..franak, pernar, franci, pernari..

Koljite se i gložite!
Beau

Post 27 Jan 2015, 14:03

MightyMe » wrote: Nije njihov problem, normalno, zato i Vlada treba nekako uskočit. Po meni, više ka medijator između dvi strane, nego ka milicajac. Ja samo gledan obrnutu situaciju. Da su npr. teroristi bombali švicu il tako nešto pa da padne švicarac. I da banke odluče da je tečaj onaj stari, a ne taj padnuti, jer eto oni nisu imali švicarce tad. Pa opet bi oni bili lopovi. :D
jest. ali bi u tom slučaju argument "ko te jebe kad si bio pohlepan" bio valjan. oli ne? :o
Isto tako, ne bi da se generalizira nego da se svakom pojedinačno pristupi. Ako ti je to treći stan, ma rode jebi se.
da. vjerojatno. o tome nemam neko mišljenje još...

MightyMe

Post 27 Jan 2015, 14:09

Beau » wrote: jest. ali bi u tom slučaju argument "ko te jebe kad si bio pohlepan" bio valjan. oli ne? :o
Nisan ja to argumentira pohlepom, tj. nisam nikako. Mislim da iza svega stoji u većini slučajeva nepromišljenost. Isto tako, vjerujem da malo slučajeva ima malograđanskih kompleksa u pitanju. I tako to.

Pošto je obrnuta situacija onda bi banke bile te za koje bi vridija taj argument. A ti koji su posudili bi ispali puno pametni & financijski stručnjaci.
Beau

Post 27 Jan 2015, 14:28

MightyMe wrote: Nisan ja to argumentira pohlepom, tj. nisam nikako. Mislim da iza svega stoji u većini slučajeva nepromišljenost. Isto tako, vjerujem da malo slučajeva ima malograđanskih kompleksa u pitanju. I tako to.

Pošto je obrnuta situacija onda bi banke bile te za koje bi vridija taj argument. A ti koji su posudili bi ispali puno pametni & financijski stručnjaci.
Da, slazem se.
I bas tako, pravili bi se teski strucnjaci :zubo:
Zekoslawa

Post 27 Jan 2015, 14:53

..a unda » wrote: ..edukativna sa sto, koga, za koga sve..cemu? :kokice:
Pa čuj, ja se konkretno u ekonomiju kužim ko Marica u krivi kurac, pa sam evo zahvaljujući ovome neke stvari doznala. Meni svakako jest edukativno, ne znam kako će drugima. :D
..citao, pratio i nije to kuriozitet, to je vise zelja da se bude u pravu, tj vise psihologija, nego neki dokaz za nesto.
Okej, autoru tog posta imalo je valjda poslužiti kao argument, meni je kuriozitet jer nemam nužno početnu poziciju koju pokušavam obraniti.
..bilo je i takvih. sklon sam mislit da ih je bila vecina ili ogromna vecina, a osim toga.. upuceni u sto ili sto sve?
Pa sad se stvara klima da su bili neupućeni skroz naskroz. Da su digli svoj kredit sa svojom ratom i nisu pojma imali da se izlažu ikakvom riziku. Da nije bilo izbora i da je ovo što su dobili jedino što im se nudilo.
..i jedno i drugo. i trece. i cetvrto. i peto.. ali za sad nadodaj samo ono sto je mozda najzanimljivije.. ucijenjeni, usmjereni, kanalizirani..
Možda, ali čime točno? Od koga točno? Oni pokušavaju dokazati da su nasamareni, a ne da su žrtve neznanja, nepromišljenosti, mentaliteta, opće situacije i čega sve već.

opet mozemo pricat o ucjeni. situacija je takva da ne mozes na drugi nacin doc do novaca nego zaduzenjem (pustimo sad na stranu sto se uopce koncept, narocito neke, ekonomije zasniva na dugu).
jasno ej da te nitko nije natjerao, ali na neki nacin imas tu monpol, jer.. koje to sve izbore imas? dakle, govorimo tu o izboru, ali govorimo i o frutsraciji, ne o slobodi.

