Dobila sam na lotu

Mjesto za mrvu ozbiljnije rasprave
aisling

Post 23 Oct 2011, 21:45

Baš. Ko da bi vama to rekla, da i jesam :raspa:

Nego, recimo da dobijete nekih 20 milijuna kuna na lotu. Koliko bi počastili prijatelje, kome bi otplatili dugove, koga bi zbrinuli, dokle bi to išlo?

Bi li dali neki dio u humanitarne svrhe, ako da, koje?

I na kraju, kako bi sebe počastili? Bi li nastavili raditi? Isti posao ili nešto deseto?

Ja znam da ne bi nastavila raditi isti posao, ali bi nastavili raditi, samo bi bila puno hrabrija jer bi imala tu neku financijsku sigurnost. U humanitarne svrhe u vidu uplate novaca nekoj udruzi ili slično ne bi davala, al znam nekoliko slučajeva gdje bi riješila tuđe dugove i slične situacije. Neke frendove bi počastila s nekim stvarima koje im se čine kao luksuz, al ne bi im davala novac osim onih kojima bi baš riješila određeni dug za koji znam da imaju.

Mislimd a si ne bi priuštila ništa specijalno, bar ne onako na prvu. Nikakav bijesan auto ili kuća mi sad ne padaju na pamet, dio bi se raspitala kod nekog pametnijeg kako da ne sprčkam baš sve i kako da nešto pametno uložim, al za dobar dio bi guštala baš u rješavanju tih malih problema :D

Tak, malo me veseli maštanje o dijeljenju novaca u nedjelju navečer prije radnog tjedna :cerek:

Happy Easter!
Lord Byron

Post 23 Oct 2011, 22:01

Za početak, jakojako bih se potrudio da za taj dobitak nitko ne sazna. Ozbiljno, bez smileya.

Mislim da ne bih sramatično mijenjao način života - osim što bih prestao raditi, ne mislim da bih si bitno mijenjao iznose i način trošenja novaca.

Ovo s humanitarnim svrhama je škakljiva tema. S jedne strane, imao bih dok drugi nemaju - ali, i sada imam dok drugi nemaju; svatko bi od nas imao što za dati potrebitima.

Mislim da bih olakšao/poboljšao život nekim dragim i bliskim ljudima, i to bi bilo to.
Ashtaroth

Post 23 Oct 2011, 22:02

2 verzije, ovisno o trenutnim uvjetima

1. stambeno/kućno se zbrinuti, ostatak para uložiti u nekretnine (volim ih), pri čemu, ovisno o količini para, može biti uključeno poklon nekretnine ili trajno ili vremenski dogovoreno trajanje, za meni par dragih/bitnih ljudi, ostale rentati

2. preskočiti samozbrinjavanje, od renti skupiti za samozbrinjavanje i efektivno imati nekreteninu više

Ono što nije utrošivo u nekretnine (što broji i garaže razne), neko ulupavanje u određene tuđe dugove, ili pozajmica bez kamata (neki se bolje osjećaju kad im ne pokloniš pun kufer para jer se ne vole osjetiti kupljeno), i obaviti neke tekuće stvari - nove naočale, čizme koje ne promaču, vestu, košulje... vjerojatno bi pao i novi komp i još jedan monitor :D E ovo zadnje bi bilo čašćenje, ostalo je i tako nekako u 'to do listi'...
Možda otići na vozački + kupiti auto ako samozbrinjavanje bude negdje gdje je auto korisna stvar, inače ne.

Humanitarno? Vjerojatno ne iz prve. Kad se rente ustabile, možda čak nešto ozbiljnije, tipa - obvezati se na toliko i toliko davati toliko i toliko para za to i to. Ili "posvojiti" neko dijete u drugim državama, gdje su ta 'posvajanja' nama zapravo prihvatljivi iznosi, a njima znači školovanje, posao i vlastiti kruh.
Možda vidjeti jel mogu ovdje nekome konkretnom pomagati. Tipa, složiti neku privatnu zakladu za stipendije i upogoniti sistem kakav ima mislim u Varaždinu - ubaciti pare u fond, od tud se isplaćuju stipendije, a kad se stipendisti zaposle - oni uplaćuju u taj fond i time stipendiraju nekog drugog :misli:
Znam ljude kojima 500 kn mjesečno itekako puno znači.

