..izborni porez na imovinu

Koljite se i gložite!
Pero

Post 16 Oct 2015, 12:40

..a unda » wrote: nema nista lose, ali rekao sam da se previse druzis, ne da se premalo druzis. :D
Nikad nije previše druženja sa ženama, ja sam inženjer, pa sam pretežno u muškom društvu, tako da ne znam kako ti znaš s kim se ja družim i kad. :zubo:
..a unda » wrote: pa eto, nacelno, srbija barem pokusava bit svedska, a ti se usporedjujes sa srbijom, umjesto da i ti pokusas bit svedska. a htio bi jelda? al neces, jelda? :D
Imam informaciju iz Srbije, kao i ti, preko Zmaja. Smatram da je to prestrašno. Ne znam švedski. Ti znaš? :D Možeš li molim te meni neukome prezentirati švedski model poreza na imovinu? :) I hoću li ja onda s uvođenjem švedskog modela poreza na imovinu dobiti švedsku inženjersku plaću? :zubo: Probaj se sa apstraktnog vratiti u realni život. :zubo:
..a unda » wrote: pa komunizam u apstraktnom pogledu jest dobra ideologija. tj nije ni dobra ni losa, nuzno ce se ici tu negdje prema tome,
ali, komunizam sam po sebi jest apstraktan, u nikakvoj praksi ga ne poznajemo, samo po teoriji, a teorije ce se jos mijenjat, komunizam nije nikakva dogma, stvarat od toga religiju je potpuno pogresno.. pogresan put, jel.

tako da komunizam nikoga nije pobio, nije imao kad. za razliku od npr krscanstva, kapitalizma i njegove evolucije i prakticne manifestacije u kolonijalizam, rasizam, fasizam, nacizam. :kokice:
Hoćeš li obrazložiti kako je to kod tebe u prvom dijelu rečenice komunizam dobra ideologija, a u drugom dijelu rečenice nije ni dobra ni loša - tj. neutralna, ovisna valjda o mjesečevim mijenama? :D Ili smo off-topic? :zubo:
..a unda » wrote: ..pa evo, mislim da tog poreza nema u rusiji. :D ..i albaniji.. :D
I što Rusima nedostaje? Teritorijalno su se proširili na račun Ukrajine, kao da već nisu najveća država na svijetu, po tebi rade dar-mar u Siriji, ostavi po strani moje osobne prethodne izjave na temi o ratu u Ukrajini. :zubo:
..a unda » wrote: meni to od zmaja samo govori da to nije neki nezamislivi problem uvest, ali ti ces uvijek nac neki problem.
srecom, to nece imat nekog znacaja, porez ce bit uveden i ti ces ga uredno placat kao gradjanin ove zemlje. pa da. :D
porezi ko porezi, jednom kad se donesu, malo se to vremenom jos brusi, dotjeruje, prilagodjava..
uostalom imas sabor, demokraciju i kad taj porez bude jednom uveden, onda poslije predlozis neke izmjene u tom porezu, pa se onda to koregira, prepravlja.. :D
Dobro, i moje je legitimno pravo da ne podržavam stranku koja će po tebi sigurno uvest taj porez i da tražim drugu alternativu, ili ako je ne bude, da jednostavno bojkotiram izbore, pa ti i tebi slični radite što hoćete u ovoj državi. :zubo:

..a unda » wrote: nesto ne sumnjam niti sumnjam. tj ovo sam malo cudno rekao. amo opet.. nit sumnjam nit ne sumnjam. ne vidim zasto ne bi osvojili i drugi mandat. ok, jasno, govorimo o nekom racionalnom modelu, a to nama i nije bas nesto svojstveno kao sto smo imali priliku vidjet kod testa inteligencije prilikom izbora the kolinde.
Dobro, ti ne vidiš zašto ne bi osvojili, a ja imam drugo viđenje, za koji mjesec ćemo se pisat opet ovdje ako neko nekog ne zbana, pa ćemo vidjet tko je bio u pravu, tko je bolje gledao u staklenu kuglu.
..a unda » wrote: i opet ti.. srbija. paris karamarko.. samo dve reci umete da kaze.. srbija, srbija. pa sta bi hrvatska da nema srbije, sta? bil postojala uopce?
slobodno se ti ugledaj na svedski porez na imovinu, ne branim ti ja. :D
Vidi gore što sam ti napisao o srpskom i švedskom modelu. Pliz. :zubo:

..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 16 Oct 2015, 14:20

Pero » wrote: Nikad nije previše druženja sa ženama, ja sam inženjer, pa sam pretežno u muškom društvu, tako da ne znam kako ti znaš s kim se ja družim i kad. : zubo:
onda su ti i te kolege dosta ono, femenizirani nesto, imaju talenta za beskonacno bavit se detaljicicicima.. :D
Imam informaciju iz Srbije, kao i ti, preko Zmaja. Smatram da je to prestrašno. Ne znam švedski. Ti znaš? : D Možeš li molim te meni neukome prezentirati švedski model poreza na imovinu? :) I hoću li ja onda s uvođenjem švedskog modela poreza na imovinu dobiti švedsku inženjersku plaću? :zubo: Probaj se sa apstraktnog vratiti u realni život. :zubo:
da, prestrasno. strava. stra va. nestat ce srbije. ne stat.
nemam pojma svecki. znam samo.. svenska flikka. :D

evo ti, tvoja zelja je za mene zapovjed. sve tu imas. :D
https://en.wikipedia.org/wiki/Swedish_Tax_Agency

oces, imat ces. ok, mozda ne bas odmah. ili mozda ne bas ti, ali generacije nakon tebe, jel, one bi mogle imat..

moj zivot je ono, vrlo realan, skoro ba bih mogao rec, nazalost vrlo realan, ali kome je danas lako.
ali moj zivot nije tvoja realnost, to su dvije realnosti, tako da ne znam kako si opet povezao neki svoj detalj, primjer, ego, s necijom tudjom relanosti i to opcom. :D

