to bi trebao biti solidan aparat.. al ni taj nije baš zadnji krik..Euklid » wrote:Jedan frend je prodavao d90.
Mogu provjerit da li jos uvijek...
undi treba i račun. za jedno 250eur+račun bi bio solidna kupovina
gledao sam malo onaj tvoj 200d. to mi jos od svega ovoga ispada nekako jos najbolje..Zmaj021 » wrote:
to bi trebao biti solidan aparat.. al ni taj nije baš zadnji krik..
undi treba i račun. za jedno 250eur+račun bi bio solidna kupovina
hvala, bude li frke, javit cu se, ali mislim da nece bit frke.Zmaj021 » wrote:![]()
da, oni plastikaneri u boji kao da su pravljeni za djecu u oš.. 3300 ima u crnoj boji.
sad sam se zarovio u ladicu s opremom.. iskopah neki plastikaner nikkor 70-300/f4-5.6 G. možeš ga dobit povoljno - džabe.
dalje, imam i AF-S 18-200/3.5-5.6 G ED VR, i taj možeš dobit po istoj cijeni, al taj mora na popravku. ispao mi je.. optika je čitava, al nešto unutra je kvrcnulo.. neki nosač.. neam pojma.. i ne znam koliko bi koštala opravka.
ono, imam pokriven opseg od 12 do 200mm s tri zuma, pa mi ne treba ništa od toga, a povlače se tu već godinama..
nije nešto, al ako ti može pomoći u nekim kombinacijama, tu su.
D5300 se čini ok. je, neće bit filing ko s D300, al kvalitet će biti bolji.. ako se navikneš, drugi aparat nećeš ni uzimati.. što bi?..a unda wrote: hvala, bude li frke, javit cu se, ali mislim da nece bit frke.
a i imam neki stari vivitar 70-210, 3,5.. isto bih ga trebao rastavit i namjestit, padao je on, padao..
ono, onako, nije nesto ekstra, ali sam se naviknuo na njega, uan tac zum. veliki relativno otvor, filteri na njega idu...72 mislim..ako ne i veci., crta malo meko, onako..za te pare nisam mogao ocekivat nesto.
onda, sta ti mislis o 5300 18-55 taj neki sta dodje s njim?![]()
..a? ono, malo pazit, tepat mu, govorit mu kako je lijep, pametan, podilazit mu tastini.. ono, bit pazljiv pa jednog dana mozda bude dobar rezevrni..
..nece radit vivitar, jelZmaj021 » wrote:
D5300 se čini ok. je, neće bit filing ko s D300, al kvalitet će biti bolji.. ako se navikneš, drugi aparat nećeš ni uzimati.. što bi?
što se tiče vivitara, mislim da ga nećeš moći koristiti. ako je pandan mf seriji (bez ai i tih nekih varijanti) metar ti neće raditi. ok, može i bez metra, sani 16, pa na osjećaj, ili metodom pokušaja i korekcije na osnovu histograma (nisam provjerio jel može prikazati histogram)..
što se tiče 18-55, i to se čini ok. možda pričekati vr2 verziju, ako već nije stigla na ovo tržište.
jesi li fotografisao ikad s dslr aparatima? ima tu pizdarija za namjestit prije svakog snimanja..
što se tiče rada, jbga, možeš stavit sve na auto, program na p i vozi....a unda » wrote:
..nece radit vivitar, jel![]()
..nesto mi se ucinilo da bi mogao radit.
malo sam radio s tim dslrovima. znam da treba svasta nesto tu stelat. ali najprije ide bukvar, net, klin, test, probe, kombinacije..jedno par stotina test snimaka, pa da vidimo mi ko ce koga.. sta ce on radit i s kojim objektivom i nece li..a oce, oce, cicat ce on, cicat..
ovaj 5300 dolazis tim objektivom, takav je kakav je. ima i sa 18-140, ali to je jos jedno 30% skuplje, tako da su vrlo male sanse da bi to moglo ici.
kako sto bih drugi aparat? pa ono, jel.. ako se ovo otplati, odma se ide na nesto drugo..
ej, gledao sam mamiju..
..i haselblade
..
..komotno mos kupit kucu za te pare..
mene zanima jel to itko uopce kupuje.![]()
..ma kakvi jpg. stas s tim? to se poslije konvertira u jpeg, unisti exif i..ne znam sta jos treba. uostalom, sumnjam da cu te fotke nesto puno doradjivat. moram vidjet kakvi su komercijalni standardi, ali da je mene pitat nikakve velike tu radje s fotkama nema.Euklid » wrote:jpg... dok si ne kupiš bolju kantu![]()
jel znaš ti koje resurse raw ždere? ono... klikneš na nešto, izađeš van, pojebeš pola ulice, vratiš se kući... on još uvijek procesira neki kua...
ssd i rama.. procesor manje-više.. nit kompajliraš, nit renderuješ.. valjda..a unda » wrote: ..ma kakvi jpg. stas s tim? to se poslije konvertira u jpeg, unisti exif i..ne znam sta jos treba. uostalom, sumnjam da cu te fotke nesto puno doradjivat. moram vidjet kakvi su komercijalni standardi, ali da je mene pitat nikakve velike tu radje s fotkama nema.
pa snimas s kompjuterom i ako ne mos na tom aparatu dobit vec dobru sliju, jebiga sve..
i koje resurse? treba samo rama i sve leti. meni ustvari ne treba nista od kompa..treba samo imat procesor, puno, puno rama nesto grafike i monitor i deri.. ni hard disk mi ne treba.![]()
pa ne znam, valjda ne. mislim, ako cu se nesto puno zezat s tim, onda bolje odmah navalit na fotosop, ne treba ti ni aparat ni nista..sve napravis u fotosopu.
Jpg namjestas na foticu. Ili raw...a unda wrote: ..ma kakvi jpg. stas s tim? to se poslije konvertira u jpeg, unisti exif i..ne znam sta jos treba. uostalom, sumnjam da cu te fotke nesto puno doradjivat. moram vidjet kakvi su komercijalni standardi, ali da je mene pitat nikakve velike tu radje s fotkama nema.
pa snimas s kompjuterom i ako ne mos na tom aparatu dobit vec dobru sliju, jebiga sve..
i koje resurse? treba samo rama i sve leti. meni ustvari ne treba nista od kompa..treba samo imat procesor, puno, puno rama nesto grafike i monitor i deri.. ni hard disk mi ne treba.![]()
znači, u tu si fazu došao....a unda » wrote: pa ne znam, valjda ne. mislim, ako cu se nesto puno zezat s tim, onda bolje odmah navalit na fotosop, ne treba ti ni aparat ni nista..sve napravis u fotosopu.
nemam sta ja tu namjestat. ide rov i gotovo. ako mi treba sta na aparatu otic, onda nek mi to ode prvo i jedino, to za namjestat rezolucije.Euklid » wrote: Jpg namjestas na foticu. Ili raw.
Imam jednog Olympusa koji ima i tiff. E, to je sou.
Exif ti ostaje u bilo kojem formatu da fotkas.
ne. tu fazu..ili bolje receno filozofiju, sumnjam da ce doc do nje. piksel kakav je nekada bio. kakav je takav je, nema se s njim nista vise radit. mislim radit fotografiju, ne retusiranje, slikanje, ovo, ono..
nikad se nisam ni maknuo od nje.
ono što ćeš svakako raditi je izrez...a unda » wrote: ne. tu fazu..ili bolje receno filozofiju, sumnjam da ce doc do nje. piksel kakav je nekada bio. kakav je takav je, nema se s njim nista vise radit. mislim radit fotografiju, ne retusiranje, slikanje, ovo, ono..
ok, postoj neke iznimke mozda, ali iznimke.. ono, iznimke, jel, moze se jednom ko zna zasto i to desit..
Users browsing this forum: ClaudeBot and 0 guests