..franak, pernar, franci, pernari..

Koljite se i gložite!
Nenia Salonitana

Post 26 Jan 2015, 17:26

..a unda » wrote:Prljavi, ružni i zli frankisti

:kokice:

..eh, kad bi mi jos neko znao rec zasto je ovaj clanak dobar i zasto nije dobar i kad bi to bilo jedno, ne znam, sto, dvjesto tisuca ljudi npr, onda bih bio nekako ono, mirniji..ono, mos ic lec i uspavat se, ususkat se mislju.. mozda, mozda ipak ima smisla.. :kokice:
prekrasan članak. :serek:
ovolika količina pasivne agresije je blizu da nadjebe onu koju ispoljavaju određene profesorice na privatnim obrazovnim prćijama. :serek:

sad ću i ja kao zoka, zapjevati malo
But I see your true colors
Shining through
I see your true colors

:ckzubo:

Da nije bilo književnice Slavenke Drakulić, recimo, ne bismo znali ni da najobičnija želja za vlastitim stanom predstavlja oličenje 'seljačkog mentaliteta'. Šteta jedino što takav stav nije zagovarala kad je konzumirala svoje besplatno stanarsko pravo na stan u centru Zagreba, a čovjeku nekako dođe žao što svoju vilu u istarskom Sovinjaku nije platila u francima.

a došli smo i do svojatanja tuđeg. :kokice: ako pak ima neku štednju pa može smatrati da je i dio njegovog novca u deviznim rezervama a nije ju iskoristio da smanji dug za kredit, onda je još veći kreten od dojma kretena kojeg ostavlja :kokice:

Onda je krenuo skakati tečaj franka koji, za razliku od eura, nema privilegiju da ga se štiti našom zajedničkom lovom iz deviznih rezervi.

ali vidim da je čovjek na kraju ipak uspio spoznati da je pogriješio :top:
Mi smo nezajažljivi kalkulanti i hazarderi, moralno upitne persone ili u najmanju ruku glupani koji bi račun za svoju nepromišljenost i lakomost sada ispostavili državi, odnosno svim onim 'budalama koje redovno plaćaju račune'

Pero

Post 26 Jan 2015, 17:40

Moj bivši šef (koji se inače svesrdno založio da ja svojedobno dobijem otkaz) ima kredit za stan u švicarskim francima. Pa mi se svojedobno žalio (dok smo još bili u relativno razumnim odnosima) kako nakon 6 godina otplate kredita mora otplatiti više nego što je uzeo. Priznajem da sam mu emocionalno neinteligentno rekao kako smo mi visoko eurizirana zemlja, samo što nemamo euro, i da mi nikad nije bilo jasno zašto ljudi uzimaju kredite s valutnom klauzulom koja nije euro. Da je isto tako mogao uzeti i u japanskim jenima i kladiti se na 30 godina da li će tečaj pasti ili porasti. Kiselo se nasmijao i to mi očito nije zaboravio, samo je sva sreća da ne ovisim ni o njemu ni o švicarskom franku. :zubo:
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 26 Jan 2015, 17:47

Nenia Salonitana » wrote:
prekrasan članak. :serek:
ovolika količina pasivne agresije je blizu da nadjebe onu koju ispoljavaju određene profesorice na privatnim obrazovnim prćijama. :serek:

sad ću i ja kao zoka, zapjevati malo
But I see your true colors
Shining through
I see your true colors

..ali to je dobro, ta pasivna agresija. ok, barem jedan dio kad ne pocne pucat po susnjevima iz grmlja po mraku. mislim, dobro.. nije dobro, ali je opravdano, fer, sve ok, cak je nekako to i navedeno, rekao je autor da je pristran i da, valjda, zbog toga gleda na ovo jednostavno..

to mi spada u dobar dio clanka. :kokice:
Da nije bilo književnice Slavenke Drakulić, recimo, ne bismo znali ni da najobičnija želja za vlastitim stanom predstavlja oličenje 'seljačkog mentaliteta'. Šteta jedino što takav stav nije zagovarala kad je konzumirala svoje besplatno stanarsko pravo na stan u centru Zagreba, a čovjeku nekako dođe žao što svoju vilu u istarskom Sovinjaku nije platila u francima.