Hoćeš li obrazložiti kako je to kod tebe u prvom dijelu rečenice komunizam dobra ideologija, a u drugom dijelu rečenice nije ni dobra ni loša - tj. neutralna, ovisna valjda o mjesečevim mijenama? : D Ili smo off-topic? : zubo:
ja da ti obrazlozim? eto, pa tako da nije losa. :D
pa eto, nije bas da se radi kontradikciji kako to mozda zelis rec. zar se ne vidi da se radi o malom tokicu misli, razmisljanju, korekciji?
ono, besklasizam je nekako nuzan pravac kretanja. ne vidim drugi. tj sve drugo ce bit totalna katastrofa. svega. ok, ako je to nesto bitno uopce.. nista nije vjecno.
evo malo pa citaj ako sta ne znas, tu ti je sve obrazlozeno..ne mos sve na gotovo dobit, jebiga.. i to jos oces dzabe, jebiga.. :D

https://www.marxists.org/archive/

https://en.wikipedia.org/wiki/Post-Marxism

https://en.wikipedia.org/wiki/Frankfurt_School
I što Rusima nedostaje? Teritorijalno su se proširili na račun Ukrajine, kao da već nisu najveća država na svijetu, po tebi rade dar-mar u Siriji, ostavi po strani moje osobne prethodne izjave na temi o ratu u Ukrajini. :zubo:

rusima sta fali? sta ce im falit? rusi su ludilo. peru deru amerikance samo tako. nisu se nista oni prosirili. tj ako i jesu, nije to nista koliko se prosirila amerika s natom.
da, jes vidio sta rade po siriji. riejse situaciju u cas, a amerikanci bi malo muljali, dronice bi slali, malo bi se jos sirili na tudji racun? ono, jebali bi se, a da im ne udje. oce, da.. :D

cim srede ove tu situacije rusi, sigurno ce i oni uvest porez na imovinu. i to ono, na ruski nacin, siroke ruke, nikakva pepavljenja, sitnicarenja, nego ono, dvajst posto i aj ca, pa sad ti imaj, a ne placaj.. :D
Dobro, i moje je legitimno pravo da ne podržavam stranku koja će po tebi sigurno uvest taj porez i da tražim drugu alternativu, ili ako je ne bude, da jednostavno bojkotiram izbore, pa ti i tebi slični radite što hoćete u ovoj državi. : zubo:
sta jest, jest, to je tvoje pravo i ne samo legitimno, nego i ne znam.. ljudsko neko pravo, psiholosko, koje li vec.
eto trazi alternativu za sto god zelis. bojkotiraj sto god zelis. imas se pravo nekako borit ili nametnut svoje interese, koji jesu da jesu.

ali, da cu ja radit u ovoj drzavi sto god hocu? ja? :D
jes ti do sad glasao? ako jesi, onda si ti do sada radio sto si god htio u ovoj drzavi i sad je jedino pitanje jel sam zbog toga ja sad gdje i kako jesam jer sam npr bojkotirao do sad izbore i tako prepustio tebi i slicnima da nametnu svoje interese onemogucivsi moje.. ili sam se ja sam sebi izborio sa to svoje stanje bojkotiranjem izbora? :D

eto, mos i ti odgovorit ako oces, ne zanima me, nije mi ni do cega. :D

Dobro, ti ne vidiš zašto ne bi osvojili, a ja imam drugo viđenje, za koji mjesec ćemo se pisat opet ovdje ako neko nekog ne zbana, pa ćemo vidjet tko je bio u pravu, tko je bolje gledao u staklenu kuglu.
pa ne vidim nikakvog racionalnog razloga zasto ne bi opet osvojili mandat. a iracionalnih ocito ima sto. :D
tako da priznajem unaprijed da si ti u prednosti i da imas pravo i da si pobjednik u toj igri, ko god pobijedio na ovim izborima, ti ces poreze i dalje uredno placat, koji bili da bili, ja ni ove do sada ne mogu. :D

Vidi gore što sam ti napisao o srpskom i švedskom modelu. Pliz. : zubo:
zasto gledat? ne trebam gledat, pa sjecam se sta si napisao pet, sest recenica prije. tolko rama jos imam u glavi. :D
Pero

Post 16 Oct 2015, 14:56

..a unda » wrote: onda su ti i te kolege dosta ono, femenizirani nesto, imaju talenta za beskonacno bavit se detaljicicicima.. :D
Da, takvi su ti inženjeri, ako se ne baviš beskonačno detaljčićima, onda stvar obično ne funkcionira, pa si loš inženjer.
..a unda » wrote: evo ti, tvoja zelja je za mene zapovjed. sve tu imas. :D
https://en.wikipedia.org/wiki/Swedish_Tax_Agency
Nemam, imam općenite članke koji ni slični nisu Zmajevom linku. To me ti namjerno provociraš? :zubo:
..a unda » wrote: ja da ti obrazlozim? eto, pa tako da nije losa. :D
Znači između dobre i ni dobre ni loše došli smo na kraju do neloše. Kad bi ocjenjivali u školi koju ocjenu bi dali - 2, 3? :zubo:

..a unda » wrote: cim srede ove tu situacije rusi, sigurno ce i oni uvest porez na imovinu. i to ono, na ruski nacin, siroke ruke, nikakva pepavljenja, sitnicarenja, nego ono, dvajst posto i aj ca, pa sad ti imaj, a ne placaj.. :D
Ma unda cijeli svijet će uvest porez na imovinu, kad-tad, za vrijeme našeg života ili nakon, osim ako se ponovno ne probudi komunizam i da svakome prema potrebama. :D

..a unda » wrote: jes ti do sad glasao? ako jesi, onda si ti do sada radio sto si god htio u ovoj drzavi i sad je jedino pitanje jel sam zbog toga ja sad gdje i kako jesam jer sam npr bojkotirao do sad izbore i tako prepustio tebi i slicnima da nametnu svoje interese onemogucivsi moje.. ili sam se ja sam sebi izborio sa to svoje stanje bojkotiranjem izbora? :D
eto, mos i ti odgovorit ako oces, ne zanima me, nije mi ni do cega. :D
Jesam, izlazio sam na svim izborima od onih 90' do sada i samo jednom su "moji" bili na vlasti i to sam zažalio i za ove ozbiljno razmišljam o tome da se uopće ne pojavim. A ako ti bojkotiraš izbore, zašto se tako žestoko zalažeš za političke odluke i važeš tko bi ih, kada i kakve mogao donijeti - koji onda kurac uopće pišeš na politici ako ne sudjeluješ čak niti kao običan glasač - to ti je hobi?