osim toga, pa cuj, i natjerana si. npr, vise uopce ne znam, jel se npr honorar moze, u smislu smije po zakonu uopce isplacivat na ruke? ili placa? jel nuzno imat racun u nekoj banci? ne pricam o revolvingu, nego o obicnom nekom racunu.mislim, bit primoran na jedno i onda ti ostvaljat izbor za drugo. mocno.
Ha gle, s bankama moram imati posla, istina. Ali u kolikoj mjeri, to je već moj izbor. Moram imati račun jer ne smijem primati pare na crno. Sve druge usluge koje sam uzela moj su izbor. Jer je meni draže bii dužna odurnim bankarskim dušmanima, makar me skuplje došlo, nego posuđivati okolo od frendova. Ili ako hoćeš, meni je draže posuditi od bilo koga nego se malo stisnuti i srezati troškove. Lagala bih kad bih rekla da baš nemam što srezati i da bih bila gladna da negdje nešto srežem. Ljudi koji rade poslove ekvivalentne mojima često nemaju uopće mogućnost takvog poslovanja s bankama ili ne žele imati s njima posla, pa opet nekako žive.
dakle, ne povoljno.. ili mozda obazrivije, relativno je sto je to povoljno, nego je vec uspjeh u tome sto je to nekom uopce moguce.
Al ček malo, jesu li u to vrijeme postojali krediti u eurima i kunama? Jesu, eno ih neki ljudi imaju. Jesu li postojale štedionice? Je li postojalo podstanarstvo? Jest, sve je to postojalo i sve to bilo je izbor nekih ljudi. Jesu li neki od tih ljudi na ponudu konverzije izračunali da bi im taj kredit bio skuplji i ipak ostali u švicarcima jer su računali da neće dalje rasti? Dakle, ti su ljudi između nečega birali, za nešto su računali da im je povoljnije. Imali su dakle izbor ne dizati kredit ili ga ne dizati još, dizati manji kredit, ili riskirati. Govorimo o 60,000 kredita, ne o svim kreditima koji su u to vrijeme dignuti, dakle neke su opcije postojale. To što se stvari hoće postaviti na način da se stan mora imati, pa se onda pričinja da im je to bio jedini način, druga je stvar. Da, željeti imati krov nad glavom od 50 kvadrata nije megalomanija, to je sasvim prirodna i opravdana ljudska želja, ali da je podstanarstvo jednako beskućništvu, a nije, jebemu.
uopce, ogroman dio ekonomije se bazira na iracionalnosti, tako uvjeravanje i razuvjeravanje i ovdje, kao inace, vrsi se retorikom, ne dijalektikom.
osim toga, ako kazemo kredit.. istog trenutka smo na korak do religije, jel tako?
Okej, jest, i sad ti meni reci koliko razumijevanja imamo za nečiju iracionalnost koja proizlazi iz religije? :D
eto, sad cu malo razmislit jel da se pustim s lanca ili ne.. :D
Aj nemoj, i ovo mi je bila muka kvotat. :D

Ja sam samo zaključila da me cijela ova situacija dovodi do kognitivne disonance i da ne želim zauzeti stav, jer mi može biti i jer ne moram i jer ni o čemu (zasad) ne odlučujem, dok ne prikupim dovoljno informacija, pa tu nešto brainstormam. Nemoj se ti dat navuć na takve provokacije. :D
Beau

Post 27 Jan 2015, 15:12

Zeko.

Ovo sto kazes za podstanarstvo kao opciju. E toga se jedino sjecam da mi nisu bili jasni ljudi koji se obvezuju svaki fakin mjesec placati 4, 5 tisuca kuna narednih trideset godina ej! Sjecam se da sam ponavljala ko papiga 'ma bila bi dozivotno podstanar, al ne bi tolku lovu placala'. A s tim da mi uopce nije padalo na pamet rast tecaja ili da ce se masovno ostajat bez posla, vec mi je samo po sebi bilo skeri.
Eto takvu sam predodzbu imala.