a došli smo i do svojatanja tuđeg. :kokice: ako pak ima neku štednju pa može smatrati da je i dio njegovog novca u deviznim rezervama a nije ju iskoristio da smanji dug za kredit, onda je još veći kreten od dojma kretena kojeg ostavlja :kokice:

Onda je krenuo skakati tečaj franka koji, za razliku od eura, nema privilegiju da ga se štiti našom zajedničkom lovom iz deviznih rezervi.

ali vidim da je čovjek na kraju ipak uspio spoznati da je pogriješio :top:
Mi smo nezajažljivi kalkulanti i hazarderi, moralno upitne persone ili u najmanju ruku glupani koji bi račun za svoju nepromišljenost i lakomost sada ispostavili državi, odnosno svim onim 'budalama koje redovno plaćaju račune'
..e, da, tu vec imamo malo slozeniju situaciju. drakulicka je ocito avancirala iz vjestice iz rija u neki visi cin. :D
mislim, ima ona svojih eskapadicica, ali meni jako dragi petranovic, poceo je pokazivat znakove nestabilnosti, usprkos ocitoj provokaciji i prozivanju u svojih kolegica s te portala.
steta sto nije malo drugacije to isao napravit, sumnjam da ce one na ovo nasjest, ali vidjet cu kako ce se na teportalu dalje ovaj dio razvijat.. :kokice:

li. sve u svemu, zadovoljan sam, kriticki duh je tu, razmisljanje je tu, samo nastavi. mislim, ako oces. hint.. pernar. :D
Nenia Salonitana

Post 26 Jan 2015, 17:51

Pero » wrote:Moj bivši šef (koji se inače svesrdno založio da ja svojedobno dobijem otkaz) ima kredit za stan u švicarskim francima. Pa mi se svojedobno žalio (dok smo još bili u relativno razumnim odnosima) kako nakon 6 godina otplate kredita mora otplatiti više nego što je uzeo. Priznajem da sam mu emocionalno neinteligentno rekao kako smo mi visoko eurizirana zemlja, samo što nemamo euro, i da mi nikad nije bilo jasno zašto ljudi uzimaju kredite s valutnom klauzulom koja nije euro. Da je isto tako mogao uzeti i u japanskim jenima i kladiti se na 30 godina da li će tečaj pasti ili porasti. Kiselo se nasmijao i to mi očito nije zaboravio, samo je sva sreća da ne ovisim ni o njemu ni o švicarskom franku. :zubo:
Image

Pero

Post 26 Jan 2015, 19:32

Čija karma - moja ili njegova? :zubo:
karambol

Post 26 Jan 2015, 19:40

Pero » wrote: Čija karma - moja ili njegova? :zubo:
Švicarska. :zubo:
Nenia Salonitana

Post 26 Jan 2015, 22:36

Pero » wrote: Čija karma - moja ili njegova? :zubo:
došao bus po njega malo da ga provoza. :zubo:
sumLJam da je otplatio kredu :giggle:
Zekoslawa

Post 27 Jan 2015, 00:45

Za one koji nisu upratili, jedan kuriozitet.

http://www.forum.hr/showpost.php?p=5309 ... count=2594

Iskreno, ja se ne sjećam te pomame za švicarcima, to mi tada nije bilo zanimljivo, valjda. Pa sad pokušavam rekonstruirati kako su ti navodno neupućeni ljudi tada rezonirali. I sama sam malo švrljala po starim forumskim raspravama da vidim otprilike kojom su se logikom vodili, jesu li baš bili obmanuti ili jednostavno nepromišljeni. Ovo drugo sam sigurna da jesu, i sama sam takva. Prije nego što sam se uvalila u revolving kredit pročitala sam plahte i plahte negativnih mišljenja, pa me to svejedno nije spriječilo da se uvalim. Istinabog, banka mi je sama ponudila karticu, premda nemam ni posao ni stalne prihode, ali ne mogu reći da me natjerala da je uzmem. Još manje da je koristim. Sreća što se kako-tako kontroliram, ali da sam se uvalila preko vlastitih mogućnosti, jesam. Realno jesam.