U svakom slučaju, popisati u neku tablicu i pogledati procjene i 'isplativost'.
Volim poklanjati, ali važan je i iznos. Ne želim kupovati ljude niti da se oni tako osjete. Da im pokažem da ih volim, za to ne moram dobiti na lotu. :mig:

Radila bih, o da. Po mogućnosti ovo što radim, samo ne bi bila frka što je honorarno, dapače, ostavila bi na honorarnom.

Edit: + ovo Što Lord reče - o nesaznavanju.
Znali bi oni koji su mi bliski. I koje bih uvjeravala da usele u taj stan :rofl:

Verzije 'ooooo sad moraš častiti' su mi i za manje stvari bile debilne. Častim onoga koga želim častiti, a ne zato što 'imam s čim'. One koje želim počastim i sa zadnjom kunom, a da ih ne bi počastila kad dobijem milju :D
Perzefona

Post 23 Oct 2011, 22:03

Kućica na moru, na otoku, u mirnom neturističkom mjestu. Kućica u Lici. Kućica u Podravini. Jel mi išta love ostalo? :rofl:

Ne, ne bih sve tri kućice. Samo onu na moru. Sinu novu gitaru, samo za njega građenu. Pretplate za sve koncerte klasične glazbe sebi i njemu.

Odjeća, odjeća, puno krasne odjeće. Parfemi. Školovanje za oba sina (ali to im ne bih rekla, neka izvole izboriti besplatan studij, samo bih se prestsala brinuti za slučaj da to ne uspiju). I tak...

Pobrinula bih se za mamu, ali tko bi njoj ugodio. :rolleyes:

I još svašta. Ali čekaj da se jače ufuram. :)
Nodens - making women's period comfortable (by ex anais)
aisling

Post 23 Oct 2011, 22:04

Lorde - Al ti dragi i bliski ljudi - ne bi li te oni pitali kako to da im daješ recimo 20.000kn da si riješe neke životne situacije? Mislim, ja ne bi ni primila novac od nekog baš samo tako, pa da mi je ne znam kako prijatelj :D

Kužim negovorenje, al ne ide čim želiš to materijalno podijelit s nekim.

Ash - kad sam napisala čašćenje, nisam ni ja mislila na ono čašćenje reda radi, naravno da mislim samo na one koje želim počastiti i na način na koji to ja hoću :D
Happy Easter!
Éowyn

Post 23 Oct 2011, 22:08

Ja sam razmišljala o tome dosta puta i znam da bih uložila veliki dio u nekretnine. Mi smo svi više-manje u obitelji stambeno zbrinuti, ali imamo i dosta građevinskih zemljišta na kojima se još može graditi.
Možda bih investirala u hotel :ne zna: To je mojoj sestri uvijek bila želja, pa bih vjerojatno njoj prepustila rukovođenje.

Moja velika želja je priključiti se 'Inženjerima bez granica' i otići u Afriku. Znam da zvuči srednjoškolski i idealistički, no oduvijek sam se htjela baviti humanitarnim radom. S druge strane željela bih se baviti i svojom strukom, pa bi 'Inženjeri bez granica' bili idealni za mene.
Mogu se ja naravno i sad odlučiti na taj korak, ali na taj bih si način vrlo vjerojatno osigurala doživotno siromaštvo i nezaposlenost.

Trenutno svu ušteđevinu trošim na putovanja, pa vjerujem da bih nastavila s praksom. S tim što bih si mogla priuštiti malo egzotičnije destinacije.

Sumnjam da bih ikad investirala u neki skupi auto jer uz moju sposobnost vožnje bi to bilo čisto bacanje novca. Isto vrijedi i za dizajnersku odjeću, namještaj i sl. To je nešto što nikad ne bih kupila.

Članovima obitelji i nekim prijateljima bih ispunila želje za koje procjenim da su razumne (npr. da me brat traži da mu platim školarinu na nekom skupom fakultetu bih, da me traži da mu kupim skupi auto, ne bih).

