Izvještaj za zainteresirane...

Stare teme i začeci foruma
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 673 times
Been thanked: 1129 times
Post 25 Oct 2016, 23:42

Apdejt: forum je trenutačno na inačici 3.1.10, što znači da je dosad dvaput apgrejdan, i s poštanskim sandučićima i sistemskim fajlovima zauzima oko 700 MB prostora, upola manje nego prije. Prostora pak imamo i više nego dovoljno, iskoristili smo malo više od desetine servera. Paket je u nekom trenutku sa tri gigabajta besplatno povećan na sedam - hvala Totohostu! - pa se na server mogu instalirati još tri sajta, bez ikakvih problema. Ako ti zatreba npr. portal, Miki, uvjete imaš. Ilustracije radi, ja na 10 GB prostora imam 15 instalacija. Server je doduše četiri puta brži - i četiri puta skuplji. Za tvoje potrebe, ovaj je i više nego dovoljan. :)

Na tih 700 MB treba dodati bekape. Sustav se bekapira svaku večer (skripta, tako sam namjestio server) jer Totohost nudi samo tjedni bekap. Nakon četiri dana briše se najstariji bekap, i tako stalno. Veličina mu je trivijalna, 70-ak MB, zahvaljujući Softaculousu, iznimno susretljivom alatu kojim se instalirati i bekapirati može apsolutno sve. Blažen bio tko ga izmislio. :cerek:

Sve u svemu, zauzeto će biti okvirno gigabajt prostora, ostalo je slobodno. I od večeras Trkeljanje radi samo, bez mojih intervencija u sustav. Mogu vam eventualno dodati elektroničku adresu (npr. miki@trkeljanje.com) i poneku ekstenziju, mogu apgrejdati forum kad se pojavi nova inačica - ali najteži je dio posla obavljen. :raspa:

Toliko, čitamo se.

Potpisi su za budale.
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 26 Oct 2016, 14:37

Stich, hvala ti na svemu, kad dodjem gore, idemo na klopu :top:

Sad kad je gotovo sve tip top, slobodno te pitam: gdje odolazi mail s contact us i kako se taj mail moze preusmjerit na mene i tipfelerku?

I drugo, ako sam dobro shvatio, ja na postojecu situaciju mogu stavit jos npr web stranicu svoje agencije i apartmana?
Stitch
Head Honcho
Post 26 Oct 2016, 15:29

miky0 wrote:Stich, hvala ti na svemu, kad dodjem gore, idemo na klopu :top:

Sad kad je gotovo sve tip top, slobodno te pitam: gdje odolazi mail s contact us i kako se taj mail moze preusmjerit na mene i tipfelerku?
Odlazi na adresu admin[at]trkeljanje.com - Didi zna na koju stranicu treba otići i koju lozinku unijeti, objasnih joj to čim sam otvorio mejl. Za svaki slučaj, otvorio sam još dvije generičke adrese na koje sustav može slati mejlove - info[at]trkeljanje.com i board[at]trkeljanje.com - i za njih vrijedi isto. :)
miky0 wrote:I drugo, ako sam dobro shvatio, ja na postojecu situaciju mogu stavit jos npr web stranicu svoje agencije i apartmana?
Apsolutno, možeš ih staviti deset. Barem ako je web-stranica posrijedi. :D No ako je u pitanju portal, on je po opsegu veći jer ima druge sadržaje, po definiciji (i vodi na svoje ili tuđe forume, blogove, igre i slično), te ima ugrađen sustav za unos sadržaja (tekstova, fotografija, videoklipova, proizvoda za webshop...) sličan npr. forumskom editoru (to se zove CMS, content management system). WordPress, Drupal, Joomla... primjeri su takvih aplikacija. I takvim se sustavima bavi recimo moja malenkost. ;)
Potpisi su za budale.
MmeTipfeler