Sve u svemu, kad čitam ovakve stvari, sve sam manje uvjerena u to da su ti ljudi bili obmanuti. I da ih se uopće moglo razuvjeriti jednom kad su im se oči zacaklile od pomisli na povoljno zaduživanje. Ako ništa, cijela je ova priča edukativna.
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 27 Jan 2015, 08:20

Zekoslawa » wrote:Za one koji nisu upratili, jedan kuriozitet.

Iskreno, ja se ne sjećam te pomame za švicarcima, to mi tada nije bilo zanimljivo, valjda. Pa sad pokušavam rekonstruirati kako su ti navodno neupućeni ljudi tada rezonirali. I sama sam malo švrljala po starim forumskim raspravama da vidim otprilike kojom su se logikom vodili, jesu li baš bili obmanuti ili jednostavno nepromišljeni. Ovo drugo sam sigurna da jesu, i sama sam takva. Prije nego što sam se uvalila u revolving kredit pročitala sam plahte i plahte negativnih mišljenja, pa me to svejedno nije spriječilo da se uvalim. Istinabog, banka mi je sama ponudila karticu, premda nemam ni posao ni stalne prihode, ali ne mogu reći da me natjerala da je uzmem. Još manje da je koristim. Sreća što se kako-tako kontroliram, ali da sam se uvalila preko vlastitih mogućnosti, jesam. Realno jesam.

Sve u svemu, kad čitam ovakve stvari, sve sam manje uvjerena u to da su ti ljudi bili obmanuti. I da ih se uopće moglo razuvjeriti jednom kad su im se oči zacaklile od pomisli na povoljno zaduživanje. Ako ništa, cijela je ova priča edukativna.
Po mojim svjetonazorima i patriotizmu mene uopce ne zanima jesu li se ljudi svjesno ili nesvjesno uvalili u problem. Po mojim nacelima je banka tu da sluzi gradjanima a ne da stvara extra profit. Cinjenice su da je 60 000 obitelji u ugrozi za vlastitu egzistenciju sto znaci da cca 240 000 (velicina splita) ljudi gubi krov nad glavom, sto jedna drzava poput hrvatske ne smije priustiti, pogotovo kad se uzme u obzir da za 20-30 godina tadasnjim umirovljenicima nece imat ko dat mirovinu. Moze li si ovo drustvo svjesno ispilat ruku koja ih direktno/indirektno hrani? U ovom trenutku sigurno, jer budimo realni, koji bi to normalan narod trpio 25 godisnju vladavinu hadezeesdepea? Normalan ne. Zato sam ja tu, i meni slicni da ukazemo na posljedice nepromisljenosti nepomaganja.

Ali s obzirom da je ovo drustvo prije 70tak godina organiziralo logore smrti, ni necudim se sadasnjim sociopatima i psihopatima. Geni cine cuda. Ocito.

Opet ponavljam, radi se o prevelikom broju ljudi da se ova drzava kocka s njima a da sama ne dozivi kolaps sutra sto nije pomogla svom stanovnistvu.
..a unda
Undaminator

Post 27 Jan 2015, 08:34

Zekoslawa » wrote:Za one koji nisu upratili, jedan kuriozitet.

..edukativna sa sto, koga, za koga sve..cemu? :kokice:

..ne znam bih li ti ovaj post shvatio kao provokaciju, slagvort ili ne.. :D

aj samo da ukratko ponovim nesto sto si rekla u obliku natuknica i promemorija dok se ne odlucim. :D
Za one koji nisu upratili, jedan kuriozitet. ..
..citao, pratio i nije to kuriozitet, to je vise zelja da se bude u pravu, tj vise psihologija, nego neki dokaz za nesto.
Iskreno, ja se ne sjećam te pomame za švicarcima
..govoreci manje lokalno, ima vec, kolko.. sluzbeno osamdeset godna valjda, a nesluzbeno i vise uvijek je bila neka pomama za svicarcima i kocenje te pomame.
..ti navodno neupućeni..
..bilo je i takvih. sklon sam mislit da ih je bila vecina ili ogromna vecina, a osim toga.. upuceni u sto ili sto sve?
jesu li baš bili obmanuti ili jednostavno nepromišljeni
..i jedno i drugo. i trece. i cetvrto. i peto.. ali za sad nadodaj samo ono sto je mozda najzanimljivije.. ucijenjeni, usmjereni, kanalizirani..
ali ne mogu reći da me natjerala da je uzmem
opet mozemo pricat o ucjeni. situacija je takva da ne mozes na drugi nacin doc do novaca nego zaduzenjem (pustimo sad na stranu sto se uopce koncept, narocito neke, ekonomije zasniva na dugu).
jasno ej da te nitko nije natjerao, ali na neki nacin imas tu monpol, jer.. koje to sve izbore imas? dakle, govorimo tu o izboru, ali govorimo i o frutsraciji, ne o slobodi.