..a unda » wrote: pa ne vidim nikakvog racionalnog razloga zasto ne bi opet osvojili mandat. a iracionalnih ocito ima sto. :D
tako da priznajem unaprijed da si ti u prednosti i da imas pravo i da si pobjednik u toj igri, ko god pobijedio na ovim izborima, ti ces poreze i dalje uredno placat, koji bili da bili, ja ni ove do sada ne mogu. :D
I ako ne možeš plaćat ni ove do sada, zašto se zalažeš za nove? Da bi ih mogao još manje plaćat? Nije to mazohizam? Tvoje zalaganje za nedefinirani porez na imovinu mogu samo shvatit ako si podstanar, a i onda bi vjerojatno mogao pretpostavit da će ti stanodavac, ako bude bio prisiljen plaćat novi porez, dignut stanarinu, pa ćeš ga indirektno plaćat opet ti.
..a unda
Undaminator

Post 16 Oct 2015, 15:42

Pero » wrote: Da, takvi su ti inženjeri, ako se ne baviš beskonačno detaljčićima, onda stvar obično ne funkcionira, pa si loš inženjer.
eto, to i govorim. sami sebi svrha. mehanicki pjanino. :D

Nemam, imam općenite članke koji ni slični nisu Zmajevom linku. To me ti namjerno provociraš? :zubo:
nu tebe. sta os, da ti ja i klikam na linkove? jes ti crnogorac? :D
imas tamo masu linkova, sve ti pise, sve. ma sve.. :D

Znači između dobre i ni dobre ni loše došli smo na kraju do neloše. Kad bi ocjenjivali u školi koju ocjenu bi dali - 2, 3? :zubo:
a kako bi ti ocijenio nuznost, aj? :D
Ma unda cijeli svijet će uvest porez na imovinu, kad-tad, za vrijeme našeg života ili nakon, osim ako se ponovno ne probudi komunizam i da svakome prema potrebama. :D
pa naravno. ne da ce uvest, nego je porez na imovinu, onako, an zeneral da ne pricam sad o tebi dragim nebitnim detaljima, medju najstarijim poznatim porezima.
mislim, ima, dakle, tu neki kontinuitet, ima i prilagodbi, a danas vec postaje nezaobilazan.
to onako, nacelno. sad samo ostaje stvar, recimo, interpretacije, tj kako da se sto vise tog poreza naplkati od onih sto imaju vise, a manje od onih sto imaju manje.
tu su moguce razne, pa i nemoguce varijante, u smislu da oni sto imaju vise bi tim porezm jos vise imovinski obogatili, a to ne bi bilo dobro. mislim da nikako ne bi bilo dobro.
a moguce je da tako bude. :kokice:

Jesam, izlazio sam na svim izborima od onih 90' do sada i samo jednom su "moji" bili na vlasti i to sam zažalio i za ove ozbiljno razmišljam o tome da se uopće ne pojavim. A ako ti bojkotiraš izbore, zašto se tako žestoko zalažeš za političke odluke i važeš tko bi ih, kada i kakve mogao donijeti - koji onda kurac uopće pišeš na politici ako ne sudjeluješ čak niti kao običan glasač - to ti je hobi?
etoga, znaci, ti i oni kao ti, radili ste sto hocete od ove i u ovoj drzavi i napravili ste je upravo takvom kakva jest i kakva ce bit. zasto bi sad odjednom onda od toga odustao? :kokice:

treba pojest ono sto se skuhalo, pa da.. a ne to bacat poslije kao spirine prajcima okolo i govorit nisam ja to skuvao.. :D

zasto ja ne bih pisao tu..ili bilo gdje o politici, ako bojkotiram izbore? ono, zasto? mislim, ocu pisat. kakva su to sad pravila, odakle to? :D

uopce, zasto se misli da je bavljenje politikom, tj razmisljanje o politici samo vezano za glasanja ili za djelovanja kroz neke stranke i takve neke forme? jel to mora bit tako? mislim da ne bi smjelo bit tako. treba nac nesto drugacije.. nekako, nesto, ne znam.. pokusat osmislit nesto drugo.

I ako ne možeš plaćat ni ove do sada, zašto se zalažeš za nove? Da bi ih mogao još manje plaćat? Nije to mazohizam? Tvoje zalaganje za nedefinirani porez na imovinu mogu samo shvatit ako si podstanar, a i onda bi vjerojatno mogao pretpostavit da će ti stanodavac, ako bude bio prisiljen plaćat novi porez, dignut stanarinu, pa ćeš ga indirektno plaćat opet ti.
kakav mazohizam? ..ono, ako ne mogu placat, meni je sve isto, bio porez na imovinu, ne bio, ali fiskalno..ili makroekonomski, to za drzavu mora bit dobro u nekoj perspektivi. eto, pogledaj svedsku malo. :D

to sad sta ce bit i kako ce se i nakoga sve taj porez prebacivat, to sad niej bas tako jednostavno kao sto bi ti htio da bude.
ko zna, mozda pojeftine nekretnine, pa onda pojeftine i krediti..pa onda, ako se i nema vlastita imovina, onda ce ponuda neka narast i cijena najmova ce se smanjit i eto.. :kokice:

i zasto mislis da je nedefiniran? tj al ga je problem definirat? kako su ga drugi definirali, tako cemo i mi. pa sta su drugi pametniji od nas? a gle kolko samo inzenjera imamo, isto tako pametnih kao i drugdje, ako ne i pametnijih. dakle, pameti ocito ima, sad je samo treba primijenit.
na definiciji se radi, dosta je odradjeno, prijedlozi su bili, i javne rasprave su pocele, odmaklo se tu.. definirat ce se to bez brige. sad samo tu treba vidjet.. kako. nesto progurat, nesto odbacit.. :D
Pero

