Prijevod, molim! (zbirna tema za pomoć oko prijevoda)
- MmeTipfeler
Imam ja, međutim, novo pitanje.
Izraz "rešt" odnosno "ostati u reštu" čini mi se neprikladnim upotrijebiti u romanu čija se radnja odvija danas. Tim više što nije u pitanju prisjećanje na neko davno prošlo vrijeme. Standard ne postoji, osim opisno. Ili ga ja ne znam. Ima li tkogod kakvu ideju?
Izraz "rešt" odnosno "ostati u reštu" čini mi se neprikladnim upotrijebiti u romanu čija se radnja odvija danas. Tim više što nije u pitanju prisjećanje na neko davno prošlo vrijeme. Standard ne postoji, osim opisno. Ili ga ja ne znam. Ima li tkogod kakvu ideju?
Pa ako ne kužiš, onda si vjerojatno vrlo mlada pa se ne sjećaš silovanja hrvatskog jezika i nebuloznih razlikovnih rječnika.MmeTipfeler » wrote:
Ne kužim kakve veze hadezeovci imaju s ovim. Paisley nema veze s Turskom i turskim, ne znam odakle ti to. Ne sjećam se kako smo mi to zvali, ali truska mustra sigurno nije bilo. Očito su u pitanju bila regionalna rješenja.
A ja pak ne kužim kaj je to tak privlačno u jebenom paisleyu. Sasvim sigurno neću black cofee ostaviti u originalu, ma koliko mi sapunice ogadile Tursku...
Hm, nije mi baš jasno o čemu se radi. Lektoriraš ili prevodiš?MmeTipfeler » wrote:Imam ja, međutim, novo pitanje.
Rešt kažu kajkavci, pržun čakavci, koriste se i ćuza, gajba, sviranje klavira...
Daj neki kontekst, ne znam o čemu se radi.
- MmeTipfeler
O, sjećam se. No, ako govorimo o "mustri", ta riječ nikada nije bila dio standarda. Međutim, mustra ili uzorak, svejedno, paisley nema veze s Turskom. Smeta mi taj "turski" element.judolino » wrote: Pa ako ne kužiš, onda si vjerojatno vrlo mlada pa se ne sjećaš silovanja hrvatskog jezika i nebuloznih razlikovnih rječnika.
Ama baš ništa. Nadala sam se da postoji hrvatsko rješenje.A ja pak ne kužim kaj je to tak privlačno u jebenom paisleyu. Sasvim sigurno neću black cofee ostaviti u originalu, ma koliko mi sapunice ogadile Tursku...
P. S. Kaže mi šogorica da se kod njih (u Osijeku) to zvalo jednostavno "kašmir". Zato i kažem da očito postoje regionalna rješenja, a nema zajedničkog, prihvaćenog u standardu.
- MmeTipfeler
Margarita » wrote:Nije li to zatvor? Pržun vjerojatno nije standardno. Ni bajbok.
Nisam badava pitala. Do iste je zabune došlo i na FB grupi gdje sam postavila ovo pitanje. Izraz je previše star da bi ga se većina sjećala. "Ostati u reštu" znači ostati za kaznu nakon nastave u školi". Ne treba kontektst. Izraz je sam po sebi jasan, samo je zajeb generacijski.judolino » wrote: Hm, nije mi baš jasno o čemu se radi. Lektoriraš ili prevodiš?
Rešt kažu kajkavci, pržun čakavci, koriste se i ćuza, gajba, sviranje klavira...
Daj neki kontekst, ne znam o čemu se radi.
P. S. U međuvremenu sam to riješila kao "ostati u kazni". Valjda će biti jasno.
Ali meni nije jasno.MmeTipfeler » wrote:
Nisam badava pitala. Do iste je zabune došlo i na FB grupi gdje sam postavila ovo pitanje. Izraz je previše star da bi ga se većina sjećala. "Ostati u reštu" znači ostati za kaznu nakon nastave u školi". Ne treba kontektst. Izraz je sam po sebi jasan, samo je zajeb generacijski.
P. S. U međuvremenu sam to riješila kao "ostati u kazni". Valjda će biti jasno.
Što ti zapravo radiš - prevodiš s nepodobnog na podobni hrvatski?
BTW, kašmir je vrsta tkanine, a turska mustra je hrvatsko rješenje, nije kinesko.
Jebate, ja sam rođen u gradu koji je slomio kičmu
Jel to krenula nova faza pročišćenja nacionalne literature s dolaskom Swamba Tuđmana na vlast?
Poslije moje generacije - potop...
- MmeTipfeler
Imam problema s bubama. U pitanju je slikovnica i potpis ispod crteža, nema fusnota, nema čak ni rečenice pa da se može nešto iskombinirati. U pitanju je fina distinkcija (:cerek:) između beetle(s) i flying beetle(s). Bube i leteće bube baš ne bi išlo, iako sam u napasti da upravo tako prevedem tu idiotariju. Osim tih bubetina u slikovnici se pojavljuju i ose, leptiri, moljci i bubamare - sve kukci raznorazni. E da, ima tu još i pokoji bumbar i jedno vretence. No, sve je ovo ostalo lako prepoznatljivo i raspoznatljivo na sličicama, a ja u biologiji i nisam baš doma.
Dakle, ovako u knjizi izgleda beetle, a ovako flying beetle. Za prvu bih sliku rekla "kornjaši", ali ne znam što da radim s drugom. Krilaši? Leteći kukci?