osim toga, pa cuj, i natjerana si. npr, vise uopce ne znam, jel se npr honorar moze, u smislu smije po zakonu uopce isplacivat na ruke? ili placa? jel nuzno imat racun u nekoj banci? ne pricam o revolvingu, nego o obicnom nekom racunu.mislim, bit primoran na jedno i onda ti ostvaljat izbor za drugo. mocno.
sve sam manje uvjerena u to da su ti ljudi bili obmanuti
..bili su i obmanuti i bilo ih je i obmanutih. tj kako ko, kako kad i kako za sto.
da sam se uvalila preko vlastitih mogućnosti, jesam
ono sto ti i banke posredno kreditom nekim porucuju, jest i da uoce n isi svjesna koje sv e mogucnosti i potencijale imas. samo se treba odlucit.
I da ih se uopće moglo razuvjeriti jednom kad su im se oči zacaklile
treba imati na umu da je uopce mogucnost da se digne kredit, uspjeh. tj i do (tih) kredita nije lako doci i jsno da postoji i olaksanje, neka vrsta samodokazivanja, vjerovanja u sebe kad se uspije dobit kredit. ali da se tu radi i o marketingu druge strane, pa da, radi se.
povoljno zaduživanje
dakle, ne povoljno.. ili mozda obazrivije, relativno je sto je to povoljno, nego je vec uspjeh u tome sto je to nekom uopce moguce.
I da ih se uopće moglo razuvjeriti
uopce, ogroman dio ekonomije se bazira na iracionalnosti, tako uvjeravanje i razuvjeravanje i ovdje, kao inace, vrsi se retorikom, ne dijalektikom.
osim toga, ako kazemo kredit.. istog trenutka smo na korak do religije, jel tako?

eto, sad cu malo razmislit jel da se pustim s lanca ili ne.. :D
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 27 Jan 2015, 08:42

Franjo Lukovic, dozivotni sef zag. banke, je svojedobno rekao da je valutna klauzula cista prevara, ali da kako su se sve banke ukljucile u to onda mora i njegova...

Svaka (financijska) prevara temelji se na ljudskoj lakomosti. Ne mozes nekoga prevariti ako se on nije polakomio za nekakvim probitkom. Svejedno, zakon sankcionira prevaranta a ne lakomog. Osim kad su u pitanju banke...
'if you fall, i'll be there' (floor)
ali

Post 27 Jan 2015, 09:37

Euklid » wrote:Franjo Lukovic, dozivotni sef zag. banke, je svojedobno rekao da je valutna klauzula cista prevara, ali da kako su se sve banke ukljucile u to onda mora i njegova...

Svaka (financijska) prevara temelji se na ljudskoj lakomosti. Ne mozes nekoga prevariti ako se on nije polakomio za nekakvim probitkom. Svejedno, zakon sankcionira prevaranta a ne lakomog. Osim kad su u pitanju banke...
Znači želiš reći da su se krediti u švicarcima uzimali zbog pohlepe?
Beau

Post 27 Jan 2015, 10:11

ali wrote: Znači želiš reći da su se krediti u švicarcima uzimali zbog pohlepe?
E to i mene jebe.
Valutna klauzula nije opravdanje za svicarce. Da je chf padao, nitko ne bi spominjao prevaru. Znalo se sta znaci valutna klauzula.

Ali, skinimo famu oko lakomih frankasa i nelakomih eurasa. To ne postoji.
Polakomilo se za kreditima, a ne svicarcima.
Mene u banci nitko nije pitao u kojoj cu valuti. Dali su svicarca i kus. Znam ljude koji su isto vrijeme digli kredit u ojrima, isto ih nije pitalo. U vecini slucajeva banke su odigrale presudnu ulogu oko valute, bilo da ne pitaju, bilo da sugeriraju manju kamatu. Mogli smo znati bolje, tko nam je kriv. Al ne radite neku razliku izmedju eurasa i frankasa. Nema je. Svi smo mi frankasi.

