Zekoslawa » wrote:
Ponavljam:
Ubrzo nakon toga uslijedio je dio o različitim razinama djelovanja, od kojih je jedno militantno, ulično krilo, koje se sastoji od malo rabijatnijih tipova. Nije da će ići okolo i mlatiti kapitaliste, ali ono, ako dođe stotinjak radnika brodogradilišta s čekićima za samoobranu, to nije loše.
Sad sam pak došla do dijela gdje kaže da je neprijatelj tvoga neprijatelja tvoj prijatelj.
..pa ono, sve ok, jedino sto je malo zastarjelo, passe..
mislim, na zapadu se i sindikati tako organiziraju, nije to nikakva tajna. ali ima jos toga, cekici su najmanje bitan dio.
ono sto do sada nekako vidim da se grijesi, promasuje, to je taj neki romantizirani ili zastarjeli dio, kapovicu taj dio realnosti..ili bolje receno prakse, nije dovoljno poznat.
prvo ..ajd, to spominje nesto na pocetku, rjecnik od prije sto godina je tesko nekako prilagodit danasnjici, tj danas ima zanimanja koje mozemo gledat ili nekako klasno ili gradjansko okovratnicki ili po drugim nekim krterijima ili teorijama konflikta..dakle zanimanja koja nisu postojala prije pedesetak ili stotinjak godina, a danas su vec druga ili treca gheneracija, ako vec nisu i nestala, a klasican pojam ili ideja radnika, kod nas je desetkovana, iz jednostavnog razloga jer nam je desetkovana i industrija.
dakle, ta profilacija, pa ako on bas oce i semanticki pristup, treba to malo idejno ispolirat i slozit, osuvremenit, malo tu vise se oslonit na praksu, na odnose i procese koji sad vladaju.
drugo, nasa specificnost je u tome sto je nase radnistvo..ili, ok, radnicka klasa ako se vec, prilicno izgubljena i rekao bih, relativno needucirana sto se tice te neke politike, pristupa, nacina, mogucnosti, snage, organizacije, itd.. i kao takva, dosta je desno orijentirana.
ne znam na koga to kapovic racuna kad je meni nekako nase to radnistvo u situaciji i orijentaciji radnistva u njemackoj pocetkom tridesetih godina.
mislim, razvijenije je kod nas bilo to radnistvo..ili kako se to kaze, neka svijest, razmjena informacija, umrezenje, prije drugog svjetskog rata, nego danas.
ne zhnam, na kapovicevom mjestu najprije bi neke druge priotitete odredio, nego mislit da je radnistvo nesto zdravo za gotovo.
treba tu jos dosta posla, rada.. cekici su kod nas trenutno u rukama potpuno i vrlo desnih opcija, tako je, sto se toga tice, meni to malo nepromisljeno.
inace, drugo nista cega bi se trebalo ustrucavat, zenirat, razmazeno gledat..
ali sve u svemu, neka kapovic radi, neka to razvija, neka grijesi, neka razmislja, neka se koregira, .. nema nista idealno, nikakvog idealnog starta..