..izborni porez na imovinu

Koljite se i gložite!
Frulica

Post 14 Oct 2015, 22:31

karambol » wrote: Jesu li dali stogod od te love u rijesavanje tekucih pitanja poput gladnih u svijetu pa platili neki rucak, BBQ i kvalitetnije pivo?
:D
Ne, zato što se tamo netko ne može suzdržat od alkohola dok prenosi xy tona problem se riješio tako da umjesto da neodgovornom da otkaz svima zabrani pivo. Ah ta jednakost. :o Nema piva, nema BBQ-a. :D
..a unda wrote: sace im rusi i kinezi malo pokazat sta je to kapitalizam i kako se igra ta igra.. :D
Neka, to je isto ok. Samo nek' poslije ne kukaju. :o

Frulica

Post 14 Oct 2015, 22:34

..a unda » wrote: valjda bi izgledalo ili bi trebalo izgledat tako da ko ima manje, da ce placat manje, ko ima vise placat ce vise, sta tu ima cudno...
To nije racionalno. Kako to da netko tko više plaća ima jednaki porez. Valjda je logično da plaća manje, što je naravno apsolutno više. :o
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 14 Oct 2015, 22:44

Pero » wrote: Bogati, ja ću financirat sa svojim porezom smanjenje poreza liku koji može kupit sve što imam dok ne trepne. Ko Superhik. :zubo:
..a sta si do sad radio? mislim, ti mislis da to nisi radio? :D

jesi, jesi, i to jos gore, nije se znalo ko pije, ko placa i di ta lova ide. a davalo se svega i svacega za dzabe..tj jos se i placalo. pogledaj malo..od banaka do komunikacija. o tvornicama i firmama da i ne govorimo.
tako ti to ide s investicijama. investicije zele red. zele znat ko je vlasnik cega, zele znat sta kupuju, koliki su troskovi, jel im se isplati investirat, kolki ce im bit profit i tako.
do sad se nista to nije znalo, sve nesto odokativno, moze ovako, moze onako.. mnogo nesigurna atmosfera za investitore, mnoogo. :D

ne znam sta bi ti htio..i jare i pare? e, nema vise toga. gotovo. ende. :D
Pa kad je to tebi tako jasno i dobro, zašto to niti jedna vlada nije uvela do sada? :D
pa kako ce uvest? aj ti meni reci..kako, aj? :D

najprije se nije znalo ko je uopce vlasnik cega, kako i zasto. necemo valjda opet o ukidanju drustvenog vlasnistva i pretvorbama i privatizacijama. :D
nije se znalo sto ta drzava uopce ima, cega, kako, koliko, kuda, cime raspolaze, cime uopce ljudi raspolazu.. ono ides vidjet tmao nekog vlaja, on sirota jadan.. a imovine po javnim biljeznicima i advokatima kao u bajci. puste vile, hektari, brodovi, sumetine, apartmani, racuni uvdje, racuni po stranim bankama, kamata ko lisca u jesen.. ne znas odakle vise to dolazi.
plus jos zena, bivsa zena, buduca zena, dica iz prvog braka. unuci, didovi..sve je to zakonski fino raspodijeljeno tako da ustvari niko od njih nema nista kad ides malo bolje pogledat. dodje i porezna i jos im se sazali i izvadi iz djepa sto kuna...na, evo, za kruv. :D

eto, najprije je trebalo malo sve to predpripreme napravit, vidjet uopce ko sve sta ima i tek onda mos dalje radit nesto. :D

i jasno, ko smije taknut u to kad je taj sustav sam sebi to omogucio i intavulao se dzabe na sve. tj onaj ko se tu snasao, jel.
i sad, kako ces, sta ces.. hadeze nije, kazem, lud da ide uvodit porez na ono za sto se borio i sto je ostvario.
i eto, sve je nekako sazrelo za taj porez, ali nije se bas tako lako mogao uvest. nekako sam uvjeren da se linic nije toga hvatao, jos bi bio gdje je bio.
ne, ne mislim naravno da je to tako jednostavno i rec da je dio esdepea bio za taj porez, dio protiv.
a da ne govorimo kolko bi crkva placala tog poreza. sta ti mislis, d aje crkva vistala kao da je kolju zbog gradjanskog odgoja i braka?
pogeldaj malo kako je u tri razmjene loptica reagirala kad se pocelo prisat nesto ozbiljnije o tom porezu. sta je ono rekla..ako vi to, onda mi ono..? :kokice:

i onda, sta ces, nema druge nego to u drugom mandatu fino pokrenut, a u predizborje ne bas tolko to spominjat, isticat,zna skakvi su ljudi, odmah pocnu kukat, te porezi ovi te porezi oni, sta cu je s kucom na ciovu i one dvi praske u vrtlu, sta cu ja sa stanom di zivim, ocu li na ulicu, kako cu aj vracat kredite..i tako, jelda, znamo te price.. :kokice:

ali, kapitalizam svima, ne samo njima. nema zarobljenih..