Jer mnogima je vec startna rata bila ogromna. Kad se vec kupovalo, onda se islo na novo, vece, moderno. A znamo kolke su cijene stanova bile tada.
Al hocu rec, tada otkazi i rast tecaja uopce nisu izgledali kao realna opcija :zec: . Inace ne se ne bi tolko ni zaduzivali.
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 27 Jan 2015, 15:25

MightyMe » wrote: Nije njihov problem, normalno, zato i Vlada treba nekako uskočit. Po meni, više ka medijator između dvi strane, nego ka milicajac. Ja samo gledan obrnutu situaciju. Da su npr. teroristi bombali švicu il tako nešto pa da padne švicarac. I da banke odluče da je tečaj onaj stari, a ne taj padnuti, jer eto oni nisu imali švicarce tad. Pa opet bi oni bili lopovi. :D
Isto tako, ne bi da se generalizira nego da se svakom pojedinačno pristupi. Ako ti je to treći stan, ma rode jebi se.
U tom bi slučaju banke podigle kamate i zaštitile se, budi bez brige imaju oni stotine instrumenata zaštite.

A mi ovdje imamo suludu situaciju, tečaj franka raste, banka ostvaruje ekstraprofit i onda još podiže kamatu...

Mislim, lako pljačkat narod u koloniji koju si prethodno kolonizirao, aj nek pljačkaju tako u Austriji ili Njemačkoj ako smiju...
'if you fall, i'll be there' (floor)
Zekoslawa

Post 27 Jan 2015, 15:48

Beau » wrote:Zeko.

Ovo sto kazes za podstanarstvo kao opciju. E toga se jedino sjecam da mi nisu bili jasni ljudi koji se obvezuju svaki fakin mjesec placati 4, 5 tisuca kuna narednih trideset godina ej! Sjecam se da sam ponavljala ko papiga 'ma bila bi dozivotno podstanar, al ne bi tolku lovu placala'. A s tim da mi uopce nije padalo na pamet rast tecaja ili da ce se masovno ostajat bez posla, vec mi je samo po sebi bilo skeri.
Eto takvu sam predodzbu imala.

Jer mnogima je vec startna rata bila ogromna. Kad se vec kupovalo, onda se islo na novo, vece, moderno. A znamo kolke su cijene stanova bile tada.
Al hocu rec, tada otkazi i rast tecaja uopce nisu izgledali kao realna opcija :zec: . Inace ne se ne bi tolko ni zaduzivali.
E, al to nije "ovo što kažeš" kao da je to nešto usputno u cijeloj priči, to je srž problema. :D

Da su otkazi sami po sebi problem, onda bismo imali situaciju i s dužnicima u drugim valutama, koju dakako imamo jer mi imamo situaciju sa svim ikad, ali ih nismo pretvorili u socijalnu kategoriju. Oni su jednostavno ljudi s kreditima, ljudi koji su ostali bez posla, ljudi s krivim procjenama ili što god. Samo smo frankaše pretvorili u socijalnu kategoriju. Zaboravljamo da su ti ljudi neko vrijeme plaćali manje rate od drugih ljudi s kreditima, da su neko vrijeme živjeli u svojim stanovima bez gazde nad glavom i da su neko vrijeme imali par kvadrata više od drugih ljudi s kreditima.
Beau

Post 27 Jan 2015, 16:10

Zekoslawa » wrote: E, al to nije "ovo što kažeš" kao da je to nešto usputno u cijeloj priči, to je srž problema. :D
srž problema za obe kategorije, euro i franak.
Samo smo frankaše pretvorili u socijalnu kategoriju. Zaboravljamo da su ti ljudi neko vrijeme plaćali manje rate od drugih ljudi s kreditima, da su neko vrijeme živjeli u svojim stanovima bez gazde nad glavom i da su neko vrijeme imali par kvadrata više od drugih ljudi s kreditima.
a da nisu imali ponešto jeftinije rate, onda bi bili vrijedni pomoći. znači, ipak se radi o pohlepnim ljudima. oke, nek se samobičuju :E
Zekoslawa

Post 27 Jan 2015, 16:13

Beau » wrote: srž problema za obe kategorije, euro i franak.