Jebiga, dogodilo se sto se dogodilo. Mozemo rec, bad lak, nek sami odgovaraju za svoja djela. Mozemo. Ja sam svoju glupost masno platila do zadnje lipe, pa mogu i oni, vrag ce im bit :D
Meni osobno je grozna cinjenica da ce ti ljudi otplacivat kredit jos ohoho godina, nemajuci pojma kolka ce im bit rata za pet, deset, godina. Nikakvo planiranje financija nije moguce, samo strah i strepnja.

Ono sto me jebe u citavoj prici je licemjerje. Izvinte na patetici. Licemjerno mi je da, kad se pomaze frankasima, mi krenemo zapomagati kamo ide nasa lova, treba je pametnije raspolagat. Mi koji smo u ovoj drzavi svojim novcem nepametno placali KOJESTA, sad plačemo za ovom svoticom, a onda cemo opet na izborima glasat za hdzsdp :facepalm:
Najte me jebat.
..a unda
Undaminator

Post 27 Jan 2015, 11:10

Beau » wrote:..

Ono sto me jebe u citavoj prici je licemjerje. Izvinte na patetici. Licemjerno mi je da, kad se pomaze frankasima, mi krenemo zapomagati kamo ide nasa lova, treba je pametnije raspolagat. Mi koji smo u ovoj drzavi svojim novcem nepametno placali KOJESTA, sad plačemo za ovom svoticom, a onda cemo opet na izborima glasat za hdzsdp :facepalm:
Najte me jebat.
..a ne, ne, necemo tako.. :D

mislim, ako cemo vec bit nelicemjerni, npr, ne pitam se ja di ide moja lova, nego di je isla? ili ako oces preciznije, zasto napokon nesto ne pocne ic meni? ova drzava je izgleda svima osim meni. :D

uopce n iej problem da onom kome je stvarno stiska, da mu se neka dugovanja jednostavo i najjednostavnije otpisu.
ta praksa je posznata oduvijek, svugdje, pa zasto ne bi bila i danas i ovdje? e, ali kome? svima? komu to svima? koji to sve dugovi?
mislim, ono, ako zelimo bit fer, onda budimo fer do kraja.. oprostimo svima sve. :D

dakle, to sto ti govoris nije cak ni patetika, to je neka polupatetika, a ako hoces vec bit pateticna, udri, udri do kraja, nemam ja nista protiv, dapace, neka patetike, pa sta.. :D

ovo sto sad trazi udruga franak, e pa vlada kaze je, ok, problem..evo, fiksiramo franak za stanove do miljun kuna.
..kraa, kraa, a ne, ne, jer ovo, ono, to onda znaci da bi i stan od pedeset kvadrata mogao bit kao neki luksuz.

..je, ok, kaze vlada, nek ide onda sve, pa makar se tu nesto penthausova i apartmana na moru provuklo, eto, nek ide za sve stanove..

..kraa, kraa, a ne, ne, nek tecaj bude fiksiran ne samo za stanove, nego i za neke investicije, obrte, sta li vec.

mislim, ono, pa dokle, dokle? :D

rekao sam prije, vise bi se isplatilo drzavi i pregovarat s bankama i financirat iz budzeta, direktno, nesto kredita otpisat, nesto kredita nek drzava vrati u citavom iznosu direktno onima kojima to predstavlja ne samo ili ili mozda egzistenciju, nego i onima kojima je to ..ili kojima ce bit tolika prepreka da bi se mozda za godinu, dvije tri, mogli nac u ili ili problemu. mislim, imat neke kriterije, nesto, neka zdravstvena stanja, opce neke situacije..