Humanitarnim organizacijama jednostavno ne vjerujem, tako da sumnjam da bih donirala novce.
Desire makes slaves out of kings.
blaze

Post 23 Oct 2011, 22:20

vau, dobijete 20 milijuna i onda ulažete? u nekretnine?
mi smo piramidalna civilizacija
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
Lord Byron

Post 23 Oct 2011, 22:33

aisling » wrote:Lorde - Al ti dragi i bliski ljudi - ne bi li te oni pitali kako to da im daješ recimo 20.000kn da si riješe neke životne situacije? Mislim, ja ne bi ni primila novac od nekog baš samo tako, pa da mi je ne znam kako prijatelj :D
Toliko detaljno se ipak ne uživljavam :rofl: .

BTW, sad i ovdje, ulaganje u nekretnine radi rentanja je elementarno bacanje para. Ove koje bi samo gradile gdje god stignu :B nek si pogledaju malo ROI - onako, današnja cijena građevine podijeljena s današnjom mjesečnom rentom. Dodatno, trend cijena gotovih građevina.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 837 times
Been thanked: 1604 times
Post 23 Oct 2011, 22:53

Najprije, 20 milijuna i nije neka lova. Ako je ne uložim, sve bih spizdio na drogu i kurve u manje od godinu dana. :zubo:

A u što uložiti? Kupio bih tri stana, to bi mi bio prvi potez. Sebi, burazu i starcima, koje bih preselio ovamo. Drugi bi bio tvrtka; otvorio bih je i ostavio na posebnome mjestu dovoljno love za petogodišnje poslovanje, recimo.

Automobili me ne zanimaju u smislu da ću garažirati bijesne pile. Gadgeti i tehnologija također. Na to bih trošio racionalno i umjereno.

A zadovoljstva i humanitarni rad... Gledam to ovako - i sad tu i tamo ispunim neku uplatnicu koju nađem u kasliću, bilo za Unicef bilo za operaciju. I sad imam Stratocastera iz '69., samo dva primjerka takve gitare postoje u Europi. Da je hoću prodati, glatko bih dobio 20.000 kuna. Hoću reći - tko mari, taj i ima. To me i prije zanimalo pa sam našao načina da skucam pare za sve što hoću. Lova to ne bi promijenila. Imao bih više knjiga - ali i ovako ih imam za nekoliko života. Okej, kupio bih stol za bilijar, možda. Pet-šest vrhunskih štapova. No velim, možda. Radoholičar sam, pitanje je bih li za to imao vremena.

Odjeća i obuća ne zanimaju me. Bitno da ne hodam u dronjcima. I da sve bude čisto. :cerek:

Da, povećao bih plaću teti čistačici. I uzeo još dvije mlađe. I ljepše. :zubo:
Potpisi su za budale.
Ashtaroth

Post 23 Oct 2011, 22:54

Na renatanje gledam kao na dodatak/zamjenu za penziju. Krova nad glavom će uvijek nekome trebati. Cijene mogu šetati, ali ako imaš par stanova koje rentaš, pa valjda trošak u tvom to ipak ne bude prelazio, jer ako bude, imamo bitno veći problem od 'lošeg ulaganja'.

Ziheraški, je, znam :raspa:

Možda bih se s dijelom kockala na nekim dionicama or smth, pa od zarade - kupila stan :rofl:
bliss

Post 23 Oct 2011, 22:56

Kupila bih kuću. Ili čitav ulaz u jednoj od onih zgodnih zgradica koje imaju nekoliko stanova. Tako da nemam susjede :D
Éowyn

Post 23 Oct 2011, 22:58

Lord Byron » wrote: Toliko detaljno se ipak ne uživljavam :rofl: .

BTW, sad i ovdje, ulaganje u nekretnine radi rentanja je elementarno bacanje para. Ove koje bi samo gradile gdje god stignu :B nek si pogledaju malo ROI - onako, današnja cijena građevine podijeljena s današnjom mjesečnom rentom. Dodatno, trend cijena gotovih građevina.
Pa da imam jako mnogo novaca, gradila bih definitivno sama. Dobro ne gradila, bila bih vođa projekta, ali samo zato jer mi je to struka. U protivnom se ne bih zamarala s gradnjom i kupila bih si dvorac.