a da nisu imali ponešto jeftinije rate, onda bi bili vrijedni pomoći. znači, ipak se radi o pohlepnim ljudima. oke, nek se samobičuju :E
:zecorolleyes:
Ne, samo nisu bili na gubitku baš uvijek, jel.
Beau

Post 27 Jan 2015, 16:27

Zekoslawa wrote: :zecorolleyes:
.
:rofl: :D
Zekoslawa

Post 27 Jan 2015, 16:39

Beau » wrote: :rofl: :D
Odi zurit u čemtrejlze, prasico. :natisad:
Beau

Post 27 Jan 2015, 16:45

Vodim tebe na cemtrejlze nalito :glanc glanc: :trep:
MightyMe

Post 27 Jan 2015, 17:20

Euklid » wrote:
U tom bi slučaju banke podigle kamate i zaštitile se, budi bez brige imaju oni stotine instrumenata zaštite.

A mi ovdje imamo suludu situaciju, tečaj franka raste, banka ostvaruje ekstraprofit i onda još podiže kamatu...

Mislim, lako pljačkat narod u koloniji koju si prethodno kolonizirao, aj nek pljačkaju tako u Austriji ili Njemačkoj ako smiju...
Malo si ti to loše popratija. Prvo, kamate ne mogu bit 200%. Drugo, promjenjiva kamatna stopa je sjebana presudom visokog trgovačkog suda.
MightyMe

Post 27 Jan 2015, 17:23

Zekoslawa » wrote: Odi zurit u čemtrejlze, prasico. :natisad:
Glupaćo, prošle godine ih nisu radili: http://www.jutarnji.hr/koliko-je-zemlja ... -/1276854/
karambol

Post 27 Jan 2015, 17:23

„Ljudi kupuju stvari koje im ne trebaju sa novcem koji nemaju kako bi impresionirali ljude do kojih im nije stalo“. :D
Ovo mi se čini kao srž problema. :zubo:
Postoji u terminologiji nešto što se naziva potrošačkim minimumom iz kojeg smo lagano s godinama prešli u galopirajuće društvo hiper potrošača.
Što mi danas prepoznajemo kao uspješno društvo? Kako se meni čini, samo ono u kojem je moguće kupiti sve što se želi, a ne samo ono što je potrebno...
Afirmiraš se i kao pojedinac najlakše (i najprozirnije :zubo: ) ukoliko živiš u materijalnom blagostanju i obilju. Vlasti su zadovoljne jer to vide kao porast srednje klase i osiguranje
socijalnog mira. Sve 5, no...potrošnja je danas, rekao bih, dominantna društvena aktivnost. Ili barem u top 3 (nakon druženja na forumima i fejzbucima :zubo:).
U cijeloj toj kompleksnoj priči formirao se krug potrošača, biznismena i vlada koji plešu u tom kolu. I onda se događaju ovakve stvari gdje netko i malo više najebe.
Kako rekoh, potrošači se vode željama, a želje najčešće imaju malo dodirnih točaka s racionalnim rasuđivanjem.
Eto smo postali društvo u kojem su izbor i kredit lako dostupni, u kojem su vrijednosti određene kupovnom moći i materijalnim vlasništvom...i to je tako.
Isto tako je činjenica da je normalni put odrastanja bio odseliti iz obiteljske kuće i početi novi život. O tome sam sanjao sa 16. :D Ne jer su mi bili mrski i zli već sam to smatrao normalnim u svom razvoju. :zubo:
Vjerujem da i danas većina sanja o nekom svom kutku u koji mogu ući i ___________ (upisati po vlastitoj želji :zubo: ).
A banke se nude...
Ponekad pomislim kako bi bilo ok da smo poput Kube što se tiče potrošačke manije. Tamo je zaista nema, ali nema ni još koječega. :D
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 27 Jan 2015, 17:32

Je li tko već spomenuo da je oko kupnje stanova postojala i psihoza "kupi danas pošto-poto, sutra će već biti skuplje"? Imali smo nekretninski balon koji se i danas još ispuhuje. I zbog te psihoze, neke jednostavno nisi mogao uvjeriti da je dvadeset ili trideset godina kredita loša opcija.