a onda, kad se i pristane na tako nesto, treba tu lovu neku, nesto, nesto sto je ispregovarala s bankama..i ne samo ispregovarala, nego drzava ima neke obaveze i prema ban kama, kaos to ima i obaveze prema sv oji m gradjanima ..dakle, onda kad tu lovu treba izmislit, ond ase jasn o ide negdje po kredit, jer..bolje da se drzava zaduuzuje da vrati moj dug, e ali onda u isto vrijeme..kraa, kraa, vlada se zaduzuje, pskajojmterina.. :D

mislim, to o hadezeu i esdepeu je ono, postalo vise nego blesavo. papagaji pametnije govore. :D evo, ima srp npr.. bila je i lorgerica npr, pa sta se nije glasalo za njih?
i svatko ko misli da moze u ovoj drzavi, s ovim ljudima kako vidimo sad sve skupa npr i s ovim kreditima, da bi ako dodje na vlast nesto radikalnije i znacajnije mogo promijenit.
da mogao bi, ali na gore. kralj sunce bi bio beba zvecka koliki su to egi.. egoi.. egoai.. ko sam ja sam te nu me. :D

znas onu od branka copica? ..znam ja nas, jebo ti nas.. :D :D
Euklid
old school

Post 27 Jan 2015, 12:13

ali wrote: Znači želiš reći da su se krediti u švicarcima uzimali zbog pohlepe?
Ne.
Euklid
old school

Post 27 Jan 2015, 12:20

Beau wrote: E to i mene jebe.
Valutna klauzula nije opravdanje za svicarce. Da je chf padao, nitko ne bi spominjao prevaru. Znalo se sta znaci valutna klauzula.

Ali, skinimo famu oko lakomih frankasa i nelakomih eurasa. To ne postoji.
Polakomilo se za kreditima, a ne svicarcima.
Mene u banci nitko nije pitao u kojoj cu valuti. Dali su svicarca i kus. Znam ljude koji su isto vrijeme digli kredit u ojrima, isto ih nije pitalo. U vecini slucajeva banke su odigrale presudnu ulogu oko valute, bilo da ne pitaju, bilo da sugeriraju manju kamatu. Mogli smo znati bolje, tko nam je kriv. Al ne radite neku razliku izmedju eurasa i frankasa. Nema je. Svi smo mi frankasi.

Jebiga, dogodilo se sto se dogodilo. Mozemo rec, bad lak, nek sami odgovaraju za svoja djela. Mozemo. Ja sam svoju glupost masno platila do zadnje lipe, pa mogu i oni, vrag ce im bit :D
Meni osobno je grozna cinjenica da ce ti ljudi otplacivat kredit jos ohoho godina, nemajuci pojma kolka ce im bit rata za pet, deset, godina. Nikakvo planiranje financija nije moguce, samo strah i strepnja.

Najte me jebat.
Nije banka propala pa da je treba sanirat (nasom lovom) kao sto je bio slucaj 90-ih.

To je bankarski spin da ce nas nesto kostati ako se krediti konvertiraju u kune ili eure.

To bi bilo da su stvarno franci ulazili u Hrvatsku. A nisu.

Sve je realizirano u kunama koje su hrvatske stedise imale u bankama i nesto malo je stiglo u eurima sto je nebitno za pricu jer je tecaj eura uvijek tu negdje, plus minus 10%.

Da ponovim jos jednom, konverzijom kredita banke ne treba spasavat jer ne gube ama bas nista.
Osim ekstraprofita, jel...
ali

Post 27 Jan 2015, 12:27

Euklid » wrote: Ne.
Zar nisi napisao da su banke prevarile ljude igrajući na očekivanu lakomost :ne zna:
Euklid
old school

Post 27 Jan 2015, 12:31

Jesam... :ne zna:
Beau

Post 27 Jan 2015, 13:42

..a unda » wrote: ..a ne, ne, necemo tako.. :D

mislim, ako cemo vec bit nelicemjerni, npr, ne pitam se ja di ide moja lova, nego di je isla? ili ako oces preciznije, zasto napokon nesto ne pocne ic meni? ova drzava je izgleda svima osim meni. :D

uopce n iej problem da onom kome je stvarno stiska, da mu se neka dugovanja jednostavo i najjednostavnije otpisu.
ta praksa je posznata oduvijek, svugdje, pa zasto ne bi bila i danas i ovdje? e, ali kome? svima? komu to svima? koji to sve dugovi?
mislim, ono, ako zelimo bit fer, onda budimo fer do kraja.. oprostimo svima sve. :D

dakle, to sto ti govoris nije cak ni patetika, to je neka polupatetika, a ako hoces vec bit pateticna, udri, udri do kraja, nemam ja nista protiv, dapace, neka patetike, pa sta.. :D

ovo sto sad trazi udruga franak, e pa vlada kaze je, ok, problem..evo, fiksiramo franak za stanove do miljun kuna.
..kraa, kraa, a ne, ne, jer ovo, ono, to onda znaci da bi i stan od pedeset kvadrata mogao bit kao neki luksuz.

