..eks, deks, anderdeks..
Abortus u "sekularnoj" državi
jel vjeronauk u skoli po tebi sista ugrozava? mislim, jel njemu mjesto tamo?MightyMe » wrote: Ma kako? Dok se nečije djelovanje mene ili ne ugrožava ili utječe na način na koji ja neću, ne vidin zašto bi me tribalo bit briga šta taj misli ili radi. Istina, razna ponašanja mogu bit indikatori, al jebiga, nemoš djelovat da to spriječiš prije nego ša te dira.
mislim, pitanje je dosta jednostavno.
jel ti treba ponovit o grijehu cim si se rodio ili to smatras normalnim..ono, nego kako drugacije?
i sta mislis, jel te rijeci nekog ugrozavaju, nanose neku stetu?
- Euklid
- old school
- Been thanked: 1 time
Kao što rekoh već par puta... vjeronauk u školama je najbolje oružje koje ateisti imaju...
Ništa ne može mladež okrenut toliko protiv crkve kao što može vjeronauk...
'if you fall, i'll be there' (floor)
vidi se da ti nisi bija na vjeronaukuEuklid » wrote:
Kao što rekoh već par puta... vjeronauk u školama je najbolje oružje koje ateisti imaju...![]()
Ništa ne može mladež okrenut toliko protiv crkve kao što može vjeronauk...
zajebano skroz
Mene trenutno ne ugrožava. Ali bi ugrožavalo neko dite koje ne ide na vjeronauk jer ga gospoda uredno opiće 3. školski sat, a isto tako konceptualno nije mu tamo misto...a unda » wrote: jel vjeronauk u skoli po tebi sista ugrozava? mislim, jel njemu mjesto tamo?![]()
mislim, pitanje je dosta jednostavno.
jel ti treba ponovit o grijehu cim si se rodio ili to smatras normalnim..ono, nego kako drugacije?
i sta mislis, jel te rijeci nekog ugrozavaju, nanose neku stetu?
Taj grijeh me uopće ne smeta. Šta bi me smetalo šta neko misli da svi imamo istočni grijeh? Ono, votevr dude.
Dobro, ono šta san napisa djelovanje mogu bit i riječi, normalno.
Sad idemo preširoko. Orginalna ideja mi je bila da ne vidin ništa loše u tome da je neko prolajferski nastrojen dok meni to ne gura pod nos. Doduše, muškima i nema smisla pod nos to gurat..
- Euklid
- old school
Još kad uzmeš u obzir da načelno jesam protiv vjeronauka u školama...Beau » wrote: zajebano skroz
Al kad vidim kako se djeca lijepo preobraćaju (poput vas 3) od onog što su im roditelji i ministarstvo namjenili dođe mi načisto žao da se izbacuje...
dobar ti uzorak, aj na fhr-u sprovedi anketu..Euklid » wrote:
Još kad uzmeš u obzir da načelno jesam protiv vjeronauka u školama...![]()
Al kad vidim kako se djeca lijepo preobraćaju (poput vas 3) od onog što su im roditelji i ministarstvo namjenili dođe mi načisto žao da se izbacuje...
- Euklid
- old school
Šta fali uzorku?
100% onih koji su išli na vjeronauk danas ne ide u crkvu.
Zašto da si kvarim prosjek s tamo nekim fhrom gdje obitava sav talog društva a smodovi nose nacističke citate u potpisu...
- Nenia Salonitana
mislim da sam se zaboravila narugati euklidu na izjavu da će holyca financijski skresat crkvi. 
Samo, molit cu lijepo, ja sam na vjeronauk isla u crkvu, a ne u skoluEuklid wrote:
Još kad uzmeš u obzir da načelno jesam protiv vjeronauka u školama...![]()
I sad ozbiljno. Puno vise znam ljudi sto su isli na vjeronauk, a da se danas ne protive crkvi. Ili ih jednostavno zaboli, ono, ne kuze oko cega se ljudi brinu
Tako da...pusti ti trkeljanje, to je uzorak nizasto.
Znas zasto bih volila da holica dodje na vlast?Nenia Salonitana wrote:mislim da sam se zaboravila narugati euklidu na izjavu da će holyca financijski skresat crkvi.
Da imam priliku gledat ko ce prvi pocet pljuvat po njoj. Odnosno, ne prvi nego prva dva
mislim, meni je zaista tesko pricat ako ce se zenonovski bez kontinuiteta i bez konteklsta pricat.MightyMe » wrote: Mene trenutno ne ugrožava. Ali bi ugrožavalo neko dite koje ne ide na vjeronauk jer ga gospoda uredno opiće 3. školski sat, a isto tako konceptualno nije mu tamo misto.
Taj grijeh me uopće ne smeta. Šta bi me smetalo šta neko misli da svi imamo istočni grijeh? Ono, votevr dude.
Dobro, ono šta san napisa djelovanje mogu bit i riječi, normalno.
Sad idemo preširoko. Orginalna ideja mi je bila da ne vidin ništa loše u tome da je neko prolajferski nastrojen dok meni to ne gura pod nos. Doduše, muškima i nema smisla pod nos to gurat..
krscanske dogme spadaju u nelogike, to su vjerovanja neka, izmislis, pa vjerujes. tu se ne radi vise o svjetonazoru, nego o necem drugom..vjeronazoru, nerazumonazoru..ne znam.
te dogme na kojoj je nastala doktrina, svugdje u iste, poruka je svugdje ista, a sad je jedini problem kako to uoblicit, metodolski, psiholoski, pedagoski da ta poruka bude primljena od strane ciljane skupine.
kad se radi o obrazovanju, onom koje se placa iz budzeta, koje garantira, ne znam, nesto, iza kojeg stoji drzava koaj je po modernim definicijama odvojena od religije,onda se tu ne radi o nametanju nekog svjetonazora, nego o elemntarnom odnosu da crkva bude odvojena od svjetovnog ili drzavnog, tj da drzava bude slobodna, oslobodjena toga. sloboda, kuzis?
nikakva sloboda nije nametanje na ovaj ili onaj nacin, pa i nekom tom kako je vidimo, jel demokracijom, nametanje svjetonazora, penetriranje svjetonazora u ono sto su neki prerogativi, duznosti i obaveze drzave.
a narocito ako govorimo o zemljama s nekom tradicijom politickom poput nase.
dakle, kad govoris o fasizmu, onda budi korektan, konkretan i uzmi sve u obzir.
drzava je duzna osigurati svoje funkcioniranje, integritet i suverenost na ono sto joj po nekom dogovoru, definiciji ili zakonu pripada i to nije nikakvo nametanje svjetonazora. nikakvog.
stovise, to je oslobadjanje od nekog svjetonazora koji zeli dominirati.
nametanje bi bilo da se u crkve uvede ranopravnost neka za priswtup ostalim nazorima io da se onda to unutar crkve evaluira i primjene ti neki rezultati, isto kao sto se to radi u obrazovnim institucijama koje bi trebale bit pod drzavnim okriljem.
nadalje, da opet ponovim iako vidim da je to cak i ovdje neugodna nekako tema. ono sto crkva, zaejdno s vjeronaucima, u crkvi ili skoli radi, to mislim da spada pod agresiju, da se kriminalizirat.
podvrci djecu utjecaju i poruci koja im usadjuje, koja im odredjudjuje karakterne crte koje sigurno mozemo nazvati psihoticnim, to spada u kriminal.
da se nesto slicno odvija u skolama ili na ulici (van vjeronuka, jel) , davno bi svatko od nas reagirao, e ali kad crkva to radi, onda sutimo i zovemo to tradicijom, kulturom, itd..
ali, dobro, ti si se od toga izvukao i sad sa visina nekih o tome razmisljas, ali..buduci da smo vec ovdje, kako kazes.. jesi li se izvukao i kao muskarac?
zart ti nisu poznate i dogme i doktrine crkvene koje se odnose na zene. i kako se to manifestira na njih?
jesu li stoga, zdravije, slobodnije? ravnopravnije s muskarcima? ili ih se na ovaj ili onaj nacin, razno raznim ucjenama (vjerojatno koje su ostavljene nekad u njihovom djetinjstvu da spavaju i da se probude kao neka savjest, misao, odgovornost kad to bude trebalo) primorava da se silom prilagode necemo sto ne zele.
ne znam koliko znas o tome, koliko si upucen, ali to je ono..ne znam.. za tuc i ne dat plakat. da, slobodno to nazovi izivljavanje, jer upravo to crkva radi zenama. ok, osim sto radi djeci, ali to smo rekli da spada u neki opdgoj na koji, eto, pristajemo herojski nekako.
ta i sami smo u takvom duhu i kulturi odgojeni, pa kao sto je netko rekao ovdje..sto nam fali?
i citav atu neka dilema te razine, neko pitanje jest.. pa sto ako se to radi u skolama? da se radi samo u crkvi, opet je steta napravljena, zlo je napravljeno.
pa eto, nema razlike osim u mediju, kads e tako gleda, izvana. ali iznutra, ima razlike.
razlika je u tome sto bi drzavatrebala pruzit neke minimalne barem tehnicke uvjete da se to ne dogadja tamo gdje je ingerencija neka drzave, a ako tko hoce popvrinut se za zdravlje psihicko i mentalno svog djeteta, ako zeli takvu vrst iodgoja, higijenhe, molim, postoji sloboda,,postoji izbor, postoji mjesto..a to je crkva. ne crkva u skoli, nego crkva. u crkvi. ne da se i u skoli omoguci takav izbor, nego iskljucivo u crkvi.
pa nek se onda takvi neki svjetonazori, neravnoravnosti, psihoze, namecu iz crkve ili bore za svoj opstanak iz i preko crkve, a ne iz drzavnih ustanova ili nekom crkveno primijenjenom demokracijom..
eto, pa ti sad vidi gdje je nametanje, kako se provodi i sto je to svjetonazor..
sve ostalo, sva ostala opravdavanja, vjezbanja, stiliziranja tko kome sto namece i sto je to svjetonazor, relativizacija svega da bi apsolutno dosjelo nesto, e to u nasim uvjetima se popularno zove..katolibanija. zemlja gdje religija odredjue zivot i politiku neke drzave.
- Euklid
- old school
Ona će barem pokušati... za razliku od Zokinih koji su rekli da ne žele dirat u vatikanske ugovore jer su dobri...Nenia Salonitana » wrote:mislim da sam se zaboravila narugati euklidu na izjavu da će holyca financijski skresat crkvi.
-
- Information
-