Sjećam se da sam čitala temu na onom drugom forumu o tome kupiti stan na kredit ili ne: koliko god su neki tvrdili da kreditom preplaćuješ nekretninu koja će, kad otplatiš kredit biti stara, a ne nova i neće vrijediti uloženog novca, ljudi jednostavno nisu htjeli čuti. Očekivali su da će vrijednost njihove danas nove nekretnine rasti svih tih dvadeset godina.

K tome, nismo službeno bili u krizi, svi su očekivali da će im za dvadeset godina plaća biti veća nego danas.*

*Ljudi troše svoje očekivane buduće prihode. Zato je meni smiješno kad u atmosferi apatije i kad se očekuje isto ili gore, naše vlade rade projekcije nekakvog rasta BDP-a. U proračunu koji se oslanja ponajprije na potrošnju. Da ne bi.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 27 Jan 2015, 18:06

karambol » wrote:„Ljudi kupuju stvari koje im ne trebaju sa novcem koji nemaju kako bi impresionirali ljude do kojih im nije stalo“. :D
..ima i ona za koju se nadam da se nece picajzlirat u dnevnim odnosima..
covjek radi osam sati dnevno, da bi zaradio za zivot sljedecih osam sati kada potrosi 120% od onog sto je zaradio, a preostalih osam sati provede budan u krevetu pitajuci se zasto ne moze spavat.. :D

ovo ostalo sto si napisao, moram najprije procitat.. :D
..a unda
Undaminator

Post 27 Jan 2015, 18:09

MightyMe » wrote: Točno ovo. Igraš lutriju. Da je franak sad kunu ipo, mislin da bi se drugačije pričalo.
..a ne majti, nego tocno ovo sto si ti napisao. :D

tj, osim sto si spomenuo ovdje nesto u vezi tih tecajeva, ocekivanja koja u ekonomskoj teoriji ima razne atribute, vec u vise postova i uopce nesto vise se pocela sad spominjat kladionica, lutrija.. ne znam vise gdje to i kako objedinit. :D
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 27 Jan 2015, 18:18

I jeste se usuglasili na koji nacin korisnike franka kaznit? Poslat u logore? Potirat iz drzave? Sta?
karambol

Post 27 Jan 2015, 18:26

miky0 » wrote:I jeste se usuglasili na koji nacin korisnike franka kaznit? Poslat u logore? Potirat iz drzave? Sta?
Tko govori o kazni? :misli:
Tebe Miky jede onaj zli vuk kojeg hraniš. Ubit ćeš sam sebe.
Beau

Post 27 Jan 2015, 18:32

ElliQuinn wrote:Je li tko već spomenuo da je oko kupnje stanova postojala i psihoza "kupi danas pošto-poto, sutra će već biti skuplje"? Imali smo nekretninski balon koji se i danas još ispuhuje. I zbog te psihoze, neke jednostavno nisi mogao uvjeriti da je dvadeset ili trideset godina kredita loša opcija.

Sjećam se da sam čitala temu na onom drugom forumu o tome kupiti stan na kredit ili ne: koliko god su neki tvrdili da kreditom preplaćuješ nekretninu koja će, kad otplatiš kredit biti stara, a ne nova i neće vrijediti uloženog novca, ljudi jednostavno nisu htjeli čuti. Očekivali su da će vrijednost njihove danas nove nekretnine rasti svih tih dvadeset godina.

K tome, nismo službeno bili u krizi, svi su očekivali da će im za dvadeset godina plaća biti veća nego danas.*

*Ljudi troše svoje očekivane buduće prihode. Zato je meni smiješno kad u atmosferi apatije i kad se očekuje isto ili gore, naše vlade rade projekcije nekakvog rasta BDP-a. U proračunu koji se oslanja ponajprije na potrošnju. Da ne bi.
Ovo je jako, jako dobro receno. :top:
MightyMe