Općenito, bez veze mi je stručnu terminologiju upotrebljavati u dječjoj knjizi, i to još u slikovnici, ali što ću drugo? Slike su takve kakve jesu, ne može veće - i ovo sam izrezala iz hrpe koječega.
Dakle, ovako u knjizi izgleda beetle, a ovako flying beetle. Za prvu bih sliku rekla "kornjaši", ali ne znam što da radim s drugom. Krilaši? Leteći kukci?
Općenito, bez veze mi je stručnu terminologiju upotrebljavati u dječjoj knjizi, i to još u slikovnici, ali što ću drugo? Slike su takve kakve jesu, ne može veće - i ovo sam izrezala iz hrpe koječega.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 790 times
- Been thanked: 1496 times
A za koji je to uzrast? Ako su baš klinci posrijedi, leteće bube dobar su opis.
Potpisi su za budale.
A zašto ne ostaviš original? Zašto bi beetle uopće prevodila u bubu kad je to bez veze i seljački?
- MmeTipfeler
Klinici su u pitanju, da. Onda što? Bube i leteće bube? Hmmm, a sve su ostalo "ozbiljni" izrazi.Stitch » wrote:A za koji je to uzrast? Ako su baš klinci posrijedi, leteće bube dobar su opis.
A bogati! Na kome bi se ti onda ovdje izdrkavao?judolino » wrote:A zašto ne ostaviš original? Zašto bi beetle uopće prevodila u bubu kad je to bez veze i seljački?
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Možda su bube i leteće bube svojevrsni uvod, a onda se klincima pokažu kukci koje mogu vidjeti oko sebe, pa su neki leteće bube, a neki nisu. Mogla bi biti neka vrsta metodike u pitanju.MmeTipfeler » wrote: Klinici su u pitanju, da. Onda što? Bube i leteće bube? Hmmm, a sve su ostalo "ozbiljni" izrazi.![]()
- MmeTipfeler
Kamo sreće! Nažalost, nije tako: samo su na početku navedeni nazivi uz onakve crteže kakve sam ovdjeElliQuinn » wrote:
Možda su bube i leteće bube svojevrsni uvod, a onda se klincima pokažu kukci koje mogu vidjeti oko sebe, pa su neki leteće bube, a neki nisu. Mogla bi biti neka vrsta metodike u pitanju.
pokazala. I to sve na hrpi - i bubamare, i leptiri, i ose...
- MmeTipfeler
Pa kukci su viši rodni pojam u odnosu na leteće kukce, a letećim kukcima subordinirane su bubamare, vretenca, ose i moljci. Ne znam jesam li što zaboravila. Ah, da, jesam, leptire. Nije sistematično.Zekoslawa » wrote:Šta fali kukcima i krilatim kukcima?
- MmeTipfeler
Nije oznaka vrste, ali jest razlikovna oznaka. Zašto ne piše krilati leptiri ili krilate bubamare? Zato što bubamare ili leptiri bez krila ne postoje. S druge strane, ne piše neleteće bube i leteće bube. Što postoji, a valjda bi se ovo "neleteće" trebalo podrazumijevati.Zekoslawa » wrote:Pa dobro, radi se o slikovnici, tu krilatost nije oznaka vrste, porodice ili čega već, to je čisto epitet.
- MmeTipfeler
Eh, a ovo je problem za sladokusce. Uvijek postoji mogućnost i da ja ne znam engleski. 
Međutim, ono koliko ga znam kaže mi da je thoroughbred gelding rasni škopac, to jest uškopljeni rasni konj, a ne kobila. U tekstu se, međutim, o životinji govori kao o "njoj" (she), a s obzirom na to da nije u pitanju zajebancija tipa "osto je bez jaja pa je ko žensko", ne znam što ću s tim. OK, mogu zajebat stvar pa napisati "kobila", što ću najvjerojatnije i napraviti jer će inače ispasti idiotarija, ali me doista zanima značenje.
Međutim, ono koliko ga znam kaže mi da je thoroughbred gelding rasni škopac, to jest uškopljeni rasni konj, a ne kobila. U tekstu se, međutim, o životinji govori kao o "njoj" (she), a s obzirom na to da nije u pitanju zajebancija tipa "osto je bez jaja pa je ko žensko", ne znam što ću s tim. OK, mogu zajebat stvar pa napisati "kobila", što ću najvjerojatnije i napraviti jer će inače ispasti idiotarija, ali me doista zanima značenje.
Bit će tek sranja ako budeš provodila nešto o brodovima. Onda ćeš valjda pisati "ova" brod...
Jes ti ikad bila na testiranju inteligencije?
- MmeTipfeler
Ne, nije se zahtijevalo za komunikaciju s preseratorima na forumu.judolino » wrote:Bit će tek sranja ako budeš provodila nešto o brodovima. Onda ćeš valjda pisati "ova" brod...

- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 790 times
- Been thanked: 1496 times
Potpisi su za budale.
Kolko vidim, gelding je isključivo konj. Ženski ekvivalent bio bi mare, i ženke se rijetko steriliziraju, pa stoga i ne postoji nekakav poseban naziv, nego se govori o spayed mare. I koliko mogu izgugliti, jer nije da se kužim u konje, glagol geld i imenica gelding ne upotrebljavaju se za oboje, već isključivo za mužjake. To dakako ne isključuje mogućnost da autor teksta nije poznavao točno značenje, pa je upotrijebio riječ u slučaju kobile, kao što se i kod nas zna govoriti o "kastraciji" kad se govori o oba spola.
-
- Information
-