..jel se ovdje ko razumije u fotoaparate..

Lica spaljena od blica...
Zmaj021
Been thanked: 8 times

Post 31 Oct 2014, 10:53

Euklid » wrote:Jedan frend je prodavao d90.
Mogu provjerit da li jos uvijek...
to bi trebao biti solidan aparat.. al ni taj nije baš zadnji krik.. :D

undi treba i račun. za jedno 250eur+račun bi bio solidna kupovina :D

Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 31 Oct 2014, 12:16

Sva su ta tijela manje vise ok. Ak unda ima neku zalihu Nikonovih objektiva koji pasu na digitaliju onda nema sta puno razmisljat...
'if you fall, i'll be there' (floor)
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 31 Oct 2014, 12:37

Euklid » wrote:Sva su ta tijela manje vise ok. Ak unda ima neku zalihu Nikonovih objektiva koji pasu na digitaliju onda nema sta puno razmisljat...
imam i kanonovih. :D tj, nije da se radi bas o zalihi..
..a unda
Undaminator

Post 31 Oct 2014, 13:04

Zmaj021 » wrote:
to bi trebao biti solidan aparat.. al ni taj nije baš zadnji krik.. :D

undi treba i račun. za jedno 250eur+račun bi bio solidna kupovina :D
gledao sam malo onaj tvoj 200d. to mi jos od svega ovoga ispada nekako jos najbolje.. :D

onaj canon, d600..sve je ok, ali mislim da je jedno najmanje deset posto preskup.

ai gledao sam neke testove i sad ne znam jel sam pogodio testove gdje se uglavnom navija za canona, ali tu je egdje izgleda kao nikon 5100, pa i po cijeni, jedino sto je taj 5100 tesko naci, ai ako senadje, raspon pocetnog zuma mu je manji, pa eto, jel..

sad me nekako..danas, jel, najvise vuce nikon 7100. to je vec ono, ozbiljniji aparatic, malo trom, ali neka, neka.. :D

onda bi zamjena za njega isla 5300, ali mi i to probija budzet. a opet, ako ga probija, pa onda skrpat nesto nekako ne znam i nekako se docepat 7100 sa 18-140, ukrast..ono uzet ga u ruke, zagrlit ga, lec s njim na pod u butigi i vikat..ne dam, ne dam, moje, ne dam, ja, moje, meni, ne dam, zovite hho, zovite puckog pravobranitelja, ne dam.. :D :D

e, ako ne to, onda bi mogao ic 5300 sa 18-55 ili 18-140 ili samo sa 35. mozda bi se nekako njega mogao docepat ako mackama manje dam jest neko vrijeme. :D
pa onda nac za njega neki objektivic, neku sigmu, tamrona, vivitara.
ali izgleda da sa tim 5300 treba imat za nejga i neki kisobran, ronilacko odijelo, neku kucicu pokretnu, tako nesto, sve mu smeta..i kisa i sunce i vjetar i sve.. :D

i onda prica spada na 3300 i zamjena mu 3100, ali onda treba jos tu uzet i neku nosiljku za te aparate, neke jastuke, da im bude meko i da slucajno ne osjete graskic na kojeg bi mogli lec..
i imat koji apaurin pri ruci, ako se uznemire tak osjetljivi, dat im da ne padnu u nesvjest.. :D

ovaj 3100 dolazi sa 18-55 i 55-200, pa eto, nekako sto se toga tice, pokriva sve, ima i autobus i traktor i auto i frezu sto se tice fokusova.
pitam se, kad daju sve te objektive uz taj aparat, jesu li to oni aparati..poslije upotrebe baciti? :D

a i kad vidim te nikone u kojim se sve bojama prodaju, malo me srsi neki prodju. :D
cak sam isao gledat jel imaju neki intezivno roza ili neki fluorescentno zeleno tijelo, pa ono kad je bal nek je maskenbal.
mislim ako ce mi ga dat, moze on bit i na pletere i kockice i rige.. ka tenda, na zeleno bijele rige, pa sta, ne bih se ja sramio s tim snimat. :Dcini mi se cak da je ovaj 3100 imao neke sljokice po sebi.. :D

ali davat te pare za crveni aparat, e pa jebiga. radje onda necu nista. :D
Zmaj021

Post 31 Oct 2014, 14:10

:D :D

da, oni plastikaneri u boji kao da su pravljeni za djecu u oš.. 3300 ima u crnoj boji.

sad sam se zarovio u ladicu s opremom.. iskopah neki plastikaner nikkor 70-300/f4-5.6 G. možeš ga dobit povoljno - džabe. :D
dalje, imam i AF-S 18-200/3.5-5.6 G ED VR, i taj možeš dobit po istoj cijeni, al taj mora na popravku. ispao mi je.. optika je čitava, al nešto unutra je kvrcnulo.. neki nosač.. neam pojma.. i ne znam koliko bi koštala opravka.