Post 27 Jan 2015, 18:54

..a unda » wrote: ..a ne majti, nego tocno ovo sto si ti napisao. :D

tj, osim sto si spomenuo ovdje nesto u vezi tih tecajeva, ocekivanja koja u ekonomskoj teoriji ima razne atribute, vec u vise postova i uopce nesto vise se pocela sad spominjat kladionica, lutrija.. ne znam vise gdje to i kako objedinit. :D
Šta san mislija reć je da to u mom selu zovu deterministički kaos. :D
nodens

Post 27 Jan 2015, 19:19

karambol » wrote:„Ljudi kupuju stvari koje im ne trebaju sa novcem koji nemaju kako bi impresionirali ljude do kojih im nije stalo“. :D
Ne, to ne može biti 'srž' problema. Jer, iako se slažem da je to često upravo tako, to je samo pola priče. Druga polovica priče jest da postoje ljudi/institucije koje ovima gore *omogućuju* takvo ponašanje, i onda se poslije brane da su samo 'ispunjavali nečije potrebe'.

I dileri drogom samo 'ispunjuju nečije potrebe' - droga uzrokuje ljudima dobar osjećaj, a svi ljudi žele dobro se osjećati. To međutim ničim ne abolira trgovce drogom od odgovornosti za prodavanje droge, i isto tako činjenica da su ljudi ovakvi kakve gore spominješ, ničim ne abolira od odgovornosti one koji su im te kredite davali.

Ne misliš valjda da su im davali iz altruističkih razloga, jadni ljudi, tj. banke. :zubo: Stoga mi je nejasno zašto se u toj priči koncentrirati na fukaru, svi znamo kakva je fukara. Nego hajdemo se koncentrirati na ovu drugu stranu priče, meni zvuči kudikamo interesantnije.
..a unda
Undaminator

Post 27 Jan 2015, 19:37

Beau » wrote:
ne znam, unda, ne znam dokle, kome, zasto ne meni, nemam pojma.
..pa eto, ne znam ni ja, meni je vec vise malo dosadilo. ili kako bi se to u mom selu reklo, pa nek me posere vise nesto, dovoljno me sasralo.. :D :D
nije meni do pomaganja kao pomaganja, nego da skinemo tu valutnu klauzulu s kurca, sad kad smo svi dobili jebenu lekciju, školu.
neprihvatljiva mi je takva praksa, da potpisuješ unaprijed za narednih trideset godina nešto što ne znaš kako će se kretati.
i nepravedno je, jer se poslovalo samo u kunama.
mislim, iz današnje perspektive se čini suludo uopće dizat kredit na 20,30 godina, pa bio i bez valutne klauzule i u duplo manjem iznosu. a eto, tada je to bilo kao da odeš jednom u životu na skijanje, ono, zašto ne. pa me sva ta naknadna pamet smeta, kako mi ne bi smetalo. ne poznajem nikoga iz tog razdoblja da se borio sa sobom oće li uzet jeftiniji ili skuplji kredit. uopće se ne sjećam da smo vodili razgovore oko toga, a svi oko mene su dizali kredite, što u eurima što u chf. svi smo zajedno bili glupi. točka. dobili smo lekciju. nekima je to lekcija jednostavno preskupa, nepodnošljiva.

i uopće, kad sam ovako patetična :D , ne obračunavam se ja s razmišljanjem poput tvog, jer ti imaš realnu sliku toga svega s kojom se nije problem složiti. zar ti ne misliš da ogroman broj ljudi radi hajku na frankaše. opet - nemoj me sad hvatat za svaku riječ, za hajku, možda nije hajka, ali da se nepravedno i s ogorčenjem razračunava s njima. a sva ta ogorčenost se pravda jer su frankaši navodno pohlepni i glupi. ne znam, ako ti to ne vidiš, eto, nemam pojma šta da ti rećen :o

hdzsdp je glupo i preglupo, slažem se, i ne pribjegavam rado tom argumentu. ali nije ništa gluplje od toga da nećemo da naš novac pomaže pohlepne, ter da nam je toliko stalo što se radi s našim novcem. kako može biti toliko stalo i onda glasati za stranke za koje pouzdano znamo da neće biti tako odgovorni s našim novcem, jer nisu ni dosad bili. jel zvučim ko miki? :cerek:
ali stvarno se ne obracunam ovdje sad ni skim, nego iskljucivo sa sobom.. i ostalim zivinama i arrhitektonskim nazivljem. :D

valutna klauzula, valutna klauzula.. evo, ponovit cu jos sam o jednom, tj amo se malo igrat. znamo nekako okvirn o, tj svak nesto nekako zna, ima neku svoju predodzbu o..svacemu, pa tako i jel, o tim bankama, o drustvu, o ovoj drzavi, o inace drzavi, o ekonomiji, itd, i zamislimo sad da je svatko od nas danas.. banka.