Ove današnje gotove građevine su u većini slučajeva loše. Ako nisu, onda niti cijena nije loša. Građevinari su općenito zli ljudi :D , sigurno ti neće prodati nešto kvalitetno po niskoj cijeni iz čistog kršćanskog milosrđa.
Nas već na faksu uče kako uštediti na materijalu, a prodati zgradu po istoj cijeni.

Zapravo sad sam se sjetila, moja skrivena želja je jedan dvorac (u koji sam zaljubljena od malena) koji košta 'samo' milijun eura, tako da bi mi još i ostalo za sve ostale ideje.
Desire makes slaves out of kings.
Margarita

Post 23 Oct 2011, 23:00

Ostavila bih klincima. Oni stignu raditi ono što vole. Ja radim ono što znam.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
Nica

Post 23 Oct 2011, 23:04

Prvo bih potražila savjet nekog financijskog stručnjaka kako ja ne bih loše ulagala i ostala bez te love. :o

Ali bih popriličnu svotu ostavila za klince tako da se ne moraju mučiti s kreditima jednog dana, stambeno se zbrinula, prestala raditi ovo što radim, školovala se (pa možda jednom radila i ono što želim) i bavila humanitarnim radom te putovala po svijetu. Taj humanitarni rad može biti i pomaganje meni bliskim ljudima, ne nužno nekim udrugama.
Groupie :cerek:
blaze

Post 23 Oct 2011, 23:07

i ja bih ostavila klincima. nakon što se skrasimo u new yorku :zubo:
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
Potjeh

Post 23 Oct 2011, 23:48

Kao što je Lord Byron rekao, potrudio bih se da nitko ne sazna.

U dogovoru s nekom bankom dogovorio bih investiranje u obaveznice, depozite i sl. što nosi malo veću kamatu od oročene štednje sa visokom stopom sigurnosti. Kamatu bih uzimao i trošio u humanitarne svrhe anoimno dakako. Nisam veliki pobornik humantiranih institucija pa bih novac raspodijelio na individualne humanitarne slučajeve, čuvanje prirodnih staništa i u obnovljive izvore energije.

Tako nekako...
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 23 Oct 2011, 23:51

Pola ostavila sebi, druga polovica bila bi venture capital. Bilo bi zanimljivo pratiti nove projekte.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Nikolajevna

Post 24 Oct 2011, 00:07

Ako već ostavljate klincima, ne govorite im to dok ne pozavršavaju škole i steknu bar desetak godina radnog staža. :zubo:
Lastan

Post 24 Oct 2011, 04:38

Saznale bi to dvije i pol osobe. Ne računajući ove u lutriji i banci, jebiga.

Pokrenuo bih biznis koji želim. Izvukao bih najbližu familiju iz dugova (što ne znači da bi neki od njih saznali da sam dobio i koliko sam dobio).
Maksimum humanitarnog ulaganja bio bi početak nekakve zaklade za stipendije studentima u kurcu. S obavezom da sami uplate nešto jednom kad se izvuku iz kurca, pa da malo širim osjećaj društvene odovornosti.

Šteta što tih 20 milijuna ne bi bilo dovoljno da mogu reći “jebe mi se za profit, idem raditi što i kako mislim da treba”, no definitivno bih išao prema tome. No sigurno bih lakše donirao svoje vrijeme.

