk. :D A vuk naiđe tu i tamo samo nema smisla svaki dan misliti ne njega. ;) Ne zamjeri, šalim se ja.

Bilo je do sada ebola, sarsova i gripa svih vrsta iz životinjskog svijeta pa nas nije niti okrznulo, valjda zato nitko nije očekivao da će se ovo dogoditi. Fakat je otišlo vam bilo čijih očekivanja ali od toga nas ne bi spasilo niti da su svi letovi svijeta odmah ukinuti. :kava:
Ma to je zato sto sam imala takav slucaj u obitelji lani: ta osoba umrla od virusa je bila zdrava skroz, fit, hrana nespricana iz domaceg vrta i lokalna domaca mesnica, puno kretanja, jaka volja i vesela..i onda hop.
To me naucilo da virus ne bira ni uz najbolju lijecnicku njegu i brzo reagiranje.
U drustvi sam spomenula taj primjer i da to govori kako ne treba nikad potcjenjivati virus i bolje sprijeciti sirenje nego lijeciti.
Lani sam 4x imala virozu, dotad jako jako rijetko.
Pusem na hladno odonda.

Bez avioletova bi daleko sporije napredovala epidemija: manje opterecen zdravstv sustav, vise vremena za pronalazak lijeka i cjepiva.

Nemojmo biti snowflakes: ako su Vukovarci i ostali u ratnim podrucjima Hr mogli izdrzati par mjeseci u podrumima pod granatama (ja sam u jednom slav gradicu dozivjela par bombardiranja, ako nisam tad posijedila i necu), ako mogu invalidi u kolicima cijeli zivot biti zatvoreni u stanu, mogu onda svi izdurati mjesec dva zatvorenosti u stanu. Pogotovo u vrijeme interneta kad je dostupnost ogromnim izvorima znanja i zabave iznimno laka.

Vjezbati se moze i u stanu, yt kanala kao u prici.
Stitch
Head Honcho
Post 20 Mar 2020, 15:03

nvnk wrote:
20 Mar 2020, 14:46
Slažem se da je nepromišljeno ovih dana putovat pa čak i samo do Dalmacije, ali ne i s time da bi izlazak u šetnju ili kakvo rekreativno trčanje/bicikliranje u svom gradu trebalo biti nešto problematično.
To stoji. Šetnja da - ali ne u društvu. Sunce i fizička aktivnost potrebni su svakome, to čak preporučuju. No moraš paziti da nikome ne priđeš preblizu. Svaki kontakt treba izbjegavati.
Potpisi su za budale.
nasmijanonebo

Post 20 Mar 2020, 15:06

Stitch wrote:To stoji. Šetnja da - ali ne u društvu. Sunce i fizička aktivnost potrebni su svakome, to čak preporučuju. No moraš paziti da nikome ne priđeš preblizu. Svaki kontakt treba izbjegavati.
Ovo mnogi shvacaju i kao preporuku za druzenje na otvorenom. Na zalost.
nvnk

Post 20 Mar 2020, 15:29

Ma nisam ni viđao jučer na Jarunu neke strašne "čopore" .... Onak, obiteljske grupice od po troje/četvero ili slično.
Nukac
Davorich
Has thanked: 6 times
Been thanked: 91 times

Post 20 Mar 2020, 15:48

Ministar zdravlja.

Ići van ili ne ići?
Vrlo je poželjno biti na zraku, kretati se, gibati se, ali ne kretati se u skupinama većim od pet. Morate držati udaljenost od dva metra. Ako se toga držite, onda je to jako dobro za vas. Nikako ne idite na igrališta puna djeca, ne igrajte picigin, nemojte biti u kontaktu s drugima i u uskim grupama.
sandra555
Has thanked: 11 times
Been thanked: 11 times

Post 20 Mar 2020, 15:51

:lol: Da picigin :lol:
Stitch
Head Honcho
Post 20 Mar 2020, 16:09

Nije to bez razloga rekao. Ljudi su kreteni, osobito kad počnu potezati pitanje osobnih sloboda u doba krize. :rolleyes:
Potpisi su za budale.
nvnk

Post 20 Mar 2020, 16:33

Talijani uspješe šokirat Kineza:

https://www.vecernji.hr/vijesti/kinez-o ... ce-1387421

Kaj? Talijani nedisciplinirani?