:D
..a unda
Undaminator

Post 14 Oct 2015, 22:48

sace im rusi i kinezi malo pokazat sta je to kapitalizam i kako se igra ta igra.. :D
Neka, to je isto ok. Samo nek' poslije ne kukaju. :o[/quote]

ne da je to isto ok, nego je to jedino posteno. :D

nece kukat, zasto ce kukat? .. a zamisli kako ce tek bit ostalima? americi npr. :D
Frulica

Post 14 Oct 2015, 22:56

..a unda » wrote: ne da je to isto ok, nego je to jedino posteno. :D

nece kukat, zasto ce kukat? .. a zamisli kako ce tek bit ostalima? americi npr. :D
Kako kažu, historia est magistra vitae. Od jalovog kapitala se ne živi. Dugoročno. :D
Pero

Post 14 Oct 2015, 23:04

I kako bi ti tehnički uveo porez na imovinu? Uzmimo moj stan u Zagrebu je na Trešnjevci i naravno nema vrijednost kao neki na Tuškancu u tvz. urbanoj vili. Moja vikendica na moru nema vodovod nego ima cisternu. Tko će isponderirati npr. samo vrijednost stanova u jednom Zagrebu, ovisno o lokaciji, orijentaciji, godini izgradnje, energetskom certifikatu ako uopće postoji. Da ni ne govorim da moj stan nije uopće upisan u zemljišnu knjigu, već u tvz. knjigu položenih ugovora, zato što preko 25 godina nisu uspjeli razriješiti upise u zemljišne knjige iz doba kad su zgrade gradile društvena poduzeća, pa i sada imaš upise u zemljišnim knjigama davno nepostojećih firmi koje su ih gradile. :zubo: Hoćeš osnovat vojsku inspektora koji će procjenjivat koliko koji stan vrijedi, svaki pojedinačno?
..a unda
Undaminator

Post 14 Oct 2015, 23:46

Frulica » wrote:
Kako kažu, historia est magistra vitae. Od jalovog kapitala se ne živi. Dugoročno. :D
..kazu, kazu..ali glupi ucenici, stas. a za glupe ucenike se kaze..sik tranzit gloria mundi.. :D

da, dugorocno mozda da, ali koga danas briga dugorocno? sto ne danas dugorocno? nema toga vise..ako je ikada i bilo. daj mi danas, daj mi sad, odmah i sve. :D

danas se dugorocno mjeri nekim ljudskim zivotnim vijekom, ai to donekle, tj sve je svedeno na trzisne segmente i vjerojatnosti koje su predocene u neke tablice, u neke statistike od osiguravateljskih kuca preko reklama koej se koriste uglavnom strahom od straha. :D

tako danas i nemas ljude, nego imas mase uoblicene u neko potrosacki ili trzisni okvir npr.. dojencadi, pa todlerizma, pubertetaa dolescencije..i sve je to opet zaseban dio koji ne privredjuje nego se radi o cistoj potrosnji i o strahu za potpmstvo neko, onda imas vec tu negdje neko reproduktivno i produktivno razdoblje koje traje mozda do neke tridesete ili trispete, puno dinamika i agresija, i onda vec je tu neko dekadentno trziste, smiraj i vec sve nakon pedesete je trziste trece dobi, tj drutsveni otpad, cisti trosak iz kojeg se pokusava iscijedit zadnji cent strahom od smrti i patnji, pa tu ide sve od lijekova, preko turizma do jos nekih pokusaja davanja smisla provedenog zivotu provedenom u besmislu.. :D

mislim, toliko o danasnjem poimanju i praksi dugorocnosti. ukratko, sve se danas svodi na to..ko nabije, dobije.. nema dalje prica, filozofija, mudroslovija, etika te trli brli.. :D
..a unda
Undaminator

Post 14 Oct 2015, 23:58

Pero » wrote:I kako bi ti tehnički uveo porez na imovinu? Uzmimo moj stan u Zagrebu je na Trešnjevci i naravno nema vrijednost kao neki na Tuškancu u tvz. urbanoj vili. Moja vikendica na moru nema vodovod nego ima cisternu. Tko će isponderirati npr. samo vrijednost stanova u jednom Zagrebu, ovisno o lokaciji, orijentaciji, godini izgradnje, energetskom certifikatu ako uopće postoji. Da ni ne govorim da moj stan nije uopće upisan u zemljišnu knjigu, već u tvz. knjigu položenih ugovora, zato što preko 25 godina nisu uspjeli razriješiti upise u zemljišne knjige iz doba kad su zgrade gradile društvena poduzeća, pa i sada imaš upise u zemljišnim knjigama davno nepostojećih firmi koje su ih gradile. :zubo: Hoćeš osnovat vojsku inspektora koji će procjenjivat koliko koji stan vrijedi, svaki pojedinačno?
ti si ono..nevjerovatan.. :D

opet me pitas kako bih ja uveo nesto. ne znam kako bih uveo. nisam ja ni linic ni lalovac. kad budem o tome odlucivao, bit ces na vrijeme obavijesten, obecavam. :D

porez ko porez, kako se tehnicki uvodio bilo koji, tako ce se tehnicki uvest i ovaj. ne kazem da tu nema prostora za neku sustavnu pedanteriju i eto, pravednost cak, ali treba vidjet s kojim se sve elementima i parametrima raspolaze.
eto, npr, kazem, prije jedno deset ili petnajst godina, cak i ako se htjelo nije bilo ni minimalnih tehnickih, zakonskih i ne znam kakvih sve jos uvjeta da se taj porez uvede. bio je totalni nered, od toga da se nije imalo pojma ko je vlasnik uopce cega pa na dalje, i ko je u tom neredu jamio, jamio, jebiga.

tako ce sevaljda i ostali neki parametri uvest. pitas me konkretno za tvoj slucaj, koji me zaista uopce ne zanima, cak ni da sam lalovac :D, ali ako tvoja imovina ima sad neku vrijednost, pa valjda ti sam znas kolika je cca ta vrijednost, sve ima neku cijenu obzirom na uvjete, ponudu, potraznju, itd, pa onda nekako valjda zna i drzava, neki okviri tu postoje.