Post 16 Oct 2015, 16:19

Neću te kvotat, jer nema smisla. Ti si duboko uvjeren da je uvođenje novog poreza na imovinu dobra i gotova stvar. Kapitalisti će dobit besplatnu vodu, besplatnu struju, snizit će im se porezi, past će cijene nekretnina, past će cijene kredita, past će cijene najma - sve si to svojedobno napisao. Zašto se ti svi efekti, ili barem dio njih, nisu dogodili dizanjem PDV-a, oporezivanjem kamata, donošenjem zakona o švicarcima, usklađivanjem Zakona o javnoj nabavi s EU zakonodavstvom, fiskalizacijom? Po tebi je razumno i normalno od države da od svojih građana traži sve više i više davanja, da bi ona mogla funkcionirati. Kad te pitam kako je to Srbija napredovala uvođenjem poreza na imovinu onda ne znaš i prebacuješ me na Švedsku, zemlju koja je zadnji put ratovala za vrijeme Bernadottea i to ne na svom teritoriju. Kako bi taj porez trebao izgledati, to ne znaš, al već kad se netko primi toga, znat će. Isto kao što je netko znao dignuti PDV, oporezivati kamate, naplaćivati 80 milijuna kuna poreznog duga od mirovine, zaduživati se u inozemstvu i kupovati "ili odgovarajuće". I ako ti misliš da će tebi osobno biti bolje od novog poreza, a ti misli. Jer ako to ne misliš, ne razumijem zašto se zalažeš za njega. Možda ćeš ga uspjet plaćat, za razliku od sadašnjih poreza koje ne uspijevaš. :)
..a unda
Undaminator

Post 16 Oct 2015, 16:54

Pero » wrote:Neću te kvotat, jer nema smisla. Ti si duboko uvjeren da je uvođenje novog poreza na imovinu dobra i gotova stvar. Kapitalisti će dobit besplatnu vodu, besplatnu struju, snizit će im se porezi, past će cijene nekretnina, past će cijene kredita, past će cijene najma - sve si to svojedobno napisao. Zašto se ti svi efekti, ili barem dio njih, nisu dogodili dizanjem PDV-a, oporezivanjem kamata, donošenjem zakona o švicarcima, usklađivanjem Zakona o javnoj nabavi s EU zakonodavstvom, fiskalizacijom? Po tebi je razumno i normalno od države da od svojih građana traži sve više i više davanja, da bi ona mogla funkcionirati. Kad te pitam kako je to Srbija napredovala uvođenjem poreza na imovinu onda ne znaš i prebacuješ me na Švedsku, zemlju koja je zadnji put ratovala za vrijeme Bernadottea i to ne na svom teritoriju. Kako bi taj porez trebao izgledati, to ne znaš, al već kad se netko primi toga, znat će. Isto kao što je netko znao dignuti PDV, oporezivati kamate, naplaćivati 80 milijuna kuna poreznog duga od mirovine, zaduživati se u inozemstvu i kupovati "ili odgovarajuće". I ako ti misliš da će tebi osobno biti bolje od novog poreza, a ti misli. Jer ako to ne misliš, ne razumijem zašto se zalažeš za njega. Možda ćeš ga uspjet plaćat, za razliku od sadašnjih poreza koje ne uspijevaš. :)
pa ne bas ili ne samo uvjeren. trebalo bi tu vidjet neke modele, malo se poigrat s tim inputima autputima i tim matricama, tablicama..

u svakom slucaju taj porez je izgleda gotova stvar, sad je samo pitanje koliko ce bit dobar i za koga. :kokice:
pa kapitalisti i ovako dobivaju sve to besplatno, tj nece valjda oni financirat da im se dovede struja i voda u nekoj vukojebini, a to sve kosta, neko to placa.

pa neki ce se porezi onda i snizit, vremenom ce sigurno tu doc do nekog uskladjivanja, a tu se opet otvara citav prostor kojeg neko moze iskoristit na ovaj ili onaj nacin.

pdv i porez na imovinu su sasvim drugacije strukture. bezveze ih usporedjujes. pedeve moze bit i 98% ali kakve koristi kao cemo samo ti meni i ja tebi nesto djorat.
da je veci promet, onda bi sigurno..ili valjda bi trebao i taj porez bit manji. uvijek su tu neki ekvilibriji koliko neki porezi guse sami sebe. zavisno od nekih pristupa ili skola, tu se sad odabiru neke varijante i dinamike, ali tu je manje vise sve jasno, nema tu bas nekog novog pristupa.

da, ovaj porez bi trebao utjecat na pad cijena nekretnina, a mislim da je to jako vazno.. barem gledajuci iz nekih makroekonomskih okvira.
i mislim da ima tu jos i nekih drugih zanimljivosti, vrlo zgodnih, ali to vec spada u neku politiku i u vezi je s nekim bivsim politikama.

svicarci su posebna prica..tj dovoljno posebna i kad smo vec kod toga, ova vlada je tu dosta napravila i radi i na zastiti belaj kreditlija, ali i na..ajmo rec tako..discipliniranju banaka i to dugorocno i to cak..rekao bih, ako se tako nastavi, onda bih vec mogao govorit o nekoj nasoj socijaldemokraciji koja se pocinje ponasat u i skladu s onim socijal dijelom rijeci.

ne znam jel razumno i normalno, ali lovu od negdje drzava mora nac. mislim, ukinimo drzavu onda caskom danas, pa smo sve rijesili.