:misli:

A da dobijem zbilja puno love, kupio bih EPH, otpustio Butkovića i posebno Ivanu Kalogjera-Brkić, zaposlio par lektora, a onda ga opet prodao. :zubo: Po višoj cijeni, očito, jer bi mu samim time vrijednost narasla.
Ashtaroth

Post 24 Oct 2011, 05:13

Lastan » wrote:A da dobijem zbilja puno love, kupio bih EPH, otpustio Butkovića i posebno Ivanu Kalogjera-Brkić, zaposlio par lektora, a onda ga opet prodao. :zubo: Po višoj cijeni, očito, jer bi mu samim time vrijednost narasla.
:s :s :s
Za boldano :D
Beau

Post 24 Oct 2011, 08:31

Lastan » wrote:A da dobijem zbilja puno love, kupio bih EPH, otpustio Butkovića i posebno Ivanu Kalogjera-Brkić, zaposlio par lektora, a onda ga opet prodao. :zubo: Po višoj cijeni, očito, jer bi mu samim time vrijednost narasla.
Odlična ideja. I Čadež bi mi bio u prvom krugu.
Emericzy

Post 24 Oct 2011, 09:18

Ja bih se vratio na stil života koji sam imao prije propasti. Bolje od toga mi ne treba. A za to mi je dovoljan nekakav pametan portfelj, recimo u Švicarskoj, vrijedan pola tog zamišljenog iznosa ili čak manje.

Znači, ostalo bi mi kojih milijun i pol eura za investiranje.
blaze » wrote:vau, dobijete 20 milijuna i onda ulažete? u nekretnine?
mi smo piramidalna civilizacija
Ja ne bih ulagao u nekretnine. Još bih manje davao humanitarnim organizacijama.

Postoji način da se investira i ujedno pomogne onima kojima treba pomoć. Blaze me podsjetila na to spominjanjem piramida. Postoji investiranje u takozvani bottom of the pyramid. U biznise koji opslužuju najsiromašniji sloj stanovništva.

Recimo, banka za mikrokredite. Daješ samo malu lovu (recimo, jednu do pet tisuća eura) ljudima kojima to treba za izvlačenje iz govana. Krojačici treba endlerica, a ne može si ju priuštiti. Povrćaru treba folija za plastenik, a malo mu je preskupa. Teti koja peče kolače za svadbe treba website. Lovu u principu daješ bez jamaca i s minimalnim garancijama.

Praksa pokazuje da ti sitni biznisi češće profitabilni od velikih i da su postoci povrata na investiciju veći, pa lako podnose relativno velike kamate, ali njihovi pokretači najčešće nisu kreditno sposobni u klasičnom smislu. I onda relativno velikom kamatom (recimo 15 posto) nadoknadiš činjenicu da nemaš garanciju otplate kredita.

Pomažeš onima koji nemaju, činiš to na pravi način, ne poklanjajući nego im pomažući da sami zarade za život, a još zarađuješ, odnosno, u najgorem slučaju očuvaš kapital za daljnje poslovanje. Može se sve to registrirati kao neprofitna organizacija, pa su ti manji porezi. (Bar se nadam da jesu. Vani jesu. U Hrvatskoj nikad ne znaš.)

Ima i drugih mogućnosti. U Indiji se sad za 60 dolara prodaje tablet s najosnovnijim funkcijama i bežičnom vezom s internetom. Koliko sam shvatio, cijena se srušila golemom količinom. Uvjeren sam da bi se dalo zaraditi prodajom takvih jednostavnih tableta za cca tisuću kuna. A tisuće bi se djece kompjutorski opismenilo. I tako dalje.
Gazda

Post 24 Oct 2011, 09:29

ElliQuinn » wrote:Pola ostavila sebi, druga polovica bila bi venture capital. Bilo bi zanimljivo pratiti nove projekte.
Pravi hrvatski "menadžer"..trkelja o venture capitalu a ne zna ni šta je RuC.. :kava:
Emericzy

Post 24 Oct 2011, 09:30

BoDerek » wrote:
Odlična ideja. I Čadež bi mi bio u prvom krugu.
Meni ona što piše o znanosti. Ne mogu se sjetiti kako se zove. Zločinka. I platio bih assassin ninjama da lociraju i likvidiraju Željka Žuteliju. Ili ga bar namažu katranom i posipaju perjem.
Morticia

Post 24 Oct 2011, 09:30

Ja bih sve spičkala, na ovaj ili onaj način.
I onda vjerojatno živjela u kartonskoj kutiji.

Ustvari, najpametnije što bih mogla učiniti s time je dati mužu i pravit se da se ništa nije dogodilo.
Ozbiljna sam, uistinu.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
  • Information