Post 26 Oct 2016, 18:49

Stitch wrote:Apsolutno, možeš ih staviti deset. Barem ako je web-stranica posrijedi. :D No ako je u pitanju portal, on je po opsegu veći jer ima druge sadržaje, po definiciji (i vodi na svoje ili tuđe forume, blogove, igre i slično), te ima ugrađen sustav za unos sadržaja (tekstova, fotografija, videoklipova, proizvoda za webshop...) sličan npr. forumskom editoru (to se zove CMS, content management system). WordPress, Drupal, Joomla... primjeri su takvih aplikacija. I takvim se sustavima bavi recimo moja malenkost. ;)
Mislim da u vezi s portalom postoji zakonska kvaka: iza portala mora stajati pravna osoba. Koliko ti, Miki, imaš sadržaja za portal, ne znam, ali ja bih se ozbiljno zamislila kad bih rezervaciju za ljetovanje morala slati na adresu apartmani@trkeljanje.com. :D No, zakonski te ništa ne priječi, a web-majstora imaš, samo se s njim dogovori neovisno o forumu.

P. S. Stitch, odradio si lavovski posao i zaslužio si ručak i večeru za tjedan dana, ali tek toliko da se zna - meni je obećao... kavu. :raspa:
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 26 Oct 2016, 19:07

potpisujem gore navedene pohvale :top:

p.s.

meni miky nije obećao ni kavu...
'if you fall, i'll be there' (floor)
Stitch
Head Honcho
Post 26 Oct 2016, 19:34

MmeTipfeler wrote:Mislim da u vezi s portalom postoji zakonska kvaka: iza portala mora stajati pravna osoba.
Točno. I ona mora stajati u impresumu, sa svim kontakt-informacijama. No Miki veli da ima agenciju, a to jest pravna osoba.
MmeTipfeler wrote:Koliko ti, Miki, imaš sadržaja za portal, ne znam, ali ja bih se ozbiljno zamislila kad bih rezervaciju za ljetovanje morala slati na adresu apartmani@trkeljanje.com. :D No, zakonski te ništa ne priječi, a web-majstora imaš, samo se s njim dogovori neovisno o forumu.
Podrazumijeva se da bi trebao uzeti novu domenu. :) Ako pošalje molbu CARNetu, ovlaštenom registraru za hrvatsku vrhovnu domenu, dobit će je besplatno. Otprilike, oblik će joj biti mikijeva-agencija.hr zato što pravne osobe u imenu domene moraju imati neku inačicu svoga imena.

Postoji, jasno, mogućnost i da se domena plati. Tada ničim nije uvjetovana, no to je uvjerljivo najskuplja domena od 'normalnih' (ne računajući tzv. 'premium' domene) i godišnje bez PDV-a stoji 600 kuna. Pa tko voli... ;)
Potpisi su za budale.
miky0
ST Leader

Post 27 Oct 2016, 15:05

MmeTipfeler wrote:Mislim da u vezi s portalom postoji zakonska kvaka: iza portala mora stajati pravna osoba. Koliko ti, Miki, imaš sadržaja za portal, ne znam, ali ja bih se ozbiljno zamislila kad bih rezervaciju za ljetovanje morala slati na adresu apartmani@trkeljanje.com. :D No, zakonski te ništa ne priječi, a web-majstora imaš, samo se s njim dogovori neovisno o forumu.
A vidit cemo, mozda zatrazim i profesionalnu uslugu od njega za poslovanje :top:
MmeTipfeler wrote: P. S. Stitch, odradio si lavovski posao i zaslužio si ručak i večeru za tjedan dana, ali tek toliko da se zna - meni je obećao... kavu. :raspa:
Tesko da bi ja bio 7 dana u komadu u ZGu, ali da je zasluzija, jeste :) A tesko da tebi tipfelerko mogu ponuditi vise, jer bi me zena razapela :zubo: al ako dodjem sam do ZGa, onda se mozemo dogovorit :top:
miky0
ST Leader

Post 27 Oct 2016, 15:07

Euklid wrote:potpisujem gore navedene pohvale :top:

p.s.

