Zekoslawa » wrote:
A gle, naravno da se sve zna, pa makar došao Ratzinger laprdati, ali radi se tu i o stvari čisto praktične naravi. Naime, svećenici su za sprovod plaćeni. I zahvaljujući takvoj inerciji kad se organiziraju vjerski sprovodi jer eto "red je i štaš drugo" ta organizacija između ostaloga živi. Zato je ružno da netko tko je hrpu svoje energije i volje potrošio na iskorjenjivanje tih i takvih običaja bude povod za bacanje novca u popovsku škrabicu.
I ružno je pokraj svih tih ljudi koji bi o njemu imali što reći, a našlo bi ih se more, dati riječ nekome tko će nabaciti par floskuletina. Ja sam lani dobila fraze kad mi je babu staru partizanku ispratio svećenik riječima "našoj sestri koja je cijeli život živjela u vjeri". Ono, megafejspalm, susramlje me obuzelo kolika je to bila laž. Da ne govorim da pop prvo nije bio siguran kojeg je pokojnik spola, pa je nakon pet-šest petljanja u neutralnom obliku konačno izvukao šalabahter i skužio kako se zove. I da takvo što ja nazovem organiziranim "zbog živih"? Nije, jebiga. Nije on to rekao ni zbog nje, ni zbog mene, laprdao je i sijao floskule da odradi, da zaradi svoj honorar. Niti je koga utješio, niti je pokojnicu dostojno ispratio, niti je rekao što o njoj. Onako, zbilja suvišno.
..ma cuj, s jedne strane sa mnom je malo tesko o ovom pricat jer nisam valjda dovoljno socijaliziran.. ili te neke vjestine ili inteligencije mi nisu bas razvijene i date, svi ti neki obicaji, nesto, koliko god to bilo i nekako zanimljivo, ili i lijepo cak, mene je to uvijek vrlo zbunjivalo, do nelagode cak i nikada se nisam mogao pomirit s tim da bi to trebala bit kao neka osobno/drustvena rutina, forma na koju bi jednostavno trebalo pristat, prilagodit se i tako obavit svoj dio uloge, drustvenog posla, obaveza..
opcenito nekako, pokojniku je po definiciji svejedno, pa makar on putovao drugim realnostima kao u odiseji u svemiru.
ti neki rituali su zbog nas, ko zna s kim se mi oprastamo, s kojim dijelom sebe, kako i zasto.
sve su to neki performansi, predstave, uloge i sve je to ok, sve je to dobro, valjda je, sve je to dalji opet neki nastavak zivota, kontinuitet neki, ali opet vezano za nas, za nase egoe, superegoe, tako da sva ta prica ima smisla, ali smisla nama, ne nekom koga nema.
mislim, da citiram.. sta ce mi cvice kad umrem? sad mi donesite svice, a ne kad umrem..
meni je stvarno malo bezveze govorit jel bi negdje trebao bit pop, zasto da, zasto ne, i meni ce se tesko promijenit neko misljenje o nekom ako tu neki pop bude ili ne bude.
to moze bit na razini neke trivije, ali ako sam odlucio negdje taakvom prisustvovat, onda cu taj neki protokol kakav bio, ispostovat do kraja, ne znam vec tko je sve tu prisutan, u kakvom stanju i psihickom i emocionalnom, sigurno to nije situacija gdje bih dodatno ja trebao stvarat neke probleme ili nesto slicno.
..a opet, kako god okrenes bizarnosti neke su uvijek i svugdje prisutne i daju se prepoznat, pa tako mi je i sada sve ovo bezveze govorit nakon npr onog rene klerovog filma, medjucin..