..je, ok, kaze vlada, nek ide onda sve, pa makar se tu nesto penthausova i apartmana na moru provuklo, eto, nek ide za sve stanove..

..kraa, kraa, a ne, ne, nek tecaj bude fiksiran ne samo za stanove, nego i za neke investicije, obrte, sta li vec.

mislim, ono, pa dokle, dokle? :D

rekao sam prije, vise bi se isplatilo drzavi i pregovarat s bankama i financirat iz budzeta, direktno, nesto kredita otpisat, nesto kredita nek drzava vrati u citavom iznosu direktno onima kojima to predstavlja ne samo ili ili mozda egzistenciju, nego i onima kojima je to ..ili kojima ce bit tolika prepreka da bi se mozda za godinu, dvije tri, mogli nac u ili ili problemu. mislim, imat neke kriterije, nesto, neka zdravstvena stanja, opce neke situacije..

a onda, kad se i pristane na tako nesto, treba tu lovu neku, nesto, nesto sto je ispregovarala s bankama..i ne samo ispregovarala, nego drzava ima neke obaveze i prema ban kama, kaos to ima i obaveze prema sv oji m gradjanima ..dakle, onda kad tu lovu treba izmislit, ond ase jasn o ide negdje po kredit, jer..bolje da se drzava zaduuzuje da vrati moj dug, e ali onda u isto vrijeme..kraa, kraa, vlada se zaduzuje, pskajojmterina.. :D

mislim, to o hadezeu i esdepeu je ono, postalo vise nego blesavo. papagaji pametnije govore. :D evo, ima srp npr.. bila je i lorgerica npr, pa sta se nije glasalo za njih?
i svatko ko misli da moze u ovoj drzavi, s ovim ljudima kako vidimo sad sve skupa npr i s ovim kreditima, da bi ako dodje na vlast nesto radikalnije i znacajnije mogo promijenit.
da mogao bi, ali na gore. kralj sunce bi bio beba zvecka koliki su to egi.. egoi.. egoai.. ko sam ja sam te nu me. :D

znas onu od branka copica? ..znam ja nas, jebo ti nas.. :D :D
:D

ne znam, unda, ne znam dokle, kome, zasto ne meni, nemam pojma.
nije meni do pomaganja kao pomaganja, nego da skinemo tu valutnu klauzulu s kurca, sad kad smo svi dobili jebenu lekciju, školu.
neprihvatljiva mi je takva praksa, da potpisuješ unaprijed za narednih trideset godina nešto što ne znaš kako će se kretati.
i nepravedno je, jer se poslovalo samo u kunama.
mislim, iz današnje perspektive se čini suludo uopće dizat kredit na 20,30 godina, pa bio i bez valutne klauzule i u duplo manjem iznosu. a eto, tada je to bilo kao da odeš jednom u životu na skijanje, ono, zašto ne. pa me sva ta naknadna pamet smeta, kako mi ne bi smetalo. ne poznajem nikoga iz tog razdoblja da se borio sa sobom oće li uzet jeftiniji ili skuplji kredit. uopće se ne sjećam da smo vodili razgovore oko toga, a svi oko mene su dizali kredite, što u eurima što u chf. svi smo zajedno bili glupi. točka. dobili smo lekciju. nekima je to lekcija jednostavno preskupa, nepodnošljiva.

i uopće, kad sam ovako patetična :D , ne obračunavam se ja s razmišljanjem poput tvog, jer ti imaš realnu sliku toga svega s kojom se nije problem složiti. zar ti ne misliš da ogroman broj ljudi radi hajku na frankaše. opet - nemoj me sad hvatat za svaku riječ, za hajku, možda nije hajka, ali da se nepravedno i s ogorčenjem razračunava s njima. a sva ta ogorčenost se pravda jer su frankaši navodno pohlepni i glupi. ne znam, ako ti to ne vidiš, eto, nemam pojma šta da ti rećen :o

hdzsdp je glupo i preglupo, slažem se, i ne pribjegavam rado tom argumentu. ali nije ništa gluplje od toga da nećemo da naš novac pomaže pohlepne, ter da nam je toliko stalo što se radi s našim novcem. kako može biti toliko stalo i onda glasati za stranke za koje pouzdano znamo da neće biti tako odgovorni s našim novcem, jer nisu ni dosad bili. jel zvučim ko miki? :cerek:
Beau

Post 27 Jan 2015, 13:46

Euklid » wrote:
Nije banka propala pa da je treba sanirat (nasom lovom) kao sto je bio slucaj 90-ih.