ono, imam pokriven opseg od 12 do 200mm s tri zuma, pa mi ne treba ništa od toga, a povlače se tu već godinama..

nije nešto, al ako ti može pomoći u nekim kombinacijama, tu su.
..a unda
Undaminator

Post 31 Oct 2014, 14:38

Zmaj021 » wrote::D :D

da, oni plastikaneri u boji kao da su pravljeni za djecu u oš.. 3300 ima u crnoj boji.

sad sam se zarovio u ladicu s opremom.. iskopah neki plastikaner nikkor 70-300/f4-5.6 G. možeš ga dobit povoljno - džabe. :D
dalje, imam i AF-S 18-200/3.5-5.6 G ED VR, i taj možeš dobit po istoj cijeni, al taj mora na popravku. ispao mi je.. optika je čitava, al nešto unutra je kvrcnulo.. neki nosač.. neam pojma.. i ne znam koliko bi koštala opravka.

ono, imam pokriven opseg od 12 do 200mm s tri zuma, pa mi ne treba ništa od toga, a povlače se tu već godinama..

nije nešto, al ako ti može pomoći u nekim kombinacijama, tu su.
hvala, bude li frke, javit cu se, ali mislim da nece bit frke. :D

a i imam neki stari vivitar 70-210, 3,5.. isto bih ga trebao rastavit i namjestit, padao je on, padao.. :D
ono, onako, nije nesto ekstra, ali sam se naviknuo na njega, uan tac zum. veliki relativno otvor, filteri na njega idu...72 mislim..ako ne i veci. :D, crta malo meko, onako..za te pare nisam mogao ocekivat nesto. :D

onda, sta ti mislis o 5300 18-55 taj neki sta dodje s njim? :kokice:
..a? ono, malo pazit, tepat mu, govorit mu kako je lijep, pametan, podilazit mu tastini.. ono, bit pazljiv pa jednog dana mozda bude dobar rezevrni.. :D
Zmaj021

Post 31 Oct 2014, 15:36

..a unda wrote: hvala, bude li frke, javit cu se, ali mislim da nece bit frke. :D

a i imam neki stari vivitar 70-210, 3,5.. isto bih ga trebao rastavit i namjestit, padao je on, padao.. :D
ono, onako, nije nesto ekstra, ali sam se naviknuo na njega, uan tac zum. veliki relativno otvor, filteri na njega idu...72 mislim..ako ne i veci. :D, crta malo meko, onako..za te pare nisam mogao ocekivat nesto. :D

onda, sta ti mislis o 5300 18-55 taj neki sta dodje s njim? :kokice:
..a? ono, malo pazit, tepat mu, govorit mu kako je lijep, pametan, podilazit mu tastini.. ono, bit pazljiv pa jednog dana mozda bude dobar rezevrni.. :D
D5300 se čini ok. je, neće bit filing ko s D300, al kvalitet će biti bolji.. ako se navikneš, drugi aparat nećeš ni uzimati.. što bi?

što se tiče vivitara, mislim da ga nećeš moći koristiti. ako je pandan mf seriji (bez ai i tih nekih varijanti) metar ti neće raditi. ok, može i bez metra, sani 16, pa na osjećaj :D, ili metodom pokušaja i korekcije na osnovu histograma (nisam provjerio jel može prikazati histogram)..

što se tiče 18-55, i to se čini ok. možda pričekati vr2 verziju, ako već nije stigla na ovo tržište.

jesi li fotografisao ikad s dslr aparatima? ima tu pizdarija za namjestit prije svakog snimanja..
..a unda
Undaminator

Post 31 Oct 2014, 15:49

Zmaj021 » wrote:
D5300 se čini ok. je, neće bit filing ko s D300, al kvalitet će biti bolji.. ako se navikneš, drugi aparat nećeš ni uzimati.. što bi?

što se tiče vivitara, mislim da ga nećeš moći koristiti. ako je pandan mf seriji (bez ai i tih nekih varijanti) metar ti neće raditi. ok, može i bez metra, sani 16, pa na osjećaj :D, ili metodom pokušaja i korekcije na osnovu histograma (nisam provjerio jel može prikazati histogram)..

što se tiče 18-55, i to se čini ok. možda pričekati vr2 verziju, ako već nije stigla na ovo tržište.

jesi li fotografisao ikad s dslr aparatima? ima tu pizdarija za namjestit prije svakog snimanja..
..nece radit vivitar, jel :tuzni:

..nesto mi se ucinilo da bi mogao radit.

malo sam radio s tim dslrovima. znam da treba svasta nesto tu stelat. ali najprije ide bukvar, net, klin, test, probe, kombinacije..jedno par stotina test snimaka, pa da vidimo mi ko ce koga.. sta ce on radit i s kojim objektivom i nece li..a oce, oce, cicat ce on, cicat.. :D

ovaj 5300 dolazis tim objektivom, takav je kakav je. ima i sa 18-140, ali to je jos jedno 30% skuplje, tako da su vrlo male sanse da bi to moglo ici. :kokice:

kako sto bih drugi aparat? pa ono, jel.. ako se ovo otplati, odma se ide na nesto drugo.. :D

ej, gledao sam mamiju :o.. :zubo: ..i haselblade :o.. :zubo: ..komotno mos kupit kucu za te pare..
mene zanima jel to itko uopce kupuje. :D :D
Zmaj021

Post 31 Oct 2014, 16:24

..a unda » wrote:
..nece radit vivitar, jel :tuzni:

..nesto mi se ucinilo da bi mogao radit.

malo sam radio s tim dslrovima. znam da treba svasta nesto tu stelat. ali najprije ide bukvar, net, klin, test, probe, kombinacije..jedno par stotina test snimaka, pa da vidimo mi ko ce koga.. sta ce on radit i s kojim objektivom i nece li..a oce, oce, cicat ce on, cicat.. :D

ovaj 5300 dolazis tim objektivom, takav je kakav je. ima i sa 18-140, ali to je jos jedno 30% skuplje, tako da su vrlo male sanse da bi to moglo ici. :kokice:

kako sto bih drugi aparat? pa ono, jel.. ako se ovo otplati, odma se ide na nesto drugo.. :D

ej, gledao sam mamiju :o.. :zubo: ..i haselblade :o.. :zubo: ..komotno mos kupit kucu za te pare..
mene zanima jel to itko uopce kupuje. :D :D
što se tiče rada, jbga, možeš stavit sve na auto, program na p i vozi.. :D

ima hiljadu pizdarija.. ako snimaš u raw formatu, onda mnoga podešavanja možeš promijeniti i naknadno bez gubitka u kvalitetu.

kad snimaš u jpg, onda ti aparat zakuca i oštrinu i kontrast i balans bijelog i paletu boja, šta ja znam šta sve ne.. kad imaš raw onda čak i ekspoziciju možeš mijenjati, +-2 ev, tu je neki okvir..

raw je zgodna stvar, čisto da se ne zajebavaš svaki put s podešavanjima.. mana je što fajlovi budu malčice veći.. kod mene idu preko 20MB bez problema. :D

no, sve u svoje vrijeme.. kad nabaviš spravu.. :D

a mamiye i sl. nisam gledao odavno. znam da imaju bolesnu pikselažu. čemu to služi, nemam ideju.. :D za one panoe po zgradama, šta li..:D
Euklid
old school

Post 31 Oct 2014, 16:52

da unda snima u RAW formatu satralo bi i comp i njega i pola splita... sve do banovine... :D
..a unda
Undaminator

Post 31 Oct 2014, 18:06

..pa nego kako snimat? ..u gifu? :D
Euklid
old school

Post 31 Oct 2014, 18:43

jpg... dok si ne kupiš bolju kantu :D

jel znaš ti koje resurse raw ždere? ono... klikneš na nešto, izađeš van, pojebeš pola ulice, vratiš se kući... on još uvijek procesira neki kua... :zubo:
..a unda
Undaminator

Post 31 Oct 2014, 22:31

Euklid » wrote:jpg... dok si ne kupiš bolju kantu :D

jel znaš ti koje resurse raw ždere? ono... klikneš na nešto, izađeš van, pojebeš pola ulice, vratiš se kući... on još uvijek procesira neki kua... :zubo:
..ma kakvi jpg. stas s tim? to se poslije konvertira u jpeg, unisti exif i..ne znam sta jos treba. uostalom, sumnjam da cu te fotke nesto puno doradjivat. moram vidjet kakvi su komercijalni standardi, ali da je mene pitat nikakve velike tu radje s fotkama nema.
pa snimas s kompjuterom i ako ne mos na tom aparatu dobit vec dobru sliju, jebiga sve.. :D

i koje resurse? treba samo rama i sve leti. meni ustvari ne treba nista od kompa..treba samo imat procesor, puno, puno rama nesto grafike i monitor i deri.. ni hard disk mi ne treba. :D :D
Zmaj021

Post 31 Oct 2014, 22:57

..a unda » wrote: ..ma kakvi jpg. stas s tim? to se poslije konvertira u jpeg, unisti exif i..ne znam sta jos treba. uostalom, sumnjam da cu te fotke nesto puno doradjivat. moram vidjet kakvi su komercijalni standardi, ali da je mene pitat nikakve velike tu radje s fotkama nema.
pa snimas s kompjuterom i ako ne mos na tom aparatu dobit vec dobru sliju, jebiga sve.. :D

i koje resurse? treba samo rama i sve leti. meni ustvari ne treba nista od kompa..treba samo imat procesor, puno, puno rama nesto grafike i monitor i deri.. ni hard disk mi ne treba. :D :D
ssd i rama.. procesor manje-više.. nit kompajliraš, nit renderuješ.. valjda :D
..a unda
Undaminator

Post 31 Oct 2014, 23:14

Zmaj021 » wrote:
ssd i rama.. procesor manje-više.. nit kompajliraš, nit renderuješ.. valjda :D
pa ne znam, valjda ne. mislim, ako cu se nesto puno zezat s tim, onda bolje odmah navalit na fotosop, ne treba ti ni aparat ni nista..sve napravis u fotosopu. :D
Euklid
old school

Post 31 Oct 2014, 23:19

..a unda wrote: ..ma kakvi jpg. stas s tim? to se poslije konvertira u jpeg, unisti exif i..ne znam sta jos treba. uostalom, sumnjam da cu te fotke nesto puno doradjivat. moram vidjet kakvi su komercijalni standardi, ali da je mene pitat nikakve velike tu radje s fotkama nema.

Jpg namjestas na foticu. Ili raw.
Imam jednog Olympusa koji ima i tiff. E, to je sou.

Exif ti ostaje u bilo kojem formatu da fotkas.
Zmaj021

Post 31 Oct 2014, 23:20

..a unda » wrote: pa ne znam, valjda ne. mislim, ako cu se nesto puno zezat s tim, onda bolje odmah navalit na fotosop, ne treba ti ni aparat ni nista..sve napravis u fotosopu. :D
znači, u tu si fazu došao.. :D
Zmaj021

Post 31 Oct 2014, 23:21

exif je najmanje bitan
..a unda
Undaminator

Post 31 Oct 2014, 23:33

Euklid » wrote: Jpg namjestas na foticu. Ili raw.
Imam jednog Olympusa koji ima i tiff. E, to je sou.

Exif ti ostaje u bilo kojem formatu da fotkas.
nemam sta ja tu namjestat. ide rov i gotovo. ako mi treba sta na aparatu otic, onda nek mi to ode prvo i jedino, to za namjestat rezolucije. :D

imam i ja jednog starog olimpusa s nekim tifom. cak i nije bio taj olimpus tako los. naravno kad bi se manuelno sve radilo.. :zubo:
ali, eto, ima jedno godinu dana vise se ne da upalit.

ne ostaje ako ga ja zblesam. tj ostaje meni, ali ako ide van i ako ne mora ostat, ne ostaje. nema tu sta ostajat. ocu jos i ojib stavit unutra? :D :D
..a unda
Undaminator

Post 31 Oct 2014, 23:35

Zmaj021 » wrote:exif je najmanje bitan
bitan je, bitan.. :D
..a unda
Undaminator

Post 31 Oct 2014, 23:38

Zmaj021 » wrote:
znači, u tu si fazu došao.. :D
ne. tu fazu..ili bolje receno filozofiju, sumnjam da ce doc do nje. piksel kakav je nekada bio. kakav je takav je, nema se s njim nista vise radit. mislim radit fotografiju, ne retusiranje, slikanje, ovo, ono.. :D
ok, postoj neke iznimke mozda, ali iznimke.. ono, iznimke, jel, moze se jednom ko zna zasto i to desit.. :D
Zmaj021

Post 31 Oct 2014, 23:53

..a unda » wrote: bitan je, bitan.. :D
još uvijek si u analognoj fotografiji.. :D
Euklid
old school

Post 31 Oct 2014, 23:55

Zmaj021 wrote:
još uvijek si u analnoj fotografiji.. :D
:lektorirano:
..a unda
Undaminator

Post 31 Oct 2014, 23:56

Zmaj021 » wrote:
još uvijek si u analognoj fotografiji.. :D
nikad se nisam ni maknuo od nje. :D

to ustvari i jest fotografija. ova digitalija..to je neka pikselografija, tako nesto.. :D

natjerat cu ja tu digitaliju da se analogno ponasa, natjerat.. :D :D
Zmaj021

Post 31 Oct 2014, 23:58

..a unda » wrote: ne. tu fazu..ili bolje receno filozofiju, sumnjam da ce doc do nje. piksel kakav je nekada bio. kakav je takav je, nema se s njim nista vise radit. mislim radit fotografiju, ne retusiranje, slikanje, ovo, ono.. :D
ok, postoj neke iznimke mozda, ali iznimke.. ono, iznimke, jel, moze se jednom ko zna zasto i to desit.. :D
ono što ćeš svakako raditi je izrez.

od ostalog, možda malo podesit RGB krive, eventualno umekšat ili suptilno uoštrit fotku i to je to.. konverziju u CB svakako valja radit na računaru.
  • Information