dakle, postujuci neke zadane uvjete ili neke opcenitije uvjete (endogenijalije), osim ako mislimo da je nase dvoriste centar svijeta po kojem se drugi ravnaju, od merdijana i paralela pa do rektascenzija i deklinacija.
uz jednu, jel, napomenu, da je smisao banaka da svojim vlasnicima donosi profit, ako cemo se slozit s tim, a ako necemo, mogu ja sve to svest i na neke osobne razine pa da malo mi to vidimo kako ko gdje stoji s tim profitom i kad je i za koga profit samo u tudjem oku, a u vlastitom je.. ne diraj to, to je moje, ubcute isssami.. :D

i eto, pod kojim bi uvjetima, svatko od nas koji zna ili misli da zna kako sve oko njih funkcionira, ali za sebe i nisu bas nesto sigurni :D, ti kao banka dala nekom kredit.
opet cu malo rec, ok, na trzistu si, kao i sto smo svi, valjda jesmo ako cemo tako objasnjavat svijet tim ishodistem da ne kazem.. bogom, a izgleda da ga tako objasnjavamo, stoga, poslovni i kakvi sve vec rizici postoje (npr kao primjer, u ovom konkretnom slucaju rizik banke bi bio i histerija franka, velike oscilacije, mogao je franak zestoko past, nestat cak), dakle, u ovoj realnosti i realitetu, kako bi ti kao banka dala nekom kredit, pod kojim uvjetima, kako bi se osigurala, koliko bi se osigurala, kako bi umanjila rizik n e samo da ne ostavris profit, nego da uopce opstanes kao b anka i da eto, amo malo bit placljivi, da svojim opstankom mozes i dalje davat kredite.

i sad, eto, kazem da ne idem u neke nepotrebne detalje i kalkulacije das npr (ako si lud jel :zubo: ) kredit u kunama (nesto je gdjekad tako bilo i u jugi) i mas valutu, kunu, jel, imas kredit, imas kamate, nekom terba lova za neke njegove potrebe i zamisli, ti ga eto, pratis u tome, kazes i meni ce se to isplatit, ne samo kroz kredit, bitno mi je da ta investicija se razvije, pa ce onda taj komitent opet radit sa mnom, povjerenje, bla, bla, itd, itd, i kazes, evo godisnja stopa inflacije ili cega vec je tolika, trend je toliki i evo tebi moj lolo dragi, kredit na trideset godina po tim sad uvjetima.
cuj, trideset godina. u jednoj drzavi poput ove? trideset, dvadeset godina? dat kredit u kunama, ne pokusat nesto predvidjet, osigurat se?
ajde, po kojim uvjetima bi ti dala taj kredit? :D

os da ti kazem nesto? pod tim nekim uvjetima, koje nekako ofrlje predrasudno pretpostavljam, imala bi pa jedno.. dvadeset miljardi zahtjeva u roku od mjesec dana.. :D

ne pitam ovo konkretno, ako me razumijes, pitam retoricki, pitam samo da malo zamislis kojih sve tu problema ima, kojih sve i kakvih i koliko, pa onda i stoga, slozenosti, jel?
pitam ili igram se pitanja, pitanjem, zato da se malo bude svjestan nekih odnosa, nekih funkcioniranja, da malo upoznamo kako te (metaforicke) banke misle, cega su one dio i kako i na sto mi ustvari ne sam o da pristajemo, nego i razvijamo, a to nam se onda kao ne svidja, ali to sto nam se ne svidja, to je kod drugih, ne kod sebe.
zato kazem, treba tu malo bit fer ponajprije prema sebi, onda je lako to sirit oko sebe, tj pokusat barem sirit. :D