To je bankarski spin da ce nas nesto kostati ako se krediti konvertiraju u kune ili eure.

To bi bilo da su stvarno franci ulazili u Hrvatsku. A nisu.

Sve je realizirano u kunama koje su hrvatske stedise imale u bankama i nesto malo je stiglo u eurima sto je nebitno za pricu jer je tecaj eura uvijek tu negdje, plus minus 10%.

Da ponovim jos jednom, konverzijom kredita banke ne treba spasavat jer ne gube ama bas nista.
Osim ekstraprofita, jel...
znam, znam, tim više je sve to gluplje.
al u javnosti se tako prezentira sve, tj. oko toga se vodi polemika, zar ne.
u stilu, ako i banka snosi troškove, državu će to koštati nešto, bla bla, nije sad važno :o :zubo:
MightyMe

Post 27 Jan 2015, 13:49

Beau » wrote: neprihvatljiva mi je takva praksa, da potpisuješ unaprijed za narednih trideset godina nešto što ne znaš kako će se kretati.
Točno ovo. Igraš lutriju. Da je franak sad kunu ipo, mislin da bi se drugačije pričalo.
Beau

Post 27 Jan 2015, 13:51

MightyMe » wrote: Točno ovo. Igraš lutriju. Da je franak sad kunu ipo, mislin da bi se drugačije pričalo.
da :five:

nama je sad lako, nama se neće ponovit slična greška tako lako više.
a neki nemaju priliku za popravni. jebiga, nije fer da se pravimo da je to samo njihov problem.
Euklid
old school

Post 27 Jan 2015, 13:53

Beau wrote: znam, znam, tim više je sve to gluplje.
al u javnosti se tako prezentira sve, tj. oko toga se vodi polemika, zar ne.
u stilu, ako i banka snosi troškove, državu će to koštati nešto, bla bla, nije sad važno :o :zubo:
Zato se i cudim onima koji sad pametuju i boje se da ce nekakav trosak konverzije pasti i na njihova ledja i ledja poreznih obveznika.

Ak je neko digao kredu za stan od milijun kuna na 30 godina i dalje ce morat vratit 2 milijuna kuna i banka ce imati svoju racunicu.
Ali da mora vratiti 3 milijuna zbog tecaja franka, e pa to je vec pljacka...
Beau

Post 27 Jan 2015, 13:54

Euklid » wrote:
Zato se i cudim onima koji sad pametuju i boje se da ce nekakav trosak konverzije pasti i na njihova ledja i ledja poreznih obveznika.

Ak je neko digao kredu za stan od milijun kuna na 30 godina i dalje ce morat vratit 2 milijuna kuna i banka ce imati svoju racunicu.
Ali da mora vratiti 3 milijuna zbog tecaja franka, e pa to je vec pljacka...
jeste :D
MightyMe

Post 27 Jan 2015, 13:59

Beau » wrote: da :five:

nama je sad lako, nama se neće ponovit slična greška tako lako više.
a neki nemaju priliku za popravni. jebiga, nije fer da se pravimo da je to samo njihov problem.
Nije njihov problem, normalno, zato i Vlada treba nekako uskočit. Po meni, više ka medijator između dvi strane, nego ka milicajac. Ja samo gledan obrnutu situaciju. Da su npr. teroristi bombali švicu il tako nešto pa da padne švicarac. I da banke odluče da je tečaj onaj stari, a ne taj padnuti, jer eto oni nisu imali švicarce tad. Pa opet bi oni bili lopovi. :D
Isto tako, ne bi da se generalizira nego da se svakom pojedinačno pristupi. Ako ti je to treći stan, ma rode jebi se.
  • Information