Ja sam iznenaDJen i uvreDJen... :lol:
aaston

Post 20 Mar 2020, 21:45

nasmijanonebo wrote:Aaston, ja cula da je ovaj preminuli bio i na sorovodu onom vinaru, na sprovodu bilo cca 500 ljudi.
To je bilo 07.03. E sada, 500 ljudi... nitko ne moze znati brojku.

U sijecnju nista nije nagovjestavalo ovakav razvoj događaja. Zasto? Zaro jer je ranije bilo svakojakih virusa koji su zaustavljeni na vrijeme. Tko je mogao pomisliti da ce ovo krenuti ovako.

Tada nismo imali ni blizu informacije koje imamo danas, govorilo se da to nije nista strasno. Nitko nije govorio da se siri preko ljudi koji ne pokazuju simptome.
A Kineza ima posvuda, ne samo u sj. Italiji. Ne bi rekao da su Kinezi problem, vise ima europljana koji su se vracali iz Kine nego Kineza.

No, sada je kasno. Ne ljuti me ono dta je bilo u sijecnju i veljaci, sirenje ovakvog virusa je bilo neminovno. Ljuti me ova lezermost danas. Ljuti me kada jos uvijek ljudi vade broj umrlih od gripe a ne vide pretrpane bolnice, manjak respiratora i manjak termina za pogrebe u pogođenim zonama.
Dobar dio ljudi su idioti.

Mi smo danas trebali pakirati kufere za put. A ovako, cekam u redu pred ljekarnom 2m od ostalih jer starcima ne dam van kuce, djeca imaju nastavu on line, zena trening preko streaminga, ja oso na godisnji radi neodgovornog idiota, na djecjem igralistu stavili znakove zabrane, ulice puste. Jbg.
aaston

Post 20 Mar 2020, 21:53

Stitch wrote:Nije to bez razloga rekao. Ljudi su kreteni, osobito kad počnu potezati pitanje osobnih sloboda u doba krize. :rolleyes:
Bas su kreteni. Radi takvih ce ova blokada trajati duze nego bi trebala. Talijani tek sada zatvaraju parkove. U Puli su to napravili danas.

Ok je biti vani, ali razumno. Ljudi se ponasaju kao da ce umrijeti ako budu 2 tjedna doma.
daria
Has thanked: 8 times

Post 20 Mar 2020, 23:35

Ljudi jel ima jos letova za Hr? Upravo mi urucili otkaz.
Niko
Has thanked: 156 times
Been thanked: 25 times

Post 20 Mar 2020, 23:45

daria wrote:
20 Mar 2020, 23:35
Ljudi jel ima jos letova za Hr? Upravo mi urucili otkaz.
:/

Nemam ti pojma. Znam frendica iz Toronta ne moze natrag u Edmonton, vec joj je Air Canada par puta odgodila let. Ne znam dal onda se moze van Kanade ako ona niti unutar ne moze putovat.
Ako se docepas hrv morat ces vjerojatno u samoizolaciju
Nukac
Davorich

Post 20 Mar 2020, 23:48

Kontaktiraj Hr ambasadu.
Postoje EU rescue letovi, ali mislim da se oni organiziraju preko EU ambasada.

Vidim da Lufthansa ima 20. 21. I 22. planirane letove iz Vancouvera za Frankfurt. A Croatia za sad jos uvijek leti jednom dnevno za Zagreb.
daria
Has thanked: 8 times

Post 20 Mar 2020, 23:59

Ok thanks budem pitala, iako mi je 24 sata malo na knap da pretumbam cijeli zivot ovdje.
Nukac
Davorich

Post 21 Mar 2020, 00:07

Za sad imaju samo objavljeno do 22.3.
Ne znam jel lete i nakon toga.

U svakom slucaju, sretno.
Nukac
Davorich

Post 21 Mar 2020, 00:14

Evo i sa stranica Ministarstva Vanjskih poslova.

http://www.mvep.hr/hr/mediji/priopcenja/,32738.html

Nekako u ovakvim krizama pomaze biti u EU.
  • Information