ako su banke kao neki neprijatelji, onda bi valjda bilo dobro najprije upoznat tu neku paradigmu, sustav, mehanizam, pa onda to nekako ic pokusat mijenjat, prilagodjavat (naravno, tu je glavno pitanje jel mi to ustvari uopce hocemo, pocevsi od sebe), dakle, upoznat, pa onda se pokusat nekako pametno ili pametnije ponasat, a ne kad se pocne radit o vlastitoj guzici, e tek onda se naglo propametnimo, tj u ovom primjeru, kad eto, taj jebeni franak naraste, a ne kad smo nesto potpisivali.
onda nije bila frka, ali sad jest. :D

ponavljam, tu ima svega i svacega, koliko tih kredita, pa najmanje jos toliko sudbina i to ne samo sa strane onih koji su te kredite uspjeli uzet, pa tako imamo i toga da je netko vidio nacin ili, ne znam, priliku mozda cak, da ide zajebat banku. ono, znas, ja sam lukav, sjebem ja banku i sustav samo tako, tj to su oni koji redovno i stalno ne zele cekat autom u jednoj traci, nego krenu drugom praznom trakom pa se onda ubacuju, guraju. :D

buduci da bi moglo doc do toga da sam ovim primjerom opisao sve, ne, nisam, zelim rec da u toj franak udruzi ima i toga i kako je zeka rekla cini mi se, radit od citave te udruge socijalni slucaj, ma ne mogu ni da hocu. :D

tj, eto, banke ucjenjuju ili su dio tog reketa drustveno ekonomskog. i sad me jos i udruga franak mora ucjenjivat, i to emocionalno ucjenjivat da pokazem sucut, empatiju i kako se to vec zove.
meni je dosta vise ucjena sa svih strana i ekonomskih i udrugaskih i politickih i crkvenih, nemam ja toliko resursa kolika je potraznja, moram se dobro koncentrirat da ovo energije sto imam ili sto mi je ostalo, da pokusam usmjerit stvarno tamo gdje vidim, mislim, osjecam da je ono, frka jebote.
kao sto mi je dosta i bukacenja, pa sad udruga franak u ocaju sa svima tikve sadi da bi izvrsila neki pritisak koji je meni sasvim razumljiv, imaju potpuno pravo, pa i mozda obavezu na to, ali u tom ocaju, s kim bi onda sve udruga franak mogla krenut nekim koncenzusom zajednickog interesa? s kakvim sve politickim stranama, slikama, opredjeljenjima? mislim, gdje je mjera? granica?
..i jos nesto, kredita je bilo i prije, problema je bilo i prije, ali je i sutn je bilo, i zasto je sad neesto postalo vidljivo, aktualno..zato jer je nesto masovnije, organiziranije? sad se uocavaju nepravilnosti, sad? sad smo se poceli bavit razumijevanjem malo ekonomije, bankarstva, ali da franak nije podivljao, opet bi bila sutnja, opet bi bilo sve sotokuco, ti krediti bi bili ono, ne bas mila majka, kredit je uvijek kredit, svaki, obaveza pod macem damaklovim, ali bilo bi.. muci, ne talasaj, ne provociraj, ne pitaj nista, nek banke rade kako rade, za sad je meni dobro, a drugi neka vicu ako im nesto fali.

ono, s tim dijelom i misljenja i stava i u udruzi franak i van udruge franak, koliko god je meni to razumljivo, nekako ljudski, nekako ocekivano, pa koliko god to meni cak mozda bilo i blisko, ja se s tim jednostavno ne zelim solidarizirat.

kako je ono eli rekla.. necu . :D :D
..a unda
Undaminator

Post 27 Jan 2015, 19:51

MightyMe » wrote: Šta san mislija reć je da to u mom selu zovu deterministički kaos. :D
..e, to, te neke stohastike, ti sustavi, bifurkacije, tocke, pickemilelicke.. :D :D
  • Information