pa ne znam kako je to srbija rijesila i zasto bas tako. nemam nikakve veze sa srbijom. oni valjda znaju sto je za njih dobro. imaju drzavu, imaju izbore, nose se s problemima kako znaju i umiju.
sta ce i kud ce taj porez u srbiji ic, ne znam, ali bilo kako bilo u srbiji su prepoznali da nesto takvog moraju napravit, ako je vec jedna svedska ili francuska to napravila i zato zasto se hrvatska mora posredno, preko srbije ugledat na svedsku, kad to moze sama, direktno? ili na francusku koja i dan danas ratuje. negdje. :kokice:

pa e, taj netko ili tko znao je i uletit u financijski mirovinski sustav i dizat kredite okolo..vjedrojatno bi ti to isto radio na njihovom mjestu. ili barem jako slicno. sto se kredita tice, krediti nisu problem dok se mogu i imaju od cega vracat, ali eto, nemaju od cega, ali za to je najmanje zasluzna ova vlada, koja negdje lovu nac mora, kao sto ce morat nac i bilo koja vlada u bliskim buducnostima.
buduci da je raja vec dosta osiromasena, morat ce se nac lova tamo gdje je jos ima, a gdje drugdje. :D
i to ne samo za potrosnju, kao do sad, nego da se pokusa pokrenut neki proces da se nesto pocne i generirat.

ne znam oce li mi bit bolje. najvjerojatnije nece bez obzira uveo se taj porez ili ne, ali.. ko zna, treba vidjet o cemu ce se tu radit, pa mi mozda kojim slucajem i bude bolje. nikad ne znas. :kokice:
Pero

Post 16 Oct 2015, 18:37

Sjećam se jedne anegdote iz doba socijalizma, pred kraj. Tadašnja Jugoslavija je imala oko 20 milijuna stanovnika i oko 20 milijardi dolara inozemnog duga, što je u ono vrijeme bilo formalno strašno puno, sve su novine brujale o tome, benzin je bio na bonove, domaći umovi su supstituirali uvozne komponente - u stilu možda prorade (tako sam ja izgubio jedan dan života na neodgovarajućem kondenzatoru na bageru površinskog kopa Kolubara). Ugrubo, to je značilo da je svaki stanovnik Juge bio dužan 1000 tadašnjih dolara. Navodno je Joža Horvat (ako ga se tko sjeća) otišao u Jugobanku i tražio da se s njegovog deviznog računa skine 2000 dolara, po 1000 za njega i ženu, i uplati Narodnoj banci Jugoslavije radi toga što Joža Horvat nikad nikome nije bio dužan i da tako želi podmiriti svoj dio inozemnog duga za što su ga drugi zadužili. :D
Bara huda

Post 17 Oct 2015, 14:43

..a unda » wrote: do nekog uskladjivanja, a tu se opet otvara citav prostor kojeg neko moze iskoristit na ovaj ili onaj nacin.

Ja sam tu s biciklom ali samo da kazem kako mi se cini da sav problem novohrvatskog drustvenog uredjenja i shvacanja pravde i pravice i pravednosti proizlazi iz tog sto se zeli napraviti na ovaj nacin a zavrsi tako da se netko okoristi na onaj nacin.

Pa kad ovi iz grupe 'ovaj nacin' vide da su popusili foru i da su oni sa 'onim nacinom' opet nekeko uspjeli zajebat sistem (makar dobro zamisljen ali ne i dobro proveden), dodje im nekako cudno da se opet cesu iza magarecih uha na glavi koja su im po ne znam koji put narasla. :D

Elem, nije problem u zakonima koji mogu bit najbolji moguci nego u tome da kako isti zakon negdje radi ko urica, kao npr u Svedskoj, a negdje skripi i nema tog ulja koje bi ga podmazalo da radi kako spada.
Tu te zatvore u Remetinec pod optuznicom koja se ucas srusi, pa te puste, pa opet zatvore, puste, u medjuvremenu radis i dalje to radi cega si optuzen i tako to djeluje destimulirajuce i na one koji nisu u tom djiru.

Nijemci su uspjeli provest privatizaciju istocnonjemacke drzavne privrede koja je bila znatno veca od hrvatske uz znatno manje korupcijskih ili skandala druge vrste.
Eto, takav su mentalitet. Das im poso i naprave ga najbolje sto mogu jer misle da se tako mora. Da i mi mislimo slicno, ne bi bili tu di jesmo. :ne zna:
Pero

Post 17 Oct 2015, 16:16

Bara huda » wrote: Nijemci su uspjeli provest privatizaciju istocnonjemacke drzavne privrede koja je bila znatno veca od hrvatske uz znatno manje korupcijskih ili skandala druge vrste. Eto, takav su mentalitet. Das im poso i naprave ga najbolje sto mogu jer misle da se tako mora.
Mislim da idealiziraš Nijemce. Svake 2-3 godine izbije svjetski skandal oko nečega vezanog za njihove korporacije. Jel ti znaš da je npr. jedan Siemens bio zbanan na par godina sa svih natječaja Svjetske banke radi sudjelovanja u kartelu koji je namještao cijene za infrastrukturu u zemljama "trećeg svijeta" koji je uključivao i mito. I onda lijepo, odguliš kaznu, posmjenjuješ pokojeg izvršnog direktora, stvar se zataška i idemo dalje, ko preferans - novo dijeljenje. Kako sada ocjenjuješ Winterkornovu ostavku - kao duboko moralan čin ili jednostavno paradu za javnost budući mu je mandat ionako isticao. Jest da je ovo sve off-topic, al toliko od mene o mitu o Nijemcima koji sve nastoje napraviti najbolje što mogu. :zubo:
Bara huda

Post 17 Oct 2015, 18:56

Pero » wrote: Mislim da idealiziraš Nijemce. Svake 2-3 godine izbije svjetski skandal oko nečega vezanog za njihove korporacije. Jel ti znaš da je npr. jedan Siemens bio zbanan na par godina sa svih natječaja Svjetske banke radi sudjelovanja u kartelu koji je namještao cijene za infrastrukturu u zemljama "trećeg svijeta" koji je uključivao i mito. I onda lijepo, odguliš kaznu, posmjenjuješ pokojeg izvršnog direktora, stvar se zataška i idemo dalje, ko preferans - novo dijeljenje. Kako sada ocjenjuješ Winterkornovu ostavku - kao duboko moralan čin ili jednostavno paradu za javnost budući mu je mandat ionako isticao. Jest da je ovo sve off-topic, al toliko od mene o mitu o Nijemcima koji sve nastoje napraviti najbolje što mogu. :zubo:
Pa meni se ne cini lose koji skandal u 2-3 godine. :ne zna: Nasi su cesce. :D
Dobro, ne mislim da su Nijemci u poslovima uvijek nevini ko Djevice Marije pri rodjenju Isusa i da su iskljucivo mentalitet ili duhovni nivo zasluzni za radisnost i postenost.
Ima tu i do odgoja i do kazni koje slijede ako se ne ponasas kako treba. I tuzakaju jedni druge. Upozoravaju na lose obavljeno i prijavljuju ako nisu zadovoljni uslugom.
I sankcioniraju lose.
Kod nas kao da toga fali. :ne zna:

Isla sam guglat za Winterkorna, zvuci iskreno u obrazlozenju ostavke. :D
S druge strane, ima 68 godina, ok, trebao je dobiti jos produzenje na 3 godine, ali iz moje perspektive mislim da mu je ovo pametnije nego se zajebavat sad s time.
I jos kazu da ce provesti istragu i traziti osobnu odgovornost onih koji su krivi. :ne zna:
Pero

Post 17 Oct 2015, 19:08

Bara huda » wrote: Pa meni se ne cini lose koji skandal u 2-3 godine. :ne zna: Nasi su cesce. :D
Svjetski skandali svake 2-3 godine. Kužiš, ono piše CNN, Guardian, Reuters, AFP, DW itd. :zubo: Npr. sitni skandalčić kojeg sam spomenuo sa njemačkom firmom Ferrostaal, našim HŽ-om i gospodinom Kuninom jedva da možeš izguglati, koliko je to sitna lova u svjetskim razmjerima. :D
Bara huda

Post 17 Oct 2015, 19:19

Pero » wrote: Svjetski skandali svake 2-3 godine. Kužiš, ono piše CNN, Guardian, Reuters, AFP, DW itd. :zubo: Npr. sitni skandalčić kojeg sam spomenuo sa njemačkom firmom Ferrostaal, našim HŽ-om i gospodinom Kuninom jedva da možeš izguglati, koliko je to sitna lova u svjetskim razmjerima. :D
Pa kako ce nasi skandali bit svjetski kad su nam firme takve kakve jesu. :zubo:
A reci....jesu li onda u Njemackoj skandali nasih sitnih dimenzija svakodnevna pojava? Ili bar svaki tjedan, mjesec?
Zajebu li obicno nekog drugog tko se da podmitit ili se podmicuju i medjusobno?
Ono...imam firmu koja se bavi farbanjem, daj da ti ofarbam nesto pa cemo podijelit popola. :D
Pero

Post 17 Oct 2015, 19:35

Bara huda » wrote: Pa kako ce nasi skandali bit svjetski kad su nam firme takve kakve jesu. :zubo:
A reci....jesu li onda u Njemackoj skandali nasih sitnih dimenzija svakodnevna pojava? Ili bar svaki tjedan, mjesec?
Zajebu li obicno nekog drugog tko se da podmitit ili se podmicuju i medjusobno?
Ono...imam firmu koja se bavi farbanjem, daj da ti ofarbam nesto pa cemo podijelit popola. :D
Ne znam kako se npr u jednom Heilbronnu dodjeljuju natječaji za farbanje škola. Možda su Nijemci takvi da su međusobno pošteni, a kad je riječ o Indijancima preko granice, onda se prilagođavaju lokalnim uvjetima. To još nisam uspio prokljuviti. :zubo:
Bara huda

Post 18 Oct 2015, 19:53

miky0 » wrote:[quote=".. »"

Znam sta pricam, i znam zasto pricam. Vidim da ti ne znas sta pricas, pa ti je potrebna edukacija. 30% bdp je ostvareno radom sive ekonomije, ili kako ti tvrdis crnom ekonomijom. Ugasi sivu ekonomiju, i drzavu si odveo u bankrot. Al ti to ne razumis. Zato i zagovaras uvodjenje porez na imovinu. Jer blage veze nemas o realnom sektoru i kako funkcionira ekonomija.

Drzava koja je ovisna o kriminalu putem rada na crno, ne poticati to je veleizdajnicki cin. Ranije sam rekao da bi to znacio bankrot. Smatram da je ovom drzavom vladalo pun kurac idiota koji se ni kurca u ekonomiju nisu razumili, od tudjmana i tebe i preko svih vasih hdzsdpeovskih isprdaka. Dosta je bilo.
Aj daj meni objasni, ja ne berem to bas najbistrije. :facepalm:

Kako siva ekonomija, dakle ona koja nije registrirana sluzbeno racunima i na koju bi drzava naplatila pdv kad bi racuna bilo, dakle, kako ta ekonomija pridonosi drzavnom budjetu? I to jos da ga cini 30% ! :eek:
Koliko sam ja skontala, cilj iskorjenjivanja sive ekonomije i jest upravo radi toga jer se ne placa porez dzavi a obavlja se trgovina/usluge. :confused:

Ovako ti netko obavi uslugu, ti platis da nitko ne zna i sve 5 sto se vas dvoje tice.
Drzavu ko jebe.
Ili ako ti iznajmis apartman na crno i svih 50€ stavis sebi u djep a drzavi reces da su ti bili apartmani prazni u to doba....kako je to drzava profitirala od tvoje sivo-crne muljaze? :ne zna:
PS...bas je lipo kad si u banani, mozes pisat svasta :)
Je, virujem, i jos nisi ni za sto odgovoran jer si u banu.
Jebe se tebe. :lux:
Sto me sjeti....je ti bila Lucy Cekinja ovo lito doma?
Nisam bila redovito na trkelju pa sam morebit propustila tu epizodu. :D
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 19 Oct 2015, 20:42

Bara huda » wrote:
Aj daj meni objasni, ja ne berem to bas najbistrije. :facepalm:

Kako siva ekonomija, dakle ona koja nije registrirana sluzbeno racunima i na koju bi drzava naplatila pdv kad bi racuna bilo, dakle, kako ta ekonomija pridonosi drzavnom budjetu? I to jos da ga cini 30% ! :eek:
Koliko sam ja skontala, cilj iskorjenjivanja sive ekonomije i jest upravo radi toga jer se ne placa porez dzavi a obavlja se trgovina/usluge. :confused:

Ovako ti netko obavi uslugu, ti platis da nitko ne zna i sve 5 sto se vas dvoje tice.
Drzavu ko jebe.
Ili ako ti iznajmis apartman na crno i svih 50€ stavis sebi u djep a drzavi reces da su ti bili apartmani prazni u to doba....kako je to drzava profitirala od tvoje sivo-crne muljaze? :ne zna:

Je, virujem, i jos nisi ni za sto odgovoran jer si u banu.
Jebe se tebe. :lux:
Sto me sjeti....je ti bila Lucy Cekinja ovo lito doma?
Nisam bila redovito na trkelju pa sam morebit propustila tu epizodu. :D
Baro, upit si postavila na krivu adresu, ja sam samo prinija sluzbeno izvjesce sta sve ulazi u taj bdp. Kako su ga izracunali, pojma nemam :misli:

Lucy nije dosla, razveli su se. Bija je on sam sa cilom svoj grupom, njih 12-13, ili vise :misli: reka mi da dolazi dogodine sa svojim psom, koji je puno bolji od nje. Bar tako kaze :)
Bara huda

Post 19 Oct 2015, 23:35

miky0 » wrote:

Baro, upit si postavila na krivu adresu, ja sam samo prinija sluzbeno izvjesce sta sve ulazi u taj bdp. Kako su ga izracunali, pojma nemam :misli:

Lucy nije dosla, razveli su se. Bija je on sam sa cilom svoj grupom, njih 12-13, ili vise :misli: reka mi da dolazi dogodine sa svojim psom, koji je puno bolji od nje. Bar tako kaze :)
Sta sam ja izguglala je ovo
http://direktno.hr/en/2014/domovina/106 ... o-185-.htm

Po tome ispada da se na sivo-crn nacin obrnulo 13 milijardi eura a ta suma je 28% od cjelokupnog hr. bdp-a. Znaci, na tih 13 mil se nije platio porez i za toliko love je drzava uskracena a ne da je obavljanje tih poslova pridonjelo bdp-u. :D

Steta za Luciku sta je nisi opalija lani, taman je bice bila spremna za avanturu, bar sudeci kako joj je brak otisa u smokve.
A sta primas i kucne ljubimce od gostiju?
Sta ako ti dovede pasa od 50 kila? :D
miky0
ST Leader

Post 20 Oct 2015, 08:09

Bara huda » wrote: Sta sam ja izguglala je ovo
http://direktno.hr/en/2014/domovina/106 ... o-185-.htm

Po tome ispada da se na sivo-crn nacin obrnulo 13 milijardi eura a ta suma je 28% od cjelokupnog hr. bdp-a. Znaci, na tih 13 mil se nije platio porez i za toliko love je drzava uskracena a ne da je obavljanje tih poslova pridonjelo bdp-u. :D

Steta za Luciku sta je nisi opalija lani, taman je bice bila spremna za avanturu, bar sudeci kako joj je brak otisa u smokve.
A sta primas i kucne ljubimce od gostiju?
Sta ako ti dovede pasa od 50 kila? :D
Poanta je u tom da bi ekonomija propala bez sive ekonomije. Sad cu napravit jedan imaginarni dijalog kojeg obavljaju dva poduzetnika kod nas.
miky0: Pero, kupio bi od tebe 3 rezna alata za presu.

Pero: Moze, cijena ne 12,500 iljada kuna.

miky0: Ma na crno, bez PDVa, za 10 iljada.

Pero: Ne moze na crno. Kako sam reko, il nikako.

miky0: Onda nikako.
E, kako vidis od tog poslovanja nista, i bdp pada. Ajmo vidit sta bi bilo da je razgovor isao drugim smjerom.
miky0: Pero, kupio bi od tebe 3 rezna alata za presu.

Pero: Moze, cijena ne 12,500 iljada kuna.

miky0: Ma na crno, bez PDVa, za 10 iljada.

Pero: Moze, naravno.

miky0: Evo ti pare (kupio alate)
Kako vidimo, u ovom slucaju se odvija poslovna aktivnost, i ja s tim alatima ostvarim nekakav plus, i odlucim prijavit dio dobiti jer zelim npr kupit skodilaca i laptop i novi mobitel, i pdb raste uz pomoc sive ekonomije. Jednostavno, zar ne :)

Imam i ja psa od 50 kila, pa nek se mrcine skupa igraju, jerbo je njegova zenka a moj muzjak ;) samo steta, njegova nije teza od 10tak kila :tuzni: S lucy sam propustija sansu prosle godine :gaah:
Bara huda

Post 20 Oct 2015, 10:21

Ima jedan vic, valjda ga znas.
Ide otprlike...Mujo i Haso nadju govno i Mujo da Hasi 10 000 kuna (bez pdv-a :D ) da pojede govno, a onda malo kasnije Haso da Muji tih 10 000 kuna (opet bez pdv-a) da i on pojede.
Na kraju zakljuce da su oba pojela govno bez da su ista zaradili ali sta ima veze, glavno da se pare okrecu. :D
miky0
ST Leader

Post 20 Oct 2015, 10:51

Bara huda » wrote:Ima jedan vic, valjda ga znas.
Ide otprlike...Mujo i Haso nadju govno i Mujo da Hasi 10 000 kuna (bez pdv-a :D ) da pojede govno, a onda malo kasnije Haso da Muji tih 10 000 kuna (opet bez pdv-a) da i on pojede.
Na kraju zakljuce da su oba pojela govno bez da su ista zaradili ali sta ima veze, glavno da se pare okrecu. :D
Po tebi je bolje da se pare ne vrte :misli: i ovaj vic je toliko glup da je to ono ajme. Usporedjivat moj alat s govnom je tu mac :facepalm:
Bara huda

Post 20 Oct 2015, 11:29

miky0 » wrote:
Po tebi je bolje da se pare ne vrte :misli: i ovaj vic je toliko glup da je to ono ajme. Usporedjivat moj alat s govnom je tu mac :facepalm:
Koji tvoj alat?
Ja sam shvatila da ga nisi kupio jer ti Pero nije htio dat bez pdv-a.
Pa si sad i bez alata i bez posla. :ne zna:
A ni Pero nije u transakciji bogznakako zaradio. :D
Ali glavno da ste oboje uskratili drzavu za 2 500 kuna. :facepalm:

Bit poreza nije u nevrcenju para, bit poreza je u omogucavanju drzave da funkcionira. Skola, zdravstvo, policija, penzije.
To sto se od poreza u Hr. placa i ono sto se ne bi trebalo ti koristis kao opravdanje da ne placas porez. Tebi su svi uhljebi i lopovi.
E pa onda i imas drzavu kakvu omogucavas sivom ekonomijom.
Ne shvacaj ovo osobno, puno ljudi razmislja na taj nacin i tako postupa.
Eto. :kokice:
miky0
ST Leader

Post 20 Oct 2015, 11:37

Bara huda » wrote: Koji tvoj alat?
Ja sam shvatila da ga nisi kupio jer ti Pero nije htio dat bez pdv-a.
Pa si sad i bez alata i bez posla. :ne zna:
A ni Pero nije u transakciji bogznakako zaradio. :D
Ali glavno da ste oboje uskratili drzavu za 2 500 kuna. :facepalm:

Bit poreza nije u nevrcenju para, bit poreza je u omogucavanju drzave da funkcionira. Skola, zdravstvo, policija, penzije.
To sto se od poreza u Hr. placa i ono sto se ne bi trebalo ti koristis kao opravdanje da ne placas porez. Tebi su svi uhljebi i lopovi.
E pa onda i imas drzavu kakvu omogucavas sivom ekonomijom.
Ne shvacaj ovo osobno, puno ljudi razmislja na taj nacin i tako postupa.
Eto. :kokice:
Dvije price s razlicitim ishodom, u jednom imam alat u drugoj nemam, no kako si usporedila alat s govnom, zakljucujem da je jasno da govorimo o slucaju di smo se odlucili na crnu kupnju, odnosno sivu ekonomiju.

Ova drzava ionako nefunkcionira, eto odi pa pitaj jedno pitanje 5 sluzbenica porezne uprave pa mi reci jeli ikoja rekla isti odgovor ;)
A za zdravstvo i skolstvo ionako nemamo vlastitih sredstava, pa se ionako za to zaduzujemo.

Jos jednom ponavljam, ovoj drzavi je veleizdajnicki cin placat poreze. Vleizdajnicki cin :) Sudionistvo u zlocinu ;)
Pero

Post 20 Oct 2015, 19:00

miky0 » wrote: Jos jednom ponavljam, ovoj drzavi je veleizdajnicki cin placat poreze. Vleizdajnicki cin :) Sudionistvo u zlocinu ;)
Ja svoje poreze plaćam. Ne znam kako drugačije, zato što bi mi porezna najvjerojatnije sjela na plaću. Znači ja sam veleizdajnik i sudionik u zločinu. :) Daj mi otkrij tajnu kad mi dođe uplatnica za porez na motorna vozila kako da ga ne platim? Kako ti izbjegavaš plaćanje poreza za svog Škodilaka, budući da ti vjerojatno nisi veleizdajnik? Može i na PM. :zubo:
miky0
ST Leader

Post 20 Oct 2015, 19:08

Pero » wrote: Ja svoje poreze plaćam. Ne znam kako drugačije, zato što bi mi porezna najvjerojatnije sjela na plaću. Znači ja sam veleizdajnik i sudionik u zločinu. :) Daj mi otkrij tajnu kad mi dođe uplatnica za porez na motorna vozila kako da ga ne platim? Kako ti izbjegavaš plaćanje poreza za svog Škodilaka, budući da ti vjerojatno nisi veleizdajnik? Može i na PM. :zubo:
Dobro, ok, krivo sam se izrazija. Razlika je uplacivat porez jer bas moras, od onog daj mi porez da ga platim da bi uhljebe imale sta marendat, a meni kako bude ;)
miky0
ST Leader

Post 20 Oct 2015, 19:11

Mislim, ja bi najvise volija da kad ti dodju uplatnice, a ti iste iskidas i bacis u kantu za smece i kazes kako ovo vise neces placat :lux: :lux: :lux:
Pero

Post 20 Oct 2015, 19:26

miky0 » wrote:Mislim, ja bi najvise volija da kad ti dodju uplatnice, a ti iste iskidas i bacis u kantu za smece i kazes kako ovo vise neces placat :lux: :lux: :lux:
Ti bi znači najviše volio da sam ja par mjeseci miran, a da mi onda stignu ovrhe i zatezne kamate. :zubo: Dok ti ne reformiraš državu, smanjiš PDV, ukineš poreze, smanjiš račune HEP-a, ZG Holdinga, BNET-a,... mislim da mi je razumnije plaćati. Još čekam neku stranku ili udrugu građana da to obeća da joj dam glas, al ko za inat to nitko ne spominje. :D
  • Information