..a cisternu imas, a? i neplacas porez na kisnicu? jes vidio kako onaj..di ono, u americi? nije se htio prikljucit na vodovod, nego ima covjek cisterne za kisnicu i opa, odmah porezna dotrcala da ne moze to tako i sad placa porez na kisu.
kapitalizam je to, pero, jebiga.. za to smo se borili. nema sad.. a nisam znao. :D

uzivaj, pero, bit ce i gore.. :D
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 15 Oct 2015, 00:06

Unda ne zna kako bi uvea porez, al bi ga uvea :facepalm:

Ono kaze, dobar dan dragi sunarodnjaci, ovo je porez na imovinu, a porez na imovinu kaze drago mi je dragi gradjani, pa narod pita porez na imovinu kako ce se to oporezivat, pa porez na imovinu pita undu kako ce to oporezivat, a unda ce upitat porez na imovinu da sta to mene pitas, ja nista ne znan :)
Eks

Post 15 Oct 2015, 00:14

Dobro, jeste vi normalni, pustili ste mikija da piše na plitiic, a šta ako on napiše nešto opasno u ova dva dana dok je još tu i ode trkeljanje? :gaah:
..a unda
Undaminator

Post 15 Oct 2015, 00:21

miky0 » wrote:Unda ne zna kako bi uvea porez, al bi ga uvea :facepalm:

Ono kaze, dobar dan dragi sunarodnjaci, ovo je porez na imovinu, a porez na imovinu kaze drago mi je daragi gradjani, pa narod pita porez na imovinu kako ce se to oporezivat, pa porez na imovinu pita undu kako ce to oporezivat, a unda ce upitat porez na imovinu da sta to mene pitas, ja nista ne znan :)
pa da. ne znam. nisam ja kao ti da sve znam. :D
ti si ko i pero. evo ti citaj koje sve zemlje imaju taj porez i kako se on obracunava. tako ce ti bit tu negdje i kod nas. :D

taj porez treba uvest i uvest ce se, ovako ili onako, kad tad i bolje da to napravi npr esdepe, nego neki liberali, fasisti, demokrscani, pucani, koji ce i taj porez iskoristit za jos vece drustvene nepravde.

mislim, neke ideje imam. npr, ne bi bilo posteno da jednokao placa onaj ko ima jedan apartman i onaj ko ih ima deset i onaj ko ih ima sto. dakle, neka progresijica bi tu trebala postojat.
ili u masi nekoj, ne znam, porezna (zahvaljujuci ponajvise esdepeu) napokon ima dosta precizan uvid (jos uvijek tu neki mali dio stekce, ali to ce se brzo rijesit), s koliko ko raspolaze imovine ukupno, pa i obiteljski, jel, tako nekako, i fino onda porezna razreze, jel.. npr onaj ko ima imovine te i te godine u nekoj tolikoj i tolikoj vrijednosti, placa toliko i toliko.
i tu drzava mora bit ono, austrougarski pruski nemilosrdna, a uostalom i pristali smo na taj germanski i srednjoevropski mentalitet i ponasanje. sto vise, uzor nam je. :kokice:
..a unda
Undaminator

Post 15 Oct 2015, 00:24

Eks » wrote:Dobro, jeste vi normalni, pustili ste mikija da piše na plitiic, a šta ako on napiše nešto opasno u ova dva dana dok je još tu i ode trkeljanje? :gaah:
..ja vec imam spreman novi forum ako ovaj zatvore.

a ako ga zatvore zbog mikija, je, pustit cemo ga i tamo, na novo trkeljanje.. kako ti kupus. nek pise po indeksu. :D
Eks

Post 15 Oct 2015, 00:26

..a unda » wrote: ..ja vec imam spreman novi forum ako ovaj zatvore.

a ako ga zatvore zbog mikija, je, pustit cemo ga i tamo, na novo trkeljanje.. kako ti kupus. nek pise po indeksu. :D
Voliš ti mikija, znala sam. Ko mater ludo dite. :no:
..a unda
Undaminator

Post 15 Oct 2015, 00:32

Eks » wrote:
Voliš ti mikija, znala sam. Ko mater ludo dite. :no:
ipak, ne volim ga toliko kolko on voli puske na sabor. :D
Pero

Post 15 Oct 2015, 05:57

..a unda » wrote: ti si ono..nevjerovatan.. :D
Za razliku od tebe koji si - vjerovatan. :zubo:
..a unda » wrote: opet me pitas kako bih ja uveo nesto. ne znam kako bih uveo. nisam ja ni linic ni lalovac. kad budem o tome odlucivao, bit ces na vrijeme obavijesten, obecavam. :D
Ne znaš kako bi uveo, al znaš da već ima netko tko zna i podržavaš nešto za što uopće ne znaš kako bi izgledalo osim što imaš parolu - porez na imovinu - to je dobra stvar, tu se vrte novci i pogoduje investicijama. :zubo: Tko te naučio tako mantrat? :zubo: Lalovac? SDP? Jer HDZ očito nije, kad u uvodnom postu kažeš da su oni protiv? :zubo:
..a unda » wrote: porez ko porez, kako se tehnicki uvodio bilo koji, tako ce se tehnicki uvest i ovaj. ne kazem da tu nema prostora za neku sustavnu pedanteriju i eto, pravednost cak, ali treba vidjet s kojim se sve elementima i parametrima raspolaze.
eto, npr, kazem, prije jedno deset ili petnajst godina, cak i ako se htjelo nije bilo ni minimalnih tehnickih, zakonskih i ne znam kakvih sve jos uvjeta da se taj porez uvede. bio je totalni nered, od toga da se nije imalo pojma ko je vlasnik uopce cega pa na dalje, i ko je u tom neredu jamio, jamio, jebiga.
A ja ti na svojem primjeru pokazujem kako u gradu Zagrebu nakon 25 godina nisu sređene zemljišne knjige. Al to je tebi manje bitno. :D Jesu li napravili legalizaciju. Nisu. Koliko im vremena još treba za to? :zubo:
..a unda » wrote: tako ce sevaljda i ostali neki parametri uvest. pitas me konkretno za tvoj slucaj, koji me zaista uopce ne zanima, cak ni da sam lalovac :D, ali ako tvoja imovina ima sad neku vrijednost, pa valjda ti sam znas kolika je cca ta vrijednost, sve ima neku cijenu obzirom na uvjete, ponudu, potraznju, itd, pa onda nekako valjda zna i drzava, neki okviri tu postoje.
Ne znam, nisam je oglašavao na prodaju zato što je ne mislim prodavat. I nemam pojma za koliko bih je, kad bih trebao, uopće mogao prodat. Stan znam pošto sam kupio, a vikendica je rađena od strane 3 generacije prije 40 godina, u zlatno doba sedamdesetih, i ni tvoj Lalovac ne bi mogao ustvrditi koliko je koštala. I baš me zanima tko će i kako ustanovit koliko ona vrijedi. :D Lako je sad sa paušalnim porezom po kvadraturi. :zubo:
..a unda » wrote: ..a cisternu imas, a? i neplacas porez na kisnicu? jes vidio kako onaj..di ono, u americi? nije se htio prikljucit na vodovod, nego ima covjek cisterne za kisnicu i opa, odmah porezna dotrcala da ne moze to tako i sad placa porez na kisu.
Pa da, eto, ja sam predložio porez na zrak, a ti porez na kišnicu. :zubo: Da tebi SDP lupi porez po svakom slovu kojeg upišeš na forumima, bi li i to podržao? :D Onako, ideološki, idealistički. :D
Pero

Post 15 Oct 2015, 06:46

..a unda » wrote: ili u masi nekoj, ne znam, porezna (zahvaljujuci ponajvise esdepeu) napokon ima dosta precizan uvid (jos uvijek tu neki mali dio stekce, ali to ce se brzo rijesit), s koliko ko raspolaze imovine ukupno, pa i obiteljski, jel, tako nekako, i fino onda porezna razreze, jel.. npr onaj ko ima imovine te i te godine u nekoj tolikoj i tolikoj vrijednosti, placa toliko i toliko.
Ispričavam se što upadam u tvoju konverzaciju s Mikijem, ali bih imao nešto reći na račun tvojih pohvala poreznoj i to zahvaljujući SDP-u. Na internetu možeš pronaći popis poreznih dužnika. Najveći porezni dužnik kao fizička osoba je izvjesni gospodin Marijan Kunina, kojeg sam imao prilike upoznati. Navodno je poreznoj dužan preko 80 milijuna kuna. Javna je tajna (imaš čak dijelove dokumenta na internetu vezano za poslovanje Ferrostaala, ako si ikad čuo za tu firmu) da je on zapravo služio kao vešmašina za poslove koje su ti poslovni Nijemci obavljali u Hrvatskoj, pretežno u HŽ-u, još od Račanove vlade, pa sve preko Sanaderove. Nešto se naravno zalijepilo i za njega, kao i Luki Rajiću za dno njegovog kamiona, a porezna sad taj dug čovjeku koji ima preko osamdeset godina naplaćuje iz njegove mirovine. Želim mu dug život da uspije sve to otplatiti. :zubo:
nodens

Post 15 Oct 2015, 10:41

Pero » wrote:E da, još nešto - da Ruža Tomašić ili Šišljagić obeća npr. da će smanjit PDV na 17% kao u BiH, da će neoporezivi dio plaće iznosit kolika je prosječna netto plaća u RH, da će ukinut porez na kamate i da će prirez ograničiti na npr. 10% ja bih glasao za nju/njega pa me baš briga za njezin/njegov svjetonazor.
E, imam jedno pitanje, možda se razumiješ u tu tematiku...

Podsjetilo me tvoje pitanje na razne debate (američkih) republikanskih kandidata za predsjednika. I oni su isto tako često govorili o 'cutting taxes'. E sad, ja znam kako funkcionira PDV :zubo: ... tj. kak da kažem, znam taj 'operativni' aspekt, tko ga plaća, kako se ispunjava PDV obrazac, ovo ono, porez, pretporez, razlika bla bla jel. Ali ne razumijem 'makroekonomski' aspekt, recimo, ovog što ti kažeš: na koji način bi djelovalo to kad bi se PDV smanjio s 25% na 17%? :ne zna: Meni osobno ne vidim da bi značajno utjecalo, ono tipa, mogao bih pojest 10 kinder bueno-a mjesečno više nego inače. :rofl:

Bil' mogao složit neki rudimentarni case study, nekog primjerice poduzetnika, što bi njemu to smanjenje značilo, tj. na koji način. I kojoj vrsti poduzetnika, tj. kojem segmentu ekonomije? Ili se možda ni ne radi o pojedinačnom poduzetniku, nego bi to na neki način imalo 'globalni' utjecaj :misli: ... enivej, nije mi se nikad dalo studirat te ekonomske stvari pa sam nekak' konstantno zbunjen takvim raspravama. :D
..a unda
Undaminator

Post 15 Oct 2015, 11:26

Pero » wrote: Za razliku od tebe koji si - vjerovatan. : zubo:

Ne znaš kako bi uveo, al znaš da već ima netko tko zna i podržavaš nešto za što uopće ne znaš kako bi izgledalo osim što imaš parolu - porez na imovinu - to je dobra stvar, tu se vrte novci i pogoduje investicijama. :zubo: Tko te naučio tako mantrat? :zubo: Lalovac? SDP? Jer HDZ očito nije, kad u uvodnom postu kažeš da su oni protiv? : zubo:

A ja ti na svojem primjeru pokazujem kako u gradu Zagrebu nakon 25 godina nisu sređene zemljišne knjige. Al to je tebi manje bitno. :D Jesu li napravili legalizaciju. Nisu. Koliko im vremena još treba za to? :zubo:

Ne znam, nisam je oglašavao na prodaju zato što je ne mislim prodavat. I nemam pojma za koliko bih je, kad bih trebao, uopće mogao prodat. Stan znam pošto sam kupio, a vikendica je rađena od strane 3 generacije prije 40 godina, u zlatno doba sedamdesetih, i ni tvoj Lalovac ne bi mogao ustvrditi koliko je koštala. I baš me zanima tko će i kako ustanovit koliko ona vrijedi. :D Lako je sad sa paušalnim porezom po kvadraturi. :zubo:

Pa da, eto, ja sam predložio porez na zrak, a ti porez na kišnicu. :zubo: Da tebi SDP lupi porez po svakom slovu kojeg upišeš na forumima, bi li i to podržao? :D Onako, ideološki, idealistički. :D
pero, nisav vjerojatan, nego samo jesam. za sad, :D

pa ne znam kako bih uveo. ne znam ni vozit avion sto ne znaci da avioni ne lete. jes vidio one suhoije ruske kako to leti, a? pere dere.. rusi, rusi su ludilo.. a ne krac palac amerikanci. :D

pa narvno da je dobro. taj porez imaju sve normalne zemlje. zasto mi ne bi bili normalni? evo, pitaj svedjane.. francuze kako su to uveli. :D

pa naravno da ce pogodovat investicijama. i svemu drugom. nisu to nikakve mantre, sam znas da nisu. to sto bi ti htio da ne postoji poreza uopce, a cuj, ne znam..nije to realno. dok bude bilo drzava, bit ce i poreza.
ako ko mantra, to je hadeze. njima nered odgovara. tako mogu i mogli su vise pribavit sebi. osim toga, njima taj porez isto odgovara, tj oni su se toliko love nakupili i prisvojili da ce moc taj porez placat bez ikakvih problema.
tj uopce, onaj ko je bio pametan do sad, taj love ima i taj mu porez nece bit problem. onaj ko ne bude mogao to izdrzat, a jebiga, uvijek se na nekom slomi, stas sad.. ne mogu svi imat.
bila je skika i u vezi fiskalnih racuna i ko se toga jos sjeca? kao da je to uvedeno u pretproslom stoljecu.

ali mene ne zanima tvoj primjer. di bi stigli kad bi svatko po svom primjeru odredjivao kako ce se svijet vrtit. :D

knjige ce se sredit, dosta toga je vec sredjeno, vlasnici postoje, treba ih samo nac. vani je to normalno da te obavijeste..gle, ti si vlasnik te i te zemlje, trebas se samo uknjizit i ti sretan, juhuu, bit ce para i dodjes tamo, vidis da to bas i nije nesto, ne mos prodat, ne mos darovat, ali ono, ides se nesto jel, uknjizit, ali doznas da cim se uknjizis da ces platit poreza ono..nema sanse da ga platis i kazes..drzavo moja, necu ti se ja na to uknjizit, nisam ni imao pojma da je to moje, bio sam bez toga do sad, bit cu i od sad, evo tebi drzavo to, pa se ti misli sta ces s tim i placaj sta oces.. :D

mislim, neko rjesenje ce uvijek postojat, ne treba te to brinut. :D

moze se za sve utvrdit kolka je cijena necemu. kako se za polovna auta utvrdi? fino imas tablice, drzava razreze, a ti se uvijek mos zalit. pa da.

ti si predlozio porez na zrak, naravno, sta drugo mos i predlozit, ali ja nisam predlozio porez na kisu, amerikanci su ga i predlozili i uveli. njima se zali. :D

sta si se uskukao? platit ces iljadu, dvi, tri kuna godisnje porez na imovinu i ti si rijesio problem. mos sta oces. :D

miki ce npr, ne znam..platit mozda, stajaznam, dvi tri iljade eura godisnje, ali i on ce to moc izdrzat.

a, cuj, ako se bojite da ce vam esdepe uvest porez na imovinu, a glasajte za hadeze, sta vam drugo rec.
fino pobijedi hadeze i vi sretni, ono, uf, jedva, zajebali smo ih nekako, opet smo uspjeli zajebat drzavu i tako gustate, a kad ono, nakon dvije godine hadeze uvede porez na imovinu prema kojem bi onaj esdepeov bio mila majka. :giggle: :D

a ko zna, mozda vam to onda bude i odgovaralo, ko zna.. :kokice:
..a unda
Undaminator

Post 15 Oct 2015, 11:55

Pero » wrote: Ispričavam se što upadam u tvoju konverzaciju s Mikijem, ali bih imao nešto reći na račun tvojih pohvala poreznoj i to zahvaljujući SDP-u. Na internetu možeš pronaći popis poreznih dužnika. Najveći porezni dužnik kao fizička osoba je izvjesni gospodin Marijan Kunina, kojeg sam imao prilike upoznati. Navodno je poreznoj dužan preko 80 milijuna kuna. Javna je tajna (imaš čak dijelove dokumenta na internetu vezano za poslovanje Ferrostaala, ako si ikad čuo za tu firmu) da je on zapravo služio kao vešmašina za poslove koje su ti poslovni Nijemci obavljali u Hrvatskoj, pretežno u HŽ-u, još od Račanove vlade, pa sve preko Sanaderove. Nešto se naravno zalijepilo i za njega, kao i Luki Rajiću za dno njegovog kamiona, a porezna sad taj dug čovjeku koji ima preko osamdeset godina naplaćuje iz njegove mirovine. Želim mu dug život da uspije sve to otplatiti. :zubo:
da, naravno da treba pohvaliti esdepe za ono sto je dobro ucinio, ato je uvodjenje reda u javne financije, poreze, katastre, itd.
to je ogroman posao bio. ogroman. ogroman i skup. s puno jos dodatnih pritisaka koji su se vrsili.
ali, eto, jednom se mora nekako krenut prema ozdravljenju.

ne znam zaista o cemu govoris, ne znam tog kuninu, nisam ga imao prilike upoznati.. ne znam uopce ni zasto bih ga upoznavao, narocito kao je takav lik, nemam pojma za taj ferostal, nikad cuo.
i siguran sam da su mu tih 80 miljuna samo onih koje su mu uspjeli nekako nnac, a da se ti radi o vecoj lovi i utaji.
ne znam kakve to sad ima veze, sta mi zelis rec s tim. aj, reci mi sta mi zelis rec s tim kuninom.. :D

jel to znaci da nista sto je esdepe radio da ne valja zbog tog kunine? sto se mene tice tom kunini uzet sve sta ima i na hrelic s tim. kuce, lovu, rajice, sve.. ko ga jebe. :D
Pero

Post 15 Oct 2015, 12:35

nodens » wrote:
E, imam jedno pitanje, možda se razumiješ u tu tematiku...

Podsjetilo me tvoje pitanje na razne debate (američkih) republikanskih kandidata za predsjednika. I oni su isto tako često govorili o 'cutting taxes'. E sad, ja znam kako funkcionira PDV :zubo: ... tj. kak da kažem, znam taj 'operativni' aspekt, tko ga plaća, kako se ispunjava PDV obrazac, ovo ono, porez, pretporez, razlika bla bla jel. Ali ne razumijem 'makroekonomski' aspekt, recimo, ovog što ti kažeš: na koji način bi djelovalo to kad bi se PDV smanjio s 25% na 17%? :ne zna: Meni osobno ne vidim da bi značajno utjecalo, ono tipa, mogao bih pojest 10 kinder bueno-a mjesečno više nego inače. :rofl:

Bil' mogao složit neki rudimentarni case study, nekog primjerice poduzetnika, što bi njemu to smanjenje značilo, tj. na koji način. I kojoj vrsti poduzetnika, tj. kojem segmentu ekonomije? Ili se možda ni ne radi o pojedinačnom poduzetniku, nego bi to na neki način imalo 'globalni' utjecaj :misli: ... enivej, nije mi se nikad dalo studirat te ekonomske stvari pa sam nekak' konstantno zbunjen takvim raspravama. :D
Nisam ti ja za neke velike ekonomske analize i teorije. Ja sam ti više praktičan. U mojoj firmi staroj skoro kao ova država radimo kalkulacije na temelju neto ulaznih cijena. I na to na kraju na računu dodamo PDV. Ako PDV nije 25% nego je 17%, onda je naša izlazna cijena proporcionalno tome manja - ne tražimo neku dodatnu maržu na račun povišenja ili sniženja PDV-a. Spuštanje PDV-a za npr. 8% u primjeru bi automatski značilo 8% manje izravnih prihoda državi od PDV-a, ali bi se to neizravno možda vratilo kroz veću potrošnju. Možda bi se ti odlučio kupovati skuplje i kvalitetnije proizvode ili bi ih češće kupovao, pa bi se s volumenom postigao isti neto efekt u proračunu. Ali PDV je samo jedna stavka koju svi osjetimo nakon što dobijemo plaće iz kojih su već prethodno izvučeni svi porezi i doprinosi na plaće i iz plaća. Samo je činjenica da se PDV razlikuje od države do države i da mi imamo jedan od najviših PDV-a. Kad je HDZ dizao PDV s 22 na 23% SDP ga je razapinjao na križ. Onda su došli na vlast i hop, PDV sa 23 na 25%. Država postaje sve skuplja i skuplja i smišlja načine kako iscijediti još koju paru, al se svi kunu u tržišno gospodarstvo, konkurentnost i slične floskule.
Pero

Post 15 Oct 2015, 12:49

..a unda » wrote:
Da te ne sjeckam - boli me briga što druge države imaju, ne živim u njima. Plaćam sve poreze koji mi dospiju. Ne zanimaju me kako se zovu - mogu se zvat porezi na motorna vozila, porezi na kuće za odmor, porezi na imovinu. Ako mi bilo koja vlada poveća poreze u odnosu na one koje sada plaćam, onda ću glasat za opciju koja će mi nuditi ukidanje tih novih poreza. Ako je neće bit, šutit ću, plaćat i neću izlazit na birališta jer će mi ionako bit svejedno. :zubo: Treba dić PDV - dignimo PDV. Treba oporezivat kamate, oporezujmo. Treba uvest porez na imovinu - uvedimo ga. Trebamo imat skuplju državu nego što je imao kmet u srednjem vijeku, imajmo je. Samo nemojmo lijepit etikete da je bolje da neki novi porez uvede jedna opcija nego druga. Ozakonit dodatno izvlačenje novca od radno aktivnog stanovništva i to još u privatnom sektoru, kao što sam ja, može bilo koja većina u parlamentu. Samo nemoj očekivat od mene da ću je onda podržavat. :zubo:
Pero

Post 15 Oct 2015, 12:55

..a unda » wrote:
da, naravno da treba pohvaliti esdepe za ono sto je dobro ucinio, ato je uvodjenje reda u javne financije, poreze, katastre, itd.
to je ogroman posao bio. ogroman. ogroman i skup. s puno jos dodatnih pritisaka koji su se vrsili.
ali, eto, jednom se mora nekako krenut prema ozdravljenju.

ne znam zaista o cemu govoris, ne znam tog kuninu, nisam ga imao prilike upoznati.. ne znam uopce ni zasto bih ga upoznavao, narocito kao je takav lik, nemam pojma za taj ferostal, nikad cuo.
i siguran sam da su mu tih 80 miljuna samo onih koje su mu uspjeli nekako nnac, a da se ti radi o vecoj lovi i utaji.
ne znam kakve to sad ima veze, sta mi zelis rec s tim. aj, reci mi sta mi zelis rec s tim kuninom.. :D

jel to znaci da nista sto je esdepe radio da ne valja zbog tog kunine? sto se mene tice tom kunini uzet sve sta ima i na hrelic s tim. kuce, lovu, rajice, sve.. ko ga jebe. :D
Govorim o jednom pojedincu iz sustava. Koji je zamračio milijune. I slavna porezna uprava je otkrila da je on njoj nešto dužan i naplaćuje se iz njegove, u odnosu na iznos koji potražuje, bijedne penzije. Dokaza za kazneno gonjenje nema, ima samo neplaćeni porez koji ta slavna porezna uprava usmjerena od strane tebi milog SDP-a neće naplatit nikad. I što imamo - transparentnost bez rezultata. Al glavno da je tebi to srcu milo. :D
nodens

Post 15 Oct 2015, 14:29

Pero » wrote:Nisam ti ja za neke velike ekonomske analize i teorije. Ja sam ti više praktičan. U mojoj firmi staroj skoro kao ova država radimo kalkulacije na temelju neto ulaznih cijena. I na to na kraju na računu dodamo PDV. Ako PDV nije 25% nego je 17%, onda je naša izlazna cijena proporcionalno tome manja - ne tražimo neku dodatnu maržu na račun povišenja ili sniženja PDV-a.
Pa da, taj 'operativni' dio mi je jasan; s obzirom na oduzimanje pretporeza od poreza u prijavi, 'matematički' ispadne da vas (konkretno) PDV tereti točno za taj postotak od ukupnog iznosa marže, tj. RuC-a. Stoga, da bi marža bila 'ista' kao prije (povećanja postotka PDV-a) zapravo bi mogli malo (proporcionalno) povećati i iznos marže (jer se malo veći dio iste de facto 'vraća' kroz porez), što znači da bi povećanje vaše izlazne cijene u principu moglo biti i malo veće od izravnog postotnog povećanja poreza. Ja inače programiram te stvari, ono ERP i slično (btw, razmišljate li možda o promjeni postojećeg ERP-a? :rofl: )

Najveći 'teret' PDV-a stoga snose krajnji kupci, potrošači. Tako meni nekako ispada po laičkoj logici, i onda slijedi -

Pero » wrote:Spuštanje PDV-a za npr. 8% u primjeru bi automatski značilo 8% manje izravnih prihoda državi od PDV-a, ali bi se to neizravno možda vratilo kroz veću potrošnju. Možda bi se ti odlučio kupovati skuplje i kvalitetnije proizvode ili bi ih češće kupovao, pa bi se s volumenom postigao isti neto efekt u proračunu.
E, vidiš. Vjerojatno sam ja osobno prilično neodgovoran glede raspolaganje novčanim sredstvima :o no kažem, ne vjerujem da bi 8% spuštanje cijena utjecalo npr. na mene. Možda bi utjecalo na nekog tko doslovno jedva spaja kraj s krajem? :misli: Pa mu je 8% jeftinija piletina, ili što već, nešto što čini osjetnu razliku? No ja osobno se ne sjećam da sam 8% razliku u cijeni artikala (osim onih zaista skupih) uopće primjećivao, u smislu da utječe na vjerojatnost kupovanja dotičnog artikla. :zubo:

Pero » wrote:Ali PDV je samo jedna stavka koju svi osjetimo nakon što dobijemo plaće iz kojih su već prethodno izvučeni svi porezi i doprinosi na plaće i iz plaća. Samo je činjenica da se PDV razlikuje od države do države i da mi imamo jedan od najviših PDV-a. Kad je HDZ dizao PDV s 22 na 23% SDP ga je razapinjao na križ. Onda su došli na vlast i hop, PDV sa 23 na 25%. Država postaje sve skuplja i skuplja i smišlja načine kako iscijediti još koju paru, al se svi kunu u tržišno gospodarstvo, konkurentnost i slične floskule.
Rekoh, s jedne strane se slažem, država je skupa, naš porez je među najvećima u EU... Nego me samo zanima kakav bi zbilja bio učinak smanjenih tj. povećanih poreza; primjerice, ja nisam ništa osjetio kad se porez mijenjao s 22 na 23, pa na 25%. Tj. ako i jesam osjetio, to je zbog globalne recesije, valjda. Znači nije da ja 'opravdavam' ogromne poreze, nego me samo zanima, kojeg razloga imam za zastupanje manjih poreza?
Pero

Post 15 Oct 2015, 15:03

nodens » wrote: E, vidiš. Vjerojatno sam ja osobno prilično neodgovoran glede raspolaganje novčanim sredstvima :o no kažem, ne vjerujem da bi 8% spuštanje cijena utjecalo npr. na mene. Možda bi utjecalo na nekog tko doslovno jedva spaja kraj s krajem? :misli: Pa mu je 8% jeftinija piletina, ili što već, nešto što čini osjetnu razliku? No ja osobno se ne sjećam da sam 8% razliku u cijeni artikala (osim onih zaista skupih) uopće primjećivao, u smislu da utječe na vjerojatnost kupovanja dotičnog artikla. :zubo:
Vidiš zanimljivo. Ja volim primjere. Npr. žena i ja obično odemo jednom tjedno u šoping za cijeli tjedan, za sebe i djecu. Klopa, kozmetika i tako to - Interspar, Lidl, Konzum, kako kad i kako gdje. Prosječno znam da ćemo potrošiti oko 1000kn na takvu nabavku. Kad bih npr. uštedio 80kn, možda bih potrošio u onim restorančićima u Arena centru, umjesto da ručak spremamo doma. Ako tebi 8% ne predstavlja problem - voziš li onda neku zvjerku - Mercedesa, Audija ii BMW, stanuješ li na Tuškancu? :zubo: Hoćeš reći kad bi ti se teoretski plaća povećala za npr. 8% ti to ne bi nešto naročito osjetio. Mora da si srednja klasa. Onima koji rade za 2500kn to bi puno značilo. Inače, negdje sam čitao da je prosječna plaća u HR skoro 6000kn, ali je medijalna plaća negdje 4800 - znači da 50% zaposlenih zarađuje do 4800kn. Misliš da za njih 8% predstavlja isto kao i za tebe? :D

nodens » wrote: Rekoh, s jedne strane se slažem, država je skupa, naš porez je među najvećima u EU... Nego me samo zanima kakav bi zbilja bio učinak smanjenih tj. povećanih poreza; primjerice, ja nisam ništa osjetio kad se porez mijenjao s 22 na 23, pa na 25%. Tj. ako i jesam osjetio, to je zbog globalne recesije, valjda. Znači nije da ja 'opravdavam' ogromne poreze, nego me samo zanima, kojeg razloga imam za zastupanje manjih poreza?
Ja sam svojedobno radio u multinacionalki. Koja je vrvjela planovima kao i država. Po planu si ti trebao npr. ostvariti 1milijun dolara prometa u čemu je uračunat SGA (sales and general administration cost) od 14% (na razini korporacije) i 8% kao EBIT. Bitno je bilo ispuniti plan. Da li je 14% bio zbilja trošak ili nije, ti to nisi mogao znati. Da li je 8% ostalo kao EBIT isto tako. Ako si prebacio plan, za sljedeću godinu si dobio veći plan, pa se nitko nije trudio da ga prebaci, zato što to znači više posla. Ako nisi ostvario plan, možda si dobio lošiju ocjenu na kraju godine, pa su ti manje povisili plaću, ali su najčešće onda korigirali plan nadolje. Tako i država - planira proračun i nada se da će prihodi i rashodi biti onakvi kakvi su planirani, pa ako ne budu, dolazi do rebalansa proračuna koji se stalno dešava, a ako usfali love - što gotovo uvijek usfali, onda se zaduži i nada se da će inflacija pojesti kamate, što se uvijek baš i ne dešava. :zubo:
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 15 Oct 2015, 15:12

Ljudi moji opet pricate pizdarije, da ne bude nesporazuma, nije Pero, on jedini logicno zakljucuje, al vi ostali a pogotovo unda, bucate u svih sesnest ;)

Jeli danas najveca porezna presija u povijesti ikada ove drzave? Je. Jeli danas nikad veca razlika u deficitu proracuna? Je. Onda jeli jednostavan zakljucak glasat za bilo koju drugu opciju osim za sdp, jer je ocito da sdp radi najvecu rupu u proracunu ikada.

I btw, moj unda, sdp nikakav red nije uvea u financije ove drzave. Jednini rezultat njihove vladavine je gasenje 60 000 obrta i gubitak 100 000 radnih mjesta. I da, rast uhljeba u drzavnim sluzbama :bicedobro:

Da sam na tvom mistu, i da zelim penzije, glasao bi za bilo koju drugu opciju osim za sdp.

Al kako uistinu zelim da ovu drzavu upropasti sdp, glasat cu upravo za sdp, da zoki bude prvi premijer u povijesti ove drzave koji potpisuje kapitulaciju, odnosno bankrot.

Od cega ces zivit, unda moj? I kontenjeri ce biti prazni ;)
  • Information