Stitch » wrote:Bernie mi je bio okej, recimo, kad sam pratio Amere. On svojom lijevom politikom sprečava demokrate da se previše približe republikancima s obzirom na to da je radikalizacija stavova opći trend u obje stranke. Trump to lijepo dokazuje.
Želiš li paralelu u nas, i Živi zid i RF još su više lijevo od njega. Ne mislim da je to osobito dobra politika.
..berni.
mislim, ne znam jel si otisao predaleko ili u krivo ili oboje.

i ne znam kako to uspijes usporedjivat. slicno si mi mogao rec da ja pitam kako cu nesto slikat, pa mi ti kazes.. nema problema, dat cu ti ja moj holodek.
kao prvo.. ok ili kao cetvrto mozda, to je amerika. i da sad ne spominjem neke medjufaze ili medjugovore, amerika ima dobrih stvari, a osim sto je odnos dobrog i loseg uvijek na strani loseg, razmisli malo sto stoji iza bernija. tj nemoj ni razmisljat, nego se sjeti.
u trenutku dok se ugleda na ameriku u nekim stvarima, dok se obamu u samoj americi smatra kao nekog opasnog socijalistickog revolucionara (sto mora bit smijesno, mora bit, jer je to jedini nacin da se pokusa kontrolirat i da se ne ode u histerican smijeh

), u istom trenutku, u svakom trenutku na svijetu leti nekoliko desetina ili stotina ili vise ratnih americkih letala koji.. necu rec stite, nego vrse americke interese, i ciji je pojedinacni trosak svakog od tih letova (uzmi kalkulaciju koju hoces), mozda u prosjeku, opalit cu sad, negdje oko kojeg desetka tisuce dolara. ono, najmanje i najskromnije ne ukljucujuci kompletnu potrebnu ili aktivnu infrastrukturu.
ono, u sumi nekoj opcenitijoj, trosak svidjanja bernija tebi je negdje, recimo..tamo amo, pisi pet pamti dva, oko kojih npr miljun dolara u sekundi, ono da ne pretjeramo.
eto, to je cijena tog bernija. a za sto?

ili, cemu?
tu bih ti sad mogao ispisat jedno deset plahti samo uvoda, pitanja i postavki, pa tek onda krenut u razradu najprije onog o cemo uopce zelimo govorit.
ne vidim u cemu je to pernarosvtina lijeva. barem onoliko koliko sam to nekad gledao sta on trlja brlja.
to je doslovno neki gemist liberal nacistickog anarh korporativizma sirokih masa i cvrste ruke, po mogucnosti njegove.
rf je sasvim nesto drugo i u konceptu i u modelu, cak suprotno od pernarovstine. rf je svjestan problema, svjestan odnosa, svjestan tezine definiranja problema i tu se tek trazi neka redefinicija, neka baza, tek se pokusava razumjet i opisat.
nije to problem samo rfa, tj problem citave ljevice danas uopce. nije neki problem, onako, marketinski ili organizacijski gledano, nije tesko pokrenuti neki slijed kojeg ce netko nazvat revolucijom nekom, netko nekako drugacije, da bi se ti odnosi, nazovimo ih vulgarno, ali iskreno i neeufemisticki, kapitalisticki, profitabilni odnosi ukinuli, npr u evropi ili u nekom dijelu evrope ili svijeta, ali.. sto onda? ili kako onda?
mislim da se tu radi i puno vecoj svjesnosti odgovornosti neke (dobro, moze se pitat za koga ili za sto, ali to bi onda vec spadalo u one razrade plahtetina), nego sto to ima sve ostalo sto bih stavio od desnog do nekog centra.
na tom tragu je negdje rf, tj cini dio tog kruga nekog pulsirajuceg koji kad se malo zalaufa istog trena se nazove radikalnom ljevicom, sto bi meni bilo smijesno da ne znam da se tu ne radi o nekom marketingu straha nastalom u radionicama mediourboazije.
nikako mi nije jasno zasto se to naziva radikalnom ljevicom, a npr neoliberalni koncept je ono, sta malo.. aha haha kezjual midl ov d roud socioeugenika, neka malo?
znas kako se kaze..prva recenica u pocetnickom udzbeniku grckog jezika.. bia bian tiktei i uz svo neko zgrazanje, uz svu neku kapovicevu neosjetljivost i nerazumijevanje, tj mislim da se tu vise radi o kopiranju i nemastovitosti, jos uvijek ima pravo organizirat se zbog neke recimo tako, egzistencijalne obrane ili zastite neke grupe ljudi koja ne zeli biti sirovina.
narocito kad se pogleda malo lokalnije ovdje kako stoje stvari.. nema tu nista od nekog razmijevanja velikog i osjetljivosti ili, kako je rekao zeko kad ga je medo upitao da zasto bjezi ako lovci skope vukuve, da on nije vuk..dok ja njima objasnim da nisam vuk, odose meni jaja.
e, pa mos bjezat dok imas prostora, dok imas gdje, ali sto kad ne budes mogao vise bjezat?
vjerojatnost za takvu mogucnost kod nas, uopce nije zanemariva i sasvim je razborito pokusat se organizirat za takvu mogucnost i to nakon sto su se sve ostale grupacije tako organizirale i to uglavnom u agresivnom startnom stavu.
slicnosti koje ti vidis, tj neke dodirne tocke lijevog i desnog postoje, i koriste se u politickoj praksi, od npr kraljevine jugoslavije pred drugi svjestki rat, pa evo sad do grcke, ali ocito tu nesto ne stima i ocito ta praksa nije dobra, cak ni kratkotrajno i mislim da su u rfu svjesni toga, sto ne znaci da nece radit iste greske, ali da su isti po nekom mentalnom ili motivacijskom, koncepcijskom, manifestacijskom, fenomenoloskom sklopu, nisu.
tako da rf moze bit ljevije od bernija, tj to nije nikakav problem, ali pernarovo ljevilo je iste vrste kao i npr hitlerovo, dakle, od lijevog tu osim neke zloupotrebe koda, podvale simbola, igre, manipulacije semiotikom, nema ni lj. nema ni l od lj.
e, i samo jos ono od prije.. rf ili kapovic na drzavnim jaslama.
ne razumijem zasto ne? ono, dapace, malo se to jos i koristi i to sa svih strana, potpuno je razumljivo i ako hoces, opravdano. onako samo za sebe, jel.
naravno, da, jasle drzavne, da, super ako se uspije.
necu uopce govorit o citavom jednom kaptolu koji je hardkor agresivno na svim mogucim jaslama ovog drustva, pa rec.. onda moze i jedan kapovic ili tko vec.
mislim, degutatna mi je sama ta usporedba, ali ako rigamo radi jednog od muke, e pa onda smo vec odavno trebali izbacit dusu na nos i na usta zbog mnogo cega goreg..