meni miky nije obećao ni kavu...
A jebemu, aj dovedi Ex pa mozes dobit i vise od kave :zubo:
Stitch
Head Honcho
Post 28 Oct 2016, 16:57

miky0 wrote:A vidit cemo, mozda zatrazim i profesionalnu uslugu od njega za poslovanje :top:
Samo se ti meni javi. No nisam baš jeftin, ne bavim se sajtovima za tisuću kuna i ne pada mi na pamet obezvređivati struku. :)

Sve su moje teme profesionalne, koštaju 400-500 kuna, većina 'plugina' također, koštaju isto toliko, a neke su ekstenzije, primjerice za Joomlu, daleko skuplje, tristotinjak eura (ili dolara). Pa ti reci kako da u to uklopim danas smiješno male cijene izrade stranica. :D

Lijep, moderan sajt košta 15 tisuća kuna. Točka. Ne možeš imati svemirsku stranicu sa zilijun bliještećih zvizdarija za sitnu lovu. Za male novce možeš dobiti - malo. Evo ti npr. Moto, profesionalna tema koja se može prilagođivati unedogled. Pogledaj to na desktopu i pravom ekranu, zajebi mobitele. ;)

Tekstovi su latinski 'lorem ipsum', stavih ih samo kao 'placeholder', ilustracije radi. U principu, najteže je naći smislen tekst i fotke koje možeš objaviti a da te nitko ne opali po prstima. Ima sitnih pogrešaka, mijenjali su kodove pa stari više ne rade, ali nikako da sjednem i popravim to. :)

Imam i engleskih tekstova, zdipim ih sa sličnih sajtova pa sačuvam. Daylight, tema s kojom se namučih jer je ćudljiva poput žene. :cerek:

Ovo izrađujem frendu iz usluge. Projekt je stao iz šuškavih razloga, no nastavit će se. Ovo pak radim sebi, iz zajebancije. Onako, kad stignem. Ali ne znam što ću s tim. :zubo:

Evo ti još jedna Teslina tema - doradit ću je, akobogda, za tjedan-dva.

Imam ja toga, ali neka, dovoljno je zasad. :D
Potpisi su za budale.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 28 Oct 2016, 19:06

Imam ja jedno pitanje.
A za koji kurac ja nemam pristup moderatorskom kutku?
miky0
ST Leader

Post 28 Oct 2016, 19:28

Stitch wrote:Samo se ti meni javi. No nisam baš jeftin, ne bavim se sajtovima za tisuću kuna i ne pada mi na pamet obezvređivati struku. :)

Sve su moje teme profesionalne, koštaju 400-500 kuna, većina 'plugina' također, koštaju isto toliko, a neke su ekstenzije, primjerice za Joomlu, daleko skuplje, tristotinjak eura (ili dolara). Pa ti reci kako da u to uklopim danas smiješno male cijene izrade stranica. :D

Lijep, moderan sajt košta 15 tisuća kuna. Točka. Ne možeš imati svemirsku stranicu sa zilijun bliještećih zvizdarija za sitnu lovu. Za male novce možeš dobiti - malo. Evo ti npr. Moto, profesionalna tema koja se može prilagođivati unedogled. Pogledaj to na desktopu i pravom ekranu, zajebi mobitele. ;)

Tekstovi su latinski 'lorem ipsum', stavih ih samo kao 'placeholder', ilustracije radi. U principu, najteže je naći smislen tekst i fotke koje možeš objaviti a da te nitko ne opali po prstima. Ima sitnih pogrešaka, mijenjali su kodove pa stari više ne rade, ali nikako da sjednem i popravim to. :)

Imam i engleskih tekstova, zdipim ih sa sličnih sajtova pa sačuvam. Daylight, tema s kojom se namučih jer je ćudljiva poput žene. :cerek:

Ovo izrađujem frendu iz usluge. Projekt je stao iz šuškavih razloga, no nastavit će se. Ovo pak radim sebi, iz zajebancije. Onako, kad stignem. Ali ne znam što ću s tim. :zubo:

Evo ti još jedna Teslina tema - doradit ću je, akobogda, za tjedan-dva.

Imam ja toga, ali neka, dovoljno je zasad. :D
Hvala ti na ovome, otvorit cu i prostudirat za vikend na laptopu :top:
miky0
ST Leader

Post 28 Oct 2016, 19:29

judolino wrote:Imam ja jedno pitanje.
Provjerit cu sa tipfelerkom, ali je sigurno posrijedi neka tehnicka greska :misli:
MmeTipfeler

Post 28 Oct 2016, 19:32

judolino wrote:Imam ja jedno pitanje.
Može biti da sam ja nešto zajebala. Idem to riješiti. :top:
MmeTipfeler

Post 28 Oct 2016, 19:41

Judolino, vidi je li sada u redu.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 28 Oct 2016, 20:37

MmeTipfeler wrote:Judolino, vidi je li sada u redu.
Jok, i dalje ništa.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 28 Oct 2016, 20:40

Zapravo, sada kad kliknem "New topics", vidim teme s moderatorkog, ali ne vidim ga na "Board Indexu" :confused:
MmeTipfeler

Post 28 Oct 2016, 20:45

Možeš doći na temu s Moderatorskog koju vidiš? Probaj. Opet sam provjeravala. Moralo bi biti sve u redu. Stari Microsoftov štos izlogiraj se - ulogiraj se ne pali?
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 28 Oct 2016, 21:15

MmeTipfeler wrote:Možeš doći na temu s Moderatorskog koju vidiš? Probaj. Opet sam provjeravala. Moralo bi biti sve u redu. Stari Microsoftov štos izlogiraj se - ulogiraj se ne pali?
Stari mi je trik prvi pao na pamet, ali ne pali.
Velim ti, sad vidim nove postove iz Moderatorskog, ali ne vidim Moderatorski na Board Indexu.
MmeTipfeler

Post 28 Oct 2016, 21:24

Možeš li pisati na Moderatorskom?
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 29 Oct 2016, 01:30

MmeTipfeler wrote:Možeš li pisati na Moderatorskom?
Mogu, zanimljivo, sad sam probao.
Ali vic je da mi nije vidljiv u Board Indexu.
admin
Grand Master of the Jedi Order
Been thanked: 34 times
Post 29 Oct 2016, 11:42

Dozvole su u phpBB-u nažalost prekomplicirane, često se međusobno poništavaju i čovjeku treba vremena da se u svemu tome snađe.

Sad bi trebalo biti sve u redu. :)
Stitch
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 29 Oct 2016, 15:29

admin wrote:Dozvole su u phpBB-u nažalost prekomplicirane, često se međusobno poništavaju i čovjeku treba vremena da se u svemu tome snađe.

Sad bi trebalo biti sve u redu. :)
Nažalost - nije.
Kad izlistam Active Topics, vidim teme s moderatorskog, ali na Board Indexu i dalje ga nema. :ne zna:
admin
Post 29 Oct 2016, 15:46

Hm. Moram priznati da ne kužim. Preuzeo sam tvoje dozvole - ima ta opcija za provjeru onoga što korisnik vidi na forumu - i Moderatorski kutak uredno mi se pojavljuje na dnu naslovnice, baš kao i prije nekoliko sati. Mogu ti i 'printscreen' poslati ako mi ne vjeruješ. :D

Strpi se malo dok ne vidim s Didi u čemu je stvar. Načelno, ne miješam se u uređivanje foruma pa ne znam tko je što u ACP-u radio.
Stitch
admin
Post 29 Oct 2016, 15:52

Etogac. ;)
Stitch
Stitch
Head Honcho
Post 29 Oct 2016, 15:56

Hah, nisam napravio ništa, ne vidim privitak. :zubo:

Didi, zalijepi tu fotku onako kako si zalijepila ostale na drugoj temi, priti pliz. Možda Judolino ima pristup, ali ja ga nemam. Pretpostavljam, ni ostali 'normalni' forumaši. :D
Potpisi su